10/02/2011 14:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάνω από τις 800 μονάδες το spread -Νευρικότητα στην Ευρωζώνη

Οι ανησυχίες για το ενδεχόµενο αναζωπύρωσης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, λόγω των έντονων αντιδράσεων που υπάρχουν για το «Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας», αλλά και ενδεχομένως μίας αναδίπλωσης σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες του μηχανισµού ευρω-στήριξης (EFSF), οδηγούν υψηλότερα το spread και στα ελληνικά ομόλογα.

Σήμερα, Πέμπτη, η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς κρατικού ομολόγου αναφοράς με τον αντίστοιχο γερμανικό τίτλο αυξήθηκε έως 19 μονάδες στις 816 μονάδες βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Λίγο πριν τις 14:00 ήταν στις 813.

Το επιτόκιο του τίτλου ανήλθε μέχρι το 11,42% (+0,12%), ενώ αργότερα υποχώρησε στο 11,40%.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Φεβρουαρίου το spread είχε υποχωρήσει στα επίπεδα των 750 μονάδων, ενώ είχε ξεκινήσει το 2011 στις 950 μονάδες βάσης. Το spread είχε εκτοξευθεί στις 7 Ιανουαρίου στο ιστορικό υψηλό των 978 μονάδων βάσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Παράλληλα, ανοδικά κινείται και τo κόστος ασφάλισης για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα έναντι αθέτησης πληρωμών (CDS), καθώς αμφισβητείται η πρόοδος που έχει σημειωθεί στο θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.

Το κόστος ασφάλισης των ελληνικών τίτλων διευρυνόταν κατά 16 μονάδες βάσης στις 830 μονάδες.

Άνοδο σημείωναν και τα CDS σε Ιρλανδία και Ιταλία, στις 570 και 178 μονάδες βάσης αντίστοιχα.

Στην Πορτογαλία, το spread των 10ετών κρατικών τίτλων πέρασε και πάλι τις 400 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους έφθασε στο 7,36%.

Το spread των ισπανικών 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 204 μονάδες βάσης και η απόδοσή τους στο 5,35%. Άνοδο, όμως, σημείωσε και η απόδοση των 10ετών γερμανικών τίτλων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, φθάνοντας στο 3,30%.

Λόγω των έντονων αντιδράσεων, Βερολίνο και Παρίσι φέρονται να οδεύουν σε έναν συµβιβασµό, όπου το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας θα είναι στην ουσία ένας ελεύθερος συντονισµός µεταξύ των χωρών, δεν θα ορίζονται τα 67 έτη ως ανώτατο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, δεν θα αποσυνδεθεί η αύξηση των μισθών από τον πληθωρισμό (ΑΤΑ), ενώ δεν θα υπάρξουν δεσμεύσεις για τη φορολογία των επιχειρήσεων.

Επιπλέον, ίσως παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες το «συνταγματικό φρένο» στο χρέος και το έλλειμμα.

Εάν τελικά γίνει κάτι τέτοιο, ίσως επανέλθει η νευρικότητα στις αγορές και να ξαναμπούν στο στόχαστρο των αγορών οι χώρες της ευρω-περιφέρειας. Επιπλέον, ίσως τεθεί εν αμφιβόλω η παράταση του χρόνου αποπληρωµής και η µείωση των επιτοκίων δανεισµού για Ελλάδα και Ιρλανδία.

Τα θέµατα αυτά θα συζητηθούν στη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 10/02/2011 14:57:03

  Μπορεί να μας "σώσουν" οι Ευρωπαίοι, μπορεί και όχι. Ό,τι και να γίνει, θα είναι με όρους που μεγιστοποιούν το δικό τους συμφέρον, και όχι το δικό μας.

  Κάποια στιγμή όμως θα ξυπνήσουμε εμείς, και οι κρατικοδίαιτοι "εμείς" και θα καταλάβουμε την σοφία της δικιάς μας, μονομερούς σκληρής στάσης, εάν την είχαμε σκεφτεί. Κάποια στιγμή.

  • brankaleon avatar
   brankaleon @ archaeopteryx 10/02/2011 18:24:26

   Θ μας σώσουν όταν μπορέσουμε να τους δίνουμε.
   Ειδάλλως "απλώς" θα μας αρμέγουν μέχρι να πούμε τον δεσπότη Παναγιώτη.
   Αλλά μια άλλη λογική και μια άλλη πορεία είναι κάτι διαφορετικό που προφανώς με αυτήν δεν θα στέρξουν ποτέ οι "φίλοι" μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.