#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
17/12/2011 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ούτε από βέσπα ξέρουν, ούτε από ΕΣΠΑΣτην αρχή του, αν το θυμάστε, το ΕΣΠΑ διαφημιζόταν με εκείνη τη διαφήμιση με το λογοπαίγνιο «ξέρεις από ΕΣΠΑ;»

Από τότε πέρασαν χρόνια, το ΕΣΠΑ (2007-2013) σε λίγες μέρες μπαίνει στην προτελευταία χρονιά του. Η συνέχεια γνωστή, όπως λέει ο σοφός λαός ‘όλο τσίρι-τσίρι και τηγανίτα τίποτα’.

Η ύφεση χτυπάει βέβαια και εδώ, οι υπηρεσίες του δημοσίου αντί να τρέχουν τα έργα, είναι σε υπαρξιακή καταστολή, για να μην πούμε εφεδρειακή κρίση, ρευστότητα για επενδύσεις ή δανεισμό δεν υπάρχει, οι λογαριασμοί για τα έργα πληρώνονται όταν βρίσκεται κανένα φράγκο υπόλοιπο από την τρόικα κ.ο.κ.

Παρ’όλα αυτά, ο Σαμαράς φωνάζει για το ΕΣΠΑ από το 2009. Γιατί; Επειδή ακόμα και υπό αυτές τις συνθήκες, το ΕΣΠΑ είναι τα μόνα χρήματα προς την Ελλάδα, συμφωνημένα από το 2005 μέσα στον Κοινοτικό προϋπολογισμό, χρήματα όχι απλώς άτοκα (την ώρα που πληρώνουμε σε τόκους ...πολλά), αλλά χρήματα δωρεάν, χρήματα ανεπιστρεπτί.

Χρήματα που είναι τα μόνα διαθέσιμα να πληρώσουν έργα, τα μόνα που θα μπορούσαν να είναι το σωληνάκι για την οικονομία, ακόμα και στην εντατική. Όμως κάποιοι, από τόση ανεπάρκεια που αγγίζει την πρόθεση, τραβάνε και αυτό το τελευταίο σωληνάκι.

Έτσι τα έργα που προχωρούσαν ακυρώθηκαν για να ξαναπροκηρυχθούν με την υπογραφή του νέου Υπουργού, όση αναμπουμπούλα μπορούσε να γίνει με τον Καλλικράτη και τις Περιφέρειες έγινε, πανελλαδική επιβράδυνση και όχι επιτάχυνση. Πρωτοβουλίες δεν λαμβάνονταν, με κραυγαλέο παράδειγμα τον κ.Χρυσοχοϊδη να απαντά «φρούδες ελπίδες»! στη ΝΔ όταν αυτή ζητούσε διαπραγμάτευση με την Ε.Ε. για την αύξηση του ποσοστού συγχρηματοδότησης (μείωση στο αντίστοιχο βάρος του εθνικού προϋπολογισμού), να βγαίνουν να το αναγγέλλουν από μόνοι τους ο Γιούνκερ και ο Μπαρόζο και τότε τελικώς ο συντονιστής Υπουργός του ΕΣΠΑ να βγαίνει και να επιχαίρει για την αύξηση...!

Κάθε στοιχείο από αυτά, με παραδείγματα, έχει δημοσιοποιηθεί και στηλιτευθεί από την αντιπολίτευση εδώ και 2 χρόνια. Όμως, παρατηρούμε κάθε τρεις και λίγο (και ιδιαίτερα τελευταία, καθώς οι επιτυχίες είναι τόσο μα τόσο λίγες), το ΕΣΠΑ να ανασταίνεται από τις στάχτες του και τα δελτία ειδήσεων να γεμίζουν με τους καταλόγους και τις εργοταξιακές εικόνες των (πράγματι) πάμπολλων και διαφορετικών έργων που χρηματοδοτούνται.

