#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
16/04/2013 12:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παπαγεωργίου: Xαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/5 και απελευθέρωση των τιμών από 1/7Χαμηλές αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Μαΐου και απελευθέρωση των τιμών από 1ης Ιουλίου ανήγγειλε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Μάκης Παπαγεωργίου, μιλώντας σήμερα στο συνέδριο του Economist.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υφυπουργός τόνισε ότι σύμφωνα με τη σχετική Κοινοτική Οδηγία τα τιμολόγια της ΔΕΗ απελευθερώνονται την 1η Ιουλίου, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής.

«Έχουν γίνει τα πρώτα βήματα με την προσαρμογή των τιμολογίων από 1ης Ιανουαρίου και ακολουθεί το επόμενο βήμα την 1η Μαΐου. Δεν πρόκειται να αυξηθούν τα τιμολόγια σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, θα έλεγα μάλλον χαμηλό γιατί έχουμε πετύχει να γίνει ομαλά η μετάβαση προς την απελευθέρωση. Η ΔΕΗ σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη τη γνώμη της ΡΑΕ. Με τη γνώμη της ΡΑΕ πιστεύω ότι θα υπάρξει ισορροπία, ώστε οι καταναλωτές να είναι ικανοποιημένοι και οι τιμές να αντανακλούν το κόστος παραγωγής», πρόσθεσε ο υφυπουργός.

Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις έρευνες υδρογονανθράκων, τονίζοντας ότι «αξιολογούμε τα ευρήματα των σεισμικών ερευνών για να αποκτήσουμε μια πρώτη εικόνα για τα εγχώρια κοιτάσματα και να προχωρήσουμε στα επόμενα βήματα για την αξιοποίησή τους σε μεγάλη κλίμακα, αν επιβεβαιωθούν τα πρώτα στοιχεία».

Τέλος, αναφερόμενος στις ενεργειακές διασυνδέσεις έκανε λόγο για μεγάλη ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και τόνισε την ανάγκη η Ελλάδα, που είναι ζωτικό κομμάτι των εμπορικών και ναυτικών δρόμων που ενώνουν την Ανατολή με τη Δύση να επεκτείνει τον ρόλο της στην ενέργεια. «Βρισκόμαστε στην καλύτερη θέση. Υλοποιούμε όσα χρειάζονται για να αξιοποιηθούν τα πλεονεκτήματα αυτά με τον καλύτερο τρόπο και δρομολογούνται ενεργειακά σχέδια που πριν από μερικά χρόνια έμοιαζαν πολύ μακρινά», κατέληξε ο υφυπουργός αναφερόμενος ειδικότερα στην υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, την κύρωση του μνημονίου κατανόησης για τον αγωγό IGI (Ελλάδα- Ιταλία) που εξακολουθεί να αποτελεί έργο ενδιαφέροντος για ΕΕ, κ.α.

Το Eυρωκοινοβούλιο "μειώνει" τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Πάντως,όπως αναφέρει το www.capital.gr,  "απερρίφθη πριν από λίγη ώρα από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το περίφημο backloading. Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί τη μείωση του κόστους αγοράς δικαιωμάτων ρύπων για τη ΔΕΗ και υπό κανονικές συνθήκες θα πρέπει άμεσα να συνυπολογιστεί από την κυβέρνηση και το  ΥΠΕΚΑ προκειμένου να εφαρμοστεί όχι αύξηση αλλά μείωση στα τιμολόγια ρεύματος των χειμαζόμενων καταναλωτών αλλά και των επιχειρήσεων και των βιομηχανιών που κλήθηκαν να πληρώσουν προκαταβολικά την αύξηση του κόστους που είχε προϋπολογιστεί για τους ρύπους με αυξημένες τιμές.

Το λεγόμενο backloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατ. δικαιώματα εκπομπής ούτως ώστε μέσω της τεχνητής έλλειψης να εκτιναχθούν προς τα πάνω οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων. Ωστόσο το βέτο που έθεσε με την αρνητική του ψήφο το ΕΚ επιστρέφει την πρόταση ως μη αποδεκτή και αποτελεί μια συντριπτική ήττα της Κομισιόν και του Συμβουλίου.

Η είδηση για την απόρριψη του backloading οδήγησε σε νέα κατάρρευση την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στην ΕΕ όπου κατεγράφη νέο χαμηλό στα 2,93 ευρώ ο τόνος, ενώ σημαντική μείωση καταγράφει στα χρηματιστήρια της ενέργειας και η τιμή του ηλεκτρισμού (3% στη Γερμανία στα 39,6 ευρώ η μεγαβατώρα).

Υπογραμμίζεται ότι η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Δηλαδή στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο. Επίσης με τα νέα δεδομένα οι προϋπολογισμένες αυξήσεις (για το Μάιο και τον Ιούλιο όπως έχει ήδη συμφωνηθεί με την τρόικα και έχει ανακοινωθεί από τον περασμένο Ιανουάριο) θα πρέπει να επανυπολογιστούν και πιθανόν οι επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές να είναι μηδενικές.

Σημειώνεται ότι η απόρριψη έγινε με 15 ψήφους διαφορά και στο ΕΚ δόθηκε μια μεγάλη μάχη μεταξύ των υποστηρικτών και των πολέμιων της πρότασης. Πρωταγωνιστικό ρόλο στις αντιδράσεις διαδραμάτισε η ομάδα των Φιλελευθέρων και ο έλληνας ευρωβουλευτής Θόδωρος Σκυλακάκης.

