Ολο το παρασκήνιο της αλλαγής ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ
28/07/2014 17:51
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Ολο το παρασκήνιο της αλλαγής ηγεσίας στο ΤΑΙΠΕΔ

Αιφνιδίασε πολλούς η απόφαση της κυβέρνησης να «ξηλώσει» την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και να προχωρήσει στην αλλαγή προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου. Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό υπήρχαν πολλά παράπονα για το ΤΑΙΠΕΔ, ειδικά από την πλευρά της τρόικας η οποία είχε εκφράσει τις ανησυχίες της στο οικονομικό επιτελείο για τις μεγάλες καθυστερήσεις που υπάρχουν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.

Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης των κ. Κ. Μανιατόπουλου και Γ. Εμίρη μπορεί να μη γίνει γνωστό στο σύνολό του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πρώην ισχυροί άνδρες του ΤΑΙΠΕΔ χρεώθηκαν τις «εμπλοκές» διάφορων διαγωνισμών και και μια δυστοκία που επικρατεί στις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Αν και η μέχρι πρότινος ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ χρεώνεται την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού για το Ελληνικό, στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατούσε τις τελευταίες εβδομάδες μια δυσάρεστη διάθεση για τους κ. Μανιατόπουλο και Εμίρη. Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι εκτός από τα παράπονα της τρόικας για τις καθυστερήσεις, «αγκάθι» στις σχέσεις ΤΑΙΠΕΔ και κυβέρνησης ήταν και η απόφαση για φιλικό διακανονισμό μεταξύ ΟΛΠ και Cosco, αν και η ηγεσία του Ταμείου φέρεται να διαφωνούσε. Είχε προηγηθεί και η δημοσιοποίηση από το υπουργείο Ναυτιλίας της αλληλογραφίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ για τον φιλικό διακανονισμό ώστε να γνωρίζουν όλες οι πλευρές τις θέσεις που είχαν για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ότι αφορά την αξιοποίηση των ακινήτων, στο ΤΑΙΠΕΔ χρεώθηκε ένας καταιγισμός από αρνητικά δημοσιεύματα που είχαν να κάνουν με διαγωνισμούς για την εκμετάλλευση πολύ γνωστών παραλιών, όπως η Ελαφόνησος ή η μοναδική παραλία της Ηρακλειάς. Το «λάθος» που χρέωσαν στην μέχρι πρότινος ηγεσία ήταν ότι δεν έγινε καλή διαχείριση της λίστας των ακινήτων που πρόκειται να παραχωρηθούν σε ιδιώτες με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ότι μπαίνει πωλητήριο ακόμη και σε περιουσία που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. «Δεν έχει γίνει σωστός έλεγχος της λίστας με τα 1.000 και πλέον ακίνητα που έχει το ΤΑΙΠΕΔ με αποτέλεσμα να βγαίνουν προς πώληση και παραλίες απίστευτου φυσικού κάλλους ή περιοχές προστατευόμενες από το δίκτυο Natura κ.λπ.», αναφέρουν πηγές που γνωρίζουν το πρόσωπα και πράγματα στο ΤΑΙΠΕΔ. Τέλος, στην ηγεσία του Ταμείου ορισμένοι φορείς που εμπλέκονται με την προς εκμετάλλευση περιουσία, χρεώνουν δυσκολία στην επικοινωνία. Δηλαδή ζητούσαν στοιχεία και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερούσε ή αρνούνταν να έρθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ετσι λοιπόν φτάσαμε στην απόφαση της κυβέρνησης να αποπέμψει τους κ. Μανιατόπουλο και Εμίρη, ή καλύτερα να μην ανανεώσει τη θητεία τους. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι: Μετά τη λήξη της θητείας του Προέδρου και του Διευθύνοντος Συμβούλου του ΤΑΙΠΕΔ, από το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνεται ότι:

Για τη θέση του Προέδρου κ. Κωνσταντίνου Μανιατόπουλου προτείνεται o κ. Εμμανουήλ Κονδύλης.

Για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Γιάννη Εμίρη προτείνεται ο κ. Πασχάλης Μπουχώρης.

Πριν από τον διορισμό τους, θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία για τη διατύπωση γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Ο Υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, ευχαριστεί τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κωνσταντίνο Μανιατόπουλο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Γιάννη Εμίρη για την πολύτιμη συμβολή τους στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων.

Σύντομα Βιογραφικά Σημειώματα:

Εμμ. Κ. Κονδύλης

Ο Εμμ. Κ. Κονδύλης είναι Oμότιμος Καθηγητής Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιώς, καθώς και τ. Διευθυντής του Τομέα Μάνατζμεντ και του Προγράμματος Μ.Β.Α. – Μάνατζμεντ Τουρισμού του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Είναι κάτοχος Ph.D. (Operations Research) από το Case Western Reserve University, Weatherhead School of Management – Η.Π.Α., M.Sc. από το Case Institute of Technology – Η.Π.Α. και πτυχίου Μαθηματικών από το Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έχει εκτεταμένη διοικητική και συμβουλευτική εμπειρία, κατέχοντας ανώτατες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων αυτών του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου: Montgomery Ward , Eaton Corporation , Ciba Geigy, ΕΤΑ-Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (Πρόεδρος), Γραφείο Δοξιάδη/ Dubai & Khartoum , ΑΓΕΤ Ηρακλής (Εντεταλμένος / Διευθύνων Σύμβουλος), Λάβα, Βιομηχανικά Ορυκτά, Λατό, Αστήρ, ΕΒΙΕΣΚ, Ηρακλής Συσκευασίες, ΗΣΑΠ, ΕΡΓΟΣΕ, ΕΕΤΤ – Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών κ.α.

