30/01/2012 19:07
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ιδιωτικός τομέας πληρώνει και πάλι το μνημόνιο

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και ειδικά στις υπηρεσίες έχουν πληρώσει το μεγαλύτερο κόστος προσαρμογής μετά την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ και το μνημόνιο.
Στα δύο χρόνια του μνημονίου, που πέρασαν, το μέσο κόστος εργασίας έχει μειωθεί κατά 14% με το δημόσιο να έχει τη μικρότερη συμμετοχή και οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις τη μεγαλύτερη.

Αυτό καταγράφεται με σαφήνεια σε μελέτη του καθηγητή κ. Σταύρου Γαβρόγλου διευθυντή του Εθνικού Ινστιτούτου Εργασίας και Ανθρώπινου Δυναμικού, που δημοσιεύει σήμερα το ΒΗΜΑ.

Ολόκληρη η μελέτη υποβλήθηκε στην τρόικα η οποία - παρά ταύτα - επιμένει στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα και τη μείωση των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων.

Διαβάστε ολόκληρη τη μελέτη σε pdf

ΣΧΟΛΙΑ

 1. βορειος avatar
  βορειος 30/01/2012 19:29:50

  Εκκαθαριστικο ΔΥ πολυ φιλικου μου προσωπου σε τομεα Υγειας με προυπηρεσια 27 χρονια, πριν ενα χρονο περιπου, 1140 καθαρα, πριν δυο μερες 667,70 ευρω.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ βορειος 31/01/2012 00:30:03

   Μην κάνεις έτσι. Περιλαμβάνει και αναδρομικές κρατήσεις. Αλλά και χωρίς αυτές, η μείωση είναι μεγάλη.

 2. ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
  ΝΙΚΟΛΑΣ 30/01/2012 19:32:36

  ε, αφού θα το δημοσιεύσει το Βήμα... ξανά το παιχνίδι, ότι στους μεν μειώθηκαν περισσότερο από τους δε. Βάλτε σε όλους μηδέν ρε παιδιά, συσσίτιο σε γκουλάγκ και πολύ μας είναι... αλλά ούτε τότε τα μνημονόπαιδα θα είναι ευχαριστημένα..

 3. Ηλίας avatar
  Ηλίας 30/01/2012 19:53:48

  Ο 13ος και 14ος μισθός στον ΙΤ θα καταργηθούν πολύ σύντομα. Στα πλαίσια της εσωτερικής υποτίμησης είναι το πλέον λογικό να ακολουθήσει την πορεία των αντίστοιχων μισθών του ΔΤ. Και για όσους βιαστούν να αναρωτηθούν "τι δημοσιονομική ωφέλεια έχει η περικοπή του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα", απαντώ:
  Η μείωση μισθών [μείωση ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΗΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ] έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ΖΗΤΗΣΗΣ των αγαθών. Στην δική μας περίπτωση αυτό που επιδιώκεται είναι να προκύψει η μείωση της ζήτησης των ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΩΝ προιόντων με ταυτόχρονη αύξηση ζήτησης των ΕΓΧΩΡΙΩΝ προιόντων.
  Σκοπός λοιπόν της διαδικασίας αυτής είναι να μειωθούν οι εισαγωγές και να αυξηθούν οι εξαγωγές και η εγχώρια παραγωγή.
  Αυτό σαν σκέψη ακούγεται λογικό και ίσως θεμιτό αλλά στην παρούσα φάση είναι εξαιρετικά επίπονο [βλέπε ύφεση και μηδενικός δανεισμός από τράπεζες] και πιθανότατα θα εξελιχθεί σε καόμα ένα καρφί στο φέρετρο της ελληνικής οικονομίας.

 4. manos avatar
  manos 30/01/2012 19:54:07

  Νικόλα,

  Το σενάριο έχει ως εξής:

  1.Εξαθλίωση όλου του γηγενούς πληθυσμού.
  2. Κατάσχεση της ατομικής ιδιοκτησίας λόγω μη πληρωμής των χαρατσιών.
  3. Συγκέντρωση των αγροτεμαχίων και λοιπών περιουσιών σε λίγα χέρια.
  4. Κατασκεύη μεγάλων εργοστασίων αγαθών και ενέργειας που θα απορροφήσουν τους εξαθλιωμένους.
  5. Ενοικίαση καλλιεργήσιμης γης σε αλλοδαπούς.
  6. Πώληση των παραγόμενων αγαθών σε χαμηλές τιμές.


