#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
19/07/2011 20:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο φίλος του Γ. Παπανδρέου ποντάρει στην διάλυση της ΕυρωζώνηςΤου Nouriel Roubini

Η κρίση της ευρωζώνης έφτασε στο αποκορύφωμά της. Η Ελλάδα δεν μπορεί να ξεχρεώσει. Τα κρατικά ομόλογα της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, πρόσφατα χαρακτηρίστηκαν «σκουπίδια». Η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τη πρόσβαση στις αγορές εξαιτίας της πολιτικής της  αβεβαιότητας. Η Ιταλία δέχεται οικονομικές πιέσεις.

Έως το 2012, το ελληνικό δημόσιο χρέος θα φτάσει στο 160% του ΑΕΠ. Πλέον δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέραν της αναδιάρθρωσης. Μια απόλυτη διάσωση της Ελλάδας από πλευράς της τρόικας είναι πανάκριβη, και εν πάση περιπτώσει δεν θα την αποδεχτούν οι Ευρωπαίοι ψηφοφόροι, κυρίως οι Γερμανοί.

Η μόνη λογική και ρεαλιστική λύση είναι μια συντεταγμένη, και αναγκαστική αναδιάρθρωση ολόκληρου του ελληνικού χρέους. Πως όμως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο χωρίς τεράστιες απώλειες για τις ελληνικές και ξένες τράπεζες που διαθέτουν ελληνικά ομόλογα;

Το παράδειγμα της Ουρουγουάης, του Πακιστάν, και της Ουκρανίας είναι ενδεικτικό. Εκεί υπήρξαν αναδιαρθρώσεις όπου το παλιό χρέος αντικαταστάθηκε με καινούργιο. Υπήρχαν τρία χαρακτηριστικά σημεία. Μια ακριβώς ίδια ονομαστική αξία ομολόγων, μια μεγάλη περίοδος ωρίμανσης (20-30 χρόνια), και επιτόκια πολύ χαμηλότερα από τα σημερινά αφόρητα επιτόκια των αγορών.

Ακόμη και αν δεν μειωθεί η ονομαστική αξία του ελληνικού χρέους, μια παράταση αποπληρωμής θα πρόσφερε τεράστια ανακούφιση, αφού το ευρώ που θα πρέπει να πληρωθεί σε 30 χρόνια έχει μικρότερη αξία από αυτό που θα πρέπει να πληρωθεί του χρόνου.

Ένα πλεονέκτημα της παραπάνω λύσης είναι πως οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων (τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, κλπ) θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τα εκτιμούν με 100 σεντς ανά ευρώ, αποφεύγοντας έτσι τις μαζικές απώλειες στα λογιστικά τους βιβλία. Έτσι, θα περιορίζονταν και ο κίνδυνος της μεταδοτικότητας.

Οι οίκοι αξιολόγησης θεωρούν μια τέτοια ανταλλαγή χρέους ως πιστωτικό γεγονός. Για μικρό όμως χρονικό διάστημα.  Στην Ουρουγουάη, που αξιολογήθηκε με επιλεκτική χρεοκοπία (selective default) για δυο εβδομάδες, όσο κράτησε η ανταλλαγή, η αξιολόγησή της βελτιώθηκε, και το δημόσιο χρέος έγινε πιο ελαφρύ. Έτσι, και στην περίπτωση της Ελλάδας, η ΕΚΤ και οι πιστώτριες τράπεζες θα μπορούσαν να αντέξουν 2-3 εβδομάδες με μια αξιολόγηση επιλεκτικής χρεοκοπίας του χρέους της.

Όσον αφορά στον περιορισμό της μεταδοτικότητας, η καλύτερη λύση θα ήταν μια πανευρωπαϊκή αναχρηματοδότηση των τραπεζών της ευρωζώνης. Ο μηχανισμός στήριξης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, όχι για να σώσει την Ελλάδα, αλλά για να προσφέρει κεφάλαια στις τράπεζές τις, αλλά και σ αυτές της Πορτογαλίας, Ιρλανδίας, Ιταλίας, Ισπανίας, και γιατί όχι και σε αυτές της Γερμανίας και του Βελγίου. Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ θα πρέπει  να συνεχίσει να παρέχει απεριόριστη ρευστότητα στις τράπεζες που βρίσκονται σε στρες.

Για να μειωθούν οι πιέσεις στην Ιταλία και στην Ισπανία, θα πρέπει οι δυο χώρες να προχωρήσουν σε δομικές μεταρρυθμίσεις και σε δημοσιονομική λιτότητα. Τα ευρωομόλογα θα βοηθούσαν, και θα άνοιγαν  παράλληλα το δρόμο για μια ευρωπαϊκή δημοσιονομική ολοκλήρωση.

