#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/06/2011 12:53
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πέντε μύθοι για την ελληνική κρίση



Την απομυθοποίηση ορισμένων πεποιθήσεων που προσφάτως κυριαρχούν αναφορικά με την ελληνική κρίση χρέους επιδιώκει η Wall Street Journal σε σημερινό της δημοσίευμα.

Η Ελλάδα είναι χρεοκοπημένη.

Όχι δεν είναι, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Παραθέτει τις θεωρίες των οικονομολόγων Carmen Reinhart και Kenneth Rogoff σύμφωνα με τις οποίες οι κρατικές χρεοκοπίες έχουν να κάνουν περισσότερο με την πρόθεση να αποπληρωθούν τα χρέη και όχι με την ικανότητα. Η Ελλάδα, συνεχίζει η Wall Street Journal, διαθέτει πολλά περιουσιακά στοιχεία και τεράστιες προοπτικές μείωσης των δαπανών, αύξησης των φορολογικών εσόδων και βελτίωσης της παραγωγικότητας. Σύμφωνα

με την εφημερίδα, αντί για τη χρεοκοπία, η πρόκληση για την Ελλάδα είναι κατά πόσο οι αλλαγές που απαιτούνται είναι πολιτικά εφικτές.

Είναι υπέρ της Ελλάδας να χρεοκοπήσει.

Δύσκολα, αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ. Η χώρα έχει μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα, συνεπώς ακόμη και αν επιβάλλει haircut 50% στα ομόλογα, θα συνεχίζει να χρειάζεται δανεισμό ή περικοπές δαπανών. Ακόμη χειρότερα, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει καθώς τα κεφάλαια θα εξανεμιστούν και οι χρηματοδοτήσεις θα στερέψουν, στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΚΤ, αφού τα ελληνικά κρατικά ομόλογα δεν θα γίνονται δεκτά ως εγγυήσεις. Ούτε στην περίπτωση που η Ελλάδα φύγει από το ευρώ τα πράγματα θα γίνουν καλύτερα, από τη στιγμή που αυτό θα οδηγήσει τους καταθέτες σε μαζικές αναλήψεις, προσθέτει η εφημερίδα.

Ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα ήταν γεγονός τύπου Lehman.

Η αμερικανική εφημερίδα τονίζει ότι ακόμη και η γερμανική κυβέρνηση πλέον δέχεται ότι η αγορά δεν ήταν προετοιμασμένη για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Παρά την υπαναχώρηση της Angela Merkel την περασμένη εβδομάδα, οι φόβοι μετάδοσης έχουν πλήξει και άλλες χώρες, όπως την Ισπανία, της οποίας τα spread κινούνται έντονα ανοδικά. Η Lehman ήταν ένα σφοδρό σοκ για τις αγορές, σημειώνει η WSJ, όμως ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία θα οδηγήσει σε παγκόσμια κατάρρευση καθώς οι πιστώσεις θα στερέψουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Δεν μπορείς να δίνεις συνέχεια χρόνο.

Ο χρόνος είναι ο καλύτερος γιατρός, επισημαίνει η WSJ, προσθέτοντας ότι ακόμη και στην περίπτωση που η ελληνική χρεοκοπία γίνει αναπόφευκτη, υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να αναβληθεί. Εν μέρει για να έχουν κίνητρο Πορτογαλία και Ιρλανδία να συνεχίσουν τα προγράμματα διάσωσης, όμως ακόμη πιο σημαντικό είναι να ηρεμήσουν οι επενδυτές και να συνεχίσουν να αγοράζουν κρατικά και τραπεζικά ομόλογα των χωρών της περιφέρειας. Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει τις όποιες χρεοκοπίες έως ότου η Ισπανία και η Ιταλία καταφέρουν να βγουν από την επικίνδυνη ζώνη.

Για όλα φταίει η Ελλάδα.

