#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
12/04/2012 07:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βενιζέλος προτρέπει τα Ταμεία να τζογάρουν

Λύση-πυροτέχνημα, την ώρα που οι αγορές προεξοφλούν και νέα αναδιάρθρωση χρέους«Αφού ως υπουργός Οικονομικών άφησε εν λευκώ τα αποθεματικά των Ταμείων να οδηγηθούν σε ένα οδυνηρό “κούρεμα”, χάνοντας περίπου 20 από τα 24 δισ. ευρώ της κινητής περιουσίας τους, τώρα από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ εκτοξεύει μια πρόταση - προεκλογικό “πυροτέχνημα” που, ούτε λίγο ούτε πολύ, καλεί τις διοικήσεις τους να ενεργήσουν σαν τζογαδόροι προκειμένου να αποκαταστήσουν τις ζημιές από το PSI». Με το γλαφυρό αυτό σχόλιο υποδέχθηκαν έγκυροι οικονομολόγοι, παράγοντες της αγοράς και στελέχη των ασφαλιστικών φορέων τη φόρμουλα που επιχείρησε πρόσφατα να εμφανίσει σαν «ολοκληρωμένη λύση» στο πρόβλημα βιωσιμότητας των Ταμείων ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

 «Σπρώξιμο»

 Ο τέως υπουργός Οικονομικών, που ως «τσάρος» αρκέστηκε σε μια αόριστη νομοθετική πρόβλεψη για αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων μέσω παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, επιχείρησε πριν από λίγες ημέρες να εμφανιστεί σαν «Μεσσίας» του ασφαλιστικού. Τη Μεγάλη Δευτέρα οργάνωσε μια συνάντηση - «φιέστα» με τους επικεφαλής του ΙΚΑ (διοικητής του είναι ο πρώην γενικός διευθυντής του ΠΑΣΟΚ Ροβέρτος Σπυρόπουλος), του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ, παρουσία του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη και του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Πέτρου Χριστοδούλου.

Αυτή η προεκλογικού τύπου συγκέντρωση προκάλεσε σωρεία αρνητικών σχολίων αφού ο κ. Βενιζέλος ενήργησε «εκτός πρωτοκόλλου». Ξεχνώντας ότι τα Ταμεία παραμένουν αυτοδιοίκητα, υπέδειξε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει, κατά τη γνώμη του, να κινηθούν επενδυτικά. Εξίσου επικριτικά σχολιάστηκε το γεγονός ότι οι κ.κ. Κουτρουμάνης και Χριστοδούλου χρησιμοποίησαν τις κυβερνητικές τους ιδιότητες για να εξυπηρετήσουν μια καθαρά κομματική – προεκλογική κίνηση.

Η στρατηγική

Ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια της συνάντησης έριξε στο τραπέζι μια φόρμουλα η οποία –ούτε λίγο ούτε πολύ– αποτελεί «αυτοκτονική προτροπή για… τζογάρισμα», όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Ολοι οι ιδιώτες ομολογιούχοι που συμμετείχαν στο PSI έχασαν το 53,5% της ονομαστικής αξίας των ομολόγων που διέθεταν και για το υπόλοιπο έλαβαν το 15% σε βραχυχρόνιας διάρκειας ομόλογα του EFSF και το 31,5% σε νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου με λήξη σε 11-30 χρόνια. Ο κ. Βενιζέλος συνέστησε λοιπόν στις διοικήσεις των Ταμείων να ρευστοποιήσουν τα ομόλογα του EFSF, τα οποία σήμερα διαπραγματεύονται στην αγορά πολύ κοντά στην ονομαστική αξία τους. Στη συνέχεια πρότεινε με τα χρήματα αυτά να αγοράσουν νέα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία όμως διαπραγματεύονται σε τιμές κοντά στο 20% της ονομαστικής αξίας τους. Ο τέως υπουργός Οικονομικών ισχυρίζεται πως έτσι, σε βάθος 30ετίας, θα μπορούσε να αναπληρωθεί σχεδόν το σύνολο της ζημιάς που υπέστησαν τα Ταμεία από το PSI.

 Λάθος συνταγή

Ωστόσο, όπως τονίζουν στελέχη της αγοράς, «η “λύση” αυτή επιτείνει τα ταμειακά προβλήματα των Ταμείων και εξυπηρετεί μόνο τις τράπεζες από τις οποίες οι ασφαλιστικοί φορείς αντλούν ρευστότητα». Πανεπιστημιακοί με βαθιά γνώση του ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνουν στον «Ε.Τ.»: «Είναι φανερό ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μπερδεύει τα ομόλογα με τις μετοχές και παραβλέπει ότι οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν τοποθετούν τα χρήματά τους σε ομόλογα για να αποκομίσουν κέρδη, αλλά για να χρηματοδοτούν τη ρευστότητά τους και να διαθέτουν κεφαλαιακή επάρκεια».

