Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρούσαν «αθέτηση πληρωμών» την αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει κάποια δόση
01/05/2015 16:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν θα θεωρούσαν «αθέτηση πληρωμών» την αδυναμία της Ελλάδας να πληρώσει κάποια δόση

Δημοσίευμα Reuters

Οι περισσότεροι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης διαβεβαιώνουν ότι δεν θα υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών» εάν η χώρα χάσει μια από τις δόσεις που οφείλει να αποπληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Η Αθήνα θα πρέπει να καταβάλει σχεδόν 1 δισ. ευρώ στο ΔΝΤ τον Μάιο και περίπου 7 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Μια ενδεχόμενη αδυναμία καταβολής μιας δόσης, μια ενέργεια χωρίς προηγούμενο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτή αντίδραση, επιταχύνοντας ενδεχομένως τις πληρωμές χρέους που διακρατούν άλλοι επίσημοι και ιδιώτες πιστωτές και εντείνοντας τα προβλήματα της Ελλάδας.

Ωστόσο, οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης, ο Standard & Poor's, o Fitch και ο DBRS -οι τρεις από τους τέσσερις μεγάλους- υπογραμμίζουν ότι η μη καταβολή μίας δόσης στους επίσημους πιστωτές, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, μπορεί μεν να οδηγήσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, αλλά όχι και να τη θέση στην κατηγορία της «αθέτησης πληρωμών».

«Αν η Ελλάδα, για οποιοδήποτε λόγο, έχανε μια πληρωμή προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ, αυτό δεν θα συνιστούσε αθέτηση πληρωμών με βάση τα κριτήριά μας καθώς πρόκειται για "επίσημο" τομέα» ανέφερε ο Φρανκ Τζιλ, ο οποίος αξιολογεί την Ελλάδα για λογαριασμό του S&P.

Ο Εντ Πάρκερ του Fitch's και ο Φέργκους Μακόρμικ του DBRS είπαν ότι και οι δικοί τους οίκοι συμμερίζονται την άποψη του S&P.

Όσο για τον οίκο Moody's, ενώ συμφωνεί όσον αφορά τη μη καταβολή μιας δόσης προς το ΔΝΤ, έχει διαφορετική άποψη για την ΕΚΤ. Ο αναλυτής του οίκου για θέματα ευρωζώνης, Ντίτμαρ Χόρνουνγκ, είπε ότι η μη πληρωμή στην ΕΚΤ θα θεωρείτο χρεοκοπία γιατί οι τίτλοι που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι δυνητικά διαπραγματεύσιμοι και επομένως θα αντιμετωπίζονταν με τον ίδιο τρόπο με οποιοδήποτε άλλο διαπραγματεύσιμο χρέος.

Οι νομικοί εμπειρογνώμονες θεωρούν, επίσης ελάχιστο, τον κίνδυνο ενός αυτόματου «αλυσιδωτού πιστωτικού γεγονότος» (croos default) από άλλους επίσημους και ιδιώτες πιστωτές εάν δεν καταβληθεί μια δόση προς το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ. Σύμφωνα με τον Γιάννη Εμμανουηλίδη της Allen & Overy's, η μοναδική πιθανή επίπτωση θα ήταν ότι τεχνικά θα δινόταν η δυνατότητα στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) να ζητήσει την άμεση αποπληρωμή ενός από τα μεγάλα δάνεια που έχουν δοθεί στην Ελλάδα. Όμως δεδομένου ότι το EFSF είναι κυβερνητικά ελεγχόμενο, αυτό φαντάζει απίθανο, σημειώνει το πρακτορείο Ρόιτερς.

imerisia.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Naruto avatar
  Naruto 02/05/2015 09:18:45

  Οι οίκοι αξιολόγησης με την ανοχή που δείχνουν στην αθέτηση πληρωμών της Ελλάδας γίνονται τώρα οίκοι ανοχής ή έτσι ήταν πάντα ?

  • Μεγάλες στιγμές avatar
   Μεγάλες στιγμές @ Naruto 02/05/2015 10:22:08

   Μετά θα πούνε "σας τη φέραμε.Κανονική χρεωκοπία θεωρείται"....

  • οδυσσεύς Κ. avatar
   οδυσσεύς Κ. @ Naruto 02/05/2015 13:33:35

   Τουλάχιστο εμείς οι Έλληνες ξέρουμε στο πετσί μας οτι έτσι ήταν πάντα αφού έδιναν ΑΑΑ στην Leehman brothers την παραμονή του σκασίματός της και την Ελλάδα με ταχύτητα Παγκοσμίου ρεκόρ σε λίγες εβδομάδες απο το Α+ την υποβάθμισαν στο CCC=σκουπίδια. Αυτοί μας απέκλεισαν απ' τις αγορές, απαγορεύοντάς μας την "ανάπτυξη". Και στο χέρι τους είναι να μας κάνουν σούπερ "ανταγωνιστικούς" σε μερικές εβδομάδες πηγαίνοντάς μας ξανά στο Α+. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΛΕΓΧΕΙ.

  • Διογένης avatar
   Διογένης @ Naruto 02/05/2015 13:46:22

   Ο ρόλος τους άκρως αμφιλεγόμενος, οι αμφιβολίες επανέρχρονται δριμύτερες με κάτι τέτοιες δηλώσεις. Ωστόσο, ας είμαστε επιφυλακτικοί με όλα. Δεν ξέρουμε τι ακριβώς παίζεται. Οι οίκοι αντανακλούν μεγαλύτερα συμφέροντα. Θα πάρουν τελικά τη θέση του παίκτη εκείνου, που θα επικρατήσει στο παρασκήνιο. Μην λησμονούμε ότι η ελληνική κρίση είναι το ορατό σκέλος μιας γιγαντιαίας τραπεζο-νομισματικής σύγκρουσης στα παρασκήνια. Θα καθορίσει την ερμηνεία των εξελίξεων ο παίκτης που θα επικρατήσει, ή που επικρατεί. Δεν ξέρουμε την ταυτότητά του, ξέρουμε όμως ότι αυτές οι συγκρούσεις σπάνια φθάνουν στα άκρα και τα περισσότερα πράγματα προχωρούν με παρασκηνιακούς συμβιβασμούς. Προσωπικά - το έγραψα και σε άλλο σχόλιο - νομίζω ότι αυτή η ανοχή θα επιδειχθεί από εκείνους που προσπαθούν να φέρουν τον Τσίπρα σε συνθηκολόγηση. Αν το ταμπλώ γράψει "ρήξη", τότε το παιχνίδι του ευρώ θα έχει χαθεί. Το ότι δεν θα γράψει "ρήξη" είναι επιτυχία της παράταξης του ευρώ. Γιατί και πώς φτάσαμε σε αυτό το σημείο, δεν γνωρίζουμε, αλλά πάντως φαίνεται ότι εδώ η παράταξη του ευρώ κέρδισε στο παρασκήνιο μια σημαντικη ανάσα στην προσπάθειά της να αναγκάσει τον Τσίπρα να συνθηκολογήσει, κερδίζοντας μερικές κρίσιμες ώρες/ημέρες/εβδομάδες. Αν είναι για καλό ή για κακό της χώρας, δεν γνωρίζω. Προσωπικά θα προτιμούσα να μας είχαν τραβήξει την πρίζα στις 20 Φεβρουαρίου, αντί να μας δώσουν μια συμφωνία που έδωσε χρόνο στον Τσίπρα και καθόλου χρήμα στην Ελλάδα. Με μερικές ώρες κλειστά τα ΑΤΜ όλα θα είχαν τελειώσει υπέρ του ευρώ. Και σε τελική ανάλυση υπέρ της Ελλάδας, διότι αυτή τη στιγμή το συμφέρον της Ελλάδας φαίνεται ξεκάθαρα να είναι με την παράταξη του ευρώ: Αν είναι να πάμε στη δραχμή, πρέπει να πάμε με τελείως διαφορετικούς όρους.

   • οδυσσεύς Κ. avatar
    οδυσσεύς Κ. @ Διογένης 02/05/2015 14:07:20

    Συμφωνώ με την ανάλυσή σου, αλλά στην τελευταία παράγραφο θα μου επιτρέψεις Διογένη να διαφωνήσω. Προσωπική μου εκτίμηση είναι οτι άν έκλειναν στον Τσίπρα τα ΑΤΜ όπως έκαναν στον Αναστασιάδη, όλα θα είχαν τελειώσει ΚΑΤΑ του ευρώ. Διότι ο Τσίπρας θα προχωρούσε σε ΑΜΜΕΣΗ ΚΡΑΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ των Τραπεζών και Δραχμή, που ο Αναστασιάδης ούτε να διανοηθεί ποτέ δεν θα τολμούσε. Γι αυτό και οι Ευρωκράτες δεν έκαναν αυτό που λές. Δεν είναι οτι δεν το σκέφτηκαν, ή οτι λυπήθηκαν τον Τσίπρα ή εμάς...

    • Διογένης avatar
     Διογένης @ οδυσσεύς Κ. 02/05/2015 14:19:57

     Χαχαχα! Και θα τους την έφερνε, ε; Μεγάλη ζημιά βρε θα πάθαιναν! Γι' αυτό υπέγραψε πανικόβλητος ό,τι του υπαγόρευσαν στις 20 Φεβρουαρίου! Αυτά τα ηρωϊκά "προσέξτε γιατί θα αυτοπυπρποληθώ και εσείς μετά θα ιδρώσετε από τη ζέστη" σας κάνουν διασκεδαστικούς εσάς τους Συριζαίους, αλλά το κακό είναι ότι πλήθος ηλιθίων συμπατριωτών μας σας πιστεύουνε... Αισθάνομαι και άσχημα κιόλας, διότι ενεπλάκην σε σοβαρή συζήτηση μαζί σου.

 2. Naruto avatar
  Naruto 02/05/2015 17:58:12

  Πού θα πάει θα μας δέρνουν , θα μας δέρνουν , θα κουραστούν , θα ιδρώσουν ,θα κρυολογήσουν , θα αρρωστήσουν , θα πεθάνουν και εμείς θα ζήσουμε επιτέλους ευτυχισμένοι .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.