08/07/2011 15:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βενιζέλος "πέρασε" τις εισπράξεις σε ιδιώτες

Ευρεία σύσκεψη -η τρίτη κατά σειρά τις τελευταίες ημέρες- για τα ζητήματα που αφορούν την υστέρηση στην είσπραξη των δημοσίων εσόδων και την διαμόρφωση νέων μηχανισμών που θα διευκολύνουν στην επιτάχυνση του επιδιωκόμενου δημοσιονομικού αποτελέσματος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Οικονομικών, υπό την προεδρία του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, με τη συμμετοχή του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Παντελή Οικονόμου και των γενικών γραμματέων και γενικών διευθυντών του Υπουργείου που εμπλέκονται σε ζητήματα δημοσίων εσόδων.

Αποφασίστηκαν μια σειρά από μέτρα, τα οποία θα εισαχθούν στη Βουλή πριν από το νομοσχέδιο με το οποίο θα θεσπίζεται το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα, και ως αναγκαία προγεφυρώματα από το υφιστάμενο προς το νέο σύστημα, σε συνδυασμό με τις διατάξεις που ήδη θεσπίστηκαν με τον εφαρμοστικό νόμο του Μεσοπροθέσμου Προγράμματος, στον οποίο υπενθυμίζεται ότι περιλαμβάνεται η κατάργηση του τραπεζικού απορρήτου για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών,  η ενίσχυση του ρόλου των τεκμηρίων διαβίωσης και το ελάχιστο τέλος άσκησης επιτηδεύματος και ελευθέρου επαγγέλματος.

Όπως δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, η πρώτη πρωτοβουλία που αναλαμβάνει τώρα το Υπουργείο Οικονομικών είναι η δραστική εκκαθάριση του ζητήματος των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Υπουργείου, οι συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές (με στοιχεία Ιουνίου 2011) από άμεσους και έμμεσους φόρους και από μη φορολογικά έσοδα ανέρχονται, μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις, στο ποσό των 41,1 δισ. ευρώ. Οι οφειλέτες των ποσών αυτών ανέρχονται σε 900.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα.

Όπως επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος, από τις 900.000 οφειλετών, οι 892.000 οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, από αυτούς δε, οι 716.000 οφείλουν ποσά μόλις μέχρι 3.000 ευρώ. Όλοι οι οφειλέτες (892.000) που οφείλουν ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, έχουν συσσωρευμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές 4,1 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα 37 δισ. ληξιπροθέσμων οφειλών αντιστοιχούν σε μόλις 14.700 οφειλέτες, εκ των οποίων οι 6.500 είναι φυσικά πρόσωπα και οι 8.200 νομικά πρόσωπα.

Η εντολή που έδωσε ο κ. Βενιζέλος είναι να εστιαστεί αμέσως η προσπάθεια στους 14.700 αυτούς οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ που αντιστοιχούν στον μεγάλο όγκο των ληξιπροθέσμων οφειλών. Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα εκκαθαρίσει αμέσως το ποια από τα νομικά πρόσωπα ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, και άρα πρόκειται για συμψηφιστική στην πραγματικότητα εγγραφή, καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που έχουν αποβιώσει ή που βρίσκονται σε κατάσταση πτώχευσης. Οι οφειλέτες που θα απομείνουν, που υπολογίζονται σε περίπου 10.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα εξεταστούν κατ’ απόλυτη προτεραιότητα με τη βοήθεια εξωτερικών συμβούλων, δηλαδή δικηγόρων, λογιστών και ελεγκτών, η επιλογή των οποίων θα γίνει ταχύρρυθμα, καθώς η αμοιβή τους θα κινείται σε επίπεδα που επιτρέπουν την εφαρμογή ταχύρρυθμης διαδικασίας επιλογής και ανάθεσης στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου.

Επίσης, για όσους δεν είχαν υπαχθεί στην περαίωση του 2010 επειδή κατέχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 400.000 ευρώ ανά άτομο ή λόγω μεγάλου κύκλου εργασιών για τις εταιρίες, αποφασίστηκε να εφαρμοστεί ταχεία διαδικασία ελέγχου των ανέλεγκτων χρήσεων, η οποία θα διεξαχθεί σχεδόν στο σύνολό της, με αυτοματοποιημένο τρόπο με τη βοήθεια των συστημάτων και των διασταυρώσεων της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων.

