Παίρνουν πίσω άρον - άρον τον φόρο στις αναλήψεις από ATM!
26/05/2015 15:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Παίρνουν πίσω άρον - άρον τον φόρο στις αναλήψεις από ATM!

Αυτοδιαψεύστηκε ο Βαρουφάκης

Μια απίστευτη αναστάτωση και τελικά την «αυτοδιάψευσή» του προκάλεσε η αναφορά του Γιάνη Βαρουφάκη σε έναν μικρό φόρο στις συναλλαγές που γίνονται μέσω ATM. H πρόταση αυτή έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο από τον υπουργό Οικονομικών παρουσία των δημοσιογράφων, προκάλεσε την οργή και του Μαξίμου που φαίνεται ότι διαμαρτυρήθηκε εντόνως στον κ. Βαρουφάκη καθώς πρόκειται για ένα μέτρο που θα προκαλούσε τεράστιο πολιτικό κόστος στην κυβέρνηση.

Δεν πέρασαν περισσότερες από δύο ώρες και το υπουργείο Οικονομικών διέψευσε τον... υπουργό του. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση αναφέρεται: «Στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης, στο Brussels Group, τέθηκε η πρόταση για φορολόγηση των τραπεζικών συναλλαγών. Το Υπουργείο Οικονομικών διαφώνησε και τόνισε πως, τουλάχιστον, όσον αφορά τη χρήση πλαστικού χρήματος, web banking και τραπεζικών εμβασμάτων, η εν λόγω πρόταση αντίκειται στην πολιτική του Υπουργείου να δίνει κίνητρα για μείωση των συναλλαγών τοις μετρητοίς. Τελικά, η πρόταση για φορολόγηση τραπεζικών συναλλαγών (συμπεριλαμβανομένων των αναλήψεων από ΑΤΜ), μετά τις αντιδράσεις του Υπουργείου, αποσύρθηκαν από τη διαπραγμάτευση».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Η», η πρόταση αυτή δεν κατατέθηκε από τους δανειστές αλλά από το υπουργείο Οικονομικών και δεν έγινε αποδεκτή. Την ίδια πρόταση επανέφερε για ανεξήγητους μέχρι στιγμής λόγους ο κ. Βαρουφάκης στη συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο υπουργός είχε αφήσει παράθυρο για την επιβολή φόρου στις αναλήψεις που γίνονται μέσω των ΑΤΜ των τραπεζών, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Οπως είπε συγκεκριμένα ο Γιάνης Βαρουφάκης, «μπορεί να μπει ένας μικρός φόρος για αναλήψεις από τα ΑΤΜ, με στόχο να αυξηθεί η χρήση του πλαστικού χρήματος».

Λίγο μετά, βεβαίως, και με άνωθεν παρέμβαση ο κ. Βαρουφάκης πήρε πίσω τα όσα ο ίδιος υποστήριξε.

Ο υπουργός Οικονομικών στην ίδια συνάντηση ήταν κατηγορηματικός ότι δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, χρησιμοποιώντας μάλιστα την πρόταση «“ποτέ των ποτών” δεν θα γίνει αυτό».

Η πρόταση αυτή είχε και στο παρελθόν δει το φως της δημοσιότητας και είχε διαψευστεί κατηγορηματικά από την κυβέρνηση ενώ πρόσφατα άνοιξε παράθυρο για φόρο στις συναλλαγές στα γκισέ των τραπεζών ο οποίος θα είναι της τάξης του 1 τοις χιλίοις.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση κρυφών, αδήλωτων κι αφορολόγητων καταθέσεων που βρίσκονται είτε στην Ελβετία ή άλλες χώρες του εξωτερικού είτε σε ελληνικές τράπεζες, ο κ. Βαρουφάκης επισήμανε ότι οι φόροι που θα επιβληθούν εν είδει προστίμου για τη «νομιμοποίηση» τους θα είναι δύο και θα κυμαίνονται σε διαφορετικά ύψη: Για τις καταθέσεις που έχουν γίνει μέσω εμβασμάτων σε τράπεζες στο εξωτερικό, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο φόρος είναι 15%, ενώ για τις καταθέσεις στην Ελλάδα που δεν έχουν δηλωθεί είπε ότι «η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών είναι για φορολόγηση κατά 30% του ποσού».

Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για μεγαλύτερη έκπτωση του ΦΠΑ στα επαγγέλματα που έχουν μεγαλύτερα ποσοστά φοροδιαφυγής.

Αυτοκίνητα

Ενω τω μεταξύ εξηγήσεις για τη φορολόγηση των αυτοκινήτων έδωσε ο υπουργός χαρακτηρίζοντας παρωχημένο και αναχρονιστικό χαρακτήρισε το σημερινό καθεστώς
Ο κ. Βαρουφάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε πως το υπουργείο Οικονομικών προγραμματίζει συναντήσεις με τους φορείς του χώρου της αυτοκίνησης, προκειμένου και αυτοί να συνεισφέρουν με τις δικές τους προτάσεις στη διαμόρφωση του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
Η πρώτη συνάντηση με εκπροσώπους αντιπρόσωπων έχει προγραμματιστεί για το απόγευμα της προσεχούς Παρασκευής.
Ο υπουργός στάθηκε στην ανάγκη κατάργησης του κριτήριου του κυβισμού των οχημάτων ως βάση της φορολόγησής τους. Ως ενδεικτική πρόταση είπε ότι η φορολόγηση θα μπορούσε να γίνει με βάση την εργοστασιακή αξία η οποία θα υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο της εργοστασιακής αξίας στις άλλες χώρες της ΕΕ.
«Καλούμε τους ενδιαφερόμενους φορείς να καταθέσουν απόψεις» είπε ο υπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως το υπουργείο δεν έχει προαποφασίσει τις αλλαγές και για αυτό προχωρά σε ανοικτή διαβούλευση.

Για το καθεστώς ΦΠΑ στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα είπε πως «πρέπει να το δούμε» , ενώ για την επικείμενη κατάργηση της απόσυρσης ανέφερε: «Είναι εύκολο να ασκήσεις κάποιος κριτική στο σύστημα απόσυρσης».

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Silvestro avatar
  Silvestro 26/05/2015 15:10:56

  Μήπως θα πρέπει να εξεταστεί και το κόστος των τελών κυκλοφορίας, που το δίκαιο είναι να είναι αναλογικό των διανυόμενων χιλιομέτρων κάθε οχήματος; Τέλη κυκλοφορίας λέγονται. Άρα, όσο κυκλοφορείς κάνεις χρήση των δρόμων, δημιουργείς φθορά, πληρώνεις. Γιατί όποιος κινεί το όχημά του τα Σαββατοκύριακα θα πρέπει να πληρώνει όσα αυτός που κυκλοφορεί όλη την εβδομάδα και διανύει αποστάσεις; Αλλά ...ξέχασα. Άλλος ένας τρόπος αφαίμαξης των πολιτών που διαθέτουν αυτοκίνητο αποτελούν τα ...τέλη κυκλοφορίας. Ποιός νοιάζεται για τη λογική της επιβολής τους;

  • Βαγγέλης avatar
   Βαγγέλης @ Silvestro 26/05/2015 21:23:13

   Φίλε μου, κάθε Αρχή και Εξουσία αποδεικνύει την εξουσιαστική της ιδιότητα μόνο όταν επιβάλλει (με τη βία , με τα πρόστιμα) παράλογες αποφάσεις στους εξουσιαζόμενους. Αλλιώς δε θα είχε λόγο ύπαρξης καθώς για κάθε τι φυσιολογικό αρκεί η πειθώ και η κοινή λογική. Αν επικρατήσει στον κόσμο η κοινή λογική, χάνεται η ανάγκη για ύπαρξη εξουσίας και μετά... αναρχικοί θα γίνουμε? Συνεπώς πρέπει να χαίρεσαι όταν εκτελείς παράλογες αποφάσεις γιατί μόνο έτσι γίνεται αντιληπτό από όλους πως υπάρχει ισχυρή εξουσία στο κράτος και δε ρέπουμε προς την αναρχία! Και κοιμάσαι ήσυχος...

