#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
18/10/2011 09:13
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο μύθος της λιτότητας
 Τελικά οι Αμερικάνοι μας μοιάζουν πολύ. Η οικονομία τους πάει κατά διαόλου, το δημόσιο χρέος τους αυξάνεται, ο κόσμος δηλώνει αγανακτισμένος, και κατά καιρούς τους κοροϊδεύουν και αυτούς οι Κινέζοι πιστωτές τους.

Τώρα αποδεικνύεται ότι αν και ψηφίζουν σκληρούς νόμους για λιτότητα και περικοπές στις δαπάνες, στην πραγματικότητα πελαγοδρομούν, και οι δαπάνες τους αυξάνονται μυστηριωδώς.

 

Όταν τον περασμένο Ιανουάριο οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν την πλειοψηφία του κογκρέσου στην Αμερική, υποσχέθηκαν πως θα κάνουν γενναίες περικοπές στις ομοσπονδιακές (κρατικές) δαπάνες.

Τον Απρίλιο που μας πέρασε, πέτυχαν την ψήφιση ενός νομοσχεδίου, με το οποίο προβλέπονταν περικοπές ύψους $39 δισ  από τον προϋπολογισμό του 2011.

Τον περασμένο Αύγουστο προχώρησαν στον σχεδιασμό και άλλων περικοπών στις δαπάνες, ύψους $2.4 τρισ. για τα επόμενα δέκα χρόνια.

Κάποιοι αναλυτές θεωρούν πως οι περικοπές αυτές ευθύνονται για την φετινή οικονομική στασιμότητα.

Τα στοιχεία όμως που δημοσίευσε πριν από δυο ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, δείχνουν πως δεν έχει γίνει καμία περικοπή στις δαπάνες.

Αντίθετα, κατά το πρώτο 9μηνο του 2011, οι δημόσιες δαπάνες αυξήθηκαν κατά $120 δισ περισσότερο από ότι το αντίστοιχο διάστημα του 2010. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του  5%. Την ίδια ώρα που τα ελλείμματα ήταν $24 δισ. μεγαλύτερα.

Αυτές οι αυξήσεις στις δαπάνες όμως, δεν εμπόδισαν αρκετούς αναλυτές από το να ισχυριστούν ότι η Αμερική ζει μια εποχή λιτότητας, η οποία βλάπτει την οικονομική ανάπτυξη.

Μεταξύ άλλων, και ο οικονομολόγος των New York Times Paul Krugman έγραψε πως η στροφή στην λιτότητα πλήττει την ανάπτυξη.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Αν οι δαπάνες συνδέονται με την ανάπτυξη, όπως λένε πολλοί, τότε η αμερικανική οικονομία θα έπρεπε να αναπτύσσεται, και όχι να συρρικνώνεται, αφού τα στοιχεία δείχνουν αύξηση και όχι μείωση των δαπανών!

Μάλιστα, σύμφωνα πάλι με επίσημα στοιχεία, οι συνολικές κρατικές δαπάνες του 2010 ήταν 10% περισσότερες από το 2008.

Και όμως η ύφεση συνέχισε, και η ανάπτυξη επιβραδύνθηκε.

 

Investors

http://www.investors.com/NewsAndAnalysis/Article/588254/201110170805/The-Austerity-Myth-Federal-Spending-Up-5-This-Year.aspx

Απόδοση:S.A.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Theo avatar
  Theo 18/10/2011 09:32:54

  απο τα πιο αστοχα αρθρα!
  πολυ καλα κανεις S.A και τα επισημαινεις!

 2. Lampros avatar
  Lampros 18/10/2011 10:13:10

  Οι εφαρμόζοντες την πολιτική αυτή ποτέ δεν ειχαν σκοπό να εξοφλήσουν κανένα χρέος. Δεν μπορεί να εξηγηθεί αλλιώς η εμμονή να εξοφλήσουν χρεη υψους δις (ή τρις!) με περικοπές και μόνο. Το δάνειο αρχής εξ αρχής έχει δοθεί με την παραδοχή της "καλης προοπτικής της εταιρίας" ή του δανειζόμενου εν γένη. Αν δεν ισχύει αυτή η βασική παραδοχή, δεν μπορείς να περιμένεις πως θα εξοφληθείς απο τον πλούτο που παράγει η εταιρία (ή το κράτος) Τότε στρέφεσαι σε κάτι άλλο... τις εγγυήσεις....Οι εγγυήσεις στα κράτη ειναι η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας, κάθε έιδους.

 3. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 18/10/2011 10:39:23

  Η Αμερική μοιάζει σε εμάς όσο μοιάζει το φεγγάρι σε ένα κεφάλι τυρί ροκφόρ.

  Οι αδυναμίες τους είναι 3: 1) Ακριβοί πόλεμοι, 2) Τοξικές κοινωνικές παροχές και 3) κατανάλωση εισαγώμενων προϊόντων σε καιρό μείωση εγχώριας παραγωγής (ακριβό δολάριο; )

  Σε αντιστάθμισμα έχουν 1) άμυνα, 2) αυξανόμενη τάση κατά των παροχών, αλλά άντε κόψε το φαϊ σε ζόμπυς, 3) αγροτική παραγωγή, 4) σχετικά ανοιχτή οικονομία.

  Για εμάς, θα ρωτάμε εφ εξής την άδεια του Ράϊχενμπαχ πριν μιλάμε για την "ελληνική" οικονομία. Έχουμε ένα κοινό με την Αμερική. Ζόμπυς. Απλά τα δικά μας είναι μεγαλύτερο ποσοστό.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.