#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
28/01/2013 10:30
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι μισοί ιδιοκτήτες δεν τα βγάζουν πέρα με τα χαράτσιαΈνας στους δύο ιδιοκτήτες δεν θα μπορέσει να πληρώσει φέτος την εφορία, ένας στους δύο εισπράττει το νοίκι με καθυστέρηση ή δεν το εισπράττει καθόλου, ένας στους δύο δεν έχει εισοδήματα από ακίνητα αλλά πληρώνει μόνο φόρους…

Η εικόνα κατάρρευσης της κτηματαγοράς και της μισθωτικής αγοράς προκύπτει ανάγλυφη από τα αποτελέσματα έρευνας της εταιρίας Κάπα Research, που έγινε για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων: Φαίνεται ότι σχεδόν διπλάσιο θα είναι το ποσοστό των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν θα πληρώσουν φέτος το «χαράτσι» της ΔΕΗ, σε σχέση με το ποσοστό εκείνων που δεν το πλήρωσαν την πρώτη χρονιά επιβολής του (2011).

Αυξητική πορεία

Συγκεκριμένα, το «χαράτσι» (ΕΕΤΗΔΕ) του 2011 (που ήταν σε 2 δόσεις) δεν πλήρωσε το 8,9% των φορολογουμένων που είναι ιδιοκτήτες ακινήτων, το χαράτσι του 2012 (που εισπράττεται με τους τρέχοντες λογαριασμούς της ΔΕΗ, σε 5 δόσεις) δεν πληρώνει το 12,2% των ιδιοκτητών, ενώ το χαράτσι για το 2013, που ακολουθεί σε συνδυασμό με τους άλλους φόρους, όπως ΦΑΠ και φόρο εισοδήματος ενοικίων, δηλώνει κατηγορηματικά πως «δεν θα μπορεί» να το πληρώσει το 15,8% των ιδιοκτητών. Εάν μάλιστα συνεκτιμηθεί πως υπάρχει ένα επιπλέον ποσοστό 38,1% που δηλώνει ότι φέτος «μάλλον δεν θα μπορεί» να πληρώσει τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ μέσω ΔΕΗ, φόρος εισοδήματος), τότε προκύπτει πως το 54% των Ελλήνων ιδιοκτητών ακινήτων (1 στους 2) δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις φορολογικές του υποχρεώσεις!

Δυσφορία

Η έρευνα αναδεικνύει την εξάντληση της οικονομικής δυνατότητας των ιδιοκτητών ακινήτων να ανταποκριθούν στις πολλαπλές φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, το Σάββατο, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της ΠΟΜΙΔΑ, στην οποία παρευρέθησαν και μίλησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι αποδοκιμάσθηκαν έντονα από τους ιδιοκτήτες.

Μάλιστα, η δυσφορία των φορολογουμένων ιδιοκτητών δεν κατευθύνθηκε μόνο σε εκπροσώπους κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν η εκπρόσωπός του υποσχέθηκε πως θα καταργήσει τα χαράτσια που επιβαρύνουν την ακίνητη ιδιοκτησία. Ο γενικός γραμματέας Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών και ταυτόχρονα γενικός γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα της γενικής συνέλευσης της ΠΟΜΙΔΑ, επιχειρώντας να κατευνάσει τις αντιδράσεις των ιδιοκτητών, είπε πως ούτε ο ίδιος μπορεί να πληρώσει τους φόρους.

Σε αδιέξοδο

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά στις 21 και 22 Ιανουαρίου, σε δείγμα 1.414 ατόμων από όλη τη χώρα. Το ποσοστό εκείνων που εκτιμούν ότι δεν θα μπορέσουν την επόμενη χρονιά να πληρώσουν τους φόρους στα ακίνητα (ΦΑΠ, «χαράτσι», φόρος εισοδήματος) εκτοξεύεται στο 54%, ενώ άλλο ένα 32% δηλώνει ότι μάλλον θα ανταποκριθεί, χωρίς όμως να είναι σίγουρο. Όσοι αδυνατούν να πληρώσουν τους φόρους ακινήτων στο μέλλον θα επιλέξουν να πουλήσουν κάποιο ακίνητο (ακόμη και κάτω από την αντικειμενική του αξία) ή να δανειστούν ή ακόμη και να αφήσουν τα ακίνητα να τα κατάσχει το Δημόσιο.

Είναι ενδεικτικό ότι το 54% των ιδιοκτητών δεν έχει εισοδήματα από τα ακίνητά του και πληρώνει μόνο φόρους. Επίσης, ένας στους τέσσερις διαθέτει πάνω από το 30% των εσόδων από ενοίκια για την πληρωμή των φόρων κεφαλαίου (έκτακτες εισφορές, ΕΤΑΚ, ΦΑΠ, ΕΕΤΗΔΕ) χωρίς να υπολογίζεται ο φόρος εισοδήματος.