  Δεν τα αναφέρω για να τα μάθετε. Ετσι κι αλλιώς όλοι εδώ στο Antinews ξέρουν το σχέδιο.
  Πρέπει με κάποιο τρόπο να τους σταματήσουμε.

  • ΝΙΚΟΛΑΣ avatar
   ΝΙΚΟΛΑΣ @ manos 30/01/2012 20:28:40

   Ναι, δύσκολο να βρούμε την απάντηση στο πώς..
   Οπωσδήποτε πρέπει να ξαναδοθεί νέο νόημα στην πολιτική και στην κοινωνική αλληλεγγύη, επίγνωση της σημασίας που έχουν αξίες και ηθικές αρχές, τόλμη και πρωτοβουλία από "χαμηλά" τόσο για το επιχειρείν όσο και για την πολιτική, διάθεση για αντίσταση σε μικρά και μεγάλα πράγματα. Ας μην τα περιμένουμε από τους αντιπροσώπους μας.. Αυτά καταλαβαίνω ως απαραίτητα μόνο για αρχή..και μακάρι να μη μας κάτσει καμμιά συμφορά (πόλεμος) σε αυτήν την αδύναμη φάση που διανύουμε..

 5. Ιωάννης33 avatar
  Ιωάννης33 30/01/2012 21:51:46

  Το μνημόνιο το πληρώνουμε όλοι μας πολυ ακριβά,όπου και αν ανήκουμε εργασιακά.Σήμερα είπε το Τι-Βι ότι τις μεγαλύτερες απώλειες σε αυτά τα δύο χρόνια,τις έχουν οι Ξενοδοχουπάλληλοι.Η αλήθεια πάντως είναι οτι ο δημόσιος τομέας ακόμα και σήμερα,παρά τις γενναίες περικοπές,δεν βγάζει κραυγή απόγνωσης.Ο λόγος;Η μονιμότητα.Θα ήθελα να ήμουν δημόσιος με 1000 ευρώ,παρά ιδιωτικός με 1500.Αλλά και η μονιμότητα βλέπω να είναι το επόμενο απόρθητο κάστρο που θα πέσει!.

 6. The Saint avatar
  The Saint 31/01/2012 12:01:22

  Οπως έγραψα και αλλού, ο σκοπός είναι (ήταν? Μήπως είναι αργά πιά? ) να αντιδράσουμε ΠΡΙΝ καούμε ώς βάτραχοι στο καυτό νερό που σιγά σιγά ζεσταίνουν.
  Οι Δ.Υ. (αλλά και πολλοί του Ι.Τ.) ακόμη κάθονται τρώγοντας απο το λίπος...
  Ξεχαστε τα κομματα... Ολοι στο κόλπο είναι δεξιοι και αριστεροι... ΜΟΝΟΙ μας πρέπει να αντιδράσουμε. Παραδείγματα έχουμε. Μπορούμε?

 7. ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΤΗΣ avatar
  ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΤΗΣ 31/01/2012 12:28:40

  Το παιχνίδι όλο παίζεται γύρω από τους μισθούς των υπό πώληση ΔΕΚΟ.
  Ο ξεφτίλας ο γερμανός θέλει τις χρυσές κότες που αφήνουν πολλά κέρδη, αλλά δεν έχει καμιά διάθεση να πληρώνει και αξιοπρεπείς μισθούς στους ιθαγενείς.
  Θέλει μισθούς Κίνας για να μπορεί να στέλνει στην πατρίδα του περισσότερα κέρδη. ( Όπως με τον ΟΤΕ) ¨Αλωστε μην ξεχνάμε και την οδηγία Μπολκενσταίν που μας υποχρέωσε να εφαρμόσουμε.
  Το παράξενο είναι ότι και οι ντόπιοι παπαγάλοι βάζουν πλάτη για να συνεχιστεί η οικονομική αφαίμαξη της χώρας και να συνεχίσουν να φεύγουν κάθε βράδι τα <> με τα λεφτά προς την Μέρκελ.
  Αυτοί ...... περιμένουν ...ανάπτυξη εν μέσω παγκοσμιοποίησης.Ανέκδοτο.
  Ποιός τολμά να επενδύσει και σε τί, την στιγμή που δίπλα από την επιχείρησή του θα φτάνουν τα ίδια κινέζικα προϊοντα που κατασκευάζονται με εργαζόμενους πού αμοίβονται με 7 ευρώ το 12ωρο και με μάυρη παιδική εργασία . Αυτό είναι το μέλλον που μας ετοιμάζουν οι Παπαδήμοι και οι συνεργάτες τους.

