#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/11/2011 07:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πανικός από την αποτυχία του χαρατσιού στα ακίνηταΠανικός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών από τη διαφαινόμενη αποτυχία του μέτρου είσπραξης του Ειδικού Τέλους Ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ) μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Από τη μία το διογκούμενο κίνημα δημάρχων που τάσσονται κατά της εφαρμογής του μέτρου, από την άλλη η δικαστική απόφαση που απαγόρεψε στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα, σε συνδυασμό με την άρνηση μεγάλου αριθμού πολιτών να πληρώσουν το χαράτσι, έχουν σημάνει «κόκκινο συναγερμό» στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο προβαίνει σε βεβιασμένες διορθωτικές κινήσεις απελπισίας. Εκατοντάδες χιλιάδες αδικημένοι πολίτες θα μπλέξουν με χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες χωρίς να καταφέρουν άμεσα να πάρουν πίσω τα επιπλέον χρήματα που θα πληρώσουν τώρα!

Η όλη κατάσταση ανάγκασε τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο, να συγκαλέσει χθες ευρεία σύσκεψη στο υπουργείο για τα ζητήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη χθεσινή σύσκεψη αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

1. Ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, Ηλίας Λιακόπουλος, να κινήσει τη διαδικασία καταλογισμού πειθαρχικών ευθυνών στις περιπτώσεις δημάρχων που θέλουν να εμφανίζονται ως «ηγέτες» ενός κινήματος άρνησης εφαρμογής του νόμου.

2. Επειδή η προσωρινή διάταξη του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Καλαμάτας θεωρείται ότι έχει εκδοθεί καθ’ υπέρβαση της δικαιοδοσίας των πολιτικών δικαστηρίων σε σχέση με ζητήματα βεβαίωσης και είσπραξης φόρων και τελών, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους «θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες, προκειμένου να μη δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις στους πολίτες».

3. Η ΔΕΗ να στείλει στους οικείους δήμους όλα τα μηχανογραφημένα στοιχεία που αντιστοιχούν στα ακίνητα κάθε δήμου, προκειμένου αυτοί με τη σειρά τους να καλέσουν τους δημότες τους να διορθώσουν προβλήματα που έχουν τυχόν παρατηρηθεί. Αν υπάρχει λόγος συμψηφισμών, αυτοί θα γίνουν στις επόμενες δόσεις, δηλαδή στους επόμενους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος!

 

Διόρθωση των λαθών

 

Ουσιαστικά, το υπουργείο Οικονομικών επιμένει ότι ακόμη κι όσοι αδικούνται, καλούμενοι να πληρώσουν εξωπραγματικά χαράτσια, θα πρέπει προς το παρόν να αποδεχθούν την αδικία εξοφλώντας τις υπέρμετρες επιβαρύνσεις και εκ των υστέρων τούς καλεί να εμπλακούν σε μια απίστευτη διαδικασία γραφειοκρατίας και ταλαιπωρίας με μαζικές προσελεύσεις στα υπό συρρίκνωση ΚΕΠ για υποβολή αιτήσεων και πλήθους δικαιολογητικών με σκοπό τη διόρθωση των λαθών και τον επανυπολογισμό των επιβαρύνσεων!

Ο αριθμός των αδικημένων που θα προσέλθουν για διορθώσεις είναι τόσο μεγάλος, ο αριθμός των υπαλλήλων των ΚΕΠ που θα κληθούν να τους εξυπηρετήσουν είναι τόσο μικρός και ο όγκος των στοιχείων που θα κληθούν οι υπάλληλοι αυτοί να διασταυρώσουν, να επαληθεύσουν και να διορθώσουν τόσο τεράστιος ώστε να θεωρείται βέβαιο ότι όσοι δεχτούν να πληρώσουν τώρα και να ξεμπλέξουν μετά δεν θα καταφέρουν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους ούτε σε 1 ή 2 χρόνια!

Εξάλλου, ο φόβος της «στάσης πληρωμών» από την πλευρά των πολιτών ανάγκασε τον υπουργό Οικονομικών να προβεί και σε άλλες διορθωτικές κινήσεις αμφίβολης αποτελεσματικότητας, όσον αφορά το τέλος ακινήτων. Ετσι, έδωσε εντολή να συμπληρωθεί η σχετική Υπουργική Απόφαση ώστε «να λυθούν με τη μέγιστη δυνατή ευαισθησία προβλήματα κοινωνικού χαρακτήρα, τα οποία έχουν προκύψει για διάφορες ευπαθείς ομάδες».

