#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
20/05/2012 13:09
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο «γύπας» από τα Κέιμαν που… άρπαξε τα 436 εκατ. €Στις «τσέπες» του Dart Management Fund με έδρα τα νησιά Κέιμαν κατέληξε το 90% του ομολόγου αξίας 436 εκατ. ευρώ που πλήρωσε το ελληνικό Δημόσιο, καθώς άρνηση της πληρωμής θα μπορούσε να εκληφθεί ως χρεοκοπία και να προκαλέσει νομικές διαδικασίες κατά περιουσιακών στοιχείων του ελληνικού Δημοσίου. Αποκτώντας τα ομόλογα σε τιμές 60%-70% της ονομαστικής αξίας τους, το Dart αποκομίζει σημαντικά κέρδη από την αποπληρωμή τους στο 100%, τη στιγμή που τράπεζες, ταμεία και ομολογιούχοι υποχρεώθηκαν να δεχτούν κούρεμα 75%.

Το Dart Management χαρακτηρίζεται ως hedge fund «γύπας» (vulture hedge fund) και η τακτική του είναι να αγοράζει ομόλογα «προβληματικών» χωρών και κατόπιν να «επιτίθεται χωρίς έλεος» αν δεν αποπληρωθεί. Το hedge fund επενδύει σε κρατικά ομόλογα από τη δεκαετία του 1980. Η βασική τακτική του σε περίπτωση μη αποπληρωμής είναι να καταθέτει μηνύσεις εναντίον των κρατών και να ζητά πολλαπλάσια αποζημίωση από την αρχική τιμή των ομολόγων.

Ανάλογες τακτικές είχε ακολουθήσει και ένα άλλο vulture hedge fund, το Elliot Associates, κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους στη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, το Dart σε συνεργασία με το Elliot Associates έχουν μηνύσει την Αργεντινή, η οποία έκανε default στο χρέος της το 2002, ζητώντας ως αποζημίωση από τα αμερικανικά δικαστήρια για μη αποπληρωμή ομολόγων, το ποσό των 2 δισ. δολαρίων.

Ιδρυτής του Dart Management είναι ο Κένεθ Νταρτ, ο οποίος έχει εγκαταλείψει από το 1994 τις ΗΠΑ και ζει στα νησιά Κέιμαν, για να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς της περιοχής. Ο Νταρτ έχει ακολουθήσει ανάλογη τακτική και στα χρέη των χωρών της Βραζιλίας, του Εκουαδόρ, της Ρωσίας και της Τουρκίας.

Ο Μαρκ φαν Ντέβελντε, διευθύνων σύμβουλος της Dart Realty Ltd. (εταιρίας real estate του πολυσχιδούς ομίλου Dart) και στενός συνεργάτης του Νταρτ, σχολιάζει σχετικά με την τακτική του fund να επιτίθεται σε «προβληματικές» χώρες: «Κάποιες χώρες προσπαθούν να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους και να παρακάμψουν το νόμο. Στην περίπτωση της Αργεντινής αγοράσαμε χρέος και η χώρα έκανε default. Υπάρχουν αποφάσεις δικαστηρίων που λένε ότι η Αργεντινή πρέπει να μας πληρώσει και εκείνοι… ξεπλένουν χρήμα για να αποφύγουν τις πληρωμές. Εμείς, από την πλευρά μας, βλέπουμε ότι η Αργεντινή εμφανίζει σχεδόν διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης και είναι πλούσια σε ορυκτό πλούτο. Για ποιο λόγο λοιπόν είναι ο κ. Νταρτ ο κακός της υπόθεσης;».

Πάντως, το κερδισμένο ελληνικό στοίχημα αναμένεται, σύμφωνα με τους «New York Times», να ανοίξει την όρεξη των vulture funds για πιο επιθετικές τακτικές, εφόσον η Ελλάδα αναγκαστεί να προχωρήσει σε νέο «κούρεμα» των ομολόγων της, ενθαρρύνοντας και άλλα funds που έχουν στην κατοχή τους ελληνικά ομόλογα περίπου 6 δισ. και επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στο κούρεμα. Η επόμενη πληρωμή, μικρότερου ποσού από τα 436 εκατ. είναι προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο του 2012.

«Μας έπιασαν στη χειρότερη συγκυρία, αλλά δεν αποτελεί προηγούμενο για μελλοντικές αποφάσεις στο ζήτημα», σχολίασε στην αμερικανική εφημερίδα σχετικά ο σύμβουλος του Λουκά Παπαδήμου, καθηγητής Γκίκας Χαρδούβελης. «Νομίζω ότι ήταν τεράστιο λάθος να πληρωθούν αυτοί οι τύποι», σχολίασε ο Ιάσων Μανωλόπουλος, συγγραφέας του «Επαχθούς χρέους της Ελλάδας», συνιδρυτής και γενικός διευθυντής επενδύσεων του hedge fund Dromeus Capital που δραστηριοποιείται σε αναδυόμενες αγορές, προσθέτοντας μάλιστα πως η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να δώσει επιπλέον πόντους στα αντιμνημονιακά κόμματα στις εκλογές του Ιουνίου.


