19/09/2011 21:49
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ομόλογα του EFSF αγόρασαν οι αναδυόμενες οικονομίες της oμάδας BRICS

Ευρωπαϊκό χρέος, που εκδίδει ο μηχανισμός EFSF για τα προγράμματα διάσωσης Ιρλανδίας και Πορτογαλίας, έχουν ήδη αγοράσει οι αναδυόμενες οικονομίες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιος Αφρική), σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, σύμφωνα με αναφορές στο βραζιλιάνικο Τύπο, έχουν προχωρήσει σε σειρά επαφών με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών των πέντε χωρών. Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ρόμπερτ Ζέλικ προειδοποίησε πάντως την Ευρωζώνη να μην στηρίζεται στη βοήθεια των αναπτυσσόμενων οικονομιών για έξοδο από την κρίση.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που διαπιστώνουμε ότι ορισμένα μέλη της BRICS επένδυσαν, ήδη, στα ομόλογά μας» δήλωσε στην βραζιλιανική Valor ο Κριστόφ Φράνκελ, οικονομικός διευθυντής του EFSF, χωρίς ωστόσο να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ο μηχανισμός έχει άριστη αξιολόγηση (ΑΑΑ) από τους οίκους, και άρα επενδύσεις σε χρέος του θεωρούνται ουσιαστικά κινήσεις σχεδόν μηδενικού ρίσκου. Αντιθέτως, αγορά ελληνικού χρέους, όπως σημειώνει το Reuters, ενέχει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Βραζιλίας, Γκουΐντο Μαντέγκα, η BRICS πρόκειται, αυτήν την εβδομάδα στην Ουάσινγκτον, να εξετάσει συγκεκριμένους τρόπους έμπρακτης βοήθειας απέναντι στην κρίση χρέους που ταλανίζει την περιφέρεια στην ευρωζώνη.

Από την πλευρά του ο κ. Φράνκελ επισήμανε στις ίδιες δηλώσεις ότι «στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας βλέπουν θετικά την ιδιαίτερη αυτήν διαφοροποίηση της επενδυτικής βάσης» που επιτυγχάνεται χάρη στην BRICS.

Επίσης επισήμανε ότι η BRICS κρίνει ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός χρηματοπιστωτικής σταθερότητας μπορεί να προσαρμοστεί στη ζήτηση ομολόγων από τα μέλη της BRICS, όσον αφορά την παράμετρο της ωρίμανσης των ομολόγων του, δηλαδή σε χρόνο βραχύ, ή πλέον μακροπρόθεσμο».

Προκύπτει τέλος από τις δηλώσεις αυτές του κ. Φράνκελ ότι «έχουν προηγηθεί πολλές τηλεδιασκέψεις των ιθυνόντων του Μηχανισμού με κεντρικούς τραπεζίτες της BRICS και αντικείμενό τους ειδικά τα αποτιμημένα σε ευρώ ομόλογα» του Μηχανισμού.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Orestios avatar
  Orestios 19/09/2011 22:42:43

  Αξιολόγηση ΑΑΑ????????????
  ΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

 2. Orestios avatar
  Orestios 20/09/2011 02:05:10

  Υποβαθμίστηκε και η Ιταλία από S&P
  Μήπως να το κάνουν ΑΑΑΑ???????

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.