Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες
26/10/2014 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέρασαν τα τεστ αντοχής οι τράπεζες

Μένει να βάλουν πλάτη και οι τραπεζίτες για να τονωθεί η πραγματική οικονομία

(Ανανεωμένο) Πέραν πάσης προσδοκίας, οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν ουσιαστικά αλώβητες τα πολύ κρίσιμα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και μπορούν πλέον να ατενίζουν με αισιοδοξία το μέλλον. Άλλες χωρίς κανένα πρόβλημα κι άλλες με ελάχιστες «τρύπες» που θα καλύψουν άμεσα οι τράπεζες μπαίνουν στο κλαμπ της Ευρώπης και αποδεικνύουν ότι ακόμη και μετά από τόσους κραδασμούς, ακόμη κι αν η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ισχυρή δυναμική, το τραπεζικό σύστημα άντεξε.

Δεν ξέρουμε αν η ΕΚΤ είχε πιο … ευέλικτη πολιτική προς την Ελλάδα, αν και πολύ δύσκολο να συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Δεν ξέρουμε αν έγιναν αλχημείες ή αν πρόκειται να γίνουν διάφορα οικονομικά «κόλπα» που ούτε εμείς καταλαβαίνουμε, προκειμένου να καλυφθούν τα ελάχιστα κεφάλαια που προέκυψαν από τα stress tests. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι με βάση τις ανακοινώσεις που έγιναν οι τράπεζες στην Ελλάδα περνάνε και μάλιστα με άριστα.

Όταν πριν λίγο καιρό κάποιοι μιλούσαν για κεφαλαιακές ανάγκες 6 δις που θα έπρεπε να καλυφθούν, όλοι τόνιζαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Μάλιστα κάποιοι τόνιζαν ότι το «μαξιλάρι» των 11 δις του ΤΧΣ θα χανόταν για να καλυφθούν οι τράπεζες.

Οι Κασσάνδρες διαψεύστηκαν και πλέον οι τράπεζες βρίσκονται μπροστά στο στοίχημα της ανάπτυξής τους, από εκεί που πριν λίγο καιρό ήταν στα όρια της χρεοκοπίας.

Και δεν πρέπει να ξεχνά κανείς ότι οι τράπεζες συνδέονται άμεσα και με την οικονομία, την περαιτέρω αξιολόγηση και αναβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας κ.λπ.

Ωραία όλα αυτά αλλά με την πραγματική οικονομία τι γίνεται; Ακούμε δύο χρόνια τώρα ότι πρέπει να σωθεί το τραπεζικό σύστημα και να αυξηθεί η ρευστότητα. Πέρυσι μας παραμύθιαζαν ότι με την ανακεφαλαιοποίησή τους θα τρέξει χρήμα στην αγορά, θα δοθούν δάνεια, θα ανοίξει η αγορά των ακινήτων, θα κινηθούν οι πεθαμένες επιχειρήσεις. Οι προσδοκίες αποδείχθηκαν φρούδες. Και τώρα ξανά όλοι λένε ότι μετά το επιτυχές πέρασμα από τη δοκιμασία της ΕΚΤ θα μπορέσει να ανοίξει η κάνουλα της χρηματοδότησης.

Αυτό είναι πλέον το κρίσιμο στοίχημα, η πραγματική οικονομία. Και είναι φυσικό να μην υπάρχει δεύτερη ευκαιρία ή δεύτερη δημιουργία προσδοκίας στον κόσμο. Δεν μπορεί να φτύνει αίμα μια ολόκληρη χώρα για να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και αυτό να μην ανταποδώσει. Άλλωστε, τώρα οι περισσότερες τράπεζες έχουν (ή θα έχουν σύντομα) μεγαλομετόχους. Επιτέλους, ας βάλουν το χέρι στην τσέπη οι μεγαλομέτοχοι, ας ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια, ας βρεθούν λύσεις για να χρηματοδοτηθεί η πραγματική οικονομία.

