Οριακές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα
22/11/2014 08:10
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οριακές οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρουν άκρη με τις υπερβολικές απαιτήσεις των τροικανών όμως οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές παραμένουν.

(Ανανεωμένο) Οριακές είναι πλέον οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και το Σαββατοκύριακο θα κριθούν τα πάντα σε ότι αφορά τη συμφωνία. Είτε λοιπόν θα επέλθει οριστική ρήξη είτε θα γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις και θα δώσουν τα χέρια ώστε να επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών στην Αθήνα.

Τα περιθώρια έχουν στενέψει και μόνον αν κλείσει η συμφωνία μέσα στην εβδομάδα μπορεί να προλάβουν την 8η Δεκεμβρίου, αλλιώς πάνε στο επόμενο Γιούρογκρουπ στις 16 του ίδιου μήνα και γίνεται ευρύτερη συζήτηση και στη Σύνοδο Κορυφής δύο ημέρες μετά.

Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι στο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα βρουν άκρη με τις υπερβολικές απαιτήσεις των τροικανών όμως οι ελληνικές «κόκκινες» γραμμές παραμένουν. Και αυτές είναι όχι άλλα μέτρα, δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό 2,5 ή 3,6 δις, δεν μπορούν να περάσουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Φαίνεται ότι τα έχουν βρει σε ότι αφορά στις αλλαγές στον τρόπο κήρυξης της απεργίας αλλά και στον εισαγωγικό μισθό 684 ευρώ για τους νεοεισερχόμενους στο Δημόσιο. Θα πληρώνονται δηλαδή όρους ιδιωτικού τομέα και θα έχουν διετή δοκιμασία προκειμένου να μπουν οριστικά στο δημόσιο τομέα.

Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε και «κλείδωσε» το νέο «πάγωμα» της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, τουλάχιστον για άλλους έξι μήνες και βλέπουμε.

Από εκεί και μετά… το χάος. Οι υπερβολικές απαιτήσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και φαίνεται στην κυβέρνηση να το έχουν καταλάβει αυτό. Εξ’ ου και η μονομερής κατάθεση του προϋπολογισμού που δεν προβλέπει νέα μέτρα, όμως, δεν προβλέπει και φοροελαφρύνσεις. Υπάρχουν οι γνωστές μειώσεις στον ΕΦΚ στο πετρέλαιο και το 30% στον ΕΝΦΙΑ αλλά από εκεί και μετά δεν γίνονται προβλέψεις για μειώσεις σε συντελεστές.

Ο προϋπολογισμός είναι κι αυτός ένα πεδίο αντιπαράθεσης με την τρόικα. Άλλωστε η κυβέρνηση περιμένει αύξηση εσόδων από τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων χρεών και πλεόνασμα 3%, ανάπτυξη 2,9%. Αρκετά φιλόδοξοι στόχοι οι οποίοι όμως μπορούν να επιτευχθούν. Από την άλλη η κυβέρνηση έχει ως ατού και τη διατήρηση από τον οίκο Fitch της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας σε σταθερά «Β», κάτι που δείχνει ότι η χώρα έχει σταθεροποιηθεί.

Ωστόσο η τρόικα κάνει τις δικές της εκτιμήσεις, συνήθως λανθασμένες και λέει ότι υπάρχει κενό πάνω από 2,5 δις ζητώντας νέα μέτρα. Παντελώς ανόητη προσέγγιση αφού το να επιβάλλεις μέτρα υφεσιακού χαρακτήρα σε μια χώρα που μόλις βγήκε από την ύφεση είναι σα να δίνεις δηλητήριο σε έναν ασθενή που μόλις γιατρεύτηκε.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πιο σκληρή στάση στην παρούσα φάση δείχνει το ΔΝΤ και πιθανότατα αυτή να ήταν η αιτία για το αλαλούμ που προέκυψε με την τηλεδιάσκεψη. Η Ουάσιγκτον έλεγε ότι αναβλήθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης ο δε Χαρδούβελης τους διέψευδε.

