Οι 5 βόμβες στις συντάξεις - Τι αλλάζει στα ποσά και τα όρια ηλικίας-νεώτερο
30/09/2015 11:56
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι 5 βόμβες στις συντάξεις - Τι αλλάζει στα ποσά και τα όρια ηλικίας-νεώτερο

«Φως» στις γκρίζες ζώνες του νέου Ασφαλιστικού (σταδιακή αύξηση ορίων ηλικίας και ετών ασφάλισης, επιβολή πρόσθετης ποινής για την πρόωρη συνταξιοδότηση, αλλαγή τρόπου υπολογισμού των συντάξεων και χορήγηση μόνο του οργανικού ποσού έως τα 67) θα ρίξει η Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων αφού προηγουμένως υποβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία τα σχετικά ερωτήματα!

Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο σε όλα τα Ταμεία παραθέτοντας τις 5 αλλαγές που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι (ν. 4336/15) χωρίς, ωστόσο, να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων για όσους δεν είχαν θεμελιώσει έως το καλοκαίρι συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης (πρόωρης ή κανονικής). Το γεγονός αυτό, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών των ασφαλιστικών ταμείων, παρατείνει την αβεβαιότητα πολλών ασφαλισμένων σχετικά με τον προγραμματισμό ζωής και μεταθέτει, αναγκαστικά, τη λήψη αποφάσεων για αργότερα.

ΟΙ 5 ΑΛΛΑΓΕΣ

Σύμφωνα με το έγγραφο που υπογράφει ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Τ. Πετρόπουλος:

1. Με την περίπτωση 1 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν. 4336/2015 προβλέπεται ότι όσων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος από τα Ταμεία κύριας ή επικουρικής ασφάλισης αρχίζει από την 1/7/2015 και εφεξής, λαμβάνουν μόνο το ποσό της σύνταξης που προκύπτει βάσει των οικείων καταστατικών και γενικών διατάξεων (οργανικό ποσό με βάση τις εισφορές). Εάν το προκύπτον οργανικό ποσό σύνταξης είναι κατώτερο του εκάστοτε προβλεπόμενου κατωτάτου ορίου, τότε χορηγείται το οργανικό αυτό ποσό.

Μετά τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010, καταβάλλεται το εκάστοτε προβλεπόμενο ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης. Εφόσον το οργανικό ποσό σύνταξης υπερβαίνει το ποσό του κατωτάτου ορίου σύνταξης, τότε εξ’ αρχής καταβάλλεται το οργανικό ποσό σύνταξης. Για παράδειγμα, όπως έχει γράψει η «Ημερησία», με 4.500 ημέρες ασφάλισης και συντάξιμες αποδοχές 700 ευρώ, το οργανικό ποσό είναι 315 ευρώ και δεν διευκρινίζεται αν θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη του προνοιακού τμήματος.

2. Με την περίπτωση 1β της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, ο υπολογισμός της σύνταξης σύμφωνα με το άρθρο 4 του ν. 3863/2010 (βασική + αναλογική) ισχύει για τους υπαχθέντες σε οποιοδήποτε ταμείο έως και την 31/12/2010 των οποίων η συνταξιοδότηση λόγω γήρατος ή αναπηρίας αρχίζει από 1/1/2015. Δηλαδή θα λαμβάνουν για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2011 και μετά αναλογία της βασικής σύνταξης και χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης.

3. Με την περίπτωση 3 της υποπαραγράφου Ε2 της παραγράφου Ε του άρθρου 2 του ν.4336/2015, προβλέπεται ότι τα ποσά κατωτάτων ορίων σύνταξης λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου που καταβάλλονται από τους οργανισμούς κύριας ή επικουρικής ασφάλισης, διατηρούνται «παγωμένα» μέχρι και 31/12/2021 στο ύψος που ισχύει την 31/7/2015.