 

Σε έξι δόσεις το 2012

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει τις ακόλουθες τροποποιήσεις:

 

* Την εξαίρεση από το ειδικό τέλος κι άλλων ευπαθών ομάδων (ήδη εξαιρούνται άνεργοι, πολύτεκνοι, ανάπηροι), όπως οι υπερήλικες, οι ασθενείς και τα νοικοκυριά που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η εξαίρεση θα συνδεθεί με εισοδηματικά κριτήρια, καθώς και με την αντικειμενική αξία των ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους.

* Για τις ελάχιστες «κραυγαλέες» περιπτώσεις λαθών στους λογαριασμούς θα λαμβάνεται μέριμνα να μην κόβεται το ρεύμα.

* Το τέλος του έτους 2012 θα ζητηθεί να εξοφληθεί σε 6 δόσεις, δηλαδή σε 6 λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, αντί σε 4 που προβλέπει ο αρχικός νόμος.

 

Κατά τη χθεσινή σύσκεψη επισημάνθηκε, εξάλλου, ότι το τηλεφωνικό κέντρο της ΓΓΠΣ είναι στη διάθεση των πολιτών για την επίλυση προβλημάτων και αποφασίστηκε όλο αυτό το σύστημα να επεκταθεί και στα ΚΕΠ προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πολίτες και να επιλύονται τα προβλήματα στην πρώτη φάση εφαρμογής του μέτρου.

Η ΓΓΠΣ θα εκδώσει άμεσα ανακοίνωση που να ενημερώνει ότι όσοι δεν έχουν ήδη επιλύσει τα προβλήματά τους μέσω SMS να το κάνουν με έναν δεύτερο γύρο αποστολής συμπληρωματικών μηνυμάτων.

Oλα αυτά, βέβαια, καταδεικνύουν την προχειρότητα και την απρονοησία που ελήφθη η απόφαση για την επιβολή του ειδικού τέλους ακινήτων.

 

Θετική η πρόταση Σαμαρά

 

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ υποδέχεται θετικά τη θέση «να μη διακόπτεται η ηλεκτροδότηση για όσους αποδεδειγμένα δεν έχουν να πληρώσουν το ειδικό τέλος» που εξέφρασε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, κατά τη συζήτηση στη Βουλή.

Κατά του ειδικού τέλους της ΔΕΗ τάσσεται ο Δήμος Πατρέων, ύστερα από απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με την απόφαση, ο δήμος θα παράσχει νομική βοήθεια προς τους πολίτες, σε ό,τι έχει να κάνει με το ειδικό τέλος, ενώ θα θέσει στην υπηρεσία των δημοτών και τον τομέα του δημοτικού ηλεκτροφωτισμού. Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, η υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού θα αποκαθιστά την ηλεκτροδότηση σε περιπτώσεις δημοτών που κρίνεται ότι αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Παράλληλα, το περιφερειακό τμήμα Πελοποννήσου του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος ζητά την άμεση απόσυρση του ειδικού τέλους ακινήτων.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. attractoras avatar
  attractoras 18/11/2011 08:57:49

  Τι να πούμε εμείς μετά από αυτό....Όταν εκβιάζεται η χώρα, ο λαός αλλά και η δικαιοσύνη, μιλάμε για το πιο στυγνό δικτατορικό καθεστώς. Το ερώτημα είναι πώς θα επανέλθει ξανά η δημοκρατία στη χώρα και θα φύγει η τυραννία.

  Όταν εκβιάζεται η δικαιοσύνη, αντιλαμβάνεστε ότι κόβουν κάθε δυνατότητα αντίδρασης. Ειλικρινά δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει πλέον σ'αυτόν τον τόπο....

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 18/11/2011 08:59:09

  Την πάτησες Βαγγέλη. Ο υπουργός του χαρατσιού

 3. attractoras avatar
  attractoras 18/11/2011 08:59:36

  Η άποψη του Συλλόγου Φορολογουμένων:

  http://www.forologoumenos.gr/permalink/12399.html

 4. ktisias avatar
  ktisias 18/11/2011 09:16:59

  Γιατί πληρώνουν μόνο τα ακίνητα που ηλεκτροδοτούνται τον φόρο και όχι όλα τα ακίνητα στο συνολό τους ? Πως αιτιολογούν την διάκριση αυτή?

  • The Saint avatar
   The Saint @ ktisias 18/11/2011 09:54:14

   Γιατι η συγκεκριμένη απόφαση επιπλέον φορου στα ακινητα είναι αντισυνταγματική, καθαρα εισπρακτική γιά να καλυφθούν τρύπες (τρομάρα τους) και φυσικά μόνο μέσω λογ/μών της ΔΕΗ θα μπορέσουν να εισπράξουν -ότι καταφέρουν τελικά- άμεσα...

