17/09/2012 18:08
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ξένοι επενδυτές έρχονται ή φευγουν;

Επικρατεί η λανθασμένη αντίληψη επειδή άνοιξε  το παράθυρο των 2-4 μηνών όπου θα μπει λίγο φως στην Ελλάδα μέσω μιας κατασκευασμένης ευφορίας, οι ξένοι επενδυτές κερδοσκόποι και πραγματικοί επενδυτές θα έρθουν στην Ελλάδα.

Εξαιρώντας τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και ειδικά τις κινήσεις της Goldman Sachs που τοποθετείται στο ελληνικό χρηματιστήριο στον FTSE 20 ειδικά στον ΟΤΕ αλλά και σε τράπεζες π.χ. Πειραιώς, εξαιρώντας τις κερδοσκοπικές κινήσεις και αγοραπωλησίες ορισμένων ξένων στο ΧΑ, νέοι επενδυτές που θα επενδύσουν παραγωγικό κεφάλαιο στην Ελλάδα δεν έχουν υπάρξει.

Διαχρονικά αν δει κανείς την συμπεριφορά των ξένων επενδυτών σε χώρες και χρηματιστήρια που βρέθηκαν σε ιστορικά χαμηλό οικονομικό και χρηματιστηριακό κύκλο, πρώτα εμφανίζονται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και εν συνεχεία τα παραγωγικά.

Η Ελλάδα βιώνει συνθήκες πρωτόγνωρες λόγω της ύφεσης στην οικονομία που έφθασε στο 4ο έτος ή σωρευτικά μείωση του ΑΕΠ 18% και το χρηματιστήριο βρίσκεται κοντά στα ιστορικά χαμηλά κοινώς στον πάτο του χρηματιστηριακού κύκλου.

Το ΧΑ έχει ανακάμψει 57% από το ιστορικό χαμηλό των 470 μονάδων.

Ανοίγοντας εικονικά ή πραγματικά – αυτό θα αποδειχθεί προσεχώς – το παράθυρο το window ώστε να μπει λίγο φως μετά από παρατεταμένο σκοτάδι, υπήρξε μια κινητικότητα κερδοσκοπικού κεφαλαίου στον ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και δευτερευόντως στις τράπεζες.

Ουσιαστικά με χρηματιστηριακούς όρους μπορούμε να μιλάμε για αλλαγή τάσης στο ΧΑ πάνω από τις 850-900 μονάδες. Η κυρίαρχη τάση στο ΧΑ παραμένει πτωτική και μόνο η αποφασιστική διάσπαση των 850 με 900 μονάδων θα αλλάξει την τάση.

Πότε θα πούμε ότι είδαμε το ιστορικό χαμηλό και δεν υπάρχει περίπτωση να το ξαναδούμε ότι το ΧΑ διασπάσει αποφασιστικά τις 1000 – 1200 μονάδες.

Αυτά όμως είναι προβολές στο μέλλον και η πιθανότητα τους είναι σχετική.

Μέχρι τώρα λοιπόν έχουμε καταγράψει κάποιες κινήσεις κερδοσκοπικών κεφαλαίων αλλά όχι πραγματικά μαζικές κερδοσκοπικές τοποθετήσεις ξένων στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Για να επιβεβαιωθεί ο ιστορικός κανόνας ότι πρώτα έρχονται τα κερδοσκοπικά κεφάλαια και μετά οι πραγματικοί επενδυτές θα πρέπει να δούμε με μαζικότητα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια στο ΧΑ.

«Κατά βάση η κερδοσκοπία είναι εσωτερικά υποκινούμενη υπόθεση με συμμετοχή κάποιων ξένων όχι όμως μαζικά.

Άρα αναμένεται να δούμε κερδοσκοπικά κεφάλαια με μεγαλύτερη μαζικότητα. Αν αυτό δεν συμβεί θα πρέπει να είμαστε άκρως επιφυλακτικοί» αναφέρει και ορθά τραπεζικό στέλεχος με εμπειρία στα οικονομικά και χρηματιστηριακά θέματα.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις.

Η διεθνής εμπειρία διδάσκει σε όλους ότι οι πραγματικές ιδιωτικοποιήσεις εδικά εταιριών εισηγμένων σε οργανωμένη χρηματιστηριακή αγορά στο ναδίρ του καθοδικού κύκλου είναι όχι μόνο λανθασμένη αλλά και επικίνδυνη.

Οι ιδιωτικοποιήσεις ως μηχανισμός ενεργοποίησης της οικονομίας είναι ορθές, αρκεί να γίνονται με σωστό τρόπο.

Στο ναδίρ του καθοδικού οικονομικού και χρηματιστηριακού κύκλου πωλούνται μη εισηγμένες εταιρίες σε οργανωμένες χρηματιστηριακές αγορές.

Πωλούνται ακίνητα ή πάσης φύσεως assets που δεν επηρεάζονται από τις διακυμάνσεις των αγορών.

Εφόσον κατά το πρώτο κύμα ιδιωτικοποιήσεων έχουν υπάρξει θετικά αποτελέσματα και επιδράσεις και στην χρηματιστηριακή αγορά τότε ενεργοποιούνται και τα σχέδια αποκρατικοποιήσεων.

Το ΧΑ έχει ανακάμψει 57% από τα ιστορικά του χαμηλά τις 470 μονάδες και η κυβέρνηση σπεύδει να πωλήσει με άκομψο τρόπο εισηγμένες εταιρίες.