Όχι εντελώς, «απαντά» η WSJ. Τώρα που η Ευρωζώνη έχει αποδεχτεί ότι δεν έχει άλλη επιλογή από το να σώσει την Ελλάδα, θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η διάσωση έχει αποτέλεσμα. Η Ευρωζώνη χρεώνει την Ελλάδα με επιτόκια «τιμωρίας» που είναι σχεδόν διπλάσια από αυτά που δανείζεται ο EFSF ή αυτά που χρεώνει το ΔΝΤ, καθιστώντας την αποστολή της Ελλάδας δυσκολότερη. Ο μοναδικός λογικός δρόμος πλέον για να μειώσει τον ηθικό κίνδυνο η Ευρωζώνη, είναι να συμφωνήσουν σε στενότερη πολιτική ενοποίηση. Αργά ή γρήγορα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, καταλήγει η WSJ.

http://www.capital.gr/

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 22/06/2011 13:13:19

  Η κρίση του καπιταλισμού μετά το 2008 είναι terra incognita, ο κόσμος μπήκε σε άγνωστα εδάφη. Οι πιό πολλοί οικονομολόγοι απάντησαν αρχικά με τα υπάρχοντα εργαλεία της "επιστήμης" τους, αλλά αυτά ήταν κατάλληλα για όσα ήταν γνωστά. Όχι για την "άγνωστη ήπειρο". Αποδείχθηκε ότι οι λύσεις με "αναδιαρθρώσεις", "χρεωκοπίες", "έξοδο από το ευρώ" κτλ, των ακαδημαικών οικονομολόγων, υποτιμούσαν τερατωδώς το συστημικό κίνδυνο. Οι "θεσμικοί φρουροί" της ΕΚΤ (και της Fed), με τον εγγενή συντηρητισμό και την πρακτικότητά τους, που φαινόταν αρχικά "αίρεση", αποδείχθηκαν πολύ σοφότεροι και απείρως πολιτικότεροι από τους ακαδημαικούς, Νεοφιλελεύθερους, Κευνσιανούς ή και "Μαρξιστές", τους συνηθισμένους να μετεκπαιδεύονται στη μπαρμπερική πάνω στου κασίδη το κεφάλι.
  Τώρα ακόμα και η mainstream Wall Street Journal δημοσιεύει μέχρι και "αιρετικούς"!
  Φυσικά, πίσω από τη σύγχυση αυτή φαίνεται καθαρά πόσο ψευδοεπιστήμη φορτισμένη με ιδεολογήματα και προπάντων με συμφέρον, είναι η λεγόμενη "οικονομική επιστήμη".
  Δεν είναι τυχαίο, ότι ο Μάρξ, ως υπότιτλο στο Κεφάλαιο έγραψε όχι "Σύγγραμμα Πολιτικής Οικονομίας", αλλά "Κριτική της Πολιτικής Οικονομίας".

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 22/06/2011 13:44:09

  "Ο μοναδικός λογικός δρόμος πλέον για να μειώσει τον ηθικό κίνδυνο η Ευρωζώνη, είναι να συμφωνήσουν σε στενότερη πολιτική ενοποίηση. Αργά ή γρήγορα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα αντιμετωπίσουν αυτή την πραγματικότητα, καταλήγει η WSJ"

  Συγνώμη; Ηθικός κίνδυνος; Από εμάς και άλλα PIGS δηλαδή;
  Πολιτική ενοποίηση; Για τον ενάρετο βίο της Ε.Ε. βεβαίως. Σε αυτή τη διαδικασία εξαγνισμού να φανταστώ ότι ότι τα παλιόπαιδα τύπου Ελλάδα θα είναι συνεχώς στη γωνία τιμωρία.

  Η Ευρωπαϊκή Ένωση γίνεται σοβιετικού τύπου, με νεοφιλελεύθερη ψυχή αν και νομίζω ότι θα καταρρεύσει πριν καν αποκτήσουμε αντίστοιχο Στάλιν.

