Ο Τσίπρας διώχνει τους επενδυτές
19/09/2014 06:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Τσίπρας διώχνει τους επενδυτές

Ποιος δεν πιστεύει ότι μια επικράτηση του Τσίπρα σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα προκαλούσε bank run μέχρι να καταλάβουν οι Συριζαίοι ότι κυβερνούν;

Όπως πιθανότατα δεν γνωρίζετε, στο Λονδίνο το τελευταίο διήμερο γίνεται ένα roadshow του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Συγκεντρώνονται εκεί επιχειρήσεις και κάνουν ραντεβού με εκπροσώπους ξένων funds. Η φετινή εκδήλωση στο City είχε τεράστιο ενδιαφέρον αφού κλείστηκαν και έγιναν πάνω από 1.000 ραντεβού με κορυφαία στελέχη ελληνικών εισηγμένων εταιρειών. Όπως λένε οι πληροφορίες στο Λονδίνο εκφράστηκε το έντονο ενδιαφέρον των ξένων για κλάδους όπως η ενέργεια, οι κατασκευές, οι τράπεζες κ.λπ. και επιβεβαιώθηκε ότι οι επενδυτές του εξωτερικού δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.

Μάλιστα, οι εκπρόσωποι των ξένων εταιρειών έλεγαν ξεκάθαρα στους Έλληνες επιχειρηματίες και θεσμικούς ότι βλέπουν ξεκάθαρα την αλλαγή σελίδας στην οικονομία.

Έκπληκτοι, όμως, οι Έλληνες διαπίστωσαν ότι οι ξένοι ήταν πολύ καλά προετοιμασμένοι. Ξέρετε τι ρωτούσαν; Για την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα.

Κάποιοι από αυτούς μάλιστα ήταν τόσο καλά προετοιμασμένοι που είχαν μάθει όλη τη συνέντευξη του Τσίπρα στη ΔΕΘ αλλά και τη δημοσκόπηση του πανεπιστημίου Μακεδονίας που έδινε διαφορά έξι μονάδες από τη ΝΔ.

Οι επενδυτές ρωτούσαν να μάθουν αν θα γίνουν εκλογές, αν η πολιτική αστάθεια θα επηρεάσει την ομαλή πορεία της χώρας τους τελευταίους μήνες. Ρωτούσαν από που θα μπορέσει ο Τσίπρας να χρηματοδοτήσει όλα όσα υποσχέθηκε και πώς θα μπορέσει να κάνει κούρεμα χρέους που δεσμεύεται ότι θα πράξει.

Κύριος φόβος τους ήταν αν θα υπάρξει επιστροφή της Ελλάδας στην εσωστρέφεια, αν θα γυρίσει το grexit που τόσο πλήγωσε τη χώρα. Αν και απέφευγαν να παρέμβουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με επερχόμενη θύελλα και καταστροφή ήταν φανερό ότι ήταν «παγωμένοι» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας σφοδρής προεκλογικής περιόδου η οποία θα έφερνε πολιτική αναταραχή και θα γύρισε χρόνια πίσω την οικονομία.

Σταθερότητα ζητούσαν για να έρθουν να βάλουν τα ωραία τους λεφτά στη χώρα μας. Μπορούμε να τους το προσφέρουμε ή δεν τους θέλουμε, όπως διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ;

Και υπάρχει και το εξής: Ποιος δεν πιστεύει ότι μια επικράτηση του Τσίπρα σε ενδεχόμενες εκλογές δεν θα προκαλούσε bank run μέχρι να καταλάβουν οι Συριζαίοι ότι κυβερνούν; Ήταν υπερβολικός ο Σαμαράς όταν έλεγε ότι δε θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες με όσα υπόσχεται ο Τσίπρας;

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να χαθούν θυσίες πέντε ετών. Κι αυτό δεν μπορεί να το αντέξει ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δοκιμαζόμενοι πολίτες της.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Wulf avatar
  Wulf 19/09/2014 10:49:58

  "Κύριος φόβος τους ήταν αν θα υπάρξει επιστροφή της Ελλάδας στην εσωστρέφεια, αν θα γυρίσει το grexit που τόσο πλήγωσε τη χώρα. Αν και απέφευγαν να παρέμβουν στα εσωτερικά πράγματα της χώρας και να ταυτίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ με επερχόμενη θύελλα και καταστροφή ήταν φανερό ότι ήταν «παγωμένοι» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας σφοδρής προεκλογικής περιόδου η οποία θα έφερνε πολιτική αναταραχή και θα γύρισε χρόνια πίσω την οικονομία." Επιτρέψτε μου να διαφωνήσω, γιατί αδερφικός φίλος Έλληνας τραπεζίτης -εργάζεται σε ξένη τράπεζα στο Λονδίνο- που βρέθηκε εκεί, μου μετέφερε όλα όσα έχετε αναφέρει στο άρθρο σας, με τη διαφορά ότι εξέφραζαν ανοιχτά την ανησυχία τους στο φόβο εκλογών και Τσίπρα πιο συγκεκριμένα, για το αν θα πρέπει να ρισκάρουν και να μπουν σε περιπέτειες σε ένα ενδεχόμενο ακυβερνησίας ή και αλλαγή ηγεσίας στη χώρα. Ο φόβος τους ήταν έκδηλος.