Ο φοροφυγάς που απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα


Γεννηθείς το 1955, ο Κένεθ Νταρτ αποφοίτησε το 1976 από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν με ειδικότητα μηχανολόγου μηχανικού. Από το 1976 έως το 1986 εργάστηκε ως μηχανικός στην Dart Enterprises, η οποία είχε ως κύριο αντικείμενο δραστηριοτήτων το real estate και εν συνεχεία, σε ηλικία μόλις 30 ετών, ανέλαβε την προεδρία της εταιρίας. Υπό την ηγεσία του η Dart Enterprises βίωσε αλματώδεις ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ διεύρυνε το εύρος των δραστηριοτήτων της πέραν του real estate.

Το 1994, ο Κένεθ μετακόμισε (μαζί με τον αδελφό του Ρόμπερτ) στα νησιά Κέιμαν και Μπελίζ και απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα για να αποφύγει την πληρωμή φόρων στις ΗΠΑ. Ο Κένεθ εξασφάλισε διπλή υπηκοότητα τόσο στην Ιρλανδία όσο και στη νήσο Μπελίζ, πληρώνοντας μάλιστα την τελευταία κάποιες χιλιάδες δολάρια για να τον προσλάβει ως πρέσβη στις ΗΠΑ. Η πρεσβεία μάλιστα απέχει μόλις μερικά μίλια από το σπίτι του στη Φλόριντα στο οποίο η γυναίκα του εξακολουθεί να διαμένει…

Ο Τζιμ Λάμερς, γενικός διευθυντής της Dart Realty Ltd., χαρακτηρίζει τον Νταρτ προσγειωμένο, εργατικό και αφοσιωμένο στην οικογένειά του, ενώ θαυμάζει το στρατηγικό όραμά του και την ικανότητα που έχει να λαμβάνει σωστές επενδυτικές αποφάσεις υπό υψηλή πίεση. Ο Κένεθ Νταρτ θεωρείται εξέχουσα προσωπικότητα στα νησιά Κέιμαν, καθώς έχει συμβάλει τα μέγιστα στη ριζική μεταμόρφωση της περιοχής, ενώ απασχολεί περισσότερα από 500 άτομα προσωπικό. Οι δραστηριότητες της Dart Enterprises εκτείνονται πλέον από το real estate, την εκμετάλλευση μαρίνων και ξενοδοχειακών συγκροτημάτων μέχρι το trading, τη νευροεπιστήμη και βιοτεχνολογία αλλά και τις φιλανθρωπίες.
Κώστας Βουκόλας, στον Τύπο της Κυριακής
 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 20/05/2012 13:47:22

  Όλα αυτά θα είχαν λυθεί αν υποχρεώνονταν να δεχτούν ως πληρωμή την τιμή που πήραν τα ομόλογα στη δευτερογενή+τους δεδουλευμένους τόκους μέχρι τη λήξη του ομολόγου.

 2. αγιατολάχ χομεϊνί avatar
  αγιατολάχ χομεϊνί 20/05/2012 13:57:02

  και ποιος πήρε το δάνειο;

 3. Καλά Κρασιά avatar
  Καλά Κρασιά 20/05/2012 14:16:48

  Τι εργατικότητα, τι παραγωγή ,τι εργοστάσια, τι καλλιέργειες ,τι εμπόριο,τι ανταγωνιστικότητα και άλλες μπαρούφες μας λένε πως χρειαζόμαστε ;
  Να γίνουμε τα νησιά Κέιμαν της περιοχής είναι η ιδανική λύση .
  Εύκολο γρήγορο και αεριτζίδικο χρήμα, άμεσα , έτσι να μην αφήσουμε χώρα για χώρα σε ησυχία , όλες με δανικά ζούνε η θα κονομάμε όταν μας ξεχρεώνουν η θα τους αρπάζουμε την περιουσία .
  Μία λοιπόν είναι η λύση ,μετατροπή όλης της χώρας σε μια αεριτζίδικη εταιρία την Hellas Management Fund !!!!

 4. van damme avatar
  van damme 20/05/2012 14:29:48

  κ στα φυσικα προσωπα , κουρεψαν τουσ κοπουσ μιασ ζωησ, ....κ κανενασ μα κανενασ οταν υπεγραφε το πι εσ αι δενπροσπαθησε να τα αποκλεισει πο το κουρεμα, αυτο θα τοπυσ στοιχειωνει μια ζωη κ τουσ μεν κ τουσ δε...

  • anonymous avatar
   anonymous @ van damme 20/05/2012 14:43:35

   Το PSI ήταν μια μεγάλη απάτη διότι πέρασε το κόστος διαγραφής του χρέους στην Ελλάδα. Τράπεζες, ασφ ταμεία κλπ. πάνε για φούντο.
   Έπρεπε να γίνει λογιστικός έλεγχος, να δούμε ποιος φταίει, ποιος ωφελήθηκε να γίνει διαγραφή και να περάσει το κόστος στα κράτη. Π.χ. τις μίζες της Siemens και τα υποβρύχια που γέρνουν θα τα χρεωνόταν η Γερμανία. Μετά έπρεπε να μετακυλήσει το κόστος στις εκεί εταιρίες. Αυτή θα ήταν η δίκαιη, βιώσιμη και σωστή λύση.