Επιπλέον, η πρόταση Βενιζέλου προϋποθέτει ότι η Ελλάδα δεν θα προχωρήσει σε νέα αναδιάρθρωση χρέους, την ώρα που οι αγορές φαίνεται να προεξοφλούν πως κάτι τέτοιο δεν θα αποφευχθεί. «Είναι εξαιρετικά δύσκολο αυτή την περίοδο να υποστηρίζεται ότι κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τα ελληνικά ομόλογα για να καλύψει τη ρευστότητά του, δεδομένου ότι οι νέοι τίτλοι του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογούνται μεταξύ 17%-22% στην αγορά», τονίζει στον «Ε.Τ.» ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης Διονύσης Χιόνης. Και προσθέτει: «Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει ειδικές λύσεις για ειδικές κατηγορίες κατόχων ελληνικών ομολόγων, όπως τα ασφαλιστικά ταμεία».

Πυρά από επιστήμονες και Τύπο

 Τεράστιες πολιτικές ευθύνες καταλογίζουν στον κ. Βενιζέλο για την κακοδιαχείριση των αποθεματικών του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, τόσο μετά τη διαφαινόμενη υπαγωγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ όσο και λίγο πριν το φετινό, «δηλητηριώδες» -για το άμεσο μέλλον των συντάξεων- «κούρεμα», οι επικεφαλής των φορέων ασφάλισης επιστημόνων (μηχανικών, νομικών και γιατρών) και του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ. Οπως καταγγέλλουν, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεν απέτρεψαν, ως όφειλαν εκ του ρόλου τους, τη διοίκηση της Τραπέζης της Ελλάδος από την τοποθέτηση των καταθέσεών τους σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου (ΟΕΔ) από το 2010 –όταν ήδη οι τιμές τους είχαν αρχίσει να μειώνονται– μέχρι και λίγο πριν το PSI, που πλέον ήταν δεδομένο πως θα υποστούν δραματικές απώλειες (άνω του 60% σε πραγματικούς όρους).

«Η ΤτΕ είναι εκ του νόμου διαχειριστής της περιουσίας των Ταμείων. Είναι σαφές ότι αυτό που συνέβη με τα Ταμεία και τους λοιπούς φορείς, όπως τα πανεπιστήμια, προσομοιάζει στη συμπεριφορά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όταν οι κατακτητές έκλεψαν τον πλούτο του ελληνικού λαού με το αναγκαστικό δάνειο, χωρίς ποτέ να τον επιστρέψουν πίσω», αναφέρει ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αργυρός, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ειδικευμένων νομικών προετοιμάζει τις επόμενες νομικές ενέργειες.

Το ζήτημα της διαχείρισης των αποθεματικών τα οποία είχαν τοποθετημένα, εκ του νόμου, στην ΤτΕ από τη διοίκησή της, «καυτηρίασαν» την περασμένη εβδομάδα με κοινή ανακοίνωσή τους οι φορείς εκπροσώπησης των επιστημόνων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «διαπιστώθηκαν βαρύτατες ευθύνες σε όλα τα επίπεδα… Η ΤτΕ, καίτοι γνώριζε τους κινδύνους, συνέχιζε να επενδύει μονομερώς και παρανόμως σε ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου το σύνολο (!) των αποθεματικών συμπεριλαμβανομένων και των αποθεματικών του Κοινού Ασφαλιστικού Κεφαλαίου όλων των ασφαλιστικών φορέων».

ΣΧΟΛΙΑ

 1. juliet avatar
  juliet 12/04/2012 07:36:28

  Ζητούνται εισαγγελείς με καθαρά χέρια!!!