 2. KOSTAS70 avatar
  KOSTAS70 19/09/2014 15:09:39

  Ποιους επενδυτές; Έχετε δει κανέναν, στην Ελλάδα; Γιατί, στα λόγια, όλοι επενδυτές είναι.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ KOSTAS70 19/09/2014 17:02:32

   Δεν έρχονται ακόμα γιατί είναι πολύ υψηλοί οι μισθοί και τα μεροκάματα...

 3. GregA avatar
  GregA 19/09/2014 22:25:55

  Επενδυτές; Ναι αυτοί που θέλουν να αγοράσουν επιχειρήσεις αξίας 100 εκ. με 5 ή το πολύ 10 εκ. και με ταυτόχρονη εξασφάλιση απελευθέρωσης των απολύσεων και εργασιακής ειρήνης, φυσικά δε και με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς. Και γιατί θα πρέπει να γίνεται road show για επενδυτές αυτής της κατηγορίας; Υπάρχει η προοπτική ανάπτυξης με αυτή τη πολιτική; Εάν δοθούν οι απαιτούμενες "διευκολύνσεις" σε Έλληνες επενδυτέ, τα κεφάλαια θα επαναπατρισθούν και οι περισσότερες Ελληνικές επιχειρήσεις θα σωθούν. Ας είχαν δοθεί τα παραγωγικά υπουργεία σε ανθρώπους της αγοράς αντί για επαρχιακούς δικηγόρους και το ΕΘ.Ο. σε επιχειρηματία διεθνούς βεληνεκούς, αντί τους σιμητανθρώπους και θα βλέπαμε τι αναπτυξιακές δυνατότητες έχει αυτή η χώρα. Αγωνίζεται Η ΝΑΜΚΟ, μήνες τώρα να πάρει άδεια για το νέο ΠΟΝΥ και το ΥΠ.ΑΝ αρκείται σε λεκτικές ανούσιες αντιπαραθέσεις με τον επιχειρηματία, αντί να λειτουργεί επικουρικά στη προσπάθειά του. Δυστυχώς η συγκυβέρνηση έδωσε τη δυνατότητα στο ΠΑΣΟΚ να κυβερνά, αλλά με Νεοδημοκράτες(;) υπουργούς.

  • Ιδιώτης avatar
   Ιδιώτης @ GregA 20/09/2014 13:38:08

   Η ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία συρρικνώνεται. Απολύουν οι γαλλικές, οι ιταλικές, οι γερμανικές... Τι θέλετε? Να βγούν κι άλλα αυτοκίνητα στην αγορά και να χειροτερέψει η κατάσταση? Μια οικογένεια δεν είμαστε στην ΕΕ των λαών? Να μη δείξουμε αλληλεγγύη στους χειμαζόμενους εταίρους? Εντάξει, εμείς διασωθήκαμε χάρη στα μνημόνια. Αυτοί? Να αγοράζουμε τα ξένα να βοηθήσουμε. Να μην είμαστε αχάριστοι. Τόσα έχουν κάνει για μας αυτοί. Γι' αυτό προσπαθεί να τρενάρει την παραγωγή εγχώριων βιομηχανικών και λοιπών προϊόντων η κυβέρνηση. Κι όπου απαιτείται την ελαττώνει εμποδίζοντας (φιλελεύθερα) την καλπάζουσα επιχειρηματικότητα που θα μπορούσε να πλήξει τους συσχετισμούς στην ΕΕ. Συνεργάζεται στενά με τους θεσμούς της ΕΕ. Τι έτσι θα ανοίγει ο καθένας εργοστάσια και θα παράγει αυτοκίνητα ή ό,τι άλλο? Η οικονομία ελέγχεται και κατευθύνεται κεντρικά από τις Βρυξέλλες για το καλό όλων μας. Αν θυμίζει λίγο ΕΣΣΔ το θέμα, δεν είναι ανησυχητικό.

   • ΑΑ avatar
    ΑΑ @ Ιδιώτης 20/09/2014 19:21:39

    Τα είπες όλα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.