Οι όροι του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο - Το απόγευμα η άφιξη της Ντέλια Βελκουλέσκου
30/07/2015 10:50
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι όροι του ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο νέο Μνημόνιο - Το απόγευμα η άφιξη της Ντέλια Βελκουλέσκου

Εγγραφο 20 σελίδων για συζήτηση και «τροφή» για σκέψεις παρέδωσε στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης του Ταμείου Πολ Τόμσεν. Το έγγραφο καταγράφει όσα έγιναν και ΔΕΝ έγιναν τον τελευταίο χρόνο στην Ελλάδα, αρχίζοντας από τη διακοπή των επιθεωρήσεων επί κυβέρνησης του Αντώνη Σαμαρά μέχρι σήμερα.

Στη δίωρη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που πραγματοπιήθηκε χθες το απόγευμα, ο κ. Τόμσεν έκανε λόγο για «χαμηλές αποδόσεις» από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα και έθεσε θέμα εμπιστοσύνης, λέγοντας ότι (η κυβέρνηση) «δεν είναι αξιόπιστη».

Είπε ακόμη ότι το Ταμείο επιστρέφει στην Ελλάδα ύστερα από πρόσκληση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, τονίζοντας ότι η αποστολή της οποίας ηγείται η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου είναι βασικά (αποστολή) «αναζήτησης των δεδομένων και γεγονότων». Στοχεύουν στην αναζήτηση και επιβεβαίωση των αριθμών, καθώς το Ταμείο δεν έχει πρόσβαση και δεν γνωρίζει τα ακριβή οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας.

Οπως αναφέρει ο Μιχάλης Ιγνατίου για το «Εθνος», στη συνεδρίαση έδωσε τον «παρών» και η κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία στη συνέχεια αναχώρησε για το αεροδρόμιο Ντάλλες με προορισμό την Αθήνα. Οπως είπε η εκπρόσωπος του ΔΝΤ, η αξιωματούχος του Ταμείου θα φτάσει σήμερα το απόγευμα (τοπική ώρα) στην Ελλάδα.

Πηγή τόνισε ότι το Δ.Σ. του ΔΝΤ «έδωσε το πράσινο φως για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στις συζητήσεις για ένα ένα τρίτο πρόγραμμα προς την Ελλάδα. Είναι ένα πρώτο αλλά απαραίτητο βήμα από όσα πρέπει να γίνουν για μία νέα συμφωνία έκτακτης χρηματοδότησης προς την χώρα.

«Συμφώνησαν στην ανάμειξη του Ταμείου για τη συνέχιση της δανειοδοτικής συνεισφοράς του στην Ελλάδα», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τόμσεν έκανε κριτική αλλά μίλησε και για τις καλές αποδόσεις της χώρας μετά την έγκριση του Μνημονίου. Το ίδιο έκανε και η κ. Λαγκάρντ. Ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων παρουσίασε και τα κριτήρια για τη συμμετοχή του Ταμείου στο νέο ελληνικό Πρόγραμμα, που έγκρινε το Δ.Σ. παραμερίζοντας ένα σοβαρό εμπόδιο για την επίσκεψη της κ. Βελκουλέσκου στην Ελλάδα. Το άλλο σοβαρό εμπόδιο αφορούσε την συνάντηση της επικεφαλής της Αποστολής με Ελληνες υπουργούς και άλλους αρμοδίους που ανέλαβαν να υλοποιήσουν το Πρόγραμμα. Και τα 24 μέλη του Δ.Σ. συμφώνησαν να συνεχιστεί υπό όρους η συνεισφορά του ΔΝΤ, σε επίπεδο δανείων, προς τη χώρα μας.

Τα κριτήρια, όπως παρουσιάστηκαν στο Δ.Σ., για να επιτραπεί η χρηματοδότηση, είναι τα εξής: Να είναι το χρέος βιώσιμο, να είναι βιώσιμο το ισοζύγιο πληρωμών, να υπάρχει προοπτική επιστροφής στην ανάπτυξη και να υπάρχει προοπτική εξόδου στις αγορές στο τέλος του προγράμματος. Είναι τέσσερα πολύ δύσκολα κριτήρια και έχει ενδιαφέρον πως θα υλοποιηθούν.

Τα μέλη της τεχνικής ομάδας του ΔΝΤ, που βρίσκονται ήδη στην Αθήνα, συλλέγουν στοιχεία για να εξακριβώσουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας και αναμένεται να υποβάλουν προτάσεις στους προϊσταμένους τους ώστε σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση να ετοιμαστεί το τρίτο Μνημόνιο.