Εικόνα - σοκ

Άλλα σημαντικά ευρήματα από την έρευνα είναι τα εξής:

•      Η κρίση στη μισθωτική αγορά έχει χτυπήσει κυρίως τα επαγγελματικά ακίνητα αλλά και τις κατοικίες. Από τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών χώρων, το 24,7% έχει κενά / ελεύθερα ακίνητα ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα σπίτια κυμαίνεται στο 12%.

•      Καθολική είναι η μείωση των εισοδημάτων από εκμετάλλευση ακινήτων. Το 24,3% δηλώνει ότι την τελευταία διετία τα εισοδήματα από ακίνητα μειώθηκαν πολύ, το 60,4% αρκετά και το 14,1% λίγο. Δηλαδή, το 99,1% των ιδιοκτητών υπέστη μείωση εισοδημάτων.

•      Η συντριπτική πλειοψηφία (πάνω από 80%) των ιδιοκτητών έχει κάνει μειώσεις ενοικίων που κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 25%, ενώ πάνω από 50% διαμορφώνεται το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι εισπράττουν τα ενοίκια με καθυστέρηση.

•      Συντριπτικό (82,7%) είναι επίσης το ποσοστό εκείνων που δηλώνουν ότι η μίσθωση ακινήτων είναι δραστηριότητα που αποφέρει ζημιές και όχι κέρδη, ενώ περισσότεροι από τους μισούς θεωρούν ότι συμφέρει καλύτερα να νοικιάζει κανείς κατοικία, παρά να διαθέτει ιδιόκτητη.

•      Το 30% των ιδιοκτητών θεωρεί ότι η αντικειμενική αξία των ακινήτων του είναι μεγαλύτερη από την εμπορική, ενώ το 22% θεωρεί ότι οι αντικειμενικές έχουν εξισωθεί με τις εμπορικές. Ήδη το 11% έχει επιχειρήσει να πουλήσει ακίνητα κάτω από την αντικειμενική αξία και το 6% σε τιμή ίση με την αντικειμενική.

•      Ένας στους τέσσερις δανειολήπτες δεν εξοφλεί έγκαιρα τις δόσεις του δανείου, ενώ το ποσοστό όσων εκτιμούν ότι δεν θα μπορούν να εξυπηρετούν το δάνειό τους στο μέλλον διαμορφώνεται στο 48%.

•      Το 81,8% του πληθυσμού είναι ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου, σπιτιού ή επαγγελματικής χρήσης.

•      Το 13% των ιδιοκτητών έχει κάποιας μορφής αυθαιρεσία. Από αυτούς, λιγότεροι από τους μισούς (46,5%) έχουν προχωρήσει τη διαδικασία νομιμοποίησης. Όσοι δεν το έχουν κάνει, ζητούν μεταξύ άλλων χαμηλότερα πρόστιμα, μονιμότερη λύση νομιμοποίησης και χαμηλότερες αμοιβές μηχανικών για να προχωρήσουν.

 «Δημεύουν τις περιουσίες μας»

«Στόχος της φορολογίας στην ακίνητη περιουσία είναι η δήμευση της ίδιας της περιουσίας ή η λεηλασία των καταθέσεων της ελληνικής οικογένειας με πρόσχημα την κατοχή ακινήτων;», διερωτήθη ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ και πρόεδρος της Διεθνούς Ενώσεως Ιδιοκτητών Ακινήτων (UIPI) Στράτος Παραδιάς.

Ο κ. Παραδιάς μίλησε για πλειστηριασμούς και φυλακίσεις που είναι «επί θύραις»: «Ποια θα είναι η τύχη των δεκάδων χιλιάδων ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας που δεν θα μπορούν πια να πληρώνουν τον ετήσιο ληστρικό ΦΑΠ, όταν διαπιστωθεί ότι δεν θα υπάρχουν ούτε αρκετά “κοράκια” να αγοράσουν όλα τα ακίνητα «κοψοχρονιά» ούτε αρκετές φυλακές για να εγκλειστούν όλοι όσοι θα χρωστούν κάθε χρόνο και μεγαλύτερα ποσά;», είπε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, η αναγνωρισιμότητα της οποίας, όπως έδειξε η έρευνα, είναι υψηλή (το 61,3% δηλώνει ότι γνωρίζει την Ομοσπονδία και το 51% έχει θετική ή πολύ θετική γνώμη γι’ αυτήν).

Μιχάλης Βουτσαδάκης, στον «Ελεύθερο Τύπο»

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Λιογκος avatar
  Λιογκος 28/01/2013 10:48:31

  Επίταξη και εδώ!

