12/06/2012 11:20
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ έθαψαν τις ρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής!

Απίστευτο κι όμως ΠΑΣΟΚικό. Επί 14 μήνες, στη διάρκεια των οποίων επεβλήθησαν πρωτοφανούς αγριότητας φοροεισπρακτικά μέτρα και περικόπηκαν ανελέητα μισθοί και συντάξεις, οι «πράσινες» πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Οικονομικών, υπό τους πρώην υπουργούς κ.κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, Ε. Βενιζέλο και Φ. Σαχινίδη, άφησαν ανενεργές σημαντικές ρυθμίσεις που ψήφισε η Βουλή τον Μάρτιο του 2011 και είχαν ως στόχο την αντιμετώπιση μεθοδεύσεων φοροαποφυγής από οικονομικά ισχυρούς!

Οι διατάξεις αυτές δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 31 Μαρτίου 2011, αλλά η εγκύκλιος για την εφαρμογή τους εκδόθηκε, τελικά πριν από λίγες μέρες και, συγκεκριμένα, στις 31 Μαΐου 2012 από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Ζανιά!

Αυστηρά κριτήρια

Πρόκειται για τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 του ν. 3943/2011. Με τις ρυθμίσεις αυτές, οι οποίες ενεργοποιούνται 14 μήνες μετά την ψήφισή τους και τη δημοσίευσή τους στο ΦΕΚ (!), προβλέπονται αυστηρά κριτήρια και εξονυχιστικοί έλεγχοι από τις ελληνικές φορολογικές αρχές προκειμένου να δοθούν σε Ελληνες μεγαλόσχημους τα δικαιώματα να δηλώνουν κάτοικοι χωρών που θεωρούνται «φορολογικοί παράδεισοι»!

Συγκεκριμένα, με τη σχετική εφαρμοστική εγκύκλιο που εκδόθηκε από τον κ. Ζανιά στις 31-5-2012 διευκρινίζεται, μεταξύ των άλλων, ότι με τις ρυθμίσεις του άρθρου 12 του ν. 3943/2011:

1) Αλλάζει ο τρόπος απόδειξης της φορολογικής κατοικίας. Συγκεκριμένα, τα φυσικά πρόσωπα που δηλώνουν ότι υπόκεινται σε φόρο μόνο για το εισόδημά τους, το οποίο προκύπτει στην Ελλάδα, είναι υποχρεωμένα να προσκομίσουν συγκεκριμένα δικαιολογητικά που θα προσδιορίζονται με υπουργική απόφαση. Η μη υποβολή τους ή η εκπρόθεσμη υποβολή τους συνεπάγεται ότι θα θεωρούνται κάτοικοι Ελλάδας και θα φορολογούνται στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά τους.

2) Προσδιορίζονται ορισμένα κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται από την ελληνική φορολογική αρχή, όταν ένα φυσικό πρόσωπο προτίθεται να μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του σε άλλο κράτος.

Συγκεκριμένα, εάν ο υπόχρεος σε δήλωση μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του σε κράτος που θεωρείται «μη συνεργάσιμο» με τις ελληνικές φορολογικές αρχές σε θέματα αντιμετώπισης φοροδιαφυγής, θεωρείται ότι έχει την κατοικία του στην Ελλάδα και υπόκειται σε φόρο στη χώρα μας για το παγκόσμιο εισόδημά του με βάση την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Επιπλέον, εάν ο υπόχρεος σε δήλωση μεταφέρει την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή του εκτός Ελλάδας, θα συνεχίσει να υπόκειται σε φόρο στην Ελλάδα, για το παγκόσμιο εισόδημά του, για χρονικό διάστημα πέντε ετών, το οποίο αρχίζει από την υποβολή της δήλωσης μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του, εφόσον:

α) υπαγόταν σε φόρο στην Ελλάδα για το παγκόσμιο εισόδημά του τα τελευταία πέντε έτη, πριν από τη δήλωση μεταβολής της κατοικίας ή της συνήθους διαμονής του,

β) μεταφέρει την κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του σε κράτος, στο οποίο το εισόδημά του υπόκειται σε προνομιακό φορολογικό καθεστώς, δηλαδή σε κράτος στο οποίο το φυσικό πρόσωπο δεν υπόκειται σε φορολογία ή εάν υπόκειται, δεν φορολογείται εν τοις πράγμασι ή υπόκειται σε φόρο επί του εισοδήματος/κεφαλαίου, ο οποίος είναι ίσος ή κατώτερος με τα εξήντα εκατοστά του φορολογικού συντελεστή που θα οφειλόταν, σύμφωνα με τις διατάξεις της ελληνικής νομοθεσίας, εάν ήταν κάτοικος Ελλάδας,