Οργάνωσε και διηύθυνε το Πρόγραμμα Αύξησης Παραγωγικότητας καθώς και την Εφαρμογή του Προϋπολογισμού Μηδενικής Βάσης με εφαρμογές σε 20 Υπουργεία και 30 Επιχειρήσεις / Οργανισμούς. (Διετέλεσε επίσης Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βελτίωσης της Δημόσιας Διοίκησης των χωρών μελών του Ο.Ο.Σ.Α. - Παρίσι). Είναι μέλος πολλών επιστημονικών οργανώσεων, εργασίες του δε έχουν δημοσιευθεί σε ελληνικά και διεθνή επιστημονικά περιοδικά.

Πασχάλης Μπουχώρης

Ο Πασχάλης Μπουχώρης προέρχεται από την Εθνική Τράπεζα όπου από το 2006 ήταν διευθυντικό στέλεχος έχοντας υπηρετήσει ως επικεφαλής στους τομείς ευθύνης των μεγάλων εταιρικών πιστοδοτήσεων ειδικής διαχείρισης, διεθνούς επιχειρηματικής τραπεζικής και επενδύσεων private equity. Από το 1996 εργάσθηκε σε διευθυντικές θέσεις του ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ με ειδίκευση στις αναδιαρθρώσεις, επιχειρηματικές επενδύσεις, εξαγορές & συγχωνεύσεις και στρατηγική επιχειρήσεων. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (MBA) από το Rotterdam School of Management με ειδίκευση στα χρηματοοικονομικά. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968.

www.imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΣΟΝ ΠΕΝ avatar
  ΣΟΝ ΠΕΝ 29/07/2014 07:59:22

  Πασχάλης Μπουχώρης. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟΣ!!!

 2. Αντίθεσις avatar
  Αντίθεσις 29/07/2014 19:13:52

  > Δηλαδή ζητούσαν στοιχεία και απόλυτα διαφανείς διαδικασίες, όμως, το ΤΑΙΠΕΔ καθυστερούσε ή αρνούνταν να έρθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς.

  Σύμφωνα με πληροφορίες μου, συνέβη το αντίθετο. Η πρώην πλέον ηγεσία δεν ήταν αρκούντως ευέλικτη (ή εύπιστη, αν προτιμάτε, στις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν διατρέχουν νομικούς κινδύνους) για τους όρους και τις διαδικασίες σχετικώς με τα ακίνητα που επώλησαν ή επρόκειτο να πωλήσουν. Κάτι διαγωνισμοί με υποβολή μοναδικής προσφοράς μετά την επίσημη λήξη της προθεσμίας (τυπικώς δόθηκε παράταση, για αυτή την μόνη προσφορά, ενώ κάποιοι λένε ότι προφανώς ήταν μιλημένη η δουλειά), κάτι αποφάσεις για πώληση τμημάτων χαρακτηρισμένων ως δασικά ή αρχαιολογικού ενδιαφέροντος ή περιοχές Natura2000, κάτι μεταβιβάσεις κτισμάτων με διάφορες πολεοδομικές παραβάσεις ή νομικές ενστάσεις, οι πρώην διοικητές αρνούνταν να υπογράψουν τα πάντα με κλειστά μάτια, όπως τους εζητείτο φορτικώς. Τώρα τα αφεντικά (τρόικα και νέος υπουργός οικ/κών) διαρρέουν ότι δεν ήταν αρκετά αποτελεσματικοί, για να δικαιολογήσουν την έλευση των νέων (και ίσως περισσότερο πειθήνιων) οργάνων. Η επιλογή των (από τον κόσμο του χρήματος και όχι από αυτόν του νόμου και της δικαιοσύνης), ίσως κάτι δηλώνει.

  ΥΓ. Ζούμε την αποθέωση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας (από την ανάποδη): ο νέος υπουργός έρχεται και φέρνει μαζί του τους της προτιμήσεώς του, έτσι χωρίς να λογοδοτεί πουθενά, χωρίς δημοσίευση κριτηρίων για την θέση, χωρίς διαγωνισμό για την ανάδειξη του καλύτερου υποψηφίου, απλώς όλα στο μιλητό πίσω από κλειστές θύρες με αδιαφανή κριτήρια. Μπανανία και με τη βούλα, και σ' αυτό τον τομέα. Η πρόσφατη παραπομπή του κ. Παπακωνσταντίνου, μάλλον ταρακούνησε τα μυαλά και των του Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. Ας ελπίσουμε ότι οι απερχόμενοι αλλά και οι νέοι διοικητές έγιναν προσεκτικότεροι και σοφότεροι στις επιλογές των. Γνωρίζουν ότι κανείς δεν θα τους πει ευχαριστώ για την δουλειά που κάνουν, αλλά και ότι όλοι θα είναι αυστηροί κριτές των αποτελεσμάτων της. Όταν οι ίδιοι αποδέχονται την θέση, όχι κατόπιν επιλογής, αλλά μόνο με κομματικά κριτήρια, είναι βεβαίως άτοπο να επικαλεσθούν στο μέλλον ότι πολιτικά είναι και τα κριτήρια όσων παρακολουθούν (ή ερευνούν δικαστικώς, π.χ. μετά από εκλογές που η παρούσα συγκυβέρνηση θα βρεθεί εκτός εξουσίας) τις αποφάσεις των.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.