#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/09/2011 14:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φίλος του Παπανδρέου μας λέει να επιστρέψουμε στην δραχμήΗ Ελλάδα θα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης πτώχευσης, να εγκαταλείψει εθελοντικά το ευρώ και να επιστρέψει στη δραχμή, προτείνει ο γνωστός οικονομολόγος Νουριέλ Ρουμπινί, σε άρθρο του που δημοσιεύεται την Δευτέρα στους Financial Times.

 

Ο κ. Ρουμπίνι εκτιμά ότι η έξοδος από το ευρώ θα είναι μία «τραυματική διαδικασία», ωστόσο σημειώνει πως οι αρνητικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να περιοριστούν, εάν η διαδικασία εξόδου είναι ελεγχόμενη και δοθεί διεθνής στήριξη για την αναδιάρθρωση των ελληνικών τραπεζών και τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού και του εξωτερικού ισοζυγίου.

 

Επίσης, σημειώνει πως η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση, θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.

 

Αναλυτικά, στο άρθρο του αναφέρει τα εξής:

 

«Η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε έναν φαύλο κύκλο αφερεγγυότητας, χαμηλής ανταγωνιστικότητας και ολοένα βαθύτερης ύφεσης. Με την επίδραση και της δρακόντειας δημοσιονομικής λιτότητας, το δημόσιο χρέος οδεύει στο 200% του ΑΕΠ. Για να γλιτώσει, η Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει μία διαδικασία ελεγχόμενης χρεοκοπίας και να επιστρέψει στη δραχμή.

 

Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτή την συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη.

 

Ακόμη κι αν έδιναν στην Ελλάδα πραγματική και σημαντική βοήθεια για το δημόσιο χρέος της, δεν μπορεί να επιστρέψει στην ανάπτυξη εάν δεν ανακτήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητά της. Και χωρίς επιστροφή στην ανάπτυξη, τα χρέη της Ελλάδας θα εξακολουθούν να είναι μη διατηρήσιμα. Το πρόβλημα ωστόσο, είναι πως όλες οι επιλογές για ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας περιλαμβάνουν πραγματική υποτίμηση.

 

Η πρώτη επιλογή θα ήταν μία σημαντική αποδυνάμωση του ευρώ, η οποία είναι μάλλον απίθανο να γίνει, όσο οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πρόβλημα οικονομικής αποδυνάμωσης ενώ η Γερμανία είναι υπερανταγωνιστική.

 

Εξίσου απίθανο είναι το ενδεχόμενο ταχείας μείωσης του κόστους εργασίας, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, που θα αύξανε την παραγωγικότητα περισσότερο από τους μισθούς. Η Γερμανία χρειάστηκε μία δεκαετία για να αυξήσει την παραγωγικότητά της με αυτή την μέθοδο. Η Ελλάδα δεν μπορεί όμως να βρίσκεται σε ύφεση για μία δεκαετία.

 

Η τρίτη επιλογή είναι του ταχύτατου αποπληθωρισμού σε τιμές και μισθούς. Μία διαδικασία που είναι γνωστή και ως «εσωτερική υποτίμηση». Αυτή η επιλογή όμως, θα οδηγήσει σε μία πενταετία ακόμη πιο βαθιάς ύφεσης, ενώ θα δυσχεράνει την κατάσταση ως προς το δημόσιο χρέος.

 

Εάν λοιπόν, αυτές οι τρεις επιλογές δεν είναι εφικτές, τότε ο μόνος δρόμος είναι εκείνος της εγκατάλειψης: Η επιστροφή της Ελλάδας στο εθνικό της νόμισμα με απότομη υποτίμηση που θα οδηγήσει σε ταχεία ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας και της ανάπτυξης, όπως έγινε στην Αργεντινή και σε πολλές άλλες αναπτυσσόμενες αγορές που εγκατέλειψαν τις συναλλαγματικές τους συνδέσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Paratiritis avatar
  Paratiritis 19/09/2011 15:03:41

  Προτείνει λοποόν ελεγχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδα, ενδεχομένως μετά της Πορτογαλίας, Ισπανίας ίσως και της Ιταλίας, αφού λίγο ως πολύ και αυτές οι χώρες έχουν τεράστειο χρέος & δημοσιονομικά προβλήματα. Δηλαδή με ωραίο τρόπο μας εισάγει στη διάλυση της Ευρωζώνης και του Ευρώ, και ο Σόρος τα ίδια είπε πριν 3 μέρες. Ας κρατάνε τα προσχήματα λέω εγώ.

 2. KA avatar
  KA 19/09/2011 15:09:47

  Τρέφω μεγάλη αντιπάθεια στον συγκεκριμένο και τους ομοίους του, αλλά δεν είμαι καθόλου πεπεισμένος πως αυτά που γράφει εδώ είναι εσφαλμένα.

  Με την παράγραφο π.χ.