Τέλος, η ευρωζώνη χρειάζεται πολιτικές ώστε να επανέλθει η ανάπτυξη στη περιφέρειά της. Χωρίς ανάπτυξη, η λιτότητα και οι μεταρρυθμίσεις απλά θα επιφέρουν περισσότερη κοινωνική αναστάτωση και πολιτική αστάθεια. Για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει την αύξηση των επιτοκίων και να αλλάξει πορεία.

Θα πρέπει να ακολουθηθεί μια πιο χαλαρή νομισματική πολιτική από την ΟΝΕ, που θα εξασθενήσει σημαντικά το ευρώ, αυξάνοντας έτσι την ανταγωνιστικότητα των περιφερειακών κρατών. Η δε Γερμανία θα πρέπει να καθυστερήσει τα σχέδια λιτότητας της, αφού το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται σήμερα η ευρωζώνη είναι μια δημοσιονομική επιβάρυνση.

Η σημερινή προσέγγιση της ευρωζώνης είναι μια ασταθής ανισορροπία. Μια αναβλητικότητα, που «ρίχνει καλά χρήματα επάνω στα κακά», και δεν πρόκειται να πετύχει τίποτα.

Η ευρωζώνη θα πρέπει να κινηθεί προς τη κατεύθυνση μεγαλύτερης οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, με αποφάσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα, συμπεριλαμβανομένων της υποτίμησης του ευρώ, και της οργανωμένης αναδιάρθρωσης χρεών. Αλλιώς, θα καταλήξει σε άτακτες χρεοκοπίες, τραπεζική κρίση, και ενδεχομένως στη πλήρη διάλυσή της.

Το σημερινό στάτους κβο δεν πάει άλλο. Η μόνη ελπίδα διάσωσης της ευρωζώνης είναι μια νέα στρατηγική.

S.A.- Project Syndicate

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Εnzo avatar
  Εnzo 19/07/2011 21:41:01

  Την φρεσκια τουρτα που εφαγε στην μαπα ο Μερντοχ μεσα στο Αγγλικο κοινοβουλιο σημερα την ειδε ο γαπ?

 2. ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. avatar
  ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 19/07/2011 21:54:59

  Κλασική αμερικανιά

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ ΜΑΝΩΛΗΣ Μ. 20/07/2011 11:12:12

   Ο Ρουμπίνι είναι τόσο Αμερικανός όσο ένας ανηψιός μου, πού πήγε το 2000 στις ΗΠΑ για μεταπτυχιακό, αλλά παντρεύτηκε με μια Ισπανίδα συνάδελφο κι έμειναν εκεί.

 3. Δημήτρης avatar
  Δημήτρης 19/07/2011 22:02:30

  Η ευρωζώνη θα πρέπει να κινηθεί προς τη κατεύθυνση μεγαλύτερης οικονομικής, δημοσιονομικής και πολιτικής ολοκλήρωσης, με αποφάσεις που θα επαναφέρουν την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα,

  Έτσι μπράβο, περισσότερη 'ολοκλήρωση', ερήμην, φυσικά, των ευρωπαϊκών λαών και αύξηση ανταγωνιστικότητας, δηλαδή περαιτέρω μειώσεις μισθών, συντάξεων, κοινωνικών δικαιωμάτων, κ.λ.π.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/07/2011 22:27:27

  Τυχαίο που και ο Μπενούλης μίλησε κι αυτός για επιλεκτική χρεοκοπία;
  Όπως είχε γράψει κι ένας σχολιαστής, αν θέλουμε να μαθαίνουμε την αλήθεια για τα σχέδια της κυβέρνησης, θα πρέπει αυτά που ανακοινώνει να τα ΄΄μεταφράζουμε΄΄ ανάποδα

 5. δημης avatar
  δημης 19/07/2011 23:11:18

  "Ο φίλος του Γ. Παπανδρέου ποντάρει στην διάλυση της Ευρωζώνης"
  ΑΥΤΟ ΤΟ...ΦΙΛΟΣ......
  ΤΑ...ΠΑΙΔΙΑ ..(ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΘΟΛΟΥ ΠΑΙΔΙΑ) ΣΤΗΜΕΝΑ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΤΕΤΑΓΜΕΝΗ ΥΠΗΡΕΡΣΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ... ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ, ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΟΙ...ΠΑΤΡΙΩΤΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ ΜΙΞΕΡ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΤΑΞΗΣ ....ΕΤΣΙ ΣΑΝ ΦΙΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΤΙΛΤΖΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ, ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ (ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΑΠΟΨΕΙΣ ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΟ)...,ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ (ΓΙΑ ΤΟ..ΣΙΝΑΦΙ ΤΟΥΣ..)...,ΑΝΤΕΞΟΥΣΙΑΣΤΕΣ (ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΠΟΛΛΕΣ ΕΞΟΥΣΙΕΣ ΕΝΩ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΜΙΑ...) ΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΡΕΥΟΝΤΑΙ....
  ΕΜΕΙ ΑΔΕΡΦΙΑ ΤΙ..ΚΑΝΟΥΜΕ;;;;;

