Στιγμές έντασης, απόγνωσης ή ανησυχίας προσέφεραν χθες Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε
Στιγμές έντασης, απόγνωσης ή ανησυχίας προσέφεραν χθες Αγκ. Μέρκελ και Β. Σόιμπλε
20/08/2015 11:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέρασε η «γραμμή Σόιμπλε» - Αυστηρή επιτήρηση της Ελλάδας σε κάθε βήμα για να εκταμιεύονται οι δόσεις

Τι έδειξε το “Ναι” στην γερμανική Βουλή

Η Άγκελα Μέρκελ απέφυγε τα χειρότερα κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή, όμως βγήκε από τη διαδικασία «με ένα μαυρισμένο μάτι», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Der Spiegel.

Διότι οι «αντάρτες» από το στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών εταίρων τους Χριστιανοκοινωνιστών μπορεί να μην ήταν πολύ μεγαλύτερες από ό,τι τον Ιούλιο, όμως ήταν οι περισσότερες που έχει αντιμετωπίσει, σε οποιοδήποτε θέμα, στη διάρκεια της 10ετούς θητείας της: 63 «όχι», 3 «λευκά», αλλά και 17 απουσίες από τη διαδικασία, οι οποίες επό πολλούς στο Βερολίνο ερμηνεύονται ως έμμεση άρνηση στήριξης του τρίτου Μνημονίου για την Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η καγκελάριος φαίνεται πως χρωστά μια ακόμη... χάρη στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος ήταν αυτός που κατάφερε και πάλι να συσπειρώσει τους βουλευτές της CDU/CSU -οι οποίοι αναγνώρισαν ότι αφού ο κατά γενική ομολογία σκληρός Γερμανός υπουργός Οικονομικών φτάνει τελικώς να πει το «ναι», υπάρχει επαρκής εγγύηση ότι μπορούν να υπακούσουν στην κομματική γραμμή.

ΤΟΜΑΣ ΟΠΕΡΜΑΝ

Για να το πετύχει, βεβαίως, ο Σόιμπλε χρειάστηκε να επιστρατεύσει τόσο συναισθηματικούς τόνους -«ήταν δύσκολο και για εμένα», είπε- όσο και την πλευρά της ηθικής -«με δεδομένο ότι η ελληνική βουλή έχει ήδη εγκρίνει ένα μεγάλο μέρος των μέτρων, θα ήταν ανεύθυνο να μην αξιοποιήσουμε την ευκαιρία για μια νέα αρχή στην Ελλάδα», όπως είπε.

ΓΚΡΕΓΚΟΡ ΓΚΙΖΙ

Πάνω από όλα, όμως, ο Σόιμπλε στήριξε τα επιχειρήματά του στον γνωστό γερμανικό ορθολογισμό. Αν και παραδέχθηκε εξαρχής ότι δεν υπάρχει εγγύηση πως το πρόγραμμα θα πετύχει, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία προς την ελληνική κυβέρνηση -θα παρακολουθούμε βήμα προς βήμα, όπως είχε δηλώσει από προχθές. Επέμεινε δε στον τρίμηνο έλεγχος... προόδου και εφαρμογής των μέτρων ανά τρίμηνο, αρχής γενομένης από τον Οκτώβριο, από τον οποίο και θα εξαρτάται η εκταμίευση των δόσεων.

Ταυτόχρονα, επιχείρησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες πολλών βουλευτών, αναφέροντας ρητά ότι, αφενός, «η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι αδιαπραγμάτευτη για το Βερολίνο» και, αφετέρου, ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση για «κούρεμα χρέους», καθώς αυτό απαγορεύεται από τις ευρωπαϊκές Συνθήκες.

Αναφερόμενος, επίσης, στον Αλέξη Τσίπρα, επανέλαβε ότι «τώρα είναι αναγκασμένος να πράξει το αντίθετο από ό,τι είχε υποσχεθεί», όμως ισχυρίστηκε πως το γεγονός ότι έχει φέρει το κόμμα του στα πρόθυρα της διάσπασης δείχνει ότι έχει πάρει σοβαρά τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

 • Τόμας Όπερμαν
  Ο επικεφαλής της Κ.Ο. των Σοσιαλδημο-κρατών έκανε λόγιο στην ομιλία του για ένα πρόγραμμα «διαφορε-τικής ποιότητας από τα προηγούμενα», που «για πρώτη φορά επεν-δύει στην αναμόρφω-ση του κράτους και της κοινωνίας», αιτιολο-γώντας την υπερψή-φισή του από το κόμμα.
 • Γκρέγκορ Γκίζι
  Ο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς υποστή-ριξε ότι το κόμμα του ναι μεν καταψηφίζει το τρίτο Μνημόνιο επειδή θεωρεί πως είναι κατα-στροφικό για τον ελλη-νικό λαό, όμως πρό-σθεσε ότι παραμένει αλληλέγγυο προς την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΝΙΚΟΣ Π. avatar
  ΝΙΚΟΣ Π. 20/08/2015 13:15:13

  .Τέτοιο κουτόχορτο που τρώνε οι Γερμανοί απο τους απατεώνες πολιτικούς τους, που ο Χέλμουτ Σμίτ δικαίως χαρακτηρίζει σε κάθε ευκαιρία σφουγγοκωλάριους των Mεγαλοτραπεζιτών, ποτέ δεν το έχουν φάει οι Έλληνες. Δικαιώνεται άλλη μια φορά η ρήση οτι οι Ούννοι τρώνε ακόμα βελανίδια όταν εμείς γράφουμε και τραγουδάμε το "Αξιον Εστί"...Και μετά περηφανεύονται επειδή τα χωνεύουν κι εύκολα, εν αντιθέσει με εμάς που δεν μπορούμε να τα μασήσουμε...

