Ο Βαρουφάκης καταγγέλλει την FAS για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων - Εγραψε ότι οι Ελληνες ζητούν λεφτά σαν... ταξιτζήδες
12/04/2015 20:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ο Βαρουφάκης καταγγέλλει την FAS για υπονόμευση των διαπραγματεύσεων - Εγραψε ότι οι Ελληνες ζητούν λεφτά σαν... ταξιτζήδες

Για υπονόμευση της διαπραγμάτευσης και της Ευρώπης κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών με αφορμή άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS).

Η γερμανική εφημερίδα έγραψε ότι αξιωματούχοι της ευρωζώνης είπαν πως τους προκάλεσε σοκ το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν παρουσίασε προτάσεις για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις συνομιλίες της περασμένης εβδομάδας, στη συνεδρίαση του Euroworking Group, με τον έναν από τους αξιωματούχους αυτούς να διατείνεται μάλιστα πως ο Έλληνας εκπρόσωπος συμπεριφέρθηκε σαν «ταξιτζής».

Εάν και όταν οι αναγνώστες της FAS διαβάσουν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Euroworking Group, αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών, η εφημερίδα θα δυσκολευτεί να δικαιολογήσει τον τίτλο και το περιεχόμενο του άρθρου της.

Το άρθρο

Σοκαριστικές χαρακτηρίζει Ευρωπαίος αξιωματούχος τις διαπραγματεύσεις των δανειστών με την Αθήνα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung «οι χώρες της Ευρωζώνης δεν βλέπουν πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις απαιτούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Μια πρόσφατη συνάντηση μεταξύ των αξιωματούχων των δύο πλευρών μπορεί να περιγραφεί ακόμη και ως ''σοκαριστική''».

Η απογοήτευση, όπως αναφέρει το δημοσίευμα εδράζεται στην άρνηση της Αθήνας, έτσι όπως προέκυψε από τις πρόσφατες συνομιλίες, να προχωρήσει στα μεταρρυθμιστικά μέτρα. Στέλεχος της Ευρωζώνης που πήρε μέρος στις συζητήσεις δήλωσε πως η Αθήνα δεν ήταν έτοιμη να μιλήσει για μείωση των συντάξεων του Δημοσίου. Μάλιστα, αναφέρει πως οι Έλληνες έστειλαν νέο εκπρόσωπό τους, τον Νίκο Θεοχαράκη που τους είπε ότι η Ελλάδα πολύ σύντομα θα ξεμείνει από χρήματα. Κάτι που όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι εκπρόσωποι της Ευρωζώνης δεν το συμμερίστηκαν απαντώντας του πως η Αθήνα θα μπορούσε να εκπληρώσει να διεθνείς υποχρεώσεις της. «Αν δεν μπορεί να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, αυτό είναι ένα εσωτερικό πολιτικό θέμα».

Κατά την εφημερίδα, οι εκπρόσωποι του EuroWorking Group έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση διορία έως τις 20 Απριλίου για αν υποβάλλουν αποδεκτή λίστα μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε να γίνει η τελική αξιολόγηση στις 24 Απριλίου, στο πλαίσιο του Eurogroup.

Οι σχέσεις της κυβέρνησης της Ελλάδας με τους εταίρους της στην ευρωζώνη—ειδικά τη Γερμανία—μοιάζουν να επιδεινώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς ανταλλάσσονται προσωπικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε υπουργούς και η Αθήνα έθεσε θέμα πολεμικών αποζημιώσεων στο Βερολίνο.

Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα “σαν ταξιτζής”, επιμένοντας ότι η Ελλάδα σύντομα θα χρεοκοπήσει εάν δεν εκταμιευθούν.

Οι ίδιες πηγές είπαν στην εφημερίδα ότι οι πιστωτές της Ελλάδας δεν πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι όπως περιγράφεται. Έκριναν ακόμη ότι θα ήταν εσωτερικό πολιτικό ζήτημα εάν η Αθήνα δεν είναι σε θέση να καταβάλει ολόκληρες συντάξεις και μισθούς.