Προχτές, ήταν η σειρά μιας σημαντικής στιγμής στη διαχείριση του ΕΣΠΑ, η ετήσια δημοσιοποίηση της πορείας όλων των προγραμμάτων του, παρουσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η παρουσία αυτή φέτος ήταν στο μέγιστο βαθμό (Επίτροπος Hahn), παρών δε ήταν και ο γνωστός μας πια κ. Reichenbach, λόγω συναρμοδιότητας υποθέτουμε.

Παραδοσιακά εκεί όλα λέγονται σε καλό κλίμα, προσφέρεται και η ονοματολογία εντυπωσιακών έργων σε όλη τη χώρα, γίνονται βέβαια κι οι απαραίτητες συστάσεις, ‘να τρέξουμε’, ‘να επιταχύνουμε’.

Ποια είναι λοιπόν η πραγματικότητα;

Διαβάζουμε το Βουλευτή Χίου της ΝΔ Κωστή Μουσουρούλη και παλιό γνώριμο του αντικειμένου να λέει πως το ΕΣΠΑ δεν αξιοποιείται ώστε να υποστηρίξει το οικονομικό και παραγωγικό σύστημα των ελληνικών περιφερειών που καταρρέει κάθε μέρα και περισσότερο. Πως όχι μόνο δεν ανακοινώθηκε τίποτα καινούριο, αντιθέτως παρουσιάζονται ως νέες πρωτοβουλίες οι κανονικές διαδικασίες του ΕΣΠΑ. Πως εδώ και δύο χρόνια δεν μπορεί να γίνει μια αναθεώρηση των προγραμμάτων ώστε να στραφούν προς την αντιμετώπιση της κρίσης, που δεν υπήρχε όταν πρωτοσχεδιάστηκαν. Πως το μόνο που γίνεται είναι η επικοινωνιακή εκμετάλλευση των έργων, είτε αυτών που ‘νεκρανασταίνονται’ (για να πουν πόσο καλοί είναι), ή εκείνων που ‘νέκρωσαν’ (για να πουν πως φταίει η ΝΔ).

Σοβαρά τα προβλήματα και σοβαρά τα ερωτηματικά που προκύπτουν, καθώς από τη μια ο Υπουργός λέει πως περισσότερα από τα μισά έργα του ΕΣΠΑ είναι ‘νεκρά’, από την άλλη είναι Υπουργός από το 2010, όπως και οι περισσότεροι συναρμόδιοι συνάδελφοί του.

Προσθέτει ότι το ΕΣΠΑ διέθετε και διαθέτει μηχανισμούς υποστήριξης, όμως η πρόοδός του εξαρτάται από την απόδοση όλων σχεδόν των τομέων της δημόσιας διοίκησης και από το σοβαρό συντονισμό τους. Δεν είναι δυνατό να προχωρήσει με επαναλήψεις του αυτονόητου, πανηγυρισμούς χωρίς υπόβαθρο και υιοθέτηση των σωστών προτάσεων πολύ, πολύ αργά.

Το συμπέρασμα ένα: στο ΕΣΠΑ, όπως και αλλού, έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος. Για το μέλλον δε, ούτε λόγος, ενώ οι άλλες χώρες συζητάνε τα πακέτα για την επόμενη περίοδο 2014-2020 (αν υπάρχει Ευρώπη βέβαια). Είχαμε αναρωτηθεί σε παλιότερο άρθρο, αν είναι τόσο ανίκανοι ή τόσο επικίνδυνοι. Τώρα πια αναρωτιόμαστε μόνο πότε θα φύγουν.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Censoras avatar
    Censoras 17/12/2011 17:52:32

    Ο Μουσουρουλης καλα τα λεει και τα λεει εδω και πολυ καιρο, αλλα η καναλοπροπαγανδα συνεχιζει να καλλιεργει το προφιλ του υποψηφιου προεδρου του ΠΑΣΟΚ και η αληθεια δεν περναει στο ευρυ κοινο. Καθομαστε και ακουμε ασυναρτησιες για τα εργα που νεκρανασταινονται (λες και 2 χρονια κυβερναει καποιος αλλος) και τις δηθεν επιτυχιες αυξησης της κοινοτικης συμμετοχης στο 95 τοις εκατο

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.