 6. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 19/07/2011 23:36:03

  Δημήτρη
  η πολιτική και οικονομική ένωση δεν ήταν εξαρχής ο στόχος; τους χαλάει η ΄΄μαγιά΄΄ τώρα..

 7. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 20/07/2011 01:42:38

  Ουφ, ο άνθρωπος λέει τα αυτονόητα... Προσγειωθείτε επιτέλους στην πραγματικότητα, αυτά που λέει αποτελούν το θετικό σενάριο...

  • madprof avatar
   madprof @ Απολλώνιος 20/07/2011 05:40:44

   Απολλώνιος, Συμφωνώ απολύτως ! Έχουνε λαλήσει πολλοί από την ζέστη, αλλιώς δεν εξηγείται αυτή η παραφροσύνη και η απόλυτη άρνηση των αυτονόητων που εκράζονται στο άρθρο!

 8. anetos avatar
  anetos 20/07/2011 07:33:08

  ".. ποντάρει στην διάλυση της Ευρωζώνης"
  απο που φαινεται αυτο ????

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ anetos 20/07/2011 11:09:52

   "Κανονικά θα έπρεπε να ποντάρει".
   Αλλοιώς δεν βγαίνει η "γραμμή": Άν δεν το προβλέψει πρώτα ο εκ της Περσίας μάγος, τίποτα δεν βγαίνει.

 9. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 20/07/2011 11:36:30

  Και ερωτώ ο αφελής, τι χρειάζεται ο Πέρσης αλγεβρίστας, όταν έχεις για σύμμαχο ολόκληρο Tea Party;
  h**p://www.nooz.gr/greece/stin-ouasigkton-o-venizelos

 10. stefanos avatar
  stefanos 20/07/2011 19:35:42

  Ο ........"ανθρωπος" το λέει ξεκάθαρα:"Η ευρωζώνη θα πρεπει να κινηθεί προς τη κατεύθυνση......και πολιτικής ολοκλήρωσης". Άλλωστε για αυτό έγινε και η κρίση, ώστε να πιστέψουμε όλοι στην πανευρωπαϊκή διακυβέρνηση όπου η Ελλάδα θα είναι μια απλή επαρχία της Νέας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και όχι ένα κυρίαρχο κράτος. Έλα μου που λογαριάζουν χωρίς το Ξενοδόχο και θα πέσουν στην παγίδα που ετοίμαζαν για την Ελλάδα. Λαμόγια, έρχεται τιμωρία Ανωθεν και μάλιστα πολλη σκληρή. ΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ !!!!!!!!!!!!!!!

  • Απολλώνιος avatar
   Απολλώνιος @ stefanos 21/07/2011 01:21:25

   Καλά θα είναι να μη διαβάζετε κάποιοι με τόση αφοσίωση τον ...Λιακόπουλο.
   Και να υπενθυμίσω ότι έως και πρόσφατα μια τέτοια πορεία "ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης" και ενοποίησης την θεωρούσαμε αυτονόητη και απολύτως θεμιτή και επιθυμητή... Αυτή δεν ήταν άλλωστε εξ αρχής η προδιαγεγραμμένη πορεία της Ε.Ε ??? Τώρα ξαφνικά γίναμε αντιευρωπαϊστές??
   Το ζητούμενο είναι μια δίκαιη ενοποίηση, κι όχι ένα 4=ο Ράϊχ.
   Δεν είναι λογικό, εαν ο νομός Χ της όποιας χώρας έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι να τον στέλνουν αδιάβαστο. Η να υπάχουν διαφορετικοί μισθοί στα Γιάννενα, άλλοι στη Λάρισα κι άλλοι στη Λαμία.
   Η θα πορευθούμε σε μία σοβαρή και δίκαιη ένωση κρατών (όπως περίπου οι Η.Π.Α) ή να το διαλύσουμε το μαγαζί.
   Αλλα ξαφνικά να απορρίπτουμε μία ευρωπαϊκή πορεία και να επικαλούμαστε "Άνωθεν τιμωρίες", νομίζω ότι πλέον ξεφεύγουμε πολύ...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.