  "Η πρόσφατη συμφωνία για ανταλλαγή χρεών που προσέφερε η Ευρώπη στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ληστεία, παρέχοντας πολύ μικρότερη ανακούφιση από αυτή που χρειαζόταν η χώρα. Εάν εξετάσει κανείς ξεχωριστά τα στοιχεία και λάβει υπόψη τα μέτρα υπέρ των πιστωτών, τότε αντιλαμβάνεται ότι ουσιαστικά η βοήθεια που δόθηκε στην Ελλάδα ήταν σχεδόν μηδενική. Η καλύτερη επιλογή που έχει τώρα είναι να απορρίψει αυτή την συμφωνία και, υπό την απειλή της χρεοκοπίας, να διαπραγματευτεί μία καλύτερη."

  θα διαφωνούσε εύκολα κανείς;

  Αλλά και τα υπόλοιπα που γράφει δεν στερούνται σκεπτικού. Νομίζω όλοι σκεφτόμαστε κάποιες στιγμές πως το ευρώ είναι καταδικασμένο σαν εγχείρημα και μάλλον η άπελπις πάλη να παραμείνουμε σε αυτό θα είναι τραγικότερη από την έξοδο. Το αν είναι αλήθεια ή όχι αυτό θα το δείξει το μελλον, αλλά δυστυχώς οι αποφάσεις λαμβάνονται στο παρόν.

  • Χρήστος avatar
   Χρήστος @ KA 19/09/2011 15:14:26

   ΚΑ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ακόμη και αν τα λεγόμενα του προκύπτουν από λογικό συλλογισμό, δεν γνωρίζουμε αν είναι ανιδιοτελή ή όχι. Σε ένα παιχνίδι (παγκόσμιο) όπου παίζονται (δισ)εκατομμύρια δολάρια δεν είναι έυκολο να εντοπίσεις και να ταξινομήσεις όλους τους παίχτες.

   Γνωρίζουμε αν ο κύριος έχει κάποιο έννομο συμφέρον; Εδώ φάνηκε ότι έχει έννομο συμφέρον ο πρωθυπουργός!!!!!!!!!!!!!

 3. ΧΑΡΗΣ avatar
  ΧΑΡΗΣ 19/09/2011 15:42:10

  Αφου ο ΣΤΡΟΣ ΚΑΝ δηλωσε οτι πρεπει η Ευρωπη να διαγραψει το χρεος της Ελλαδος και να το επομισθει αναλογα το καθε κρατος μελος, γιατι η ΕΛΛΑΔΑ πλεον οτι και να κανει δεν μπορει να αποπληρωσει το χρεος της.!!!!!
  Ομως και αυτο να γινει πρεπει να γινουν εκλογες και να φυγει ο ΓΑΠ και τα τσιρακια του, προσοχη οχι να πανε σπιτι τους ή στην αντιπολιτευση, αλλα να γινουν δικαστηρια και να πανε ταχεως στη φυλακη για εσχατη προδοσια.!!!!!

  • daughter of mercy avatar
   daughter of mercy @ ΧΑΡΗΣ 19/09/2011 15:53:55

   +1000000
   Να μάθει επιτέλους και ο πλανήτης ποιοι είναι τελικά οι διεφθαρμένοι, τεμπέληδες κλπ αυτής της χώρας και όχι μόνον!

  • markos avatar
   markos @ ΧΑΡΗΣ 19/09/2011 16:33:17

   αν γινει διαγραφη χρεους και η Ελλαδα επιστρεψει στην αναπτυξη ο γαπ θα πρεπει να παει φυλακη ναι η οχι?

 4. Κοντη Λιζα avatar
  Κοντη Λιζα 19/09/2011 15:47:12

  Αυτή η τοποθέτηση με πείθει ότι η επιστροφή στη δραχμή είναι εκ του πονηρού. Δεν θα πάρω...

  • Γιώργος msn avatar
   Γιώργος msn @ Κοντη Λιζα 19/09/2011 20:16:30

   Έτσι ακριβώς...

  • Orestios avatar
   Orestios @ Κοντη Λιζα 19/09/2011 21:35:43

   Το να έχει μια χώρα το νόμισμα της σημαίνει πως έχει κυριαρχία.

 5. popolaros avatar
  popolaros 19/09/2011 15:57:42


  Κράτος που έχει παραδώσει το δικαίωμα εκτύπωσης του νομίσματος του είναι νομαρχία.
  Οι 2 παλαιότερες νομισματικές ενώσεις που συμμετείχε η Ελλάδα απέτυχαν για τους ίδιους λόγους.
  Μακροπρόθεσμα εξυπηρετούσαν τα βόρεια μαγαζά.
  Το χαρτί μαζευόταν προς το κέντρο και πάνω.
  Transfer union my ass.

  Όχι όμως να μας το κάνουν όποτε γουστάρουν αυτοί και αφου μαζέψουν τα φιλέτα.

 6. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 19/09/2011 15:58:45

  Γιατί φωνάζω "δις ιζ Πάρτα" από τον Απρίλιο του 2010;;;

 7. Απορία avatar
  Απορία 19/09/2011 15:58:55

  Ο Ρουμπίνι είναι ο πιο ακριβής από αυτούς. Αντιπαθής αλλά ακριβής...