Επίσης, αποφασίστηκε να ενεργοποιηθούν αμέσως οι διατάξεις για το «φορολογικό πιστοποιητικό» που χορηγούν οι ορκωτοί ελεγκτές και τα λογιστικά γραφεία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Επώνυμος avatar
  Επώνυμος 08/07/2011 16:39:09

  Δεν θα είναι τόσο εύκολο να περάσουν όλα αυτά και κατά τη γνώμη μου όλη αυτή η ιστορία είναι κάργα αντισυνταγματική. Μιλάμε για τεράστιο νταβατζηλίκι και δεν νομίζω ο κόσμος να μασήσει τόσο εύκολα. Είναι πάρα πολλά αυτά που πρέπει να οργανώσουν και δεν θα οργανωθούν τόσο εύκολα.

  Το κράτος πρέπει να έχει δικό του φοροεισπρακτικό μηχανισμό και να τον έχει στα χέρια του. Τελεία. Αλλιώς, δεν είναι σε θέση να κυβερνήσει. Τελεία. Ο Βενιζέλος πριονίζει το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η κάθε ελληνική κυβέρνηση. Και η δική του...

  • Strange Attractor avatar
   Strange Attractor @ Επώνυμος 08/07/2011 20:31:57

   Είχαμε τους Φαρισαίους. Τώρα μας φέρανε και τους Τελώνες!

   • Επώνυμος avatar
    Επώνυμος @ Strange Attractor 09/07/2011 01:11:01

    Μην ξεχνούμε ότι οι τελώνες στο Ευαγγέλιο θεωρούνται οι πλέον αμαρτωλοί. "Πόρνες και τελώναι", πάνε πακέτο ως οι πλέον αμαρτωλές κοινωνικές ομάδες...

    Πάνε τώρα να επαναφέρουν εκείνον το θεσμό...

  • anonymous avatar
   anonymous @ Επώνυμος 08/07/2011 20:37:30

   Συμφωνώ με αυτά που λες. Φτάσαμε εδώ που φτάσαμε διότι δεν έχουν προσλάβει επαρκή αριθμό νομικών ως υπαλλήλους στο Υπουργείο οικονομικών με ειδίκευση στα φορολογικά και στην είσπραξη. Θα μπορούσαν να τους εκπαιδεύσουν οι ίδιοι ή θα μπορούσαν να τους προσλάβουν στο νομικό συμβούλιο και να ασχολούνται μόνο με αυτά.
   Τώρα είναι σε αδιέξοδο και προσκαλούν ιδιωτικά γραφεία να βγάλουν τη δουλειά, δηλ. δικούς τους που ίσως να μην έχουν προσωπικό αλλά θα προσλάβουν ευάριθμους πιτσιρικάδες χωρίς πείρα με μικρό κόστος για να μαζέψουν την κατάσταση. Τσίρκο δηλ.

   Μπορώ επίσης να σε διαβεβαιώσω ότι ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός νομικών στη χώρα, στο δημόσιο όλως περιέργως δεν τους προσλαμβάνουν ή προσλαμβάνουν πολύ λιγότερους από όσους χρειάζονται.

 2. Chris Theocharis avatar
  Chris Theocharis 08/07/2011 17:17:07

  Δηλαδή θα φτάσουμε ξανά στο αποκρουστικό φαινόμενο των επανειλημένων κλήσεων για οφειλές προς το δημόσιο από εισπρακτικές εταιρίες; Είδαμε και πάθαμε (έπειτα από τόσα χρόνια αγωγών και τελεσίδικων αποφάσεων) να μην πεταρίζει η καρδιά μας όταν χτυπάει το τηλέφωνο στις 10:30μμ! φτου κι απ' την αρχή;

 3. M.Γ avatar
  M.Γ 08/07/2011 18:13:47

  Αντε, με το καλο και ιδιωτικη δικαιοσυνη, ιδιωτικος στρατος, ιδιωτικη αστυνομια, ιδιωτικα νησια, ιδιωτικο νερο, ιδιωτικα λιμανια και ουτω καθεξης. Ετσι κι' αλλιως, ιδιωτικη κυβερνηση εχουμε, διορισμενη απο τους τοκογλυφους. Οι ανθρωποι δεν παιζονται. Απο τη μια ο πανικος κι' η ανικανοτητα, απο την αλλη η προσωπικη τους ιδιοτελεια, μαζι με τα "μυαλα στα καγκελα" που χαρακτηριζουν τον αρχηγο τους. Παντως εχουν εξασφαλισει σιγουρα μια θεση στην ιστορια της πολιτικης αθλιοτητας. Αυτο τουλαχιστον το κερδισαν με το σπαθι τους.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.