19/11/2009 12:36
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία

Αυστηρό έλεγχο των δημοσίων δαπανών, πάταξη της φοροδιαφυγής, δραστικές μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και το σύστημα υγείας αλλά και αύξηση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας συνιστά με έκθεσή του ο ΟΟΣΑ με την οποία φαίνεται να δίνει «επιφυλακτική» ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αφού υιοθετεί προβλέψεις οι οποίες δεν απέχουν πολύ από αυτές του προϋπολογισμού και βλέπει δυναμική επαναφορά στην ανάπτυξη από το 2011 με επέκταση 1,6%.

Στο Economic Outlook που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα υιοθετεί απόλυτα την πρόβλεψη για έλλειμμα 12,7% του ΑΕΠ φέτος και θέτει τον πήχη στο 9,8% το 2010 λαμβάνοντας υπʼ όψιν τις παραδοχές του προσχεδίου του προϋπολογισμού, όπου το έλλειμμα προβλεπόταν στο 9,4% ( 9,1% θα είναι ο τελικός στόχος με τον αυριανό προϋπολογισμό).

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί όμως ότι «κάποια από τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί για το 2010 είναι προσωρινού χαρακτήρα» και εκτιμά, υπʼ αυτή την έννοια , ότι αν δεν ληφθούν επιπλέον μέτρα τότε το έλλειμμα θα σκαρφαλώσει και πάλι στο 10% του ΑΕΠ το 2011, την ώρα που το δημόσιο χρέος θα ξεπερνά το 120% του ΑΕΠ.

«Οι προβλέψεις αυτές αναδεικνύουν την επείγουσα ανάγκη ισχυρής δέσμευσης για μια διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία μπορεί να επιτευχθεί μέσω καλά σχεδιασμένων μέτρων για την εξάλειψη των διαρθρωτικών ελλειμμάτων, πιο περιοριστικούς δημοσιονομικούς κανόνες, και τη μέγιστη δυνατή παρακολούθηση της εκτέλεσης του προϋπολογισμού από ανεξάρτητες αρχές. Ένα ισχυρό και αξιόπιστο πολυετές πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής είναι απαραίτητο για τη μείωση των spread αλλά και την ανταπόκριση έναντι των κοινωνικών και οικονομικών προκλήσεων».

---Οι προβλέψεις

Πέραν των δημοσιονομικών προκλήσεων η ελληνική οικονομία έρχεται αντιμέτωποι και με έντονες προκλήσεις στην πραγματική οικονομία καθώς η ιδιωτική αλλά και η δημόσια κατανάλωση θα παραμείνουν υπό πίεση και το 2010 όπως άλλωστε και οι επενδύσεις, οι εισαγωγές και η συνολική εγχώρια ζήτηση.
 
Έτσι, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει αρνητικός και το 2010 ( στο -1,1% φέτος και στο -0,7% το 2010) για να επανέλθει σε ανοδική τροχιά από το 2011 με επέκταση κατά 1,6%. Μάλιστα, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η ανάκαμψη μπορεί να είναι ακόμα πιο ισχυρή αν η κυβέρνηση «τρέξει» τις διαρθρωτικές αλλαγές παρʼ ότι υπάρχουν και κίνδυνοι. «Η διαρκής διάβρωση της ανταγωνιστικότητας εξαιτίας της ψαλίδας ανάμεσα στον ελληνικό πληθωρισμό και τον αντίστοιχο της ευρωζώνης θα μπορούσε να παρεμποδίσει την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, η ανάκαμψη θα μπορούσε να είναι ισχυρότερη αν η νέα κυβέρνηση προωθήσει άμεσα το διαρθρωτικό της πρόγραμμα για μεταρρυθμίσεις στο δημοσιονομικό πεδίο αλλά και τις αγορές προϊόντων και εργασίας, οι οποίες θα μπορούσαν να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη σε βραχυχρόνιο ορίζοντα και βάλουν σε τροχιά τις προβλέψεις για ισχυρή μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη».

Ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση της ανεργίας από το 7,7% πέρυσι στο 9,3% φέτος και στο 10,4% τόσο το 2010 όσο και το 2011 αλλά και παραμονή του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε υψηλά επίπεδα (παρά τη βουτιά των εισαγωγών στο 11,1% φέτος και στο 10% την ερχόμενη διετία) , την ώρα που ο πληθωρισμός θα επανακάμψει στο 2% το 2010 από 1,2% φέτος (στο 1,6% το 2011).

Εντυπωσιακές είναι οι μακροχρόνιες προβλέψεις του Οργανισμού. Σύμφωνα με αυτές, το 2017 το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι 1,4% του ΑΕΠ, η ανεργία θα παραμένει στο 9,3% του εργατικού δυναμικού, ο πληθωρισμός θα είναι στο 2% ενώ ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης της περιόδου 2011-17 θα είναι 3,6%!

http://www.euro2day.gr/Article_Print.aspx?amid=556761

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.