 8. nikolas avatar
  nikolas 19/09/2011 16:32:46

  Εγώ πιστεύω το πρόβλημα είναι το μνημόνιο που μας επιβάλλει την επιστροφή στις αγορές το 2013...είναι ουσιαστικά σαν να αφήνουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες να μας εκβιάζουν οι αγορές ενώ η ευρωζώνη θα έπρεπε κανονικά να εκβιάζει τις αγορές λόγω μεγέθους και να υποκαταστήσει τις αγορές τουλάχιστον για τα αδύναμα μέλη...όπως κάνει η Ιαπωνία που αναγκάζει τις αγορές να της δανείζουν πολύ φθηνά κι ας έχει χρέος 200% του ΑΕΠ, γιατί αν χρεοκοπήσει η Ιαπωνία οι αγορές θα πληρώσουν το τίμημα της πολυετούς εμπιστοσύνης τους στην οικονομία της...αυτό έπρεπε να κάνει και η ευρωζώνη με το να συνεχίσει να χρηματοδοτεί τα αδύναμα μέλη ανεξαρτήτως των διαθέσεων των αγορών και όχι υιοθετώντας τη λογική των αγορών. Αλλά στόχος των συντηρητικών που κυβερνούν την Ευρώπη είναι η τιμωρία και η στοχοποίηση του ελληνικού λαού που αντιδρά περισσότερο από άλλους ευρωπαϊκούς λαούς στα μέτρα που επιβάλουν...Δεν είναι τυχαίο επίσης που επιτίθενται και στην Ισπανία-παρόλο που το χρέος της είναι μόνο 60% του ΑΕΠ-επειδή και εκεί αντιδρά ο κόσμος, ενώ αντιθέτως στο Βέλγιο που ο κόσμος δε διαμαρτύρεται καθόλου, οι ευρωπαίοι συντηρητικοί ηγέτες είναι ιδιαίτερα επιεικείς μαζί του καίτοι το χρέος του ισούται με το 100% του ΑΕΠ του. Άρα αυτό που πιστεύω είναι ότι αν δεν αλλάξουν ηγεσία οι ισχυρές χώρες της Ευρωζώνης, αυτή αργά ή γρήγορα θα διαλυθεί...

  • Κοντη Λιζα avatar
   Κοντη Λιζα @ nikolas 20/09/2011 00:59:28

   ...που αναγκάζει τις αγορές να της δανείζουν πολύ φθηνά...
   Μπα; Και ποιές είν' αυτές οι αγορές που δανείζουν στην Ιαπωνία; Μήπως, λέω μήπως, είναι η εσωτερική της αγορά απλά και μόνο;

 9. φωνη avatar
  φωνη 19/09/2011 16:36:55

  Ρουμπινούλη μη φας έχουμε γλαρόσουπα.

 10. φαυλος σαν κι αυτους avatar
  φαυλος σαν κι αυτους 19/09/2011 18:33:05

  Ως ποτε θα ασχολουμεθα με τον ταδε η τον δεινα πιπιρλιπη;

 11. δημης avatar
  δημης 19/09/2011 23:17:39

  ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΞΩΝΗΜΕΝΟΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΤΑΜΕΙΟ,,,

 12. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 20/09/2011 01:44:07

  Το πρόβλημα κάποιων είναι ότι στο στενό τους μυαλό, συνειρμικά, συνδέθηκε το Ευρώ με την κραιπάλη και την γρήγορη αρπαχτή, που τόσο επιθυμούσαν. Και πως να μην είναι έτσι; Πότε άλλοτε, ο Έλληνας ΚΑΙ λιγότερο δούλευε ΚΑΙ Καγιέν "έβλεπε"; Στην περίοδο των δανεικών και των επιδοτήσεων "για την σύγκλιση"! Που, με αυτά και μα'αυτά ποτέ δεν ήρθε. Ήρθε, όμως ο λογαριασμός....
  Αυτός, όμως, δεν είναι λόγος να βρίζουν τον Ρουμπινί. Επιχειρήματα έχουν; Γιατί, εμένα ποσώς με νοιάζει αν είναι φίλος του ΓΑΠ, αλλά το τι λέει και πως το στηρίζει.
  Αλήθεια, αφού είναι φίλος του ΓΑΠ, γιατί υποστηρίζει ΑΚΡΙΒΩΣ τα αντίθετα απ' αυτόν; Μήπως, χωρίς να το αντιλαμβάνονται, κάποιοι "εξυπνάκηδες" ουσιαστικά, στηρίζουν τις επιλογές του ΓΑΠ, περισσότερο από τον Ρουμπινί;

 13. koinos_nous avatar
  koinos_nous 20/09/2011 10:49:15

  Αν βρεθει μαγικη λυση να κλεισεις την ψαλιδα 40 δις εισαγωγες 16 δις εξαγωγες, 80 δις εξοδα 54 εσοδα μενοντας στο ευρω, χωρις να μπορεις να χαραξεις οικονομικη πολιτικη (πχ δασμους σε εισαγομενα, επιδοτησεις σε επιλεγμενους τομεις κλπ) να την πειτε και σε εμας.
  Και βεβαια η λυση αυτη να δουλεψει αμεσα αφου σε λιγο τα δανεικα θα στερεψουν και θα ηχουν κανονιες .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.