#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
30/04/2011 11:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι τέσσερις απειλές για την παγκόσμια οικονομία
Τρία χρόνια μετά την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και τα πράγματα παραμένουν μπερδεμένα, για πολλούς λόγους.

Θα πρέπει μήπως να αναθαρρήσουμε από τη σταδιακή βελτίωση στα αναπτυγμένα κράτη και τη σταθερή ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες; Ή θα πρέπει να ανησυχούμε για τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στη Μ. Ανατολή, και τη πυρηνική αβεβαιότητα στην Ιαπωνία, (τη τρίτη ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη);

Πολλοί εστιάζουν στη πρώτη, αισιόδοξη θέαση των πραγμάτων. Έχουν πειστεί πως τα χειρότερα πέρασαν, και πως επανέρχεται η αισιοδοξία.

Αυτή η άποψη βασίζεται κυρίως στη δυναμική της ανάπτυξης που υπάρχει, αλλά και στα στοιχεία που θέλουν τις κερδοφόρες πολυεθνικές να επενδύουν  και να προσλαμβάνουν εργαζόμενους.

Στις αναπτυγμένες χώρες, οι τράπεζες που διασώθηκαν αποπληρώνουν τα δάνειά τους, και στις αναδυόμενες οικονομίες η μεσαία και ανώτερη τάξη αρχίζει και καταναλώνει περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες. Ένας υγιής ιδιωτικός τομέας πληρώνει περισσότερους φόρους, και συνεπώς μειώνει τις πιέσεις στους κρατικούς προϋπολογισμούς. Τέλος, η Γερμανία, που αποτελεί την οικονομική ατμομηχανή της Ευρώπης, αρχίζει και απολαμβάνει τους καρπούς της χρόνιας οικονομικής της ανασυγκρότησης.

Πολλά στοιχεία υποστηρίζουν αυτή την άποψη. Πράγματι ο κόσμος μπήκε σε πορεία σταδιακής οικονομικής ανάκαμψης, αν και αυτή είναι πολύ πιο άνιση και λιγότερο ζωντανή από ότι θα περιμέναμε. Αν όμως συνεχίσει, τότε η τελική επαναφορά θα πετύχει.

Αυτό το «αν» όμως, είναι που κάνει επίκαιρη και τη δεύτερη πιο απαισιόδοξη άποψη. Μια άποψη που έχει να κάνει με τη χαμηλή ανάπτυξη και  τον υψηλό πληθωρισμό. Αν και τα εμπόδια που υπάρχουν δεν είναι τόσο σοβαρά ώστε να απειλήσουν την ανάκαμψη, εν τούτοις υπάρχουν.

Υπάρχουν επίσης τέσσερα ζητήματα που είναι κρίσιμα και που απειλούν τη παγκόσμια οικονομία:

Πρώτο και σημαντικότερο είναι ότι ακόμη δεν ζήσαμε τις συνέπειες των γεγονότων της Μ. Ανατολής και της τραγωδίας της Ιαπωνίας. Αν και υφίστανται εδώ και μήνες, δεν έχουν επηρεάσει ακόμη τη παγκόσμια οικονομία. Σπάνια έχουμε αντιμετωπίσει κατάσταση χαμηλής ζήτησης και προσφοράς ταυτόχρονα. Αυτό ακριβώς όμως, συμβαίνει σήμερα.

Οι αναταραχές στη Μ. Ανατολή εκτόξευσαν στα ύψη τη τιμή του πετρελαίου, μείωσαν τη καταναλωτική ισχύ του μέσου πολίτη, και ανέβασαν τα κόστη παραγωγής. Ταυτόχρονα, στην Ιαπωνία, το τρίδυμο των καταστροφών (σεισμός, τσουνάμι, πυρηνική διαρροή),  έχει πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, και προκάλεσε ζημιά στις διασυνοριακές αλυσίδες παραγωγής, ιδιαίτερα στο τομέα της τεχνολογίας και της κατασκευής αυτοκινήτων.

