30/06/2011 23:01
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπανδρέου προς Μπαρόζο: Ψηφίσαμε, βοηθήστε...

... αλλά με τις προτάσεις Σαμαρά που απέρριψε παρουσίας σας η Μέρκελ

Επιστολή στην οποία παρουσιάζει μια δέσμη προτάσεων για τη διαμόρφωση ενός σχεδίου για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων η άμεση επιτάχυνση της απορρόφησης των πόρων από τα ταμεία της ΕΕ, απέστειλε ο Πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Σε ό,τι αφορά τους πόρους από τα Ταμεία της ΕΕ, ο Πρωθυπουργός σημειώνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης θα επικοινωνήσουν το συντομότερο δυνατό με τα αρμόδια μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Διοίκησης, προκειμένου να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή η επιτάχυνση της απορρόφησης πόρων από τα ταμεία της ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, η επιτάχυνση της απορρόφησης και οι συνέργιες με το πρόγραμμα δανεισμού θα μπορούσαν επίσης να διευκολυνθούν, εάν κριθεί αναγκαίο, με την αύξηση της συμμετοχής της Ένωσης στην χρηματοδότηση και ασφαλώς με τη διεύρυνση των κανόνων επιλεξιμότητας.

Υπογραμμίζει ακόμη ότι «η εθνική συμμετοχή στη χρηματοδότηση θα μπορούσε, εάν υπάρξει γενναία πολιτική βούληση, ακόμα και να ανασταλεί προσωρινά ή και οριστικά για την περίοδο 2011-2013».

Αναλυτικότερα, το σχέδιο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, όπως εξηγεί ο κ. Παπανδρέου, θα μπορούσε να περιλαμβάνει πέντε άξονες:

* O πρώτος άξονας θα αφορά επείγουσες δράσεις για την προσαρμογή των επιχειρήσεων και των διοικητικών μηχανισμών στις ανάγκες διαχείρισης της κρίσης, σύμφωνα με δράσεις που έχουν προσδιοριστεί στο επικαιροποιημένο μνημόνιο και προϋποθέτουν στοχευμένη τεχνική βοήθεια.

* Ο δεύτερος άξονας θα αξιοποιήσει τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και θα περιλαμβάνει την αξιοποίηση εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και της εθνικής συμμετοχής και μελέτες σκοπιμότητας για επενδύσεις μεγάλης κλίμακας σε έργα υποδομής (λιμάνια, μεταφορές και επικοινωνίες).

* Ο τρίτος άξονας θα αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών στην πραγματική οικονομία.

* Ο τέταρτος άξονας θα αφορά μία επανασχεδίαση των προγραμμάτων για την ενίσχυση της απασχόλησης και αντιμετώπισης της ανεργίας, με παράλληλη επέκταση των προγραμμάτων κατάρτισης, επαγγελματικής εκπαίδευσης και δια βίου μάθησης. Σε αυτό τον άξονα θα μπορούσε να διερευνηθεί και η αξιοποίηση των πόρων του ταμείου παγκοσμιοποίησης.

* Ο πέμπτος άξονας θα αφορά μια πρωτοβουλία των αρμοδίων Υπουργείων της ελληνικής κυβέρνησης για τη διαμόρφωση Συμφώνων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας με κράτη - μέλη και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΜΑΝΙΑ avatar
  ΜΑΝΙΑ 30/06/2011 23:05:35

  ΦΡΑΣΗ ΚΛΕΙΔΙ... "θα μπορούσε να περιλαμβάνει"...
  ΜΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΑ ΘΑ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΑΠΑΣΧΟΛΗΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑ 2-3 ΜΗΝΕΣ!!!
  ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΣ ΞΕΦΟΡΤΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ.
  ΝΑ ΔΩ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ...

 2. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 01/07/2011 00:03:23

  ΠΑΩ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΟΤΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΞΟΝΑ ΣΤΟ ΧΕΡΙ..

 3. Strange Attractor avatar
  Strange Attractor 01/07/2011 00:32:33

  Μπαρόζο προς ΓΑΠ: Δώσαμε, δώσαμε...

 4. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 01/07/2011 01:06:20

  Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι ο Παπανδρέου δεν θέλει να παραδεχτεί ότι οι προτάσεις Σαμαρά είναι οι σωστές. Κομματικός εγωισμός και ας πάει να χαθεί η Ελλάδα, δεν τον νοιάζει. Και όποτε τον παίρνει λέει και καμιά κουβέντα παρμένη από το Ζάππειο 2 άλλα σε στιγμές που φαίνεται τάχα μου ότι το κάνει μόνος του και με δική του πρωτοβουλία. Μετά βάζει την ιδιαιτέρα γραμματέα του και παίρνει τηλέφωνο τους διευθυντές των καναλιών και των φιλοπασοκικών εφημερίδων και τους παρακαλάει να προβάλουν την περήφανη δήθεν πρωτοβουλία του. Είναι πράγματι λίγοι, πολύ λίγοι!

 5. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 01/07/2011 05:05:56

  Ποιός πολιτικός της Τουρκίας έλεγε πριν λίγο καιρό ότι η Ελλάδα θα γίνει ζητιάνα?

  Θα γυρίσει ο τροχός...

 6. ΑΒ avatar
  ΑΒ 01/07/2011 10:26:54

  Εγώ γιατί έχω την εντύπωση ότι δεν θα του μείνει ο άξονας στο χέρι, αλλά κάπου αλλού θα οδεύει η άκρη του άξονα z (εκ των xψz), κοινώς και κατά το λαϊκότερο "Θα κάτσει στον άξονα τον z".

 7. ΕΛΛΑΣ avatar
  ΕΛΛΑΣ 01/07/2011 10:33:15

  ΕΥΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΘΕΤΕΙΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.