#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/12/2012 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

«Πέφτουν» οι πρώτες ενέσεις ρευστότητας στην αγοράΝα χορηγήσει άμεσα στην αγορά τις πρώτες ενέσεις ρευστότητας επιδιώκει η κυβέρνηση μέσω της ταχείας διάθεσης στην πραγματική οικονομία των πόρων που της αναλογούν από τη δόση των 34,3 δισ. ευρώ.

Ήδη οι μεγάλες εφορίες έχουν λάβει εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου να ξεκινήσουν άμεσα τις διαδικασίες επιστροφής ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος σε χιλιάδες πολίτες και επιχειρήσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Οικονομικών έχει αναλάβει να επισπεύσει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε κατά τη χθεσινή του επίσκεψη στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι πιστώθηκαν 1,1 δισ. ευρώ στους λογαριασμούς των αγροτών και κτηνοτρόφων από κοινοτικές επιδοτήσεις, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στη Βουλή, διέβλεψε τα πρώτα θετικά σημάδια (σημαντική υποχώρηση του πρωτογενούς ελλείμματος, μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους, αποκλιμάκωση πληθωρισμού, ενίσχυση ανταγωνιστικότητας κ.ά.) προς την κατεύθυνση της αντιστροφής του κλίματος και της εισόδου σε μια μακρά περίοδο πρωτογενών πλεονασμάτων.

Ο σχεδιασμός

Όπως προκύπτει από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, στόχος είναι να εξοφληθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός κρατικά χρέη συνολικού ύψους 2 δισ. ευρώ. Εν συνεχεία, προγραμματίζεται να καταβληθούν άλλα 6 δισ. ευρώ εντός του 2013, με ρυθμό 1,5 δισ. ευρώ κάθε τρίμηνο. Πάντως, ενώ η πρόβλεψη για τη φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά αισιόδοξη και ξεπερνά σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ τις αρχικές εκτιμήσεις, ισχύει το ακριβώς αντίθετο για το ερχόμενο έτος. Κυβερνητικά στελέχη φιλοδοξούν να εξοφληθούν 8-8,5 δισ. ευρώ τα τέλη Μαρτίου ή το αργότερο έως τα μέσα του 2013.

Το βέβαιο είναι ότι οι εφορίες πατάνε «γκάζι» για την επιστροφή φόρων ύψους 783 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 108,7 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε επιστροφές ΦΠΑ προς τους εξαγωγείς. Ο έλεγχος που προαπαιτείται για την καταβολή των χρημάτων αυτών έχει ήδη διεξαχθεί, αλλά οι πληρωμές είχαν «παγώσει» εξαιτίας της ένδειας των κρατικών ταμείων. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις των εξαγωγέων, οι συνολικές επιστροφές ΦΠΑ που εκκρεμούν στις εφορίες ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ.

Επίδομα θέρμανσης

Χάρη στην εκταμίευση της υπερδόσης των 34,3 δισ. ευρώ, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) θα μπορέσει να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες και την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 150.000 δικαιούχους. Το ποσό που θα μοιραστούν οι πολίτες αυτοί υπολογίζεται στα 4 εκατ. ευρώ, ενώ το συνολικό κονδύλι που έχει προβλεφθεί για ολόκληρη τη χειμερινή περίοδο 2012-2013 ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ. Η καταβολή του επιδόματος σε κάθε δικαιούχο θα γίνει στον τραπεζικό λογαριασμό που δήλωσε κατά την υποβολή της σχετικής ηλεκτρονικής αίτησής του στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ (www.gsis.gr).

Μάριος Ροζάκος, στον Ελεύθερο Τύπο

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θεόδωρος avatar
  Θεόδωρος 19/12/2012 14:06:48

  Μπορούν, άραγε, μεταθανάτιες ενέσεις - μισής δόσεως - να επαναφέρουν στη ζωή έναν αποβιώσαντα? Ιδού το μέγα ερώτημα της Ιατρικής του 21ου αιώνα! Και, όπως θα έλεγαν οι Αμερικανοί σε ανάλογη περίπτωση, "πρωτογενές πλεόνασμα my ass".

 2. αγρότης avatar
  αγρότης 19/12/2012 14:54:07

  350 ευρώ επιδότηση λαδιού μου στέλνει η ΕΕ από τον Μάιο. Το Ελληνικό "κράτος" τα υπαιξαιρεί μέχρι σήμερα και ξαφνικά με "ασφαλίζει" ΠΑΡΑ ΤΗΝ ΘΕΛΗΣΗ ΜΟΥ στον ΕΛΓΑ κάνοντας αύξηση των ασφαλίσρων απο 50 ευρώ στα 300, μπλοκάρει γκανκστερικά το λογαριασμό στον οποίο ο Σαμαράς μου
  "έβαλε"τα 350 Ευρώ και παίρνω ρέστα για να κάνω Χριστούγεννα 50 Ευρώ.
  Το Ελληνικό κράτος υπαιξερεί κι τελικά κλέβει πλέον τις επιδοτήσεις της ΕΕ μέσω του ΕΛΓΑ με μυθικά ασφάλιστρα που δεν καλύπτουν καμμία ζημιά . Οταν μια χρονιά καταστράφηκε η σοδειά μου απο χαλάζι, ο γεωπόνος του ΕΛΓΑ μου έβαλε Μηδέν ζημιά. Οταν διαμαρτυρήθηκα μου εξήγησε οτι ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει τη σοδειά αλλα μόνο αν τα δέντρα πέσουν κατεστραμμένα στο έδαφος...

 3. Stef avatar
  Stef 20/12/2012 11:27:35

  Ας κάνουν όσες...ενέσεις φαντάζονται. Δεν μας λένε όμως αυτά τα λαμπρά μυαλά ποιος θα καταναλώσει. Ασφαλώς μόνο η κλίκα των 300 και οι προστατευομένοί τους φοροφυγάδες.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.