Όμως ακόμη και σε αυτή την περίπτωση δηλαδή του στόχου προσέλκυσης ξένων κεφαλαίων είναι αδύνατο να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα ουσίας και όχι εντυπώσεων καθώς την ίδια στιγμή αποχωρούν από την Ελλάδα οι δύο μεγαλύτερες γαλλικές τράπεζες η Societe Generale και η Credit Agricole και η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας η Millennium bank BCP.

Οι Γαλλικές τράπεζες πουλάνε την Emporiki και την Geniki και αν δεν υπήρχαν οι αυστηροί όροι και δεσμεύσεις της ΤτΕ για να παραμείνουν μέσω μιας διαδικασίας ανταλλαγής μετοχών θα αποχωρούσαν κακήν κακώς.

Πέραν από επενδυτές – αρπακτικά που θα έρθουν να αγοράσουν σε εξευτελιστικές τιμές ποιος σοβαρός ξένος επενδυτής θα έρθει να αγοράσει Ελλάδα όταν οι ξένες τράπεζες αποχωρούν;

Με εξαίρεση ορισμένους κλάδους π.χ. ΟΠΑΠ τυχερά παιχνίδια που δεν πρόκειται για παραγωγική επένδυση αλλά για τζόγο δεν μπορεί να υπάρξουν σημαντικές συμφωνίες ξένων στην Ελλάδα όσο η ύφεση παραμένει στην οικονομία και οι μεγάλες ξένες τράπεζες αποχωρούν. Την Δωδώνη π.χ. θα την πάρει μια εταιρία Βρετανική με Ρώσο μεγαλομέτοχο!!!

Η αποχώρηση του ξένου banking από την Ελλάδα έχει τεράστια σημασία, σημειολογική και επικοινωνιακή και δυστυχώς είναι μόνο αρνητική.

www.bankingnews.gr

ΣΧΟΛΙΑ

 1. franc avatar
  franc 17/09/2012 18:39:15

  Δεν καταλαβαίνω την μονομανία με τα "ξένα κεφάλαια" που θα επενδύσουν στην Ελλάδα. Δηλαδή τα κεφάλαια των Αγγελοπουλαίων ή του Ισίδωρου Κούβελου είναι "Ελληνικά"? Αφού μέσω City ,Ελβετίας κλπ. Offshore δεν κινούνται? Δηλαδή στην Ελλάδα καταρρίπτεται ο Μαρξισμός που λέει οτι το κεφάλαιο δεν έχει πατρίδα? Αν τους 1200000 ανέργους τους επαναπροσλάβουν αποκλειστικά Ελληνες κεφαλαιούχοι και με "Ελληνικά" κεφάλαια δεν θα το δεχθούμε? Αν με "Ελληνικά" καφάλαια ξαναπιάσουμε την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα του 2009 θα μας κακοφανεί?.
  Μπορεί να μην έχουμε αυτάρκεια σε λεμόνια πατάτες κρεμμύδια και κρέας,
  ομως είμαι βέβαιος οτι η Ελλάδα έχει ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΣΕ "EΛΛΗΝΙΚΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ" που όπως όλα τα σοβαρά κεφάλαια βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους και μετακινούνται εντός δευτερολέπτων απο την μία άκρη της γής ως την άλλη. Αυτός είναι κατα τη γνώμη μου και ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ που δεν έρχονται ξένα κεφάλαια στην Ελλάδα. Μόλις "σκάσει μύτη" μια επενδυτική ευκαιρία με κέρδη, αμέσως τα "Ελληνικά κεφάλαια" την αρπάζουν. Κι αν κάποιο δυνατό ξένο κεφάλαιο παρεισφρήσει αμέσως το εξουδετερώνουν με τον απόλυτα ελεγχόμενο (κατά Κώστα Καραμανλή) κρατικό τους μηχανισμό.
  Να μην ξεχνάμε οτι ο τέως Πρωθυπουργός ομολόγησε ευθέως οτι το Ελληνικό κράτος κυβερνάται από τους "νταβατζήδες" δηλαδή τα "Ελληνικά κεφάλαια".
  Βεβαίως πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Αν οι "οίκοι αξιολόγησης" δεν ξαναχτυπήσουν ως τα Χριστούγεννα μόνο τότε η "πολιορκία" των PIIGS απο τις "αγορές" θα έχει λυθεί και η κρίση θα μεταφερθεί σε άλλες χώρες-θύματα.

  • GLAD avatar
   GLAD @ franc 18/09/2012 14:46:56

   Πολλές αλήθειες σε λίγες γραμμές.

 2. Enzo avatar
  Enzo 17/09/2012 21:12:35

  Προς το παρόν φεύγουν .
  Ρε παιδια και όλα καλα να πάνε με την οιΚονομια θελουμε τουλάχιστον μια δεκαετία για να ανεβεί η καταναλωση στα παλαιά επίπεδα .
  Ποιος θα έρθει να επενδύσει ;
  Βάλε χωριά και την κρατικές μεταρρυθμίσεις που ποιος ξέρει ποσα χρόνια θα πάρουν .
  Όταν γίνουμε σοβαρό κράτος τα ξαναλέμε .
  Τα καλα τεμάχια στους ντόπιους θα περάσουν .οι αποκρατικοποιήσεις εννοώ .

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.