Η ουσία είναι ότι η κατάσταση βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού. Ένα βήμα αριστερά ή δεξιά μπορεί να προκαλέσει σοβαρή εμπλοκή με άμεσες επιπτώσεις για την Ελλάδα. Και η κυβέρνηση κάνει δεύτερες σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να κάνει από εδώ και στο εξής. Αν δηλαδή δεν κλείσει καμιά συμφωνία τότε η κυβέρνηση φέρεται να πηγαίνει στη Βουλή και να ζητά να αναλάβουν οι βουλευτές την ευθύνη. Αν καταψηφίσουν ένα πλαίσιο που συζητά κυβέρνηση και τρόικα έχει καλώς. Αν δεν ψηφιστεί πάμε σε εκλογές και άμεσα, ακόμη και μέσα στον Ιανουάριο. Αν τουλάχιστον 180 βουλευτές αποφασίσουν ότι πρέπει να κλείσει η συμφωνία με την τρόικα τότε η κυβέρνηση θα μπορεί να διαπραγματευτεί με μεγαλύτερη πυγμή και θα μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την κατάσταση ως πρόκριμα για τις Προεδρικές εκλογές.

Αν δεν ψηφιστεί από μια μεγάλη πλειοψηφία της Βουλής τότε ο μόνος δρόμος είναι αυτός της κάλπης. Όπου θα τεθούν όλα τα διλήμματα και θα αποφασίσει ο ελληνικός λαός.

Το καλύτερο σενάριο είναι να γίνουν οι αναγκαίες υποχωρήσεις, όχι σε κρίσιμα ζητήματα, και να κλείσει η συμφωνία τώρα. Κάτι που αυτήν την ώρα δεν φαίνεται να είναι εφικτό.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. thanosp9 avatar
  thanosp9 21/11/2014 12:37:15

  Απλό είναι αν έχει η κυβέρνηση ..τα γόνατα....τους στέλνει τους τροικανούς στα τσακίδια...και μετά μπορείς να βγεί στον λαό και να πεί .....οτι έστω και μια φορά φέρθηκε Εθνικά και περήφανα....φτάνει ποια με την τόση δουλικότητα...

 2. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 21/11/2014 15:23:07

  thanosp9 Μια χαρά τα λες και ασίκικα όπως πολλοί της αντιπολίτευσης. Μαζί σου κι εγώ όσον αφορά στο θυμικό μου. Βεβαίως εκνευρίζομαι με την επιμονή τους που τείνει να διαλύσει τη χώρα. Θέλω όμως plan-b που λένε και στο χωριό μου. Πώς θα βγούμε στις αγορές χωρίς την στήριξη των εταίρων μας;

  • thanosp9 avatar
   thanosp9 @ ΣΟΝ ΠΕΝ 21/11/2014 16:23:08

   Στις αγορές αν δεν κάνω λάθος ..πρέπει λέει να βγούμε....για να πάρουμε δανεικά ..για να ξεπληρώσουμε δανεικά...αν εσυ ξέρεις κάποιον που να ξεχρέωσε ποτέ τα παλιά δάνεια παίρνοντας νέα ...οκ πάο πασο....και εδω μα θυμηθώ οτι με τα δανεικά που μας δίνανε ...με αυτά δεν αγοράζαμε τα ελατωματικά τους όπλα ..;;;;;

 3. η Dimi avatar
  η Dimi 21/11/2014 18:44:19

  Ληξιπρόθεσμα χρέη: Τρίτη ανοίγει η εφαρμογή για τις 100 δόσεις http://bit.ly/1BUB1n6 Bloomberg: “Δώστε μια ευκαιρία στην Ελλάδα, σε κίνδυνο και η Ευρωζώνη.” http://bit.ly/1FaB3FJ (πηγή: (euro2day.gr/news/economy)