Η εφημερίδα επισήμανε ακόμη ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τηρεί ιδιαίτερα σκληρή στάση έναντι της Ελλάδας, θα πρέπει να καταθέσει στην Μπούντεσταγκ, την κάτω Βουλή της Γερμανίας, προς ψήφιση οποιαδήποτε σημαντική τροποποίηση του ελληνικού προγράμματος μεταρρυθμίσεων

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη το Μ. Σάββατο

Πάντως, ανεξάρτητα από το τι δηλώνουν οι πηγές από τις Βρυξέλλες, το Μ. Σάββατο ολοκληρώθηκε μια έκτακτη τηλεδιάσκεψη και σύμφωνα με την ελληνική πλευρά εξετάστηκε το νέο σενάριο «μάκρο». Σύμφωνα με αυτό, θα εκτιμηθεί ποιες είναι οι προοπτικές του ΑΕΠ. Η πλευρά του ελληνικού ΥΠΟΙΚ εκτιμά πως είναι ικανό να υπάρξει 1,5% ρυθμός ανάπτυξης. Έτσι, σύμφωνα με το νέο σενάριο, όταν υπάρξει σύγκλιση απόψεων ανάμεσα στους τεχνοκράτες, στη συνέχεια θα συμφωνήσουν για το ύψος του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος. Και αυτό τερματιστεί κι αυτό το στάδιο, τότε θα ξεκινήσει η συζήτηση για τα διαρθρωτικά μέτρα.

Έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή

Η ελληνική πλευρά σημειώνει πως οι τεχνοκράτες της Ευρωζώνης έχουν συμφωνήσει για την αλλαγή του μοντέλου διαπραγμάτευσης. Έτσι, ενώ μέχρι τώρα πρώτα έθεταν το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος και στη συνέχεια αναζητούσαν τις προοπτικές της ελληνικής ελληνικής. Με τη νέα «εκδοχή» θα υπάρξει η αντίστροφη συζήτηση. Ήτοι: πρώτα θα διερευνώνται οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και στη συνέχεια θα μπαίνει ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Πάντως, είναι φανερό πως οι συζητήσεις θα τραβήξουν σε μάκρος, καθώς η ελληνική πλευρά δεν προσέρχεται στις συζητήσεις με συγκεκριμένη πρόταση. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα ή τη Δευτέρα θα καθοριστεί και το επόμενο ραντεβού των δύο πλευρών δίχως να έχει διευκρινιστεί αν θα γίνει πάλι μέσω τηλεδιάσκεψης ή θα χρειαστεί οι Έλληνες εκπρόσωποι να μεταβούν στις Βρυξέλλες.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. οδυσσεύς Κ. avatar
  οδυσσεύς Κ. 12/04/2015 18:21:29

  "Οι πηγές που επικαλείται η γερμανική εφημερίδα είπαν ο Έλληνας εκπρόσωπος απλώς ζήτησε χρήματα “σαν ταξιτζής”". Ενώ ο πρόεδρος των Ευρωπαικών θεσμών Ζ.Κ. Γιουνκέρ ζητάει τα χρήματα σαν νταβατζής. Και παραδέχεται οτι αυτό είναι μεν ανήθικο, αλλά είναι σύμφωνο με τους κανόνες (που θέσπισαν οι νταβατζήδες). Γι' αυτό σοκαρίστηκε η Γερμανική εφημερίδα όταν διαπίστωσε οτι οι Έλληνες εκπρόσωποι δεν είναι νταβατζήδες, αλλά απλώς ταξιτζήδες..

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ οδυσσεύς Κ. 13/04/2015 12:01:51

   Aυτός δεν ζητάει,βασικά δίνει.Εκτός από τα 2 δις πήρε τηλέφωνο και τους συριζοηλίθιους και τους είπε ότι κακώς επέστρεψαν και τα 11 δις του ΤΧΣ και πρέπει να ζητήσουν πίσω τα 1,2 δις.