   • manos avatar
    manos @ The Saint 18/11/2011 10:18:18

    The Saint,

    Κι όμως όλα τα ΜΜΕ (Αθηναικά, περιφερειακά), το προβάλλουν ως δεδομένο πείθωντας τον κοσμάκη ότι πρέπει να το πληρώσει.
    Συνδυαστικά με την φασιστική κρατική εντολή, ο κόσμος έχει τρομοκρατηθεί.
    Και ξαναλέω ότι αν μείνει εδώ, πάει στο καλό. ΟΤΑΝ όμως ψηφιστεί ως μόνιμος φόρος, ποιό νοικοκυριό θα αντέξει μακροπρόθεσμα?

  • Πτερέλαος avatar
   Πτερέλαος @ ktisias 18/11/2011 09:56:54

   Γιατί το κράτος δεν έχει άλλο εισπρακτικό μηχανισμό από τον τρόμο. Τρομοκρατεί το λαό με τη διακοπή του ρεύματος, ενός από τα πλέον απαραίτητα κοινωνικά αγαθά στη σημερινή εποχή. Επιπλέον, η ΔΕΗ έχει πλήρη κατάλογο των δηλωμένων οικοδομημένων επιφανειών και έτσι δε χρειάζεται να ανατρέξουν στα Ε9 για τον υπολογισμό του χαρατσιού.
   Από την άλλη μεριά, φίλτατε Κτησία, η διάκριση είναι το πρόβλημα; Ή ότι χάνεται πια η λογική στη φορολόγιση; Από πότε πρέπει να φορολογούνται ετήσια και τα πάγια;;;;;

   • ktisias avatar
    ktisias @ Πτερέλαος 18/11/2011 10:15:33

    Αν γνωρίζαμε πόσα είναι τα ακίνητα που δεν φορολογούνται και σε ποιους ανήκουν, σίγουρα θα είχαμε άλλη άποψη!

 5. madprof avatar
  madprof 18/11/2011 09:36:17

  Οι Ραντιέρηδες, έχοντες και κατέχοντες ακίνητα και διατηρητέα που έτυχε να είναι μη ηλεκτροδοτούμενα περιστασιακά την 17/9/11, δεν θα πληρώσουν τίποτα!

  Έτσι λειτουργεί ο ανθύπατος "ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ" Π. Οικονόμου και ο Βέννυ Χιλλ προϊστάμενός του!

  Προς επίρρωσιν των όσων σωστά αναφέρεται ο "κτισίας":
  Το πλήρες κείμενο της ΠΟΛ.1211/10.10.2011

  Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

  Έχοντας υπόψη:

  1. Τις διατάξεις των παρ. 1 έως 12 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 (ΦΕΚ 218 Α'/3-10-2011) «Ενισχυμένα μέτρα εποπτείας και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων - ρύθμιση θεμάτων χρηματοπιστωτικού χαρακτήρα - κύρωση της σύμβασης - πλαίσιο του ευρωπαϊκού ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και των τροποποιήσεών της και άλλες διατάξεις»

  2. Τις διατάξεις της παρ. 13 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011 με τις οποίες εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Οικονομικών να ρυθμίζει, με απόφασή του, τον ειδικότερο τρόπο και τη διαδικασία για την είσπραξη του τέλους καθώς και κάθε αναγκαίο θέμα για την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου αυτού.

  αποφασίζουμε:

  'Αρθρο 1
  Επιβολή Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.)

  Το ειδικό τέλος, που προβλέπεται με τη διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 53 του ν. 4021/2011, επιβάλλεται στις ηλεκτροδοτούμενες για οικιστική ή εμπορική χρήση, δομημένες επιφάνειες των ακινήτων που υπάγονται κατά την 17η Σεπτεμβρίου 2011, για το έτος 2011, στο τέλος ακίνητης περιουσίας που προβλέπεται στην παράγραφο 1 του άρθρου 24 του ν. 2130/1993 (Α' 62).
  .................................................................................................

  στ) Όταν συντρέχει περίπτωση απαλλαγής διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά και έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα με απόφαση του αρμόδιου Υπουργού, απαιτείται η προσκόμιση του οικείου Φ.Ε.Κ. χαρακτηρισμού τους καθώς και φωτοτυπίες φορολογικών εγγράφων που αποδεικνύουν ότι το διατηρητέο ακίνητο είναι κενό (δήλωση φορολογίας εισοδήματος κ.λπ.).

  Αιδώς Αχρειότατοι και Αχρειώτατες της όποιας κοινωνίας Μέλη, μας έχετε καταντήσει!

 6. ataktos avatar
  ataktos 18/11/2011 10:34:17

  καλοοοοοοοοοο!!