Το δεύτερο μεγάλο ρίσκο προέρχεται από την Ευρώπη, όπου η δυναμική της Γερμανίας συνέπεσε με τη κρίση χρέους της περιφέρειας της ΕΕ. Η Πορτογαλία μπήκε πρόσφατα στη «λέσχη διάσωσης», με μέλη της την Ιρλανδία και την Ελλάδα, μια κίνηση που έχει σκοπό την αποφυγή χρεοκοπιών που θα τίναζαν στον αέρα το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Ως αντάλλαγμα της έκτακτης δανειοδότησής τους, αυτά τα κράτη μπήκαν πλέον σε φάση αυστηρής λιτότητας. Παρά όμως τον κοινωνικό πόνο που αυτό τους προκαλεί, είναι πολύ αμφίβολο αν βοηθηθούν όσον αφορά στα χρέη τους.

Εν τω μεταξύ, υπάρχει και ο τρίτος παγκόσμιος κίνδυνος, αυτός της αγοράς ακινήτων στην Αμερική, που και πάλι δείχνει να εξασθενεί. Αν και οι τιμές των ακινήτων έπεσαν κατακόρυφα, δεν φαίνεται να σημειώνεται ανάκαμψη. Με την αγορά αυτή να παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη καταναλωτική συμπεριφορά, οποιαδήποτε περαιτέρω πτώση τιμών στα ακίνητα θα μειώσει την εμπιστοσύνη αλλά και τη κατανάλωση. Παράλληλα θα αποτρέψει τις μετακινήσεις των Αμερικανών από ένα σημείο της χώρας σε άλλο, επιδεινώνοντας έτσι το μακροχρόνιο πρόβλημα της ανεργίας.

Τέλος, υπάρχει το τεράστιο δημοσιονομικό πρόβλημα των ΗΠΑ, που αποτελούν την ισχυρότερη οικονομία του πλανήτη, και που παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην υγιή λειτουργία της όλης παγκόσμιας οικονομίας. Έχοντας προχωρήσει σε επιθετικές δημοσιονομικές  δαπάνες για να αποφύγουν τη κατάρρευση, οι ΗΠΑ θα πρέπει τώρα να βρουν τον δημοσιονομικό τους δρόμο. Κάτι τέτοιο θα αφορά σε δύσκολες επιλογές, ευαίσθητες εφαρμογές, και αβέβαιο αποτέλεσμα, τόσο για την αμερικανική κυβέρνηση, όσο και για τη κεντρική τράπεζα (US Federal Reserve).

Όσο η Αμερική αναβάλλει την ώρα του λογαριασμού, τόσο μεγαλώνει ο κίνδυνος για τη θέση του δολαρίου ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα, αλλά και θίγεται η ελκυστικότητα των αμερικανικών ομολόγων ως ασφαλή.

Ο κόσμος πέρασε από μια παρόμοια παγκόσμια οικονομική ανακατάταξη και στο παρελθόν. Τη τελευταία φορά που αυτό συνέβη ήταν μετά τον Β`ΠΠ, όταν οι φρέσκες ΗΠΑ πήραν τη θέση της σχεδόν κατεστραμμένης Βρετανίας στο  διεθνές οικονομικό πηδάλιο. Σήμερα όμως, δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο κράτος που θα μπορούσε να αντικαταστήσει την Αμερική σε αυτό το παγκόσμιο ρόλο.

Τα τέσσερα παραπάνω ρίσκα είναι όλα ουσιώδη, και συνεχώς αυξάνουν σε σημαντικότητα. Ευτυχώς κανένα από αυτά δεν είναι ακόμη ικανό από μόνο του να μεταμορφώσει τη παγκόσμια οικονομία, ενώ όλα μαζί στερούνται ακόμη της δυνατότητας να προκαλέσουν πρόβλημα. Όμως αυτό δεν σημαίνει πως η παγκόσμια οικονομία βγήκε απ τα κόκκινα, και πως έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο. Αντιθέτως, βρίσκεται ακόμη ανάμεσα σε ισχυρές θεραπευτικές και μη δυνάμεις, και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ενισχυθούν οι δεύτερες.

S.A.-Project Syndicate

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 11:32:27

  Καλημερα Strange.
  Εχουμε χορτασει διαπιστωσεις.. Μας λενε "η κριση ειναι ευκαιρια". Ελα εσυ ρε μεγαλε να μου πληρωσεις ΔΕΚΟ, φροντιστηρια και σουπερκαρκετ. Ευκαιριατζηδες.

