#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
15/12/2011 15:26
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο χρόνος για το ευρώ εξαντλείταιΤου John Paulson*

Η ευρωπαϊκή αγορά κρατικού χρέους βρίσκεται σε επικίνδυνη ζώνη. Η Ιταλία και η Ισπανία θα αναγκαστούν να δανειστούν συνολικά 590 δισ. ευρώ το 2012, το κόστος δανεισμού βρίσκεται σε μη βιώσιμα επίπεδα και οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τις αγορές κρατικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά αποδεικνύονται αναποτελεσματικές.
Βάσει της εμπειρίας μας στην αναδιάρθρωση εταιριών, σε συνδυασμό με όσα μάθαμε στις ΗΠΑ από την πτώχευση της Lehman Brothers, προτείνουμε στην ΕΚΤ να εξετάσει το ενδεχόμενο ενός προγράμματος εγγύησης των κρατικών ομολόγων ως αντίδοτο στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους.

Ένα τέτοιο σχήμα θα ήταν παρόμοιο με το επιτυχημένο μοντέλο του Temporary Liquidity Guarantee Program, που υιοθέτησε η Federal Deposit Insurance Corp. στις ΗΠΑ ώστε να ανακόψει τη χρηματοοικονομική κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους χρηματοοικονομικούς οργανισμούς να αναχρηματοδοτήσουν το ληξιπρόθεσμο χρέος αποφεύγοντας τη χρεοκοπία.

Είναι σαφές ότι οι υπάρχουσες αποσπασματικές προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών είναι αναποτελεσματικές. Η ΕΚΤ έχει αγοράσει ευρωπαϊκούς τίτλους 208 δισ. ευρώ, η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρίσκονται σε προγράμματα στήριξης και παρ' όλα αυτά οι αποδόσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας παραμένουν πεισματικά σε υψηλά επίπεδα.

Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) αποδεικνύεται ανέφικτο - η πρόσφατη πώληση ομολόγων με στόχο άντληση 3 δισ. ευρώ έγινε αποδεκτή με χλιαρή ζήτηση, γεγονός που εγείρει αμφιβολίες για την ικανότητα του ταμείου να συγκεντρώσει τον στόχο των 440 δισ. ευρώ, πόσο μάλλον το 1 τρισ. ευρώ που χρειάζεται για τη στήριξη του σχεδίου εξασφάλισης των τοποθετήσεων σε ομόλογα.
Η κεφαλαιακή ενίσχυση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με 200 δισ. ευρώ είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και τα κεφάλαια δεν είναι ακόμη αρκετά για να εκμηδενιστούν οι φόβοι των αγορών. Οι άμεσες αγορές από την ΕΚΤ στις νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων έχουν αποκλειστεί λόγω των πληθωριστικών κινδύνων που εγκυμονούν.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πραγματοποίησαν ένα μεγάλο βήμα προς τη δημοσιονομική ενοποίηση, που είναι απαραίτητη για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ευρώ. Δεν ύψωσαν όμως το τείχος προστασίας που ζητούν οι αγορές.

Κατά συνέπεια, οι αποδόσεις των ισπανικών και των ιταλικών ομολόγων αυξάνονται καθώς υπάρχουν ανησυχίες για το εάν οι συγκεκριμένες χώρες θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες χρηματοδότησής τους. Η αγορά παραμένει επίσης ευάλωτη στο ενδεχόμενο υποβάθμισης της Γαλλίας ή της ευρωζώνης από τη Standard & Poor’s ή τη Moody’s, που θα ωθούσε ακόμη υψηλότερα το κόστος δανεισμού.

Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός κλάδος, επιπλέον, βρίσκεται σε κλοιό πιέσεων κυρίως λόγω της έκθεσής του σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Χρειάζεται τώρα προστασία ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές, να υποχωρήσουν οι αποδόσεις και να γίνει εφικτή η αναχρηματοδότηση των κρατών, να χαλαρώσουν οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο και να υπάρξει προστασία ενάντια σε μελλοντικά πιθανά πιστωτικά γεγονότα.

Θα είναι πιο αποτελεσματικό να δράσουμε τώρα, από το να περιμένουμε να αποκτήσουν ακόμη μεγαλύτερη ισχύ οι δυνάμεις της κρίσης.

Ένα πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων για τα κρατικά ομόλογα από την ΕΚΤ θα καθησύχαζε αμέσως τις αγορές. Είναι μία λύση που δεν εγκυμονεί πληθωριστικούς κινδύνους και θα επιτρέψει στην Ιταλία και στην Ισπανία (και σε άλλες χώρες, αν κριθεί απαραίτητο) να αναχρηματοδοτήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους σε λογικά επιτόκια.