 5. LambrosG avatar
  LambrosG 20/05/2012 15:45:38

  To PSI οργανώθηκε από τους Μέρκελ και Σαρκοζί, οι οποίοι το προώθησαν μέσω των couriers Μπένυ και Πα-δήμο στην Ελληνική Βουλή η οποία το ενέκρινε με τις ψήφους ΚΑΙ της Ν.Δ.
  Αποτέλεσμα αυτού ήταν η αρπαγή της περιουσίας των Ελλήνων ιδιωτών ομολογιούχων, των Ελλήνων εργαζομένων μέσω της κλοπής των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, η κλοπή της περιουσίας των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι., και άλλα πολλά δεινά.
  Επιπλέον, η Εθνική τράπεζα - μόνο αυτή - εζημιώθη με 10,7 δις όταν ΟΛΕΣ οι Γερμανικές μαζί εζημιώθησαν με 12,1 δις και η ΕΚΤ δεν έχασε ούτε 1 cent. Η πρίφημη "ανακεφαλαιοποίηση" των τραπεζών γίνεται με δανεικά που φορτώνονται στην πλάτη του άνεργου και εξαθλιωμένου Έλληνα.

  Επίσης, με τις ψήφους ΚΑΙ της Ν.Δ. ενεκρίθη από την Ελληνική Βουλή η "προτεραιότητα της εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους έναντι ΠΑΣΗΣ άλλης πληρωμής / υποχρέωσης του Κράτους". Είναι ο απαράδεκτος και δουλικός Νόμος υπ’ αριθμ. N. 4063 – Α’ 71 – 30/3/2012 "Κύρωση της Απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που τροποποιεί το άρθρο 136 της ΣΛΕΕ, της Συνθήκης για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας και της Συνθήκης για τη σταθερότητα, το συντονισμό και τη διακυβέρνηση στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση".

  Επιπλέον, με την ανοχή / συγκατάθεση του Αντώνη επληρώθηκαν τα 400 εκ. στον "γύπα".

  Πως είναι δυνατόν, ακόμα και ο πλέον καλόπιστος Έλληνας, να πιστέψει ότι η Ν.Δ. θα επαναδιαπραγματευθεί τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις όταν πριν λίγο καιρό τα εψήφισε; Ποιός εμπιστεύεται τον λόγο κάποιου που μόλις λίγο καιρό πριν έλεγε ότι στήριξε τα μνημόνια για εθνικούς λόγους και τώρα ανακάλυψε ότι τα μνημόνια έβαλαν χειροπέδες στην Χώρα; Τι ισχύει τελικά; Εάν αυτό δεν είναι παράνοια, τότε πως ονομάζεται;
  Κι επειδή απαντήσεις δεν υπάρχουν, όσο κι αν προσπαθήσει κανείς να κατασκευάσει μερικές, ο κόσμος έφυγε από την σημερινή Ν.Δ. Το ερώτημα είναι ποιοί έμειναν - ακόμα - να την στηρίζουν και γιατί...

  Εάν αποφασίσετε να δημοσιεύσετε αυτό το σχόλιο, θα αναμένω να διαβάσω την αντίθετη - τεκμηριωμένη - άποψη. Εάν, πάλι, αποφασίσετε να μην το δημοσιεύσετε, δεν υπάρχει θέμα.

 6. Μ.Γ avatar
  Μ.Γ 20/05/2012 19:26:35

  Με λιγα λογια, περιεκοψαν τις επικουρικες γιατι τους ελειπαν 300 εκατομ. και πληρωσαν σε μια μια ιδιωτικη εταιρεια 350 εκατομ. Μια απολυτως "πατριωτικη" ενεργεια ! (Για να μην χαθει η.... "εμπιστοσυνη των αγορων").
  Και το τραγικο ειναι πως η Dart Management θα κερδιζε ουτως ή αλλως εαν πηγαινε σε δικη, γιατι εχει υπογραφει η υπαγωγη του δανειου στο αγγλικο δικαιο (για το οποιο τοσος λογος εχει γινει και τωρα μερικοι κανουν πως το ξεχασαν).

 7. m.s avatar
  m.s 20/05/2012 22:51:49

  στους γιατρούς να τα δώσουν...

 8. ΣΡ avatar
  ΣΡ 21/05/2012 14:46:44

  Μήπως τελικά πρέπει να υπάρχει ένα παγκόσμιο πλαφόν στον πλούτο που συγκεντρώνεται; Με πόσα εκατομ. ευρώ μπορεί κάποιους να αισθάνεται ¨ευτυχισμένος¨ ; Πόση εξουσία μπορεί κάποιος να διαχειριστεί ;

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.