Η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα κι ετοιμάζει κι ένα θεσμικό πλαίσιο για τα «κόκκινα» δάνεια. Το φίδι από την τρύπα βγάζει πάλι το δημόσιο προκειμένου να πάρουν μπροστά οι τράπεζες.

Αυτή την… επόμενη ημέρα περιμένουν όλοι. Alpha και Πειραιώς που έφυγαν αλώβητες και Εθνική, Eurobank που περνούν με αμυχές οφείλουν να κάνουν τη μεγάλη στροφή προς την ενίσχυση της ρευστότητας.

Δάνεια σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν, να κάνουν προσλήψεις, να φέρουν επενδύσεις. Δανεισμό στα νοικοκυριά να αγοράσουν σπίτια, να κινηθούν με περισσότερη άνεση.

Αυτά είναι τα επόμενα στοιχήματα και ο κόσμος περιμένει, η αγορά διψά για χρήμα. Άλλωστε, η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται «σκουπίδια» από τις ελληνικές τράπεζες με μικρότερο κούρεμα των εγγυήσεων ουσιαστικά σημαίνει ότι αυξάνουν σημαντικά τη ρευστότητά τους. Που θα πάνε αυτά τα λεφτά; Στα μεγαλολαμόγια που παίρνουν θαλασσοδάνεια και δεν τα πληρώνουν ποτέ; Ή μήπως σε όσους έχουν ανάγκη από φθηνό δανεισμό προκειμένου να πάρει οριστικά μπροστά η οικονομία;

Ούτε η χώρα ούτε ο λαός έχει άλλη υπομονή. Όπως είπε ο Σαμαράς βήμα – βήμα η χώρα βγαίνει από την κρίση και πάει μπροστά. Μένει να βάλουν πλάτη και οι τραπεζίτες.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. joni avatar
  joni 26/10/2014 11:40:06

  Τα stress tests θα τα περάσουν οι Ελληνικές τράπεζες διότι αυτό συμφέρει στην ευρωζώνη ... Αν δεν τα περάσουν θα αρχίσουν πάλι τα καταστροφικά Σενάρια για την ευρωζώνη και αυτό δεν συμφέρει στους Γερμανούς ....

 2. joni avatar
  joni 26/10/2014 15:07:45

  πολύ καλό νέο ..Λεφτά πότε θα αρχίσουν να δίνουν ???

 3. ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ avatar
  ΑΓΙΟΣ ΠΕΙΡΑΙΩΤΗΣ 26/10/2014 17:20:11

  ΤΡΙΧΕΣ ΚΑΤΣΑΡΕΣ . ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ ΤΟΥ κ.ΝΤΡΑΓΚΙ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ "ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ" ΤΟΥ ΤΣΙΠΡΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΘΑ ΦΑΝΕ ΕΝΑ "STRESS TEST" ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ. ΕΔΩ ΕΙΝΑΙ ΒΑΛΚΑΝΙΑ ,ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΙΞΕ ΓΕΛΑΣΕ.

 4. Uncle Stgm avatar
  Uncle Stgm 27/10/2014 16:51:39

  Ας ειναι καλά η ευρωπαική δημόσια ρευστότητα και εγγυήσεις που ρούφηξε και πάρκαρε μέσα στο σύστημα η "παγίδα ρευστότητας".
  Αυτη τη φορά όμως "το έπνιξαν του κουνέλι" οι τράπεζες στην Ιταλία - αυτοί, σε αντίθεση με την Ισπανία, Ελλάδα, Πορτογαλία, Ιρλανδία, ακόμη δεν "τράβηξαν ούτε σεντ" απο τον μηχανισμό ΕSM. Μόνον LTRO από την ΕΚΤ αλλά τέτοιο τράβηξαν όλοι. Η κρίση ταξιδεύει στη Μεσόγειο.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Uncle Stgm 27/10/2014 17:18:45

