#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/11/2010 12:23
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο κατήφορος του ΤΕΜΠΜΕ


Το γράφημα προέρχεται κατευθείαν από τα στατιστικά στοιχεία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων - ΤΕΜΠΜΕ (www.tempme.gr) και είναι αποκαλυπτικό. Δείχνει την εξέλιξη των εγγυημένων δανείων που χορηγεί το ταμείο σε πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις (β’ φάση ενίσχυσης ρευστότητας).  Από μερικές χιλιάδες ανά μήνα μόλις ένα χρόνο πριν, έχουμε φτάσει σήμερα τις 40-50 ανά μήνα.

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει την κατηφόρα που έχει πάρει το ταμείο εγγυοδοσίας, ίσως ο τελευταίος πνεύμονας που έχει απομείνει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Θυμίζουμε ότι το ταμείο ήταν «νεκρό» επί ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004, ώσπου και ενεργοποιήθηκε επί υπουργίας Δημήτρη Σιούφα στο υπουργείο Ανάπτυξης. Η συνεισφορά αυτή στην ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων της χώρας αναγνωρίστηκε από όλους.

Τι συνέβη λοιπόν και φτάσαμε στα σημερινά χάλια; ΠΑΣΟΚ συνέβη. Μετά τις εκλογές η νέα  κυβέρνηση άλλαξε τις διοικήσεις όλων των οργανισμών, επομένως και του ΤΕΜΠΜΕ, οι οποίοι και συνέχισαν την … καλή δουλειά.

Λογικά αν κάποιος στο Μαξίμου παρακολουθούσε την αποτελεσματικότητα των οργανισμών και των ΔΕΚΟ έπρεπε προ πολλού να τους έχει σχολάσει. Αλλά εδώ βλέπετε είναι πλανήτης ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνηση δεν ασχολείται με τέτοιου είδους λ

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Θραξ Αναρμόδιος avatar
  Θραξ Αναρμόδιος 01/11/2010 13:51:17

  Η αγορά έχει πεθάνει. Η οικονομία μας το ίδιο.

  Δεν ξέρω τι λένε οι γνωρίζοντες περί τα οικονομικά αλλά εγώ έχω την γνώμη πως σήμερα να ξεκινήσουμε μια προσπάθεια τόνωσης της αγοράς, θα χρειαστούμε ένα με ενάμισυ χρόνο για να δούμε κάποιο αποτέλεσμα.

  ΤΕΜΠΕ και ΕΣΠΑ ακούω τόσον καιρό και δεν βλέπω τίποτε.

  Κάθε που κάνω συζητήσεις με επιχειρηματίες, μικρούς και μεγάλους, μου γίνεται η καρδιά περιβόλι. Κι αν ακούσεις και τους υπαλλήλους τους...

  Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει τώρα.
  Και να πάρει και το Μνημόνιό της μαζί της.

  Μνημόνιο και κυβέρνηση πρέπει να φύγουν ΤΩΡΑ.
  Οχι αύριο.
  Είναι ήδη πολύ αργά.

  Θραξ Αναρμόδιος

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ Θραξ Αναρμόδιος 01/11/2010 17:34:52

   Το ΤΕΜΠΜΕ ήταν μια καλή ιδέα που προφανώς πνίγηκε στα χέρια των τραπεζών.

   Νομίζω ότι μέχρι αρχές του '07 είτε δεν το ξεραν είτε δεν τους ένοιαζε...κάποια στιγμή ξεκίνησαν οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το μαθε ο κόσμος.
   Τραπεζικός φίλος μου λεγε εμένα γι αυτήν την ιστορία της δήθεν "παροχής εγγυήσεων":
   "ακόμα και 99% εγγυήσεις να σου δώσει το ταμείο η τράπεζα για το 1% που της αναλογεί θα ζητήσει δυσανάλογα μεγάλες εγγυήσεις κι έτσι το δάνειο πάλι εξαρτάται από την τράπεζα και μόνο".

   Πριν κάνα 1,5 χρόνο όμως (αν θυμάμαι καλά) άρπαξαν δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ κάτι δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί κτλ...όλοι όσοι δεν δικαιούνταν δλδ...με την κλασσική μέθοδο της "αρπαχτής" και τα φράγκα σε λογαριασμούς καταθετικούς να κονομάμε και τα επιτόκια.

   Όχι παίζουμε...!!!
   Ούτε μια ανάσα δεν μπορεί να πάρει ο μικρομεσαίος όταν τα καρτάλια πέφτουν στη μάσα με νύχια και με δόντια.

   • ο παγωτατζής avatar
    ο παγωτατζής @ tsilivithras 01/11/2010 18:32:30

    @ tsilivithras
    +++++++++++ αλλά....
    Δεν φταίνε τα καρτάλια ( δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, γιατροί κτλ ) πού είναι ΤΑ ΜΟΝΑ πού πληρούν τίς προυποθέσεις χρηματοοικονομικής ρευστότητας(=πληρωμή των δόσεων), κατά τίς τράπεζες ,αλλά οι "σοφοί" Ελληνες γραψονόμοι(=νομοθέτες),πού τίς συντάσουν....

    • tsilivithras avatar
     tsilivithras @ ο παγωτατζής 01/11/2010 18:45:11

     Καλά ρε συ παγωτατζή...

     Το ότι φταίνει τα λαμόγια που "νομοθετούν" δεν αφαιρεί το φταίξιμο από τους λαμπρούς μας επιστήμονες που είναι πάντα πρώτοι στην αρπαχτή και το βόλεμα.

     Μην τρελαθούμε κιόλας και δικαιολογούμε τους κλέφτες.

