#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
02/07/2012 12:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τράπεζες θέλουν να ρίξουν τα υψηλά επιτόκια καταθέσεωνΤα επιτόκια καταθέσεων και τις προσφορές που έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο βάζουν επί τάπητος οι τράπεζες και συμφωνούν, έστω και θεωρητικά, ότι θα πρέπει να μπει «φρένο».

Με τα ονομαστικά επιτόκια στις προθεσμιακές να φθάνουν ακόμη και το 7%, αλλά και να προωθούνται προσφορές για λογαριασμούς ταμιευτηρίου στο 5%, όπως αυτός της Millennium για ποσά από 10.000 ευρώ, οι τραπεζίτες πληρώνουν ακριβά τη μάχη να διατηρήσουν εντός… γκισέ τις καταθέσεις. Είναι γεγονός ότι μέσα σε δύο χρόνια έχουν χάσει το 30% της δεξαμενής καταθέσεων, η οποία υπολογίζεται σε απώλειες της τάξης των 90 δισ. ευρώ από το 2009 ή πλέον των 40 δισ. ευρώ από το 2011.

Οι τράπεζες θα επιθυμούσαν την αποκλιμάκωση των υψηλών επιτοκίων στις προθεσμιακές καταθέσεις, ένα θέμα που συζητήθηκε προ ημερών στη σύσκεψη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών με την Τράπεζα της Ελλάδος, γιατί τους δημιουργεί υπέρογκο κόστος.

Οπως εξηγούσαν τραπεζικά στελέχη, εφόσον τα επιτόκια μειωθούν στο 2,5% από 5% που είναι ο μέσος όρος σήμερα, θα μπορούσαν να βελτιώσουν σημαντικά τα αποτελέσματά τους, εξοικονομώντας περί τα 12,75 δισ. ευρώ σε μία 3ετία. Μάλιστα, τόνιζαν ότι για κάθε 1% μείωση των επιτοκίων, οι ελληνικές τράπεζες βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους κατά περίπου 1,7 δισ. ευρώ, σε μία καταθετική βάση που ανέρχεται σήμερα σε περίπου 160 δισ. ευρώ.

Το αυξημένο κόστος των καταθέσεων επιβαρύνει και τις χορηγήσεις, συμπαρασύροντας προς τα πάνω τα επιτόκια των δανείων και ειδικά αυτά που αφορούν τις επιχειρήσεις.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εκτιμούν ότι με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στη χώρα και το τραπεζικό της σύστημα, παράλληλα με το ενδεχόμενο εγγύησης των καταθέσεων των χωρών της ευρωζώνης από το ευρωπαϊκό ταμείο, θα σταματήσει και η «αιμορραγία» των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων που δημιουργείται από τις εκροές των αποταμιεύσεων.

Σύμφωνα με την Alpha Bank, με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα αποκατασταθεί πλήρως η εμπιστοσύνη των αποταμιευτών στο τραπεζικό σύστημα της χώρας και θα επανεισρεύσουν οι καταθέσεις που έχουν αποσυρθεί τους τελευταίους 12 μήνες με αποτέλεσμα την αύξηση και των τραπεζικών χορηγήσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά.

Κανείς, βέβαια, δεν περιμένει τα επιτόκια να υποχωρήσουν στο 1%-1,5%, που είναι τα επίπεδα επιτοκίων που δίνουν άλλες χώρες της ευρωζώνης για τις προθεσμιακές, γιατί πρόκειται για οικονομίες που δεν αντιμετωπίζουν σημαντικά δημοσιονομικά προβλήματα. Οι Ελληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι εφόσον η Ελλάδα μπει σε μια σταθερή τροχιά, τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων θα μπορούσαν να αποκλιμακωθούν σταδιακά και να μειωθούν στο 2,5%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ, ο μέσος όρος των καταθέσεων προθεσμίας είναι περί το 5%, ποσοστό που καθορίζεται ακριβώς ανάλογα με τον πελάτη, τη διάρκεια που ζητά, τους όρους για το «σπάσιμο» της προθεσμιακής κ.λπ.

Κι όμως, δεν ήταν ικανές αυτές οι αποδόσεις να κρατήσουν τα χρήματα στις τράπεζες, αφού κυριαρχούσε ο φόβος. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και προθεσμίας τον Απρίλιο ήταν μειωμένες κατά 21,4% και 15% αντίστοιχα σε σχέση με τον Απρίλιο του 2011.

Από τον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ApoTel avatar
  ApoTel 02/07/2012 13:01:28

  Δηλαδή να μειώσουν τα επιτόκια ττων καταθέσεων, όπου βάζουν το χερι στην τσέπη τους, αλλά για τα επιτόκια δανεισμού που είναι στα ουράνια κουβέντα

 2. knight rider avatar
  knight rider 02/07/2012 13:32:28

  Ονειρα θερινής νυχτός. Αν πάει το επιτόκιο των προθεσμιακών στο 1,5% δεν θα μείνει ούτε σέντσι κατάθεση. Και τότε θα τεθεί το ερώτημα που θα βρούνε τα λεφτά για να τα δώσουνε. Οπότε πάλι άνοδος των επιτοκίων. Τίποτα σοβαρότερο έχει προς δημοσίευση?

 3. avanti avatar
  avanti 02/07/2012 14:04:28

  Μόνοι τους ανέβασαν τα επιτόκια, μόνοι τους θα τα κατεβάσουν, έτσι κι αλλιώς γιάννης κερνάει , γιάννης πίνει.
  Και σιγά που θα επιστρέψουν οι καταθέσεις που φύγαν όταν ακούνε τον σόϊμπλε να λέει ότι η Ελλάδα θα φύγει από το ευρώ και θα χρεοκοπήσει.

 4. Iωάννης33 avatar
  Iωάννης33 03/07/2012 02:28:59

  Ti τις θέλετε πίσω τις καταθέσεις;Δεν είναι καλύτερα τώρα που κλέβουν οικίες αντί να κλέβουν τις τράπεζες σας;
  Εχω τύχει πάντως σε τράπεζα πολίτης να παζαρεύει τις καταθέσεις του και να τους χωρεύει στο ταψί.
  ''τώρα εσείς μας έχετε αν'αγκη","αν σας αρέσει αλλιώς τα πάω αλλού" και άλλα τέτοια.πολύ το χάρηκα!!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.