γ) συμμετέχει σε ποσοστό τουλάχιστον 25% σε Ομόρρυθμη ή Ετερόρρυθμη Εταιρεία ή κοινοπραξία ή κοινωνία αστικού δικαίου ή συμμετέχει με ποσοστό τουλάχιστον 5% σε Ανώνυμη Εταιρεία ή ΕΠΕ ή το εισόδημά του στην Ελλάδα υπερβαίνει το 30% των συνολικών εισοδημάτων του ή υπερβαίνει το ποσό των 45.000 ευρώ ή η αξία των περιουσιακών του στοιχείων στην Ελλάδα, από τα οποία προκύπτει εισόδημα, υπερβαίνει το 30% της αξίας των συνολικών περιουσιακών του στοιχείων ή υπερβαίνει σε ύψος το ποσό των 150.000 ευρώ.

Με την ίδια εγκύκλιο παρέχονται προς τις ΔΟΥ οδηγίες σύμφωνα με τις οποίες:

* Η γνωστοποίηση, στο Τμήμα Μητρώου της ΔΟΥ, της πρόθεσης του φορολογουμένου να προβεί σε αλλαγή κατοικίας, δεν θα πρέπει να συνεπάγεται αυτομάτως και την αλλαγή της κατοικίας του.

* Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τη διερεύνηση ύπαρξης κατοικίας ή συνήθους διαμονής στην Ελλάδα, θα πρέπει, επιπλέον, να ελέγχεται εάν ο φορολογούμενος πληροί τα προαναφερθέντα κριτήρια (σ.σ. των υποπαραγράφων α, β και γ της παραγράφου 2), γιατί στην περίπτωση που τα πληροί, υποχρεούται να δηλώνει το παγκόσμιο εισόδημά του στην Ελλάδα, ως κάτοικος Ελλάδας!

 Οι φορολογικοί «παράδεισοι»

Τα 47 κράτη που θεωρούνται «μη συνεργάσιμα» με τις ελληνικές φορολογικές αρχές σε θέματα αντιμετώπισης της φοροαποφυγής, σύμφωνα με απόφαση που εκδόθηκε στις 30-12-2011 από τον τότε υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο:

Ανδόρα, Ανγκουίλα, Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, Αρούμπα, Μπαχάμες, Μπαχρέιν, Μπαρμπάντος, Βερμούδες, Μπελίζ, Βρετανικές Παρθένοι Νήσοι, Μπρουνέι, Νήσοι Κέιμαν, Νήσοι Κουκ, Κόστα Ρίκα, Χιλή, Ντομίνικα, Γιβραλτάρ, Γρενάδα, Γουατεμάλα, Γκέρνσεϋ, Νήσος Μαν, Τζέρσεϋ, Λίβανος, Λιβερία, Λιχτενστάιν, Μαλαισία, Νήσοι Μάρσαλ, Μοντσεράτ, Μαυρίκιος, Μονακό, Ναούρου, Ολλανδικές Αντίλλες, ΠΓΔΜ, Νιούε, Παναμάς, Φιλιππίνες, Αγία Λουκία, Αγιος Χριστόφορος και Νέβις, Αγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες, Σαμόα, Σεϋχέλλες, Σιγκαπούρη, Νήσοι Τερκς και Κάικος, Παρθένοι νήσοι των ΗΠΑ, Βανουάτου, Ουρουγουάη και Χονγκ-Κονγκ.

Ελεύθερος Τύπος

ΣΧΟΛΙΑ

 1. anonymous avatar
  anonymous 12/06/2012 11:52:48

  Πολλές από αυτές τις ρυθμίσεις είναι εκτός πραγματικότητας και αντίθετες στο δίκαιο της ΕΕ.

 2. elli avatar
  elli 12/06/2012 12:58:07

  Η ΝΔ που ήταν το 2011 δεν ήταν συγκυβέρνηση? Μήπως αν συγκυβερνήσει πάλι με το ΠΑΣΟΚ γίνονται τα ίδια και δεν αλλάξει τίποτα?
  Μήπως πάλι θα τη "φάνε " η μικρομεσαίοι και οι συνταξιούχοι, και αυτοί που έχουν ομόλογα στις Νήσους Κέημαν συνεχίσουν το φαγοπότι?

  • Bloody Mary avatar
   Bloody Mary @ elli 12/06/2012 14:17:03

   Σιγά μην αγγίξουν την εκλογική τους πελατεία!