  To λαθος του αρθου ειναι ενα, "Ευτυχώς κανένα από αυτά δεν είναι ακόμη ικανό από μόνο του να μεταμορφώσει τη παγκόσμια οικονομία, ενώ όλα μαζί στερούνται ακόμη της δυνατότητας να προκαλέσουν πρόβλημα."

  Οταν αποφασισουν οτι τα 1.000 Τρις δολλαρια που κυκλοφορουν ως αερας και debt σε "λογαριασμους" ειναι πολλα, θα διαλυσουν το συμπαν με μια κινηση μεσα σε 10 λεπτα της ωρας on screen. παπαλα. Ποια Ιαπωνια και ποιο ΔΝΤ...
  ολοι χρεωμενοι ειναι με αερα κοπανιστο και οι τοκοι τρεχουν. οσο τρεχουν οι τοκοι του αερα, τοσο θα τρεχουν οι οικονομιες να πουλησουν και να εκμεταλλευτουν τα παντα για να πληρωσουν τους τοκους !! Ποιος Αμαζονιος, ποιος Ασωπος, που ειναι τα βουνα και τα λακγαδια με τα σκουπιδια μας μεσα...

  Το Συστημα θελει Αναπτυξη! στα χαρτια. Στην ουσια Αναπτυξη ειναι η εκμεταλλευση των φυσικων πορων για να μπουν στον κυκλο του χρηματος.

  Ακουω ωρες ωρες και ενα σωρο αφθερεσιες!! ειδικα στα νουμερα, τα οποια δεν γνωριζουν ουτε οι ιδιοι !!
  παραδειγμα Αναπτυξη 3% το χρονο !!! Ολοι χαιρονται !! ειδικα οσοι το λενε !!
  γνωριζει κανεις τι σημαινει μαθηματικα αυτο?
  3% Αναπτυξη το χρονο σημαινει οτι σε 23,3 χρονια θα ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΤΕΙ η Οικονομια !! χαχαχα απο που? πως? ποιος? δλ σε 23,3 χρονια το ΑΕΠ μας θα ειναι 600δις. Σου χωνει ενα στοχο η ΕΕ κ εσυ παπαγαλιζεις.
  Αν σου πουνε 10% το χρονο, σε 7 χρονια το ΑΕΠ θα ειναι 600Δις...

  Στην τελικη κανεις δεν μπορει να προβλεψει την καταστροφη, παρα μονο να την διαπιστωνει. Οταν το 2016 η Κινα θα ξεπερασει τις ΗΠΑ και θα κατεχει και το Χρεος της ( ομολογα της ) ποιος ξερει τι θα συμβει???

  Ουτε ο δικος μας ο Προφητης δεν μπορει να βοηθησει ! χαχαχαχχααα

  ΠΠ

  • Προφήτης avatar
   Προφήτης @ ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 20:31:06

   Κάνουμε φιλότιμες προσπάθειες...

 2. Enzo avatar
  Enzo 30/04/2011 11:40:00

  βασικα σε κανενα συστημα δεν ανακυκλωνεται το χρημα παρα γινεται συσσωρευση του . ετσι η φουσκα μεγαλωνει.
  ε , καποια στιγμη δεν θα σκασει?

 3. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 13:11:58

  «Όταν μια κυβέρνηση πτωχεύει, το κάνει μόνη της. Όταν όμως πτωχεύει μέσω του πληθωρισμού, αναγκάζει τους ιδιώτες πιστωτές να πτωχεύσουν μαζί»......

  Ομορφιες!!

  ΠΠ

 4. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 30/04/2011 13:30:35

  να και ο φιλος μας ο 50Δις...

  Ντερούζ: τώρα αρχίζουν τα δύσκολα

  Σε συνέντευξη του στη βελγική εφημερίδα «Ντε Ταϊντ» ο Σερβάς Ντερούζ αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη της τρόικας στην Αθήνα. Όπως επισήμανε ο επικεφαλής της τρόικας στους πρώτους μήνες υλοποίησης του προγράμματος έχει γίνει πολύ καλή δουλειά, αν και όπως σημείωσε, «επρόκειτο κυρίως για τεχνικά εύκολες εξοικονομήσεις, που προήλθαν από τις περικοπές σε μισθούς και συντάξεις». ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΚΟΛΙΑ ΜΑΣ ΕΒΑΛΑΝ ΣΤΟ ΓΥΨΟ !

