Πάγος από Ντάισελμπλουμ στον Χαρδούβελη
13/10/2014 22:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Πάγος από Ντάισελμπλουμ στον Χαρδούβελη

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο μας είχε ο Ολλανδός ο οποίος αναγνώρισε σημαντική πρόοδο αλλά... η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.

Δεν είναι και τόσο καλά τα νέα από τους ξένους σχετικά με την προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα να απαγκιστρωθεί από το μνημόνιο καθώς οι δανειστές μας «προειδοποιούν» ότι είναι νωρίς να πάψουμε να είμαστε... σκλαβάκια τους.

Μάλιστα κάποιοι αποφάσισαν να μας κουνήσουν το δάχτυλο λέγοντάς μας ότι αν θέλουνε να φύγουμε από το ΔΝΤ θα πρέπει να δεχθούμε γραμμή πίστωσης η οποία θα έχει νέους όρους. Ο Χαρδούβελης δεν πέρασε καθόλου καλά στο Eurogroup και το επιβεβαίωσε και ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος έκανε και πολιτικές τοποθετήσεις: «Μου λένε ότι οι προεδρικές εκλογές στην Ελλάδα μπορεί να οδηγήσουν και σε άλλες εκλογές, αλλά το ζητούμενο για τη χώρα είναι το σταθερό οικονομικό μέλλον», διεμήνυσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ Γιερούν Ντέϊσελμπλουμ.

Υπογράμμισε ότι ο πολιτικός κύκλος και το ενδεχόμενο εκλογών βρίσκεται πάντα στο παρασκήνιο των ευρωπαϊκών αποφάσεων αλλά, όπως είπε, υπάρχουν σαφείς δημοσιονομικοί κανόνες και διαδικασίες στην αντιμετώπιση των χωρών. «Αν οι εκλογές βρίσκονταν συστηματικά στο προσκήνιο αυτό θα μας οδηγούσε στο να αντιμετωπίζουμε κάθε χώρα κατά περίπτωση και με διαφορετικό τρόπο», πρόσθεσε.

Ουσιαστικά δηλαδή μας λέει να κόψουμε το λαιμό μας ακόμη κι αν η πολιτική αναταραχή θα σημάνει και οικονομική αποσταθεροποίηση. Αλλά μήπως αυτό δε θέλουν για να μην τελειώσει το μνημόνιο ποτέ;

Μια στο καρφί και μια στο πέταλο μας είχε ο Ολλανδός ο οποίος αναγνώρισε σημαντική πρόοδο αλλά... η συζήτηση για τη συνέχιση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μετά την αξιολόγηση.

«Η προληπτική γραμμή συνοδεύεται από όρους» ξεκαθάρισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Έσπευσε να συμπληρώσει ότι είναι πρόωρο να συζητήσουμε για το εάν θα υπάρξει προληπτική πιστωτική γραμμή, δεδομένου ότι θα πρέπει να προηγηθεί η αξιολόγηση της τρόικας. «Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα συζητήσουμε το μέλλον», όπως είπε, προσθέτοντας ότι δεν έχουμε ακούσει επίσημα τις θέσεις της ελληνικής πλευράς για διακοπή του προγράμματος με το ΔΝΤ.

Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει ισχυρή συναίνεση στο Eurogroup ότι η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι «βιώσιμη και αξιόπιστη για όλους τους εταίρους».

Νωρίτερα δήλωσε ότι «ενημερωθήκαμε για την πρόοδο που έγινε στον πρώτο γύρο διαπραγματεύσεων με την τρόικα». Διαπιστώθηκε ότι έχουν προχωρήσει αρκετά θέματα, αλλά «σε αρκετούς τομείς απαιτείται περαιτέρω πρόοδος για να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση».

Όπως είπε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ όταν υπάρχουν τα στοιχεία από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα δούμε διάφορα θέματα που σχετίζονται με το τι θα γίνει για την επόμενη μέρα του προγράμματος το οποίο ολοκληρώνεται στα τέλη της χρονιάς.

«Πριν από το τέλος του έτους θα κάνουμε νέους υπολογισμούς σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους, προκειμένου να δούμε ποιες είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2015 και τα επόμενα χρόνια και να δούμε τι είναι αναγκαίο» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup.

Αλλά και άλλα στελέχη των Βρυξελλών έδειξαν να τηρούν τακτική μαστιγίου και καρότου απέναντι στην Ελλάδα.

«Σκεπτικός» απέναντι στην επιθυμία της Ελλάδας για πρόωρη έξοδο από το πρόγραμμα βοήθειας, δήλωσε, ο νέος υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, σε συνομιλία του με Αυστριακούς δημοσιογράφους, πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Eurogroup.

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ είπε ότι απομένουν προς εκταμίευση 1,8 εκατ. ευρώ και ότι συνολικά έχουν ήδη δοθεί 143 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά το αποθεματικό των 11 δισ. που υπάρχει στο πλαίσιο του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είπε ότι πιο καθαρή εικόνα θα υπάρχει στα τέλη Οκτωβρίου αν και δεν θα είναι πλήρης καθώς θα πρέπει να περιμένουμε ακόμη 6-9 μήνες.

Επιφυλακτικός για την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Γίρκι Κατάινεν.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει ιδιαιτέρως εύθραυστη.

Ταυτόχρονα εξέφρασε την ανάγκη να προχωρήσουν - και να ενταθούν - οι μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να τονωθεί η ελληνική οικονομία.

Όλα αυτά ασφαλώς δεν ευνοούν τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης η οποία πρέπει να δώσει σκληρό αγώνα προκειμένου να πείσει ότι είναι σε θέση να σταθεί στα πόδια της και χωρίς τα λεφτά του ΔΝΤ.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Stormy Night avatar
    Stormy Night 14/10/2014 13:07:09

    Τι άλλο πια πρέπει να γίνει για να αντιληφθούμε πλέον ΌΛΟΙ, οτι αυτοί οι άγιοι άνθρωποι, φοβούνται να μην ...κακοπέσουμε, γι αυτό κι επιχειρούν ακόμα και διά της βίας να μας προστατέψουν; Πόση αχαριστία θα δείξουμε επί τέλους απέναντι στους ευεργέτες μας; Αχάριστος λαός....

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.