Πλεόν η πρόταση για το backloading θα επιστρέψει στις επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου για περαιτέρω διαβούλευση. Αξίζει να αναφερθεί ότι η αγορά δικαιωμάτων ρύπων αποτελεί την καρδιά του συστήματος χρηματοδότησης της πράσινης ενέργειας. Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει για τη δεύτερη φάση λειτουργίας της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων (ETS) στην Ευρώπη, είχαν βασιστεί σε τιμές της τάξης των 30 ευρώ ο τόνος, ωστόσο η κρίση αλλά και ο περιορισμός της ζήτησης έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο το σύστημα. Σύμφωνα με αναλυτές στην αγορά υπάρχει υπερπροσφορά δικαιωμάτων της τάξης των 1,7 δις δικαιωμάτων ρύπων. Το σύστημα καλύπτει 12000 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής και εργοστάσια. Η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής εξαιτίας της κρίσης έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση."

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Nick63 avatar
  Nick63 16/04/2013 15:26:46

  Πως γίνεται μία επιχείρηση - μονοπώλιο, με δικά της καύσιμα, να καθίσταται τόσο ελλειματική, με συνέπεια να αυξάνει το τιμολόγιά της καπάκι και να μην ιδρώνει το αυτί κανενός;
  Μαζί με το κεφαλικό φόρο πλέον, πολλά νοικοκυριά χρειάζονται μισό μηνιάτικο για να ξοφλήσουν τη ΔΕΗ.

  • euagelos avatar
   euagelos @ Nick63 16/04/2013 17:25:54

   Εσύ τι λές? Είναι δυνατόν ένα κρατικό μονοπώλιο να είναι ελλειμματικό χωρίς να υπάρχει κάποιος "λόγος"? Στη χώρα της μυθολογίας ζούμε!
   Όσον αφορά τα δικά της καύσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΕΗ που φαίνονται σε κάθε λογαριασμό, το 48% αφορά στο λιγνίτη (δικό της καύσιμο) και 6% στις υδατοπτώσεις (επίσης δωρεάν ενέργεια). Βέβαια αναφέρει 10% από ΑΠΕ που δυσκολεύομαι να το πιστέψω (μου φαίνεται πολύ), αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Το πετρέλαιο φτάνει στις εγκαταστάσεις της Πτολεμαΐδας με βυτιοφόρο τρένο ! (για να αντιληφθείς τις ποσότητες). Ο λιγνίτης δεν καίγεται αν δεν εμπλουτιστεί με πετρέλαιο!

 2. Γιώργος Αχαιός avatar
  Γιώργος Αχαιός 16/04/2013 16:52:45

  "Aυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1/5"

  Αυτό είναι το είδος των ειδήσεων που μου φτιάχνουν την μέρα.....
  Νομίζω μία μείωση των τιμολογίων της Δεη στο 50%, θα ήταν πιο κοντά στις ανάγκες της κοινωνίας και την πραγματικότητα.

 3. tpe avatar
  tpe 16/04/2013 17:02:15

  Που είδαμε πως η ΔΕΗ είναι ελλειμματική; Αν δεν κάνω λάθος, το θέμα δεν είναι τα ελλείμματα, αλλά η τιμολόγηση στο κόστος κι όχι κάτω του κόστους. Άλλο αυτό, άλλο τα κέρδη (ή σχεδόν άλλο).
  Σε κάθε περίπτωση, μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μάλλον θα πάμε σε μη αυξήσεις.

 4. MAYRO XABIARI avatar
  MAYRO XABIARI 16/04/2013 17:32:06

  Μάλλον θα πρέπει να ανανεωθεί το άρθρο με τα νέα δεδομένα:

  "Το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, απέρριψε σήμερα το απόγευμα την πρόταση της ΚΟΜΙΣΙΟΝ για backloading. Βackloading είναι η πρόταση να αποσυρθούν από την αγορά ρύπων περίπου 900 εκατομμύρια δικαιώματα εκπομπής και δημιουργώντας αυτή την τεχνητή έλλειψη να ανέβουν οι τιμές στο χρηματιστήριο των ρύπων. Η ΔΕΗ η οποία είχε προεισπράξει τα δικαιώματα αυτά από τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και τις βιομηχανίες, πρέπει τώρα να τους τα δώσει πίσω. Δηλαδή όχι μόνο να ξεχάσει τις αυξήσεις στα τιμολόγια αλλά να δώσει και επιστροφή στους καταναλωτές!
  Η ΔΕΗ είχε προϋπολογίσει το κόστος των ρύπων με τιμές στα 7 ευρώ ο τόνος, ποσό που είχε εγκριθεί από την κυβέρνηση και είχε περάσει στους λογαριασμούς του ρεύματος κατά τις αυξήσεις των τιμολογίων του Ιανουαρίου. Δηλαδή τώρα στην πράξη, με τις τιμές κάτω από τα 3 ευρώ, προκύπτει ένα περίσσευμα 4 ευρώ για κάθε δικαίωμα, ως πλεόνασμα που θα πρέπει να επιστραφεί στους καταναλωτές ή να συνυπολογιστεί στις επικείμενες αναπροσαρμογές των τιμολογίων το Μάιο και τον Ιούλιο".

  • Χρήστος Χ. avatar
   Χρήστος Χ. @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 18:29:20

   Εδώ είμαστε για να δούμε οτι δεν θα γίνει καμία μείωση.

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ MAYRO XABIARI 16/04/2013 20:02:09

   Πολύ σημαντικό νέο! Αμήν!

 5. Lichnee avatar
  Lichnee 16/04/2013 18:39:26

  Με πρόλαβε το Χαβιάρι αλλά να και ένα link:
  h*p://www.capital.gr/Articles.asp?id=1775072

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.