4. Με την υποπαράγραφο Ε3 προβλέπεται η σταδιακή, σύμφωνα με τους γνωστούς πίνακες, αύξηση των ορίων ηλικίας πλήρους και μειωμένης συνταξιοδότησης. Και ορίζεται από την 1/1/2022 ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για πλήρη σύνταξη λόγω γήρατος θα είναι το 62ο έτος της ηλικίας (με 12.000 ημέρες ασφάλισης ή 40 έτη) και το 67ο έτος της ηλικίας (με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης), με την επιφύλαξη των διατάξεων της παρ. 3 του άρθρου 11 του ν. 3863/2010 (11,Α). Δηλαδή παραμένει «ανοικτό» το «παράθυρο» για αύξηση, πάνω από τα 67, του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από το 2021, ανάλογα με την μεταβολή του προσδόκιμου ζωής. Επιπλέον, προβλέπεται ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όπου αυτή προβλέπεται για όλους τους ασφαλισμένους το 62ο έτος της ηλικίας με 4.500 ημέρες ή 15 έτη ασφάλισης. Στις περιπτώσεις που δεν έχει θεμελιωθεί δικαίωμα πλήρους ή μειωμένης σύνταξης, τα όρια ηλικίας αυξάνονται σταδιακά έως την 1/1/2022 με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 11 του ν.3863/2010 (115, Α΄), σύμφωνα με τους πίνακες του άρθρου αυτού.

5. Από τις αυξήσεις ορίων εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων (δεν διευκρινίζεται για τους βαριά αναπήρους). Από τις αλλαγές, «διασώζονται» μόνο τα θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα (όσοι έχουν συμπληρώσει και τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και το όριο ηλικίας, όπου αυτό προβλέπεται) και όχι όσοι είχαν «κλειδώσει» δικαίωμα.

Χωρίς διευκρινίσεις

Το υπουργείο Εργασίας απέστειλε έγγραφο σε όλα τα Ταμεία παραθέτοντας τις 5 αλλαγές που ψηφίστηκαν το καλοκαίρι (ν. 4336/15) χωρίς, ωστόσο, να δίνει διευκρινίσεις σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής των νέων διατάξεων για όσους δεν είχαν θεμελιώσει έως το καλοκαίρι συνταξιοδοτικό δικαίωμα ή είναι στα πρόθυρα της συνταξιοδότησης (πρόω- ρης ή κανονικής).

Εξαιρέσεις

Από τις αυξήσεις ορίων εξαιρούνται μόνο οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων (δεν διευκρινίζεται για τους βαριά αναπήρους).

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ρηνα avatar
    Ρηνα 01/10/2015 06:23:48

    Υπαρχουν νεοι που θα ψηφισουν να δουλευουν μεχρι τα 70;;; Ετσι κι αλλιως μπαινουν στην αγορα εργασιας μετα τα 30. Οι μισοι θ αποδεκατιζονται στη πορεια και οι αλλοι μισοι δεν θα παιρνουν ποτε συνταξη ως απολυμενοι στα 50 κι αυτα αν υπαρξει ιδιωτικος τομεας που συνηθως ξεζουμιζει.....Εκτος κι αν σε λιγα χρονια ψηφιζουν οι νεοι λαθροψηφοφοροι και δεν εχουν αναγκη τους γηγενεις. Επειδη ειναι φανερο οτι και ο Τσιπρας υπεγραψε το μνημονιο εχοντας στο πισω μερος του μυαλου του οτι αυτα ολα δεν προκειται να εφαρμοστουν και οι δανειστες μας το γνωριζουν επισης, οταν σε λιγο καιρο θ αρχισει να καταρρεει το ολο συστημα, ας ετοιμαζομαστε για τη λεηλασια του αιωνα. Ελπιζω να μην προλαβουν.... Οτι θα μας εφερναν σε θεση να ευχομαστε να επισπευθουν τα παγκοσμια γεγονοτα προκειμενου να γλυτωσουμε απο τα νυχια τους, ποτε δεν το φανταζομουνα....Παντως σημερα ειμαστε τελειως ανικανοι σαν χωρα να περισωσουμε το οτιδηποτε. Κατρακυλαμε διαρκως σ ενα γκρεμο διχως πατο. Ακομα και στη κατοχη υπηρχε μια αντισταση και η ελπιδα για απελευθερωση, πραγμα που εγινε. Τωρα απολυτο μελλοντικο σκοταδι.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.