   Είτε έτσι είτε αλλιώς, χρήμα υπήρξε και μπήκε άφθονο σε αυξήσεις κεφαλαίου. Τώρα το χρήμα αυτό είναι εκεί μόνιμα. Αναρωτιέμαι για ποιο λόγο στις ΗΠΑ δεν έκαναν stress tests. Είναι πιο χαζοί από εμάς οι Αμερικανοί ή μήπως δεν είχαν προβλήματα με το τσουβάλι μετά την κρίση των subprimes και την κατάρρευση της Lehman Brothers; Και δώστου εμείς να μιλάμε και να ξαναμιλάμε για τις τράπεζές μας και για το αν είναι καλές ή κακές, και δώστου να θέλουν κεφαλαιακές ενέσεις και ό,τι άλλο βάλει ο νους, και δώστου να θέλουν αμκ ή να μην θέλον αμκ, και δώστου να διακηρύσσονται bail-ins και bail-outs και το κακό συναπάντημα. Και αναρωτιέται κανείς: Στην Αμερική κανένα πρόβλημα δεν είχαν οι τράπεζες; Γιατί ποτέ κανένας δεν προβληματίστηκε; Ο ευρών κερδίζει δωρεάν δικαίωμα συμμετοχής στην αγορά μετοχών μέσω warrants με τιμές 2013...

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Διογένης 27/10/2014 17:34:26

    Πουλήθηκαν μεγάλες προβληματικές τράπεζες στις ΗΠΑ μετά το 2008. Π.χ. η τεράστια Morgan Stanley αγοράστηκε (πλειοψηφικό πακέτο μετοχών) απο το Ιαπωνικό πολυεταιρικό σχήμα της Mitsubishi. Aναγκαστικές πωλήσεις, προκειμένου να μη διασωθούν απο τη fed με Ομοσπονδιακό χρήμα. Άλλες αφέθηκαν να χρεοκοπήσουν. Π.χ. η μεγάλη επενδυτική Bear Stearns, μερικά "συντρίμμια" της οποίας αγόρασε μετά επιλεκτικά η JP Morgan - αφού "διασώθηκαν" με 25 δις δημόσιο χρήμα της fed. Συνολικά και στις ΗΠΑ, όπως και στην Ευρώπη, το μεγαλύτερο μέρος του συστήματος εμπορικών τραπεζών διασώθηκε με δημόσιο χρήμα της fed. Η διαφορά είναι ότι οι χρεοκοπημένες τράπεζες που δεν διασώθηκαν και έκλεισαν στις ΗΠΑ είναι περισσότερες, ενώ έγιναν και αρκετές πωλήσεις σε εξωαμερικανούς αγοραστές, κυρίως σε Ασιατικές εταιρείες.

   • Uncle Stgm avatar
    Uncle Stgm @ Διογένης 27/10/2014 22:31:48

    Μια σύνοψη του τι έγινε στις ΗΠΑ: Το φθινόπωρο του 2008, λίγο μετα τη χρεοκοπία της LB, ο τότε πρόεδρος Τζορτζ Μπους υπέγραψε ένα νόμο που επέτρεψε στην κυβέρνηση να χορηγήσει στις τράπεζες έως 700 δισεκατομμύρια δολάρια ("έκτακτα κεφάλαια κρίσης") έναντι μετοχών. Το 2009, ο υπουργός Οικονομικών Τιμ Γκάιτνερ (προεδρία Ομπάμα) προχώρησε σε στρές τέστ, με βάση τα οποία στις τράπεζες δόθηκαν άλλα 400 δισεκατομμύρια, έναντι μετοχών. Σχεδόν το συνολο της δημόσιας δαπάνης έχει πλέον αποπληρωθεί με επαναπώληση των κρατικοποιημένων μετοχών. Από το 2008, οι ΗΠΑ έχουν κλείσει πάνω από 500 τράπεζες, τις πιο πολλές τα έτη 2010 και 2011, πολύ καιρό μετά τα τεστ αντοχής.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.