Στο Δ.Σ. ειπώθηκε ότι τα μέλη της τεχνικής ομάδας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι «τα στοιχεία θα υπολείπονται των στόχων του υπάρχοντος προγράμματος».

Στο σημείο αυτό η γενική διευθύντρια Κριστίν Λαγκάρντ είπε ότι «το ΔΝΤ δεν λαμβάνει μέρος στη νέα διαδικασία με αρνητική διάθεση, αλλά πραγματικά επιθυμεί να βοηθήσει την Ελλάδα και να υποστηρίξει τις προσπάθειες εξόδου από την κρίση».

Η κ. Λαγκάρντ αφηγήθηκε ότι στη συνάντηση της 12ης Ιουλίου στις Βρυξέλλες χρειάστηκε τρεις ώρες για να πείσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να αποδεχθεί την παραμονή του ΔΝΤ στο Μνημόνιο. Αυτό συνέβηκε όταν –όπως τονίστηκε- «ο κ. Τσίπρας τελικά αντιλήφθηκε ότι το ΔΝΤ αποτελεί αντίβαρο στους Ευρωπαίους και είναι σύμμαχος της χώρας στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους».

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό χρέος, διεφάνη ότι οι Ευρωπαίοι αποδέχονται την ανάγκη συζήτησης της αναδιάρθρωσής του. Πάντως δεν έγινε σοβαρή συζήτηση για την χρηματοδότηση του προγράμματος και τους δημοσιονομικούς στόχους, κάτι που θα συμβεί μετά την επιστροφή της κ. Βελκουλέσκου από την Αθήνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο τέλος της συζήτησης και αφού μίλησαν όλοι οι αντιπρόσωποι, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τόμσεν μίλησαν «για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας και μάλιστα σε συνθήκες ύφεσης».

Μία αναφορά του αντιπροσώπου της Ρωσίας προκάλεσε πάντως μειδιάματα. Είπε ότι ο σοσιαλιστής Σρέντερ ήταν αυτός που έκανε μεταρρυθμίσεις στη Γερμανία. Ετσι, συνέχισε, μπορεί να τις κανει και η αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας με τον Αλέξη Τσίπρα.

imerisia.gr Με πληροφορίες από ethnos.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 29/07/2015 12:56:53

  Δεν το πιστεύω!!! Πως είναι δυνατόν; Αφού ο Αλέξης μας υπέγραψε το πρώτο και το μόνο ''τίμιο'' και ''επωφελές'', μα και ''σωτήριο'' κι αλήθωρα αριστεροδέξιο μνημόνιο. Αποκλείεται να μας ζητήσουνε παράλογα πράγματα οι σεβαστοί μας δανειστές. Ο Αλεξάκος στη συνέντευξη στο κόκκινο, όλο χαζογελάει ευτυχισμένος. Κάτι θα ξέρει.... Ή μήπως κάτι του ξεφεύγει και σύντομα οφείλουμε να του το ...μαρτυρήσουμε;

 2. Άλυτη Εξίσωση avatar
  Άλυτη Εξίσωση 29/07/2015 13:40:12

  Δεν το πιστεύω!!! Πως είναι δυνατόν; Αφού ο Αλέξης μας υπέγραψε το πρώτο και το μόνο ''τίμιο'', ''επωφελές'', ''σωτήριο'' κι αλλήθωρα αριστεροδέξιο μνημόνιο. Αποκλείεται να μας ζητήσουνε παράλογα πράγματα οι σεβαστοί μας δανειστές. Ο Αλεξάκος στη συνέντευξη στο κόκκινο, όλο χαζογελάει ευτυχισμένος. Κάτι θα ξέρει.... Ή μήπως κάτι του ξεφεύγει και σύντομα οφείλουμε να του το ...μαρτυρήσουμε εμείς;

 3. Στυλιανός Παπαδόπουλος avatar
  Στυλιανός Παπαδόπουλος 29/07/2015 21:07:08

  Είναι τελείως άδικος ο τίτλος, για μια αντικειμενική γυναίκα με υψηλή τεχνοκρατική αντίληψη των πραγμάτων, που έχει σαν μόνη αποστολή να συνεισφέρει εμπειρία και γνώση για εκείνα που είναι αναγκαία να γίνουν προκειμένου να εξαλειφθούν στρεβλώσεις δεκαετιών. Εκείνες ακριβώς οι στρεβλώσεις, που δημιούργησαν το κακό που εκδηλώνεται στις ημέρες μας.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.