Παρέμβαση Μ. Σάλλα: «Αναγκαία η δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης - Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγούς και όχι από εισοδηματίες»
28/11/2014 19:45
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παρέμβαση Μ. Σάλλα: «Αναγκαία η δημιουργία μιας νέας επιχειρηματικής τάξης - Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγούς και όχι από εισοδηματίες»

Την πεποίθηση ότι η αβεβαιότητα που έχει προκληθεί το τελευταίο διάστημα, εξαιτίας των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, γρήγορα θα εκλείψει και η συμφωνία θα ολοκληρωθεί, εξέφρασε σήμερα, από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας, απαντώντας σε ερωτήματα δημοσιογράφων στο περιθώριο του 12ου συνεδρίου ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ του Τμήματος Μακεδονίας της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ).

«Χρειάζεται σύνεση από όλους μας. Η Ελλάδα έχει κάνει τις μεγάλες της επιλογές, ξέρει που ανήκει [...]. Τα συμφέροντα, ευρωπαϊκά και ελληνικά, είναι ταυτισμένα. Υπάρχει μια μικρή αβεβαιότητα, μικρή -ή μεγάλη κατ' άλλους- την τελευταία περίοδο, με αφορμή τη συνέχιση της συζήτησης για τη διαπραγμάτευση με την τρόικα. Εκτιμώ ότι στη φάση που είναι η όλη διαδικασία, ασφαλώς και έχει αρκετά τεχνικά και νομικά προβλήματα, που θα πρέπει να επιλυθούν, ούτως ώστε να διευκολύνουν τις επόμενες φάσεις στο μέλλον», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει μπει σε ένα δρόμο που το μέλλον μπορεί να είναι παραγωγικότερο και επωφελέστερο για τους πολίτες της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Πειραιώς έστειλε ηχηρά μηνύματα υπογραμμίζοντας την ανάγκη δημιουργίας μιας νέας ηγετικής επιχειρηματικής τάξης με συμφέροντα που θα ταυτίζονται με τα συμφέροντα του τόπου.

«Η χώρα έχει ανάγκη από παραγωγούς και όχι από εισοδηματίες είπε. Είναι γεγονός ότι παρά τις δυσμενείς εξελίξεις των τελευταίων ετών για την οικονομία και τις επιχειρήσεις, η επιχειρηματική τάξη δεν όρθωσε, πλην κάποιων εξαιρέσεων, το ανάστημα της για να υπερασπιστεί, έστω και συμβολικά, όχι τα μεμονωμένα συμφέροντα της, αλλά τα γενικότερα οικονομικά συμφέροντα. Να κάνει αίτημα της τα γενικότερα αιτήματα της κοινωνίας είπε ο πρόεδρος της τράπεζας. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να στηριχθεί και αναδειχθεί η νέα επιχειρηματικότητα. Ειλικρινά πιστεύω ότι η γενιά μας ολοκληρώνει τον κύκλο της. Είναι καιρός να προετοιμάσει το έδαφος για να παραδώσει τη σκυτάλη σε νέους επιχειρηματίες και managers, οι οποίοι θα επωμισθούν το βάρος να φέρουν την οικονομία της χώρας στη νέα εποχή κατέληξε

Απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου, σχετικά με το αν η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία μπορεί να λειτουργήσει ως φόβητρο για τις ξένες αγορές, ο κ.Σάλλας δήλωσε: ¨Η χώρα έχει δημοκρατία. ΄Έχει υιοθετήσει τον πρώτο πυλώνα της Ευρώπης, που είναι η κοινοβουλευτική δημοκρατία. Άρα λοιπόν, είναι ανοιχτή η πόρτα σε αυτούς που πιστεύουν στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Ο δεύτερος μεγάλος πυλώνας είναι η αγορά, για την υποστήριξη της ανάπτυξης, της εξέλιξης και της τεχνολογίας. Επομένως εγώ δεν ανησυχώ για τίποτα στην περίπτωση που υπάρχουν υιοθετημένες και εφαρμοζόμενες οι βασικές ευρωπαϊκές αρχές¨ υπογράμμισε.

Σε σχέση με το πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων των επιχειρήσεων και αν αυτό χρειάζεται βελτιώσεις, ο κ.Σάλλας επισήμανε ότι ο νόμος που έχει ψηφιστεί ¨διευκολύνει πάρα πολύ στο να επιλυθούν δεκάδες χιλιάδες προβλημάτων μικρομεσαίων επιχειρήσεων¨.

Για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των ιδιωτών σημείωσε: ¨Νομίζω ότι γίνονται σημαντικά βήματα και από τις τράπεζες, ανεξάρτητα από το αν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ή όχι¨

Ο πρόεδρος του Ομίλου σημείωσε τα μεγάλα εμπόδια που παραμένουν προκειμένου να περάσει η οικονομία από τη φάση της σταθεροποίησης σε εκείνη της ανάκαμψης όπως το υψηλό δημόσιο χρέος και η υψηλή αβεβαιότητα. Ωστόσο υπογράμμισε πως τα οικονομικά δεδομένα όπως το πλεόνασμα του ισοζυγίου εξωτερικών συναλλαγών, το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, η μείωση του κόστους εργασίας, η αποκλιμάκωση των υφεσιακών φαινομένων και η σχετική βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος δείχνουν πως αυτό είναι εφικτό.

Παρά τις δομικές αδυναμίες (φορολογικό, πολυνομοθεσία, γραφειοκρατία) πρέπει να προχωρήσουμε επειγόντως στη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας το οποίο πολιτεία και επιχειρηματικός κόσμος να εφαρμόσουν με υψηλή συναίσθηση ευθύνης, σημείωσε ο κ. Σάλλας εκφράζοντας την άποψη ότι απαιτείται ένα σχέδιο το οποίο θα κινείται σε δύο παράλληλους άξονες. Ο ένας άξονας είναι αυτός των μεταρρυθμίσεων, θεσμικού κυρίως χαρακτήρα, οι οποίες αποτελούν προϋπόθεση για να «απελευθερωθεί από διοικητικούς-γραφειοκρατικούς περιορισμούς» η διαδικασία της ανάπτυξης, δηλαδή οι επενδύσεις και η επιχειρηματικότητα. Ο άλλος άξονας είναι εκείνος της διαμόρφωσης πολιτικής και εξειδικευμένων μέτρων τα οποία απαιτούνται για να δρομολογηθεί η ανάπτυξη της οικονομίας σύμφωνα με ένα νέο ανταγωνιστικό πρότυπο.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.