 2. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 20/08/2015 16:29:12

  Oι κατά τα άλλα τρώγοντες κουτόχορτο Γερμανοί έχουν πληρη απασχόληση και τριπλάσιο βιοτικό επίπεδο από τους Έλληνες. Όσο για τη σύγκριση μουσικών δυνατοτήτων των δύο λαών καλύτερα να την αφήσουμε καθώς είναι γνωστό που καθιερώθηκε η κλασική μουσική και η εθνικότητα του Μπετόβεν.

  • ΝΙΚΟΣ Π. avatar
   ΝΙΚΟΣ Π. @ ψυχραιμια 05/09/2015 13:25:54

   Aκριβώς. Εχουν πλήρη απασχόληση σε ανιαρές έως μισητές εργασίες, χωρίς να γίνονται και πλούσιοι γι αυτό...Το βιοτικό επίπεδο ενός λαού κρίνεται απο το πόσες ώρες μπορεί να λιάζεται. Αλλωστε οι Γερμανοί δουλεύουν σαν δούλοι όλο το χρόνο και το όνειρό τους είναι να απολαύσουν τον Ελληνικό ήλιο για περισσότερες απο δυό βδομάδες, Οι πλουσιώτεροι καταφέρνουν να αγοράσουν και σπίτι και να εγκατασταθούν στην Ελλάδα όταν βγούν στη σύνταξη. Άντε και στην Ισπανία για πιό κοντά μερικοί...Εντάξει, κάθε Ευρωπαική χώρα μετά την Ανναγέννηση, ανακάλυψε την μητέρα των Μουσών τη Μουσική και όλες έχουν τουλάχιστο έναν μεγάλο μουσικοσυνθέτη. Η Ψωροκώστενα όμως έχει ολόκληρη Εθνική Ελλάδος και μάλιστα 3-4 κατηγορίες. Μπετόβεν εν ζωή τον Μίκη και Μπάχ τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, για να μην αρχίσουμε να αναφέρουμε όλες τις ομάδες όλων των κατηγοριών...

 3. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 28/08/2015 20:00:19

  Την σημειολογία του video Ducati λίγοι φαίνεται να έχουμε καταλάβει. Και δεν εννοώ τους λάτρεις της ονειρικής Ιταλίδας, την οποία επί χρόνια με πιέσεις και εκβιασμούς ασφυκτικά "φλέρταρε" και πέρυσι, -σε κατάσταση οικονομικής της δυσχέρειας-, αμάσητη κατάπιε το αδηφάγο θηρίο Wolfgang Nosferatu http://tinyurl.com/pgqhskd

 4. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 28/08/2015 20:14:12

  Άτεγκοι οι δανειστές: To αυστηρό τελεσίγραφο στην Ελλάδα ΜSN Oικονομία | Copyright: News247.gr | 3 ώρες πριν http://tinyurl.com/q4p86mm

 5. Δήμητρα Μ. avatar
  Δήμητρα Μ. 05/09/2015 10:23:40

  Ο Σόϊμπλε πάει για Πρόεδρος με τη.. δεύτερη http://tinyurl.com/o5vbyzn MSN Νέα Κόσμος | Copyright: ethnos.gr | 15 ώρες πριν Ο Χριστιανοδημοκράτης υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκάνγκ Σόϊμπλε, θεωρείται ένας από τους πιθανούς υποψηφίους για την διαδοχή του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανίας Γιόαχιμ Γκάουκ, εάν ο τελευταίος αποφασίσει ότι δεν επιθυμεί δεύτερη θητεία. Η θητεία του Προέδρου λήγει τον Μάϊο 2017, λίγους μήνες πριν από τις γενικές εκλογές, και ο ίδιος ο κ. Γκάουκ αναμένεται να κάνει γνωστές τις προθέσεις του ήδη στις αρχές 2016. Από τον ευρύ κυβερνητικό συνασπισμό του οποίου ηγείται η Άγκελα Μέρκελ, πιθανός υποψήφιος για την ίδια θέση θεωρείται και ο σοσιαλδημοκράτης (SPD) υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάϊνμαϊερ. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Rheinische Post, o κ. Στάϊνμαϊερ θα ενδιαφερόταν για το αξίωμα μόνον εάν επρόκειτο να προταθεί ως υποψήφιος των δύο μεγάλων κομμάτων, ωστόσο σε μια εκλογική χρονιά, δεν αποκλείεται να υπάρξουν αντιδράσεις από τους Χριστιανοδημοκράτες, οι οποίοι έχουν λάβει το 40% των ψήφων. Εάν αναλάμβανε ο κ. Στάϊνμαϊερ, επικρατέστερος για το υπουργείο Εξωτερικών, θα ήταν ο σημερινός Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Στο ίδιο δημοσίευμα επισημαίνεται ακόμη ότι οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) θα προτιμούσαν τον ιδιαίτερα δημοφιλή στην Γερμανία Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε, ως διάδοχο του Γκάουκ. Ο κ. Σόϊμπλε θεωρείτο φαβορί για τη θέση το 2003, ωστόσο την τελευταία στιγμή η Άγγελα Μέρκελ, προτίμησε να στηρίξει τον Χορστ Κέλερ, ο οποίος είχε προταθεί από τον τότε κυβερνητικό της εταίρο, τους φιλελεύθερους Ελεύθερους Δημοκράτες (FDP).

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.