Επίσης, θα χαλαρώσει τις πιέσεις προς τις τράπεζες γιατί οι ανησυχίες για την έκθεσή τους σε κρατικό δανεισμό θα υποχωρήσουν.

Το πρόγραμμα εγγύησης κρατικών ομολόγων λειτουργεί ως εξής: Σε αντάλλαγμα για ετήσια εγγυημένη προμήθεια της τάξεως του 1% και σε συμμόρφωση με το πρόγραμμα διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων της ΕΚΤ ή και του ΔΝΤ, η Ιταλία και η Ισπανία θα μπορέσουν να αναχρηματοδοτήσουν όλους τους ληξιπρόθεσμους τίτλους τους με εγγύηση της ΕΚΤ. Έτσι, το συνολικό κόστος χρηματοδότησης θα πρέπει να μειωθεί στο 4%. Το πρόγραμμα θα πρέπει να λειτουργήσει για δύο χρόνια για τίτλους διάρκειας έως 10 ετών, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στην Ιταλία και στην Ισπανία να προχωρήσουν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τα πλεονεκτήματα αυτού του προγράμματος είναι πολλά: Θα οδηγήσει σε άμεση σταθεροποίηση της αγοράς κρατικών ομολόγων, δεν θα επεκτείνει τον ισολογισμό της ΕΚΤ, δεν θα προκαλέσει πληθωρισμό, θα διατηρήσει τα επιτόκια σε χαμηλά επίπεδα, ενώ παράλληλα δεν θα υπάρχει η ανάγκη για αγορά τίτλων από την ΕΚΤ στη δευτερογενή ή στην πρωτογενή αγορά. Δεδομένου ότι η Ιταλία και η Ισπανία αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και όχι φερεγγυότητας, το πιθανότερο είναι πως οι εγγυήσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ, ενώ η ΕΚΤ θα εισπράξει τελικά προμήθεια για τις υπηρεσίες της.

Η ΕΚΤ είναι ο μόνος θεσμός στην Ευρώπη που έχει επαρκείς πόρους για να εγγυηθεί για ευρωπαϊκά κράτη. Με τη στήριξή της και με spread (έναντι των γερμανικών ομολόγων) της τάξεως του 1%, η Ιταλία και η Ισπανία θα έχουν τον χρόνο να προχωρήσουν σε νέα μέτρα λιτότητας αλλά και σε αναπτυξιακή πολιτική. Μπορεί να υπάρχει η ανάγκη για τεχνική προσαρμογή στην εντολή που έχει η ΕΚΤ ώστε να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, αλλά υπάρχουν πολλές διαθέσιμες εναλλακτικές λύσεις.

Ο χρόνος εξαντλείται για το ευρώ. Απαιτείται τώρα ένα ευρύ τείχος προστασίας, προτού επιδεινωθεί περισσότερο η κρίση. Το πρόγραμμα εγγύησης κρατικών ομολόγων θα αποτελέσει το τείχος προστασίας ώστε να σταθεροποιηθεί η αγορά και θα είναι η ομπρέλα που θα επιτρέψει στην Ε.Ε. και στα κράτη-μέλη να εφαρμόσουν τα δημοσιονομικά τους σχέδια.

*Ο John Paulson είναι πρόεδρος της επενδυτικής Paulson & Co. 

Πηγή: Finacial Times από το euro2day

ΣΧΟΛΙΑ

  1. SABI avatar
    SABI 15/12/2011 19:48:13

    Το Μεγάλο Αφεντικό ανησυχεί για το Ευρώ και προτείνει λύσεις??? Προχτές είχε βγεί το άλλο Μεγάλο Αφεντικό (Rotchild). Λέτε να φοβήθηκαν ή έχουν άλλο στο νού τους?
    Γιατί δεν κάνει κάτι απλούστερο: Nα συνενοηθεί με τά άλλα 4 αφεντικά, ( State Street Corporation, Vanguard Group, BlackRock and FMR (Fidelity) και να δανείσουν άτοκα για 2 χρόνια 1 τρις σε όλα τα PIIGS, να απαλλαγούν απ' τα χρέη και με το άλμα ανάπτυξης που σίγουρα θα προκύψει να ξαναβάλουν στην αποθήκη το 1 τρίς . Ετσι κι αλλοιώς 20 χρόνια τώρα αυτά τα λεφτά "κάθονται" στα Cayman Islands, Monaco, Liechtenstein, κλπ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.