 8. Kallia avatar
  Kallia 31/01/2012 13:00:21

  Η Εσωτερική υποτίμηση που επιδιώκεται ΔΕΝ μπορεί να φέρει αοτέλεσμα μέω αλλαγής των σχετικών τιμών... Οι εξαγωγές μας είναι πολύ λίγες ως ποσοστό του ΑΕΠ σε σχέση πχ με Λετονία, που κάτι ανάλογο δοκιμάστηκε εκεί και "πέτυχε" αν και οι εισαγωγές τους έχουν και πάλι ανοδική πορεία...
  Ότι αποτέλεσμα, θα έρθει από το Εισόδημα. Μείωση της συνολικής Ζήτησης που τελικά αναγκαστικά θα περιλαμβάνει και ξένα προϊόντα...
  Δυστυχώς φτωχοποίηση δηλαδή.
  Όσο για τα άλλα, δε θα σχολιάσω. Το διαίρει και βασίλευε Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα δεν περνάει πλέον όσο και να το θέλουν.

 9. Απολλώνιος avatar
  Απολλώνιος 31/01/2012 14:05:20

  Γράφει ή έκθεση:
  "...Με βάση τα ανωτέρω στοιχεία, ενώ το συνολικό κόστος εργασίας στο Σύ-
  νολο Χώρας υποχώρησε κατά 14,3% κατά την περίοδο α’ τρίμηνο 2010
  έως γ’ τρίμηνο 2011, σε ορισμένους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας
  η μείωση είναι υπερδιπλάσια από ό,τι σε άλλους......."
  Λοιπόν, ΕΩΣ Γ' ΤΡΙΜΗΝΟ 2011, δηλαδή έως Σεπτέμβριο 2011.
  Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο ξεκίνησε να ισχύει από το ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2011 και έχει οδηγήσει σε μειώσεις μισθών κατά μέσο όρο 40%
  Γιαυτό ας μην δημιουργούμε λανθασμένες εντυπώσεις με τίτλους όπως αυτής της ανάρτησης.
  Όσο για την "μονιμότητα", τελευταία κανείς Δ/Υ δεν αισθάνεται και τόσο "μόνιμος"...

 10. EU avatar
  EU 31/01/2012 20:27:39

  Ο τίτλος πρέπει να αλλάξει.

  Τίποτα από όσα αναφέρονται στη μελέτη δε δικαιολογούν τον τίτλο.

  Πρώτον, γιατί η ίδια η μελέτη καταλήγει ότι σε πολλές κατηγορίες των ΔΕΚΟ (π.χ. ύδρευση, ενέργεια) αλλά και σε άλλες του στενού δημόσιου τομέα (π.χ. εκπαίδευση) οι μειώσεις είναι μεγαλύτερες, από το μέσο όρο.

  Δεύτερον, γιατί η μελέτη σταματάει στο τρίτο τρίμηνο του 2011, δηλαδή πριν την έναρξη ισχύος του νέου μισθολογίου που μείωσε μεσοσταθμικά τις αποδοχές στο δημόισο κατά 30% περίπου, επιπλέον της ήδη πραγματοποιηθείσας μείωσης.

  Μη συνεισφέρουμε χωρίς λόγο στον κοινωνικό αυτοματισμό.

 11. λαλακης avatar
  λαλακης 01/02/2012 17:19:47

  To ζητημα ειναι γιατι η χωρα συνεχως δανειζεται. Πολυ απλα για να πληρωνει τους ΔΥ με μισθους που ειναι αδυνατο πλεον να σηκωσει η ιδ οικονομια. Οποτε οι εξυπνοι σοφοι αριστεροπασοκοι λενε: A, δεν παραγει ο ιδ τομεας!! Αρα πρεπει να εκμηδενιστει αν γινεται το εργατικο κοστος στον ιδ τομεα ωστε να συνεχισουν να εξυπηρετουνται οι δοσεις και να διαλυθει η μικρομεσαια επιχειρηση μεσω τεβε και φορων. Ολα λοιπον στο βωμο της κοκονας της μεταπολιτευσης του Ελληνα ΔΥ που θεωρει πως πρεπει μια κοινωνια να πεινα να να ζει αυτος.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.