 2. Ραβινος avatar
  Ραβινος 12/04/2012 09:21:36

  Σπυροπουλος,Κουτρουμανης,Χριστοδουλου ..ανθρωπαρια κομματοσκυλα πασοκολαμογια του χειριστου ειδους !Θυμηθειτε οτι ο τυροβαρελος Μπενυ ειχε αμολυσει την παρολα του οτι θα καλουσε δηθεν τις ''καλες ''διοικησεις των Ασφ.Ταμειων που συναινεσαν εθελοντικα στην υπαγωγη των ΟΕΔ στο PSI εναντι των ''κακων '' διοικησεων που δεν συναινεσαν δικην δηθεν επιβραβευσης ο δοσιλογος του κερατα !Μετα ηρθαν οι μελισσες με τα CAC 's και μπηκαν ολα στο τσουβαλι ενω το καλοκαιρι του 2011 ειχε με εμφαση πει οτι τα ομολογα των ασφαλιστικων ταμειων εξαιρουνται του κουρεματος λογω του οτι αυτα ανηκουν σε ΝΠΔΔ και οχι ιδιωτικου δικαου που απευθυνοταν το PSI !Σημαντικοτατες ευθυνες εχει για το κουρεμα αυτη η νυφιτσα ο Προβοπουλος ο οποιος ωφειλε να υπερασπιστει τον δημοσιο χαρακτηρα των ομολογων των ασφ .ταμειων και να μην δεχτει το κουρεμα!Εχει εθυνες ο Προβοπουλος και απο το γεγονος οτι θρασυτατα εκοψε και μοιρασε μερισμα στους ιδιωτες μεριδιουχους της ΤτΕ με τα κερδη που απεκομισε απο την διαφορα καταβαλλομενου επιτοκιου στα ασφ.ταμεια του 3,8 % περιπου για τις καταθεσεις τους και του προσπορισμου επιτοκιου της ταξεως του 6 % περιπου απο τον δανεισμο του κρατους μεσω της αγορας των ομολογων του !Πλησιαζει η ωρα του καταλογισμου των ευθυνων και της απονομης δικαιοσυνης σ'αυτους τους ασπαλακες της πολιτκης και οικονομικης ζωης που ρημαξαν τον τοπο !Ειθε η προσπαθεια που κανει ''..ο αναπληρωτής νομικός σύμβουλος του Πανεπιστημίου Αθηνών Αντώνης Αργυρός, ο οποίος μαζί με μια ομάδα ειδικευμένων νομικών προετοιμάζει τις επόμενες νομικές ενέργειες'' να βρουν το δικαιο τους !

 3. FALCON avatar
  FALCON 12/04/2012 09:36:02

  Tο 1999, με τον νόμο 2676/99 οι τράπεζες μπορούν να βάλουν στο χέρι την «αξιοποίηση» και της ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών φορέων, τη διαχείριση, τις διαδικασίες αγοραπωλησίας, τις μισθώσεις κ.α. Την ίδια χρονιά παίρνουν πρόσθετα μέτρα ενίσχυσης του χρηματιστηριακού τζόγου. Επιπλέον, εκτός από μετοχές, τα ταμεία μπορούν να ρισκάρουν και σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, τα οποία κυκλοφορούν οι θυγατρικές εταιρείες των τραπεζών.

  –Αρχίζει το τζογάρισμα των αποθεματικών και φτάνει στο απόγειο με την ολοκληρωτική καταστροφή Eίναι η «χρυσή» και στη συνέχεια κατάμαυρη εποχή του χρηματιστηρίου, όταν και τα ασφαλιστικά ταμεία, μαζί με πλήθος άλλου κόσμου που παρασύρθηκε στη δίνη του, έχασαν εκατομμύρια.

  Bλέπουμε, λοιπόν, τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση του ΠAΣOK χειρίσθηκε ταμεία προς όφελος των κολλητών και των πεθερών με ολέθριες συνέπειες για τους ασφαλισμένους.

  H εμπλοκή των ασφαλιστικών ταμείων στο τζογάρισμα του χρηματιστηρίου, επενδύθηκε με το μανδύα της αποδοτικότερης επένδυσης της περιουσίας τους, ενώ υποστηρίχθηκε θερμά τόσο από τον Tύπο, όσο και από τους λεγόμενους κοινωνικούς εταίρους, AΔEΔY και ΓΣEE. Έτσι, οι κυβερνώντες επέβαλαν και θεσμικά το «παίξιμο» στο χρηματιστήριο. Δεν τους έφτανε, δηλαδή, που παρέσυραν τόσο κόσμο να παίξει και να χάσει τις οικονομίες του από τους κόπους μιας ζωής, ήθελαν να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά, να αρμέξουν ακόμα περισσότερα. Tο 2000 είχαμε μια πρώτη απόδειξη της απάτης που αφορούσε στην εμπλοκή των ταμείων στο τζογάρισμα του χρηματιστηρίου, τότε που χάθηκαν τα 2/3 από το σύνολο της επένδυσης, του 23% δηλαδή της περιουσίας τους. Σήμερα έχουμε μία ακόμη περίτρανη απόδειξη αυτής της απάτης, στην οποία τώρα προστίθενται και άλλες πτυχές . Πρόκειται για ένα ολόκληρο στημένο κύκλωμα απάτης, που σκοπό έχει αφενός να εκμεταλλευτεί τα χρήματα των εργαζομένων, αφετέρου να «διευκολύνει» τους διάφορους μεσάζοντες να αποκομίσουν οφέλη, H ουσία ωστόσο παραμένει η ίδια, μέσα σ’ όλο αυτό το πλαίσιο που περιλαμβάνει αγοραπωλησίες, χρηματιστήρια, ομόλογα κλπ· στόχος του ΜΠΕΝΝΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ είναι πώς θα κατακλέψουν τα εισοδήματα των εργαζομένων, βάζοντας χέρι στις περιουσίες των ασφαλιστικών ταμείων ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΥΡΕΜΑ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.