 2. Σοφία avatar
  Σοφία 28/01/2013 12:45:45

  Οι μεγαλυτερες μειωσεις ενοικιων εχουν γινει σε παλαια και μικρα ακινητα, κυριως διαμερισματα ( για ευνοητους λογους) , τα οποια εχουν λογω παλαιοτητας πολυ μεγαλα εξοδα συντηρησης και επισκευης.
  Αν τωρα υπολογισετε οτι οι περισσοτεροι ενοικιαστες δεν ειναι συνεπεις (και με το δικηο τους) καταλαβαινετε την απελπιστικη κατασταση που βρισκονται οσοι εχουν "εισοδημα" μονο απο ακινητα αυτης της κατηγοριας.

 3. Zame avatar
  Zame 28/01/2013 13:30:26

  το ΧΤΥΠΗΜΑ ειναι ΚΑΤΩ από την ΖΩΝΗ.. ειδικά όταν αυτά έχουν δανειοδοτηθεί με τιμές της τότε αγοράς..& ερχεται ο χρόνος να λειτουργεί ωφέλιμα αποκλειστικά & μόνον για Τράπεζες & κοράκια..

 4. νεφέλη avatar
  νεφέλη 28/01/2013 13:47:14

  Το γεγονός πασίγνωστο...
  Αγνωστες παραμένουν οι προθέσεις της κυβέρνησης,
  ως προς την αντιμετώπιση του.
  Οσους και να φυλακίσουν όφελος δεν θα έχουν...ουκ αν λάβεις παρα του μη έχοντος, ένεκα.
  Από ενδεχόμενες κατασχέσεις, θα επιβαρυνθούν με δικαστικά έξοδα, οπότε τα οφέλη περιορίζονται σημαντικά.
  Μόνες λύσεις το κούρεμα χρεών κι η απευθείας συνενόηση με τους ιδιοκτήτες για συμψηφισμό χρεών με απευθείας παραχώρηση ιδιοκτησιών προς το δημόσιο.
  Ολα τα άλλα, μόνο τα ποσοστά των αυτοκτονιών θα αυξάνουν....

  • ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ avatar
   ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ @ νεφέλη 28/01/2013 14:03:10

   "Απευθείας συνενόηση με τους ιδιοκτήτες για συμψηφισμό χρεών με απευθείας παραχώρηση ιδιοκτησιών προς το δημόσιο."
   Να τις κάνει τι στην κατάσταση μάλιστα που θα τις παραλάβει?
   Εχεις δεί σπίτι Ελληνα που του το κατάσχεσε η τράπεζα?
   Εκ πείρας γνωρίζω οτι μόνο σκελετος μένει. Κουφώματα,ντουλάπια, πλακάκια, εγκαταστάσεις ακόμα και σοβάδες έχουν κάνει φτερά μέχρι να τελειώσει η δικαστική διαδικασία...
   Αν δεν το κάνει ο ίδιος ο ιδιοκτήτης απλά το παραδίδει στους επαίοντες που δεν αφήνουν ούτε ενα καλώδιο στους τοίχους...

 5. Μικρασιάτης avatar
  Μικρασιάτης 28/01/2013 17:08:16

  ΑΝ δεν μειωθουν οι αντικειμενικες αξιες των ακινητων, τουλαχιστον 30%, ΑΝ δεν εχει ενα νορμαλ αφορολογητο (~150.000) ο νεος - Φ.Α.Π, μαζι με χαμηλες κλιμακες 0,05%- 0,1% για τις μικρες και μεσαιες περιουσιες, τοτε βλεπω πολυς κοσμος να οδηγειται στην απελπισια, με οτι αυτο συνεπαγεται....!

  Απλα να μην ξεχναμε, οτι τις αποφασεις τις παιρνουν προσωπα, κι οχι ανωνυμοι κομματικοι μηχανισμοι...

 6. dimitris avatar
  dimitris 28/01/2013 17:15:02

  νόμιζα οτι το δημόσιο κάνει ότι μπορεί για να αποκρατικοποιησει (γιατί έτσι είναι σωστό, το κράτος δεν πρέπει να είναι ιδιοκτήτης κλπ κλπ κλπ.... όπως ισχυρίζονται κάποιοι), πώς θα (σας) φανεί όταν θα κάνει το εντελώς αντίθετο με τις ιδιοκτησίες των απλών πολιτών; κατά τα άλλα η Σοβιετική Ενωση σας ενοχλούσε...

 7. iakovos avatar
  iakovos 20/10/2013 09:24:17

  Στο παρακάτω λινκ, εξηγώ γιατί είναι αντισυνταγματική η φορολόγηση των ακινήτων στην Ελλάδα

  http://www.scribd.com/doc/177322868/%CE%A6%CE%9F%CE%A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%91-%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%9D%CE%97%CE%A4%CE%A9%CE%9D-2

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.