  «Τώρα, στην ατζέντα περιλαμβάνονται πιο δύσκολες μεταρρυθμίσεις: ιδιωτικοποιήσεις, μεταρρύθμιση της υγειονομικής ασφάλισης, αναδιάρθρωση των δημόσιων επιχειρήσεων», υπογράμμισε ο Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος …….ανέφερε ότι αυτές οι προσπάθειες «απαιτούν χρόνο και συναντούν μεγαλύτερη πολιτική αντίσταση». ΕΔΩ ΝΑ ΔΕΙΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ.... Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΤΟΥ ΤΟΚΟΥ ΕΡΧΕΤΑΙ..!!!

  Στη διάρκεια του ελέγχου της επόμενης εβδομάδας ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα ανέφερε ότι θα εξεταστούν οι εξοικονομήσεις περίπου 20 δισ. ευρώ που θα πρέπει να γίνουν την περίοδο 2012-2014 αλλά και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, ύψους 50 δισ. ευρώ έως το 2015.... ΠΡΟΛΑΒΕ ΚΑΙ Ο ΣΑΧΙΝΙΔΗΣ.... ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΤΟ ΠΕΡΑΣΕΙ ΝΟΜΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ !!....

  Χάρη στις ιδιωτικοποιήσεις, θα μπορέσει να μειωθεί το κρατικό χρέος κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες, που θα επιτρέψει στο χρέος να γίνει πολύ πιο βιώσιμο, είπε ο Σερβάς Ντερούζ, ο οποίος θεωρεί πάντως ότι «θα χρειαστούν ακόμη αρκετά χρόνια, προτού οι αγορές ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στην Ελλάδα».
  ΠΟΣΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ????χαχαχαααα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΑ?

  Σε ότι αφορά στην έκθεση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους που ετοιμάζουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ ο Σερβάς Ντερούζ υπογράμμισε ότι «σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ανάλυσή μας, το χρέος της Ελλάδας θα αυξηθεί στο 160% του ΑΕΠ το 2012 και μετά θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί». ΤΟ ΑΕΠ ΠΟΣΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ?? ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΙΑ ΒΑΣΗ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΦΩΣΤΗΡΑ.. ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΘΑΝΕΙ ΟΛΟΙ....

  «Η ταχύτητα με την οποία θα μειωθεί το χρέος θα καθοριστεί κυρίως από τρεις παράγοντες: Την τήρηση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος του 5,5%, τις σχεδιαζόμενες ιδιωτικοποιήσεις και την οικονομική ανάπτυξη σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα». ΣΤΟΧΟΣ = 5.5% ΠΡΩΤΟΓΕΝΕΣ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ!! ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ 5% Ή 6%??? ΠΟΙΟΣ ΤΟ ΛΕΕΙ?
  ΠΟΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΡΕ ΦΙΛΕ ΟΤΑΝ ΤΟ ΑΕΠ ΠΕΦΤΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΦΡΑΓΚΟ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ?? ΚΑΙ ΠΙΟ ΠΑΝΩ ΛΕΣ ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ 160%... ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΠΤΩΜΑ..!!!

  ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΤΟΥ ΓΑΠ.. ΑΝΤΙΓΡΑΦΕΙ Ο ΕΝΑΣ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ... ΚΑΠΟΙΟΣ ΤΟΥΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΓΡΑΨΕΙ !!!

  Σε ερώτηση για το αν τελικά η Ευρώπη ενδιαφέρεται περισσότερο, όχι να σώσει την Ελλάδα, αλλά να σώσει τις γαλλικές και γερμανικές τράπεζες που έχουν στο χαρτοφυλάκιό τους πολλά ελληνικά ομόλογα, ο Σερβάς Ντερούζ εκτίμησε ότι «η οικονομική σταθερότητα είναι δημόσιο αγαθό!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΧΑΧΑΧΑΑΑ , από την οποία όλοι μπορούν να επωφεληθούν. «Αν οι Έλληνες δε διασωθούν, τα πράγματα θα είναι χειρότερα για όλους».
  ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ = ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΑΣ/ΣΑΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΜΗ ΣΑΣ ΝΟΙΑΖΕΙ !!!...
  ΔΗΜΟΣΙΟ ΑΓΑΘΟ Η ΕΝΕΣΕΙΣ 100ΔΙς ΣΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΜΑΣ... ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΧΑΣΟΥΡΑ ΧΩΡΙΑ ΣΤΑ ΚΕΡΔΗ !!! ΚΟΦΑΛΕΣ.. ΜΟΝΟΙ ΣΑς ΤΑ ΛΕΤΕ Κ ΕΓΩ ΣΑΣ ΕΧΩ ΣΤΟ ΚΛΑΡΙ .....