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 12/04/2015 21:40:38

  Τι έγινε; Μας αποκάλεσαν λέει ''ταξιτζήδες'' οι τοκογλύφοι, οι εκβιαστές και οι νταβατζήδες; Πρέπει να στεναχωρηθούμε; Και τι ακριβώς αλήθεια....διαπραγματεύονται μαζί μας; Ας το φωνάξουν καθαρά, ώστε να τους υποστηρίξουμε αν είναι ...λογικοί και αν πιέζουνε για το ...καλό μας. Γιατί κάτι περί μειώσεων μισθών και συντάξεων, για παραπέρα φτωχοποίηση και εξαναγκασμό στη μιζέρια μαθαίνουμε οτι μας...μαγειρεύουν και διαμαρτύρονται κι όλας που δεν πανηγυρίζουμε και δεν τους ευχαριστούμε οι ...αχάριστοι, που προσπαθούν τόσο σκληρά να μας ...μεταρρυθμίσουν !

  • ψυχραιμια avatar
   ψυχραιμια @ Άλυτη Εξίσωση 13/04/2015 11:59:57

   Το ημέιλ Χαρδούβελη διαπραγματεύονται.Τι άλλο θα έπρεπε να διαπραγματευθούν;

 3. ΤΤ avatar
  ΤΤ 13/04/2015 09:17:14

  Η πηγή που μίλησε θίγει τους ταξιτζήδες. Οι ταξιτζήδες ζητάνε λεφτά αφου εκτελέσουν τα συμφωνημένα. Εδω απλα κάποιος ζητάει λεφτά, στο ονομα μας δυστυχώς, σαν ζητιάνος.

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ ΤΤ 13/04/2015 10:03:22

   Προφανώς φίλε θίγει τους ταξιτζήδες. Αλλά αν σκεφτείς αυτά που έκαναν οι πατεράδες αυτών που τα γράφουν στους πατεράδες των ταξιτζήδων θα καταλάβεις γιατί λέμε οτι τον φασίστα πρέπει να τον συνθλίβεις πριν βγει καν απ' το αυγό του φιδιού. Και σαφώς οι ταξιτζήδες δεν ζητάνε λεφτά για να σώσουν τις δικές τους Bundesbank...Aν εσύ αισθάνεσαι ραγιάς, δικαίωμά σου. Άλλωστε είπαμε οτι τα κατάλοιπα της Τουρκοκρατίας υπάρχουν ακόμα...

   • ψυχραιμια avatar
    ψυχραιμια @ οδυσσεύς Κ. 13/04/2015 11:58:58

    Δεν χρωστας μόνο σε αυτούς.Χρωστάς σε 18 χώρες της ΕΕ.Η διάκριση μεταξύ των χωρών αυτών βάσει ενός πολέμου που έγινε πριν 70 χρόνια είναι αστεία καθώς άλλοι ήσαν σύμμαχοι και άλλοι εχθροί αλλά η ΕΕ έγινε ακριβώς για να μη ξαναγίνει πολεμος στην Ευρώπη. Α,χρωστάς και στο ΔΝΤ που συνεισφέρουν όλες οι χώρες του πλανήτη.

    • Παράξενος avatar
     Παράξενος @ ψυχραιμια 14/04/2015 10:46:59

     Η ΕΕ έγινε επειδή δεν μπορούσε πλέον να γίνει πόλεμος στην Ευρώπη. Το διεθνές σύστημα ήταν πια διπολικό αντί για πολυπολικό και καμιά ευρωπαϊκή δύναμη δεν μπορούσε πια να διεκδικήσει με έναν πόλεμο τα οφέλη που διεκδικούσε (και ενίοτε κέρδιζε) παλιότερα.

   • ΤΤ avatar
    ΤΤ @ οδυσσεύς Κ. 13/04/2015 15:39:36

    έλεος, οχι να μιλάνε για ραγιάδες και πατριωτισμό οι ανθρωποι που κάνουν την Ελλάδα, Σομαλια του βορρά. Πείτε κατι αλλο, μην μιλάτε για πατριωτισμό. Πράγματι. Κυκλοφορεί πολύς ραγιαδισμός ακομα. Βεβαια η Αθήνα δεν εχει γεμίσει με ss, αλλα με Αφρικανούς και Πακιστανους. Ότι βλέπει ο καθένας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.