07/04/2010 15:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παράταση ρευστότητας

Την παράταση των προθεσμιών που ορίζονται για τη συμμετοχή των πιστωτικών ιδρυμάτων στο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας (Ν.3723/2008) μέχρι τις 30/6/2010, αποφάσισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενεργοποιείται εκ νέου το σκέλος των εγγυήσεων των 15 δισ. ευρώ από το συνολικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας των 28 δισ. ευρώ, «προκειμένου οι τράπεζες να πατήσουν σε πιο σταθερά πόδια». «Οι τράπεζες ζήτησαν να χρησιμοποιήσουν τα αδιάθετα κεφάλαια του σχεδίου στήριξης», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών μετά τη συνάντηση που είχε με τον διοικητή της ΤτΕ. Αίτημα προς την ΤτΕ για τη λήψη των εγγυήσεων ύψους 15 δισ. ευρώ έχουν υποβάλει τέσσερις τράπεζες Εθνική Τράπεζα , Eurobank  , Alpha Bank  και Τράπεζα Πειραιώς . Η απόφαση της ΤτΕ για την κατανομή των εγγυήσεων μεταξύ των τεσσάρων πιστωτικών ιδρυμάτων αναμένεται να δημοσιοποιηθεί έως το τέλος της εβδομάδας, αλλά σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες κάθε πιστωτικό ίδρυμα θα λάβει 3- 4 δισ. ευρώ, με βάση το μερίδιο αγοράς που κατέχει ο κάθε τραπεζικός όμιλος στις συνολικές χορηγήσεις. Επιπρόσθετα, από την πλευρά του υπουργείου θα υπάρξει μία σειρά από διαδικασίες για να ελέγχει ότι η ρευστότητα που αντλούν οι τράπεζες περνά στην αγορά. Αύξηση των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων στο 7,9% Κατά τη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, στην οποία παραβρέθηκε και ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Απόστολος Ταμβακάκης, ο κ. Προβόπουλος ενημέρωσε για τα ποιοτικά στοιχεία των αποτελεσμάτων της χρήσης 2009 και τη ρευστότητα στο ελληνικό πιστωτικό σύστημα, με αιχμή τις επισφάλειες που ανέρχονται στο 8%, όπως και για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων τραπεζικών δανείων, τα οποία ανήλθαν στο τέλος του 2009 σε 7,9% του συνόλου των χορηγήσεων από 7,2% στο τέλος του 9μήνου πέρυσι. naftemporiki.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Κώστας Ροδινός avatar
  Κώστας Ροδινός 07/04/2010 16:15:03

  Από τα Πρακτικά της Βουλής 20-10-2008 όταν συζητείτο το Νομοσχέδιο για την ενίσχυση των τραπεζών:

  Γ. Α. Παπανδρέου: «Όταν η Κυβέρνηση επέλεξε διαπραγματεύσεις κάτω από το τραπέζι με τις τράπεζες, για να δώσει λευκή επιταγή 28.000.000.000 ευρώ, εμείς θέσαμε τις δικές μας προϋποθέσεις. Προϋποθέσεις, για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος. Και πήραμε πρωτοβουλία να συζητήσουμε τις δικές μας προτάσεις και με τους κοινωνικούς εταίρους, και βεβαίως και με τις τράπεζες. Το συμπέρασμα είναι σαφές. Η Κυβέρνηση κινείται με προχειρότητα, με καθυστέρηση, δέσμια των συμφερόντων που θέλει να υπηρετήσει και, τελικά, η Κυβέρνηση απλώς αντιπολιτεύεται τις δικές μας προτάσεις.

  Γι’ αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. λέει ένα καθαρό “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο, που σήμερα συζητάμε. Γιατί; Από αντιπολιτευτικό μένος ή διάθεση, όπως διατείνεται η αποχωρούσα Κυβέρνηση; Όχι, κύριοι συνάδελφοι. Είναι γιατί δεν έχει αυτό το νομοσχέδιο τα ελάχιστα εχέγγυα διαφάνειας και αποτελεσματικότητας. Διότι δεν αντιμετωπίζει, ούτε ορθά ούτε δίκαια, τα προβλήματα. Διότι δεν έχει αξιοποιήσει την εμπειρία τόσων άλλων χωρών, που θεσμοθέτησαν μέτρα για την κρίση. Γιατί δεν παρέχει ρευστότητα στην πραγματική οικονομία, αντιθέτως, δίνει μια λευκή επιταγή στις τράπεζες.

  Λέμε “ΟΧΙ” στο νομοσχέδιο των 28.000.000.000 ευρώ, διότι δίνει στις τράπεζες μια μοναδική ευκαιρία να φορτώσουν στο δημόσιο ό,τι θεωρούν προβληματικό, ακόμα και πιθανά τοξικά στοιχεία του ενεργητικού τους. (…)»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.