 7. attractoras avatar
  attractoras 18/11/2011 11:15:43

  Το θέμα μετατρέπεται από σοβαρό σε εξαιρετικά επικίνδυνο και αποκαλυπτικό του καθεστώτος που βιώνουμε. Σε ποιά πολιτεύματα απειλείται η δικαιοσύνη;
  Τι είδους πολιτεύματα είναι αυτά; Η απάντηση στην ερώτηση θα δώσει αυτόματα και την απάντηση στο πολίτευμα που έχουμε σήμερα.

  Υπόψιν, ο κύριος αυτός (ο Υπουργός των απειλών), είναι ...Συνταγματολόγος. Προσθέστε το και αυτό στην προηγούμενη παράγραφο για να συμπληρωθεί η εικόνα του καθεστώτος.

 8. ataktos avatar
  ataktos 18/11/2011 11:56:08

  είναι η πρώτη ΝΙΚΗ αυτού του ΛΑΟΥ .. Τέλος ΕΠΟΧΗΣ ΠΑΠΑΤΖΗΔΩΝ!!

 9. Απορία avatar
  Απορία 18/11/2011 13:36:01

  Μα καλά αυτός ο άνθρωπος πιστεύει στα σοβαρά ότι θα συνεχίσει την πολιτική του καριέρα και μετά τη μνημονιακή εποχή;

 10. Ηφαιστίωνας avatar
  Ηφαιστίωνας 18/11/2011 17:34:48

  Αυτός έχει ξεφύγει εντελώς. Πρέπει να έχει πάρει διαζύγιο (από την κοινωνία εδώ και πολύ καιρό) ακόμα και από τις... νομικές του γνώσεις! Πότε άνοιξε τελευταία φορά να διαβάσει το... ελληνικό Σύνταγμα;;;;;;

 11. kp8 avatar
  kp8 18/11/2011 19:07:49

  Στρίβειν δια του αρραβώνος. Σου λέει πληρώστε τώρα και το 2012 θα διορθώσουμε λάθη, αδικίες, θα εξαιρέσουμε κι άλλες ομάδες, θα βάλουμε περισσότερες δόσεις. Καλά, αυτός ο Αντώνης το σκέφτηκε πολύ όταν βγήκε να δείξει συμπαράσταση μόνο σ' αυτούς που "δεν έχουν αποδεδειγμένα να πληρώσουν" ? Δηλαδή, όποιος δεν έχει κάρτα ανεργίας ή δεν είναι ανάπηρος ή υπερήλιξ κλπ., κλπ. είναι σίγουρος ο Αντώνης ότι αποδεδειγμένα "έχει" να πληρώσει ? Ασε που η κουβέντα για τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ του "έχω" και "δεν έχω" να πληρώσω είναι πολύ μεγάλη ..... Κι αρπάχτηκε απ' αυτό κι ο Φωτόπουλος και άρχισε τους επαίνους και τώρα ψάλλουν όλοι μαζί εν χορώ "να εξαιρεθούν αυτοί που δεν έχουν" !!! Ετσι πράττουν το καθήκον τους, αντιστέκονται στο χαράτσι και συμπαραστέκονται στους πολίτες. Κι οι υπόλοιποι που ίσα που "έχουν" στον Καιάδα για να πάψουν να "έχουν". Τώρα τα μέτρα δεν τα πολεμάμε αν είναι νόμιμα ή όχι, αλλά αν πλήττουν αυτούς που "δεν έχουν".

  • attractoras avatar
   attractoras @ kp8 18/11/2011 23:40:01

   Αυτά που έλεγε ο Βενιζέλος πριν από 5 μήνες... Η απόλυτη απάτη ακόμα μια φορά.


   http://www.youtube.com/watch?v=WERICDPPwgc&feature=player_embedded

 12. Βασίλειος Λιάκος avatar
  Βασίλειος Λιάκος 19/11/2011 08:49:42

  Οι Βενιζέλος-Παπανδρέου και οι συν αυτοίς, είναι ελεεινοί εκβιαστές! Αυτό πού έκαναν, δηλαδή να συνδέσουν έναν άδικο και εξοντωτικό φόρο με ένα στοιχειώδες βιοτικό αγαθό όπως είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, δείχνει την απίστευτη ηθική αναλγησία και πόρωσή τους! Ο λαός αυτό ποτέ δεν πρόκειται να το λησμονήση!

 13. JOHN avatar
  JOHN 19/11/2011 09:30:55

  Μονο μια προσωπικοτητα οπως αυτη του Π.Οικονομου θα μπορουσε να επιβαλει ενα τετοιο χαρατσι!Οποιος τον ακουσε στη τηλεοραση το πρωι με το Παπαδακη,θα καταλαβε με τι ειδους φασιστοειδες εχουμε να κανουμε.Δεν νομιζω να υπαρχει χειροτερο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.