04/01/2011 13:16
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι Financial Times για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην Τράπεζα Πειραιώς

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times η Τράπεζα Πειραιώς, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελλάδας ανακοίνωσε την Δευτέρα το σχέδιο αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, δείχνοντας ότι οι πολιορκημένες τράπεζες της χώρας μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές παρά τις ανησυχίες για την υγεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και του χρηματοοικονομικού κλάδου της χώρας.
Η ελληνική οικονομία εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί το 2011 κατά 3% ενώ το 2010, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 4,2%.

Η Τράπεζα Πειραιώς , σύμφωνα με την εφημερίδα αποφάσισε να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 807 εκατ. ευρώ σε μετρητά, ώστε να βελτιώσει τους λόγους κεφαλαιακής επάρκειας- όπως ορίζει και το αυστηρότερο εποπτικό πλαίσιο- να ανταπεξέλθει στην πρόκληση που δημιουργείται από τις οικονομικές συνθήκες στην Ελλάδα και να αναζητήσει ευκαιρίες οργανικής ανάπτυξης σε γειτονικές χώρες. Ορισμένοι τραπεζίτες της ελληνικής αγοράς δηλώνουν ότι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου είναι μία προληπτική κίνηση για να αντιμετωπιστούν ζημίες που σχετίζονται με την ελληνική κρίση χρέους.

Η τιμή διάθεσης νέων μετοχών ορίστηκε στο 1 ευρώ ανά μετοχή, ενώ θα εκδοθούν 12 νέες μετοχές για κάθε πέντε παλαιές. Η τιμή διάθεσης αντιστοιχεί σε discount 43% σύμφωνα με το κλείσιμο της μετοχής την Δευτέρα.
Κανονικά, αναφέρουν οι Financial Times, τόσο μεγάλο discount θα ερμηνευόταν αρνητικά. Τώρα ωστόσο οι αναλυτές εκτιμούν πως το γεγονός ότι η τράπεζα μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές για να βελτιώσει την κεφαλαιακή της επάρκεια αποτελεί από μόνο του μια θετική εξέλιξη.
«Οι προσπάθειες των ελληνικών τραπεζών να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους εν μέσω δύσκολων συνθηκών είναι ευπρόσδεκτες και αναμένεται να κυριαρχήσουν στην Ελλάδα κατά το 2011», δηλώνει ο Νίκος Λιανέρης, τραπεζικός αναλυτής της Alpha Finance στην Αθήνα. Ανώτατο στέλεχος άλλης ελληνικής τράπεζας αναφέρει: «Όταν η προτεραιότητα είναι να αυξήσεις την κεφαλαιουχική σου βάση, δεν ανησυχείς πολύ για το κόστος».
Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, ολοκλήρωσε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,8 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο. Στα σχέδια της είναι να αντλήσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ από την πώληση ποσοστού μειοψηφίας στην τουρκική θυγατρική της Finansbank.
Η ΑΤΕ Bank, η μόνη ελληνική τράπεζα που απέτυχε στην διαδικασία των stress test, επίσης σχεδιάζει να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους δύο μήνες του 2011.
Η Eurobank EFG επίσης αναμένεται να προχωρήσει σε κεφαλαιακή ενίσχυση, ενδεχομένως μέσω της πώλησης βασικού ποσοστού στην θυγατρική της στην Πολωνία.
Η ύφεση φαίνεται πως οδηγεί σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό 14%-15% το 2011, από 9,5%-10% στα τέλη του 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κάποιων αναλυτών.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 04/01/2011 13:28:15

  Το ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι η κορυφή του παγόβουνου. Το παγόβουνο είναι όλα τα ενυπόθηκα. Απλά, γιατι η αγοραία αξία των ακινήτων, ιδιώς αυτών που εμπλέκονται σε καθυστέρηση, είναι... είναι... Ενα ακίνητο πουλιέται. 10 επίσης... 100; 1,000; 10.000; Αυτός είναι ο φαύλος κύκλος της κατάρρευσης που έλεγε ο Ηγέτης μας στην ΔΕΘ το 2008 "Εάν σήμερα... κλπ..."

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/01/2011 14:04:52

  *Και νέα μείωση παρουσίασαν οι ιδιωτικές καταθέσεις το Νοέμβριο, εξέλιξη που αντανακλά τα προβλήματα ρευστότητας επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και τη διαρροή κεφαλαίων στο εξωτερικό. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ύψος των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών στο τέλος του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε σε 208,86 δισ. ευρώ, από 211,11 δισ. ευρώ, τον Οκτώβριο, σημειώνοντας μείωση κατά 2,25 δισ. ευρώ. Από τις αρχές του 2010, οι απώλειες των τραπεζικών καταθέσεων επιχειρήσεων και νοικοκυριών ανήλθαν σε 29,13 δισ. ευρώ, ή κατά 9,8%.

  *Περαιτέρω επιβράδυνση παρουσίασε ο ετήσιος ρυθμός ανόδου της συνολικής χρηματοδότησης του εγχώριου ιδιωτικού τομέα το Νοέμβριο και διαμορφώθηκε σε 0,4%, από 1,0% τον Οκτώβριο του 2010 και 4,1% το Δεκέμβριο του 2009.

  ΠΠ

 3. Enzo avatar
  Enzo 04/01/2011 15:12:41

  οι "αγορες" με τους "επενδυτες" τους απο που βρηκαν αυτα τα αμυθητα ποσα των τρις και δις και δανειζουν τις χωρες ανα τον πλανητη?

  • ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
   ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ @ Enzo 04/01/2011 15:34:22

   Μια συμβαση Δανειου ή Πιστωτικης Καρτας πχ.. δημιουργει αυλο Χρημα το οποιο ξαναδανειζεται λογιστικα και οχι σε μετρητα. ΠΟΤΕ ΜΕΤΡΗΤΑ !
   Η Συμβατικη Υποχρεωση του Δανειζομενου να αποπληρωσει το Δανειο με τους ορους της Συμβασης ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗΣ.
   Ο Δανειζομενος Υποσχεται και Εγγυαται να αποληρωσει, ο Δανειστης με τη Συμβαση δημιουργει Χρημα το οποιο δανειζει την ιδια στιγμη σε αλλον Δανειζομενο με μια Νεα Συμβαση Δανειου κοκ.

   ΠΠ

   • Enzo avatar
    Enzo @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 04/01/2011 16:04:43

    αρα αερα κοπανιστο δανειζουν.λεφτα που δεν εχουν.
    ειχε γινει δικη στην αμερικη την δεκαετια του 60 εναντιον μιας τραπεζας και ειχε νικησει ο πολιτης με το σκεπτικο οτι δεν της χρωστα τιποτα της τραπεζας απο την στιγμη που του ειχε δανεισει αερα!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.