20/08/2013 07:15
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι καλές προθέσεις για τη «μαύρη» εργασία εύκολα καίγονται

Ιδιαίτερα αξιοπρόσεκτη είναι η πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας για την αντιμετώπιση της «μαύρης» εργασίας που σαρώνει όλη την Ελλάδα και αποστερεί τεράστια έσοδα από το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο που ανακοίνωσε ο Γ. Βρούτσης προβλέπει ότι το πρόστιμο πηγαίνει στο 8πλάσιο του κατώτατου μισθού δηλαδή 10.550 ευρώ ανά αδήλωτο εργαζόμενο.

Πιο αναλυτικά:

α) Ειδικός Επιθεωρητής Εργασίας ή Επιθεωρητής Εργασίας που διαπιστώνει τη μη αναγραφή εργαζομένου στον ισχύοντα πίνακα προσωπικού που τηρείται από τον εργοδότη θα επιβάλλει το πρόστιμο επι τόπου χωρίς να καλείται ο εργοδότης για εξηγήσεις, όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Για την παράβαση αυτή το πρόστιμο που θα επιβάλλεται θα είναι: ο κατώτατος νόμιμος νομοθετημένος μισθός, μη προσαυξημένος για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί (18) δεκαοχτώ μήνες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - υπάλληλο και το κατώτατο νόμιμο νομοθετημένο ημερομίσθιο, μη προσαυξημένο για κάθε τριετία προϋπηρεσίας επί τετρακόσιες τρεις (403) ημέρες εργασίας για κάθε αδήλωτο εργαζόμενο - εργατοτεχνίτη, ανάλογα με την ηλικιακή διάκριση που θεσπίζει η υποπαράγραφος ΙΑ 11 του άρθρου πρώτου του ν. 4093/2012 .

Σε περίπτωση υποτροπής, εκτός από το χρηματικό πρόστιμο η επιχείρηση θα κλείνει, ή ολόκληρ, ή στο κομμάτι που έχει διαπιστωθεί η παράβαση.

Άλλες παραβάσεις:

 

α) Μη επίδειξη ειδικού βιβλίου υπερωριών.

β) Μη επίδειξη βιβλίου ημερησίων δελτίων απασχολουμένου προσωπικού οικοδομικών και τεχνικών έργων.

γ) Μη επίδειξη εντύπων όρων ατομικών συμβάσεων εργασίας του προσωπικού, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, οικονομικές υπηρεσίες κλπ).

δ) Μη επίδειξη εκκαθαριστικών σημειωμάτων αποδοχών προσωπικού για το τελευταίο τουλάχιστον τρίμηνο, όπου αυτά τηρούνται (έδρα ή υποκατάστημα ή παράρτημα ή χωριστές εγκαταστάσεις ή κεντρικό σύστημα διοίκησης ή διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού ή οικονομικές υπηρεσίες κλπ).

Επιβαλλόμενο πρόστιμο για κάθε επιμέρους παράβαση :

α) Για επιχείρηση /εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 1 έως 10 πρόστιμο: Τριακόσια ευρώ (300,00 €).

β) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 11 έως 50 πρόστιμο : Χίλια ευρώ (1.000,00 €).

γ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 51 έως 150 πρόστιμο: Δύο χιλιάδες ευρώ (2.000,00 €).

δ) Για επιχείρηση/ εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 151 έως 250 πρόστιμο: Τρεις χιλιάδες ευρώ (3.000,00 €).

ε) Για επιχείρηση/εργοδότη με αριθμό εργαζομένων από 251 και άνω πρόστιμο: Πέντε χιλιάδες ευρώ (5.000,00 €).

Ολα καλά με τα πρόστιμα αλλά στην Ελλάδα τελικά τι είναι αυτό που φταίει και δεν λειτουργεί τίποτε; Γιατί δεν εφαρμόζονται οι νόμοι, αν και υπάρχουν πολλοί; Μήπως το νέο σχέδιο του υπουργείου απλά θα μείνει στα χαρτιά;

Ας υποθέσουμε ότι τα υψηλά πρόστιμα τρομάζουν τους παραβάτες οι οποίοι κατά κόρον χρησιμοποιούν εργαζόμενους, κυρίως, μετανάστες, που δεν τους δηλώνουν. Δηλαδή δεν θα ξαναπροσλάβουν παράνομα υπαλλήλους επειδή 18πλασιάστηκαν τα πρόστιμα; Εισπράττονται ποτέ αυτά τα πρόστιμα, ακόμη κι αν επιβάλλονται;

Διότι αν ο επιχειρηματίας ξέρει ότι θα φάει πρόστιμο αλλά θα κάνει συνεχείς ενστάσεις, θα βάλει τα... μέσα του και τελικά είτε δεν θα πληρώσει τίποτε, είτε θα πληρώσει ελάχιστα κι αυτά σε 3-4 χρόνια, γιατί να μην προσλάβει παράνομους εργαζόμενους;

Και υπάρχει και κάτι άλλο. Προτού το υπουργείο ανακοινώσεις δρακόντειους νόμους και πρόστιμα – φωτιά, εξασφάλισε τη δημιουργία ενός πολυπληθούς και ισχυρού σώματος επιθεωρητών που θα κάνουν ελέγχους; Πώς θα ελέγχονται όλοι αυτοί οι παράνομοι επιχειρηματίες;

Καλά είναι τα σχέδια και πιθανόν πολύ καλές και οι προθέσεις. Αλλά χρειάζεται και σωστή προετοιμασία διότι και οι καλές προθέσεις καίγονται πολύ εύκολα.

 

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αναξ avatar
  Αναξ 20