   Υπενθυμίζω την ΕΓΚΥΚΛΙΟ που υπέγραψε ο τότε υφυπουργός Οικονομικών Μπέζας τον Ιανουάριο του 2006 (αν θυμάμαι καλά), δια της οποίας παρεχόταν στους εφόρους η δυνατότητα να ΑΠΑΛΛΑΞΟΥΝ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ, ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΗ Ή ΠΡΟΣΤΙΜΟ όσους εντόπιζαν κατά τον έλεγχο και ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΕΙΧΑΝ ΔΗΛΩΣΕΙ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ στις φορολογικές Αρχές.

   Αλήθεια, γιατί το θέμα αυτό δεν ανακινήθηκε καθόλου; Επίσης, είναι τυχαίο ότι όλα αυτά τα μέτρα κατά των φοροφυγάδων λαμβάνονται από ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΗ κυβέρνηση;

   Κατά τα λοιπά, η επερχόμενη φορολογική λαίλαπα θα επιπέσει όχι μόνο επί πάντων ημών των συνεπών και παραγωγικών εργαζομένων, αλλά και επί ανέργων, αναπήρων, αναξιοπαθούντων, παντρεμένων, παντρεμένων με παιδιά (ανά "κεφάλι"), ασθενών, ηλικιωμένων - ΟΛΟΙ θα πληρώσουμε με αίμα, εκτός των πανίσχυρων λαμογιών-πελατών, οι οποίοι, για να μην ξεχνιόμαστε, είναι "σαρξ εκ της σαρκός" των μνημονιακών κομμάτων, που - παρεμπιπτόντως - ετοιμάζονται για συγκυβέρνηση, πάντα στο όνομα της "σωτηρίας της Πατρίδας" (αλλά και των ΓΑΠ, Παπακωνσταντίνου κλπ.).

   Δεν πρέπει να τους αφήσουμε!

   • avanti avatar
    avanti @ Bloody Mary 12/06/2012 14:59:32

    Δηλαδή εσύ πιστεύεις ότι θα υπάρξει κυβέρνηση που θα πιάσει/πατάξει την φοροδιαφυγή? 47 κράτη παραδεισένια είναι αυτά, τι να πρωτοκάνεις. Και να θέλουν, μέχρι να αντιληφθούν τι ακριβώς συμβαίνει θα είναι ως κυβέρνηση ... παρελθόν. Αστο μην το ψάχνεις, πλήρωνε και κολύμπα.

    • Bloody Mary avatar
     Bloody Mary @ avanti 12/06/2012 15:55:54

     Η ιστορία έχει καταδείξει ότι ακόμη και οι πιο ισχυρές κυβερνήσεις κατακρημνίσθηκαν εν μέσω λαϊκής οργής και ξεσηκωμού (για την επιβίωση και όχι για το κόμμα, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων).

     Δεν πρέπει, λοιπόν, να αποδεχθούμε μοιρολατρικά την κατάσταση αυτή γιατί, αν συνεχιστεί, σύντομα θα κολυμπάμε όλοι στο αίμα των χιλιάδων συνανθρώπων μας που θα πεθαίνουν από την πείνα και την αρρώστια ή θα αυτοκτονούν!

     • avanti avatar
      avanti @ Bloody Mary 12/06/2012 16:37:47

      Και ο Μουμπάρακ κατακρυμνήσθηκε μέσω της λαϊκής οργής αλλά δεν βλέπω π.χ. φως στο τούνελ της Αιγύπτου, τέλος πάντων μακάρι να ήταν τόσο απλό το θέμα των φορολογικών παραδείσων, δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο. Η αρχή του κουβαριού δεν είναι εδώ, εμείς όσο και να το ξεδιπλώσουμε δεν θα φτάσουμε ποτέ στην αρχή του, γι αυτό ας μην τρέφουμε αυταπάτες.ΗΠΑ & Ευρώπη σε κρίση από το 2008, εκατομμυρια ανέργων, αστέγων, που πεθαίνουν από πείνα και αρρώστιες .... κάπου βρίσκεται η λύση του προβλήματος, κανένας όμως δεν θέλει να την δει.

     • Bloody Mary avatar
      Bloody Mary @ avanti 13/06/2012 01:12:32

      Κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται για συσχετιζόμενες περιπτώσεις. Η εξέγερση στην Αίγυπτο ήταν εξ αρχής ποδηγετημένη και κατευθυνόμενη, με συνέπεια το ξέσπασμα της επανάστασης να μου θυμίζει περισσότερο ελεγχόμενη έκρηξη, η οποία ήταν αναγκαία προκειμένου να γκρεμιστεί το παλιό και άχρηστο πολιτικό οικοδόμημα και να αντικατασταθεί από καινούριο, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των υποκινητών. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο το ότι σε περιοχές γεωστρατηγικής - ή άλλης - σημασίας δεν υποστηρίζονται τα δημοκρατικά πολιτεύματα ούτε οι εθνικά αυτόνομες κυβερνήσεις, ενώ τα λαϊκά κινήματα συχνά αφήνονται να καταπνιγούν βίαια (συνέπεια της επιλεκτικής "ουδετερότητας" που χαρακτηρίζει τη διεθνή κοινότητα).