 3. brankaleon avatar
  brankaleon 22/06/2011 14:02:08

  Στην , ο "πεπαλαιωμένος" (κατά τ' άλλα Μαρξ, αρχίζει αναλύοντας την διπλή όψη του προϊόντος.
  Την "αξία" χρήσης του και την "ανταλλακτική" του αξία.
  Η υπεραξία και το Μ.Δ.Κ. (Μέγιστο Δυνατό Κέρδος) εν συνδιασμώ με την κατάρρευση της αντίπερα όχθης, ήταν "αυτό" που ανήγαγε σε Κρόνο (που τρώει τα παιδιά) το Κέρδος σε καθ' αυτή οντότητα.
  Το αποκόλησε από την πραγματικότητα και το ανήγαγε σε καθ' αυτή οντότητα και για τον εαυτό της.
  Η θεμελιώδης πλέον αρχή, είναι ότι , ...
  ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΠΟΦΕΡΕΙ ΚΕΡΔΟΣ, ΠΑΥΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΕΡΔΟΣ.
  Το όλον story για την Ελλάδα, κινείται μέσα σ' αυτό το γενικό πλαίσιο.
  Για τους νεο-Ελλαδίτες οι αριθμοί πρέπει να αποπληρωθούν με αίμα και δάκρυα.
  Για τους νεο-Έλληνες, απέναντι στην "αλήθεια" των αριθμών πρέπει ν' αντιτάξουμε την λογική της Εθνικής Παλλιγενεσίας που αν και άρχισε, δεν ολοκληρώθηκε ακόμη.

  Και για να "ζεσταθεί" το τερραίν, ...
  ΥΠΑΡΧΟΥΝ "ΕΛΛΑΔΙΚΕΣ" ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΠΟΥ ΠΟΝΤΑΡΗΣΑΝ, ΣΤΗΝ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΜΑΣ;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ brankaleon 22/06/2011 14:12:54

   Σε τι περιπέτειες και "τεχνητούς παραδείσους" στέλνει η πτωτική τάση του ποσοστού του κέρδους, έ!
   Χα χα, εδώ ολόκληρη Goldman Sachs, Paulson Co σφόδρα θέλοντος, Alan Greenspan βοηθούντος και συμβουλεύοντος, σορτάριζε τον εαυτό της.
   Για αυτοκαταστροφικούς μικροτζογαδόρους θα μιλάμε τώρα;

 4. Κώστας avatar
  Κώστας 23/06/2011 04:27:32

  Ομολογώ πως δεν καταλαβαίνω καλά τα οικονομικά. Δεν ασχολήθηκα ποτέ σε βάθος και υπάρχουν οικονομικοί μηχανισμοί που δεν μου είναι κατανοητοί.

  Ωστόσο, από όσα διαβάζω αυτή την εποχή, φαίνεται ξεκάθαρα πως οι (αντιδιαμετρικά) διαφορετικές απόψεις για το

  (1) πώς αντιμετωπίζεται μία κρίση χρέους όταν δεν υπάρχει η παλιά (και δοκιμασμένη) συνταγή της υποτίμησης,

  (2) τι συνέπειες έχει σε ευρωπαϊκό και πλανητικό επίπεδο μία κρατική χρεωκοπία στην ευρωζώνη

  οφείλονται στα νέα (και όχι τόσο ευχάριστα ...) δεδομένα που δημιούργησε ένα κοινό νόμισμα (το ευρώ) που (νομίζω, για πρώτη φορά στην ιστορία) δεν υποστηρίζεται από εθνικό κράτος.

  Αυτό που αναρωτιέμαι, είναι αν είχαν σκεφτεί τις συνέπειες όσοι μας έβαλαν στο ευρώ, και όσοι ακόμα και σήμερα υποστηρίζουν πως είναι πιθανώς η κορυφαία κατάκτηση του ελληνισμού στην ιστορία του!! Και εννοώ, πως μας έβαλαν με μία οικονομία - όπως φαίνεται - ανέτοιμη και με διαρθρωτικά προβλήματα που μας ζόρισαν απο τους πρώτους όταν το σκάφος κλυδωνίστηκε. Και τώρα ο βρόχος σφίγγει, συνεχώς ...

  Μάλλον δικαιώνεται ο Κ. Κόλμερ για τις απόψεις του περί ευρώ, απλά αναρωτιέμαι αν η "εκσυγχρονιστική" ομάδα που μας έβαλε στον παράδεισο του ευρώ χωρίς να εξασφαλίσει το αξιόπλοον του σκάφους, θα μας εξηγήσει κάποτε πώς το σκέφτηκε;

  Δεν λέω: να απολογηθούν (αν και ίσως θα έπρεπε ...) να μας εξηγήσουν λέω, πώς από τα swaps βρεθήκαμε στην αγχόνη ....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.