 4. dim avatar
  dim 23/11/2014 02:28:09

  Το θέμα μας είναι να έχουμε επενδύσεις, και άρα ανάπτυξη, και άρα μείωση της ανεργίας. Χωρίς την στήριξη των εταίρων δε μπορείς, εντός ευρώ, να τα πετύχεις όλα αυτά. Και ο κόσμος δεν αντέχει άλλο ύφεση και ανεργία. Άρα, πρέπει ο κόσμος να απαιτήσει να τα έχεις καλά με τους εταίρους, και άρα να μείνεις στο ευρώ. Βέβαια και οι εταίροι δε θα πρέπει να έχουν τρελές απαιτήσεις. Αλλά όταν ακούνε οτι ο Ελληνικός λαός, δια της δημοσκοπικής του απάντησης, προτίθεται να δώσει την εξουσία σε ένα κόμμα που φωνάζει με όλους τους τρόπους ότι θα καταργήσει μονομερώς όλους τους μνημονιακούς νόμους, και απλά θα διαπραγματευτεί τη δανειακή σύμβαση (sic), τότε σου λένε: «ε, αυτοί δε βάζουνε με τίποτα μυαλό. Αν τους αφήσεις λάσκα, είναι ικανοί να πάνε πάλι σε ελλείμματα και να ζητάνε από εμάς να τους δανείσουμε πάλι για να καλύψουν τις τρύπες τους». Αν τα τσουγκρίσεις μαζί τους λοιπόν, κόβουν μέσω της ΕΚΤ τη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες για λίγες μέρες , και στην καλύτερη περίπτωση (αν κάνει τη κωλοτούμπα ο Σύριζα μεν, αλλά έχουν ήδη φύγει από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καμία πενηνταριά δις) «αντίο επενδύσεις, αντίο ανάπτυξη, αντίο θέσεις εργασίας», στην χειρότερη περίπτωση (αν δεν κάνει κωλοτούμπα, και άρα είχε κρυφή μαρξιστική – εθνομηδενιστική ατζέντα εξ’ αρχής ο Σύριζα), «αντίο ευρώ, αντίο εδάφη, αντίο ΑΟΖ, αντίο μας, και καλωσήλθατε 2 εκατ. ελληνοποιημένοι λαθρομετανάστες». Από εκεί που φέτος πάμε για πάνω από 1% ανάπτυξη, και του χρόνου για πάνω από 3% (και άρα 5 με 6 μονάδες πτώση της ανεργίας κοντά στο 21%), εν μια νυκτί θα πάμε σε νέα ύφεση, και άρα άνοδο της ανεργία για πρώτη φορά άνω του 30%. Για αυτό το κλειδί είναι να πάμε σε μια συμφωνία πακέτο με τους εταίρους, που θα περιλαμβάνει και μείωση επιτοκίων, ώστε αντί να χρειαζόμαστε 3 και 4% πλεόνασμα για να καλύπτουμε τόκους κάθε χρόνο, να χρειαζόμαστε 1 και 2% μόνο, ώστε τα άλλα να γίνουν φοροελαφρύνσεις, που θα τονώσουν την ανάπτυξη. Αλλά οι δανειστές δε πρόκειται να δώσουν τέτοια λύση σε μια κυβέρνηση που ο λαός δια της πρόθεσης ψήφου την έχει 5 μονάδες πίσω, 3 μήνες πριν την ημερομηνία πιθανών εκλογών. Άρα, ή ο λαός θα καταλάβει το συμφέρον του και θα αλλάξει πρόθεση ψήφου, ώστε να σιγουρευτούν οι δανειστές ότι θα πιάσει τόπο η συμφωνία (πράγμα χλωμό, γιατί ο λαός πάντα ψήφιζε «λεφτα υπάρχουν και τσοβόλα δώστα όλα, και άρα νομίζει ότι όλα αυτά είναι μια μπλόφα των δανειστών και ότι αν έρθει ο Σύριζα θα ζήσουν καλύτερες μέρες, ενώ μετά βέβαια θα αποδειχθεί ότι θα ζήσουμε όλοι χειρότερες μέρες, αλλά μετά από την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται, και εν πασει περιπτώσει το κακό θα έχει γίνει και θα πάμε άλλα 20 χρόνια πίσω), ή οι δανειστές θα απαιτήσουν η συμφωνία να γίνει είτε με την υπογραφή και της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή με 180... Ίδωμεν...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.