      Επί του θέματος, συμφωνώ όσον αφορά τόσο την παγκόσμια διάσταση του φαινομένου των "φορολογικών παραδείσων", όσο και την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης εκ μέρους των εθνικών κυβερνήσεων για να το ελέγξουν . Όμως, θέλω να πιστεύω στην αναβίωση των δημοκρατικών και ανθρωπιστικών ιδεωδών, την ανατρεπτική δυναμική των λαϊκών αγώνων και, εν τέλει, την "ιστορική ανταποδοτικότητα" ....

   • Σωκράτης avatar
    Σωκράτης @ Bloody Mary 12/06/2012 16:11:30

    κ Bloody Mary

    Φτάνει η τόση σκοπιμη μιζέρια και κινδυνολογία. Φανερώνεται την ηλικία σας Χορτάσαμε πια.
    Ας κυτάξουμε όλοι μπροστά πως θα τα καταφέρουμε καλύτερα από τους παλιούς. Και παλιοι υπάρχουν σε όλα τα κόματα. Και τα αριστερά κόματα " τα ξέρουν όλα"

    • Bloody Mary avatar
     Bloody Mary @ Σωκράτης 13/06/2012 00:19:48

     κ. Σωκράτη,

     Κάθε μέρα αυτοκτονούν συνάνθρωποί μας εξαιτίας της τόσο εύκολα και αβίαστα χαρακτηρισμένης "μιζέριας και κινδυνολογίας". Σήμερα αυτοκτόνησαν ΔΥΟ (2) ακόμη άνθρωποι, όχι βέβαια για λόγους lifestyle ή ερωτικής απογοήτευσης, αλλά από απόγνωση και απελπισία. Πού στην οργή είναι η "σκόπιμη" μιζέρια και η κινδυνολογία;

     Εάν μπορέσουμε να διακρίνουμε την πραγματική διάσταση της κοινωνικής κρίσης που σοβεί στην Πατρίδα μας μέσα από την ωμότητα των συνεπειών της (και όχι πίσω από "ροζ γυαλιά") και να αγωνιστούμε για την ανατροπή της ζοφερής αυτής κατάστασης και την τιμωρία των ενόχων, ΤΟΤΕ θα τα μπορούμε να πούμε ότι τα έχουμε καταφέρει καλύτερα από τους παλιούς.

     Πάντως, φέτος (όπως και πέρυσι τέτοιες μέρες), οι καφετέριες στην περιοχή μου είναι γεμάτες από "νέους" που "κοιτάζουν μπροστά" και κάνουν δυναμική αντίσταση με το φραπέ στο χέρι......


     σχόλιοαπλώς στρουθοκαμηλίζετε (μεταξύ τούρκικου σήριαλ και δελτίου star) και αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, η απαξιωτική απάντησή σας με προβληματίζει. ΑΝ ΟΧΙ, τότε η τοποθέτησή σας με τρομάζει.......

     • Bloody Mary avatar
      Bloody Mary @ Bloody Mary 13/06/2012 00:44:06

      Ολοκληρώνω την απάντηση: Aν απλώς στρουθοκαμηλίζετε (μεταξύ τούρκικου σήριαλ και δελτίου star) και αρνείστε να δείτε την πραγματικότητα, η απαξιωτική απάντησή σας με προβληματίζει. ΑΝ ΟΧΙ, τότε η τοποθέτησή σας με τρομάζει…….

 3. Σωκράτης avatar
  Σωκράτης 12/06/2012 13:18:55

  Αγαπητή Έλλη
  Η ΝΔ θα έψαχνε τα συρτάρια των οικονομικών υπουργών του ΠΑΣΟΚ;
  Η εφορία ψάχνει τα κουταλομαχαιροπήρουνά σας στις φορολογικές σας δηλώσεις;

 4. elli avatar
  elli 12/06/2012 18:16:48

  Αγαπητέ Σωκράτη εννοείς ότι ένα κόμμα δεν έχει ιδέα για το ποιοί νόμοι ισχύουν και ποιές ρυθμίσεις είναι ανενεργές σε μιά χώρα που μπορεί να κυβερνήσει?
  Πως η Υπηρεσιακή κυβέρνηση το έμαθε αυτό σε μόλις 15 ημέρες από την εκλογή της ? Τα λεγόμενά σας μου θυμίζουν το Χρυσοχοιδη που είπε ότι υπέγραψε χωρίς να διαβάσει το Μνημόνιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.