     • ο παγωτατζής avatar
      ο παγωτατζής @ tsilivithras 02/11/2010 00:49:53

      Πάντα, ανα τήν υφήλιο, ΜΟΝΟΝ οι κλέφτες διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα..!!!!

 2. ΓΑΠονι avatar
  ΓΑΠονι 01/11/2010 19:56:41

  Δικιο έχει ο Θραξ,
  τώρα να παρουμε τα καλύτερα μέτρα, τις βέλτιστες πρακτικές, θέλουμε τουλάχιστον 1-2 χρόνια για να έρθουμε στα ίσια μας. Η οικονομια δεν είναι ακριβής επιστήμη. Τα όρια του σωστού και του λάθους αναπροσαρμόζονται συνέχεια.
  Πάντως θέλει κοτσια για να καταφέρεις αυτό που έκαναν οι ατσίδες με τα πράσινα. Και ακέφαλο να τον αφήνανε τον οργανισμό αποκλείεται να είχε περιπέσει σε τέτοιο χάλι....

  ΓΑΠονι

 3. koyklos avatar
  koyklos 01/11/2010 21:12:48

  Στο ΤΕΜΠΜΕ δεν έχουν μπέσα.
  Δεν έχουν τσίπα.
  Δεν έχουν αιδώ.
  Δεν έχουν φιλότιμο.

  Όμως, έχουν κρατικα χρήματα μονό για τους υμέτερους.
  Λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για τις τσέπες των πράσινων λαμόγιων που τους στηρίζουν "μέχρις εσχάτων".
  Δυστυχώς γι' αυτούς, όμως, και ευτυχώς για εμάς "τα έσχατα έρχονται" και μάλιστα πολύ γρήγορα.

  Ουστ άπληστοι αχρείοι και ανίκανοι..

 4. ΠΗΛΕΑΣ avatar
  ΠΗΛΕΑΣ 02/11/2010 00:43:10

  Μην βαράτε τον πιανίστα. Τέτοιο πιάνο του έδωσαν!
  Το ΤΕΜΠΜΕ λειτουργεί με τραπεζικά κριτήρια. Δεν κρίνει αυτό. Επιδοτεί τον τόκο. Συνεπώς, αν είσαι δυνατός πελάτης μιας τράπεζας, με ισχυρά χαρτιά, θα πάρεις ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ επιδότηση του ΤΕΜΠΜΕ, πράσινος ή μπλέ. Αλλοιώς, ΑΠΕΙΛΕΙΣ με μεταφορά του λογαριασμού σου σε άλλη τράπεζα. Αλλά δεν χρειάζεται και να το κάνεις. Γιατί να ρισκάρουν έστω και λίγο οι τράπεζες αφού μαζί σου είναι σίγουρες και σε "υποχρεώνουν" κιόλας; Άρα, όλα τα λεφτά στους σίγουρους και, αν περισσέψει κάτι, στους λιγότερο σίγουρους. Και, όπως καταλαβαίνετε, τώρα δεν περισσεύει σάλιο.
  Αν το ΤΕΜΠΜΕ είχε εντολή να πάρει ρίσκα μόνο του θα ήταν αλλοιώς. Αλλά τότε, η διαπλοκή θα πήγαινε σύννεφο!

  • tsilivithras avatar
   tsilivithras @ ΠΗΛΕΑΣ 02/11/2010 10:08:32

   ΠΗΛΕΑΣ

   Δεν βαράει κανείς το ΤΕΜΠΜΕ αλλά αν θυμάμαι καλά η πρωτοβουλία ήταν ευρωπαϊκή και το ταμείο συστάθηκε με πόρους κυρίως δικούς τους (70-30 νομίζω) με την λογική να εισαχθεί ένα "εργαλείο" στήριξης των μικρομεσαίων.
   Πριν 4 χρόνια περίπου που το έψαχνα λίγο είδα ότι εκτός του ότι οι τράπεζες πουλούσαν "τρελίτσα" (ότι και καλά δεν το ήξεραν ή ότι δεν είχαν την σωστή πληροφόρηση) οι τελικές αποφάσεις στο "ποιος παίρνει τι" ήταν για άλλη μια φορά στο χέρι των τραπεζών.

   Κάποια στιγμή αργότερα είδα να διαφημίζεται έντονα στην τηλεόραση και υπέθεσα ότι οι τράπεζες συμφώνησαν τους "όρους" συνεργασίας με το ταμείο που έκανε κυρίως 2 πράγματα, παροχή εγγυήσεων και επιδότηση επιτοκίου.
   Τα επόμενα νέα που θυμάμαι να ακούω ήταν γκρίνια λόγω μη επαρκούς δανειοδότησης και μερικούε μήνες μετά εκείνα που προανέφερα για τις λαμογιές των συμβολαιογραφο-ιατρο-δικηγόρων.

   Nothing new under the sun.

   Οι τράπεζες ελέγχουν ΟΛΗ την χρηματοροή στην αγορά, ταμείο-ξεταμείο, βοήθεια ή μη...

   Έκατσα τότε να ψάξω το θέμα με τους Business Angels και δάκρυσα ακόμα περισσότερο...

   Για να μην πούμε για τα άλλα "εργαλεία" του ελληνικού κράτους...ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός κτλ.
   Κλάμα και οδυρμός.
   Μόνο ΟΑΕΔ και ΕΟΜΜΕΧ έχουν κάποια προγράμματα που φαίνεται να βοηθούν λίγο τον κοσμάκη (καθαρά εμπειρικά κρίνω πάντα) αλλά κι αυτά δεν μπορούν να καλύψουν την ζήτηση που υπάρχει κυρίως από τις νέες επιχειρήσεις.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.