   • ΑΡΙΑΔΝΗ avatar
    ΑΡΙΑΔΝΗ @ Βαγγέλης 26/05/2015 22:03:22

    Οσο φιλτατε Βαγγελη τα ΜΜΕ θα προσπαθουν με αυτο τον αφελη τροπο να συκοφαντησουν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ η ΝΔ δεν εχει καμια ελπιδα. Οταν σε βριζει απο το πρωι μεχρι το βραδυ ο Πρετεντερης και ο Πορτοσαλτε ο κυριος Μπαμπης και ο Οικονομεας... λυπαμαι αλλα η ΝΔ δεν εχει καμια ελπιδα Πρεπει επιτελους καποιοι να μελετησουν την Θεωρια παιγνιων και την Κυβερνητικη.

    • Βαγγέλης avatar
     Βαγγέλης @ ΑΡΙΑΔΝΗ 26/05/2015 22:27:14

     Θα μελετήσει ο Άδωνης και θα ενημερώσει και τους άλλους.

  • tt avatar
   tt @ Silvestro 27/05/2015 18:55:24

   Αυτον τον ρόλο επιτελεί η βενζίνη. Ειναι 70% φόρος, κι όσο πιο πολυ κινείσαι, τόσο πιο πολυ καις. Τα τέλη ειναι για τον μισθό των μόνιμων κουρδιστών πιάνου της ΕΡΤ , που δουλεύουν μια μέρα το τρίμηνο, οπως μάθαμε απο την Βουλή των Ελλήνων

 2. Jim Beam avatar
  Jim Beam 26/05/2015 20:57:59

  Τα ΑΤΜ ανήκουν στο λαό !!!! Κάτω τα χέρια απο τα ΑΤΜ .... Σε λίγο δεν θα δουλεύουν ΑΤΜ .... Όποτε τι συζητάμε ????

  • Ουαί ημίν... avatar
   Ουαί ημίν... @ Jim Beam 26/05/2015 23:00:38

   Πάνε αρκετά χρόνια που τα ΑΤΜs, λειτουργούν πλέον για λίγους. Δεν φοβόμαστε πια. Λυπάμαι, χάσατε.

   • tt avatar
    tt @ Ουαί ημίν... 27/05/2015 19:12:12

    Τα παράπονα σας στον Παπαδημούλη και τον Τσακαλώτο και τους άλλους εκατομμυριούχους συντρόφους, που εχουν τα λεφτά στην JP Morgan και ζητάνε κοραλλίτο για τους ιθαγενείς. Αν ειστε κομμουνιστης άνευ εκατομμυρίων , λυπούμαι, ειστε κορόιδο.

   • Γεώργιος Τ. avatar
    Γεώργιος Τ. @ Ουαί ημίν... 27/05/2015 20:58:20

    Κάποιοι που ακόμη παίρνουν από τα ΑΤΜ σε ταΐζουν και σένα αλλιώς δε θα ήσουν στο ίντερνετ τώρα αλλά στα θυμαράκια. Βαρέθηκα την παραλογία σας. Για δουλέψτε λίγο το νου. Δε τον έχουμε για βάρος...

  • Ουαί ημίν... avatar
   Ουαί ημίν... @ Jim Beam 26/05/2015 23:06:19

   Πάνε αρκετά χρόνια που τα ΑΤΜs, λειτουργούν πλέον για λίγους. Δεν φοβόμαστε πια. Λυπάμαι, χάσατε.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.