  «Καταστροφική μία αναδιάρθρωση» ΟΥΤΕ ΑΥΤΟΣ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΠΡΑΜΑ !!!! χαχαχααααααα

  Αναφερόμενος ειδικότερα στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης, ο Σερβάς Ντερούζ είπε χαρακτηριστικά ότι «ο κόσμος δεν έχει καταλάβει αρκετά ποιο είναι το κόστος και υπερεκτιμά τα οφέλη». ΠΕΣ ΜΑΣ ΕΣΥ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΕΛΕΓΧΤΗ!!.. ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΔΙΑΡΘΩΣΗ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΑΠ ΑΥΤΟ...!

  Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η συμφωνία με την Ελλάδα προβλέπει ότι η χώρα θα έχει πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της, της τάξης του 5,5% του ΑΕΠ, από το 2014 έως το 2020. Το 2009, υπήρχε πρωτογενές έλλειμμα περίπου 10%, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα κενό 16 μονάδων. Ως εκ τούτου, όπως τονίζει ο Σερβάς Ντερούζ, ακόμη και στην περίπτωση που η Ελλάδα αναδιάρθρωνε ( ΕΔΩ ΕΝΝΟΕΙ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ) κατά το ήμισυ το χρέος της, θα εξακολουθούσε να χρειάζεται πλεόνασμα περίπου 3% και στην ουσία, λοιπόν, «δεν θα άλλαζαν και πολλά». ΑΡΑ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΓΑΜΩ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΜΟΥ?? ΧΑΠΙΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ? ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΛΑ ΜΕ 5.5% ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΚΟΥΡΕΜΑ 50% ΠΑΛΙ ΘΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΡΡΩΣΤΟΙ, ΕΝΩ ΠΟΥΛΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ!!! ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΧΘΟΥΜΕ ΣΕ ΠΕΘΑΜΕΝΟ ΑΕΠ???
  ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ??? ΑΚΟΥΤΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ????

  Ο Σερβάς Ντερούζ ανέφερε επίσης ότι δεν έχει υπάρξει ποτέ αναδιάρθρωση στο πλαίσιο μιας νομισματικής ένωσης και επισήμανε ότι μια αναδιάρθρωση χρέους θα ήταν ακόμη πιο επιζήμια για την οικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη, περισσότερο και από την περίπτωση της «Lehman Brothers». TAKE THE EGG AND GET ITS HAIR CUT....

  Παράλληλα αναφέρθηκε στις «τρομερές προσπάθειες» που έχουν καταβάλει οι ελληνικές αρχές και εξέφρασε τη λύπη του για το γεγονός ότι λόγω της κακής οικονομικής συγκυρίας και των στατιστικών αναθεωρήσεων, το έλλειμμα μειώθηκε το 2010 μόνο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, στο 10,5%...
  ΠΟΙΟ 10.5% ΑΦΟΥ ΘΑ ΜΑΣ ΤΟ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΠΑΝΩ !!!
  ΓΛΥΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟ ΓΑΠ ΤΟ ΓΚΑΡΣΟΝΙ ΜΗ ΣΟΥ ΦΥΓΕΙ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΞΥΠΗΤΕΡΗΤΟΙ ΟΙ ΠΕΛΑΤΕΣ ΤΟΚΟΙ!!!.. ΑΝ ΔΕ....

  ΠΠ

  αυτα για να καταλαβετε το δουλεμα και το κουστουμι που μας εχουν ραψει τα κορακια των αριθμων... αριθους τους οποιους οι ιδιοι αμφισβητουν μεσα με μι μονο συνεντευξη. Σχιζοφρενεια και Χαρα.... να πουμε το ποιημα, να πληρωθουμε το μισθουλακο μας και περα βρεχει στην Γυψωμενη Ελλαδα.

  Σας εχω ειδικο κουστουμι ολονων!!!... Πανοπλια με κλειδαρια πανω !

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.