10/11/2010 16:37
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ξένοι επενδυτές αποσύρονται απο την περιφέρεια της Ευρώπης

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times , οι  ξένοι επενδυτές μείωσαν τις τοποθετήσεις στα κρατικά ομόλογα των αποκαλούμενων περιφερειακών κυβερνήσεων της ευρωζώνης, καθώς κλιμακώνονται οι φόβοι για την υγεία των οικονομιών τους. Οι εγχώριες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οίκοι αντικατέστησαν τους ξένους ομολόγους τους στην κατοχή ομολόγων της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στο β΄ τρίμηνο, στο ζενίθ της κρίσης χρεών, εν μέσω φόβων για στάσεις πληρωμών. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η  τάση αυτή, την οποία εντοπίζει έρευνα της Citigroup με βάση στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Eurostat, συνεχίζεται μετά το β΄ τρίμηνο και οι δημοπρασίες κρατικών ομολόγων συγκεντρώνουν σχεδόν αποκλειστικά εγχώριους αγοραστές.

Την ίδια περίοδο, οι εγχώριες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οίκοι έχουν έρθει να καλύψουν το κενό με αύξηση των τοποθετήσεων σε εγχώρια κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με έρευνα της Citigroup.

Σύμφωνα με αρκετούς επενδυτές, η κρίση χρεών της ευρωζώνης έχει εισέλθει σε νέα φάση, καθώς αυξάνονται οι φόβοι ότι πολλές αδύναμες οικονομίες της Ευρώπης θα χρειαστεί να κάνουν αναδιοργάνωση χρεών.

Τα κρατικά ομόλογα που κατείχαν ξένες τράπεζες και χρηματοπιστωτικοί οίκοι μειώθηκαν στο β΄ τρίμηνο κατά 14% στην Ελλάδα, 12% στην Πορτογαλία, 8% στην Ισπανία και 5% στην Ιρλανδία.  Τα ξένα ενεργητικά στα ομόλογα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας μειώθηκαν στο 65% του συνολικού ανοίγματος από το β΄ τρίμηνο, έναντι 85% το 2009. Μειώθηκαν στο 55% από 70% στην Ελλάδα και 38% από 43% στην Ισπανία, την ίδια περίοδο.

Οι εγχώριες τράπεζες και οίκοι αγόρασαν το 75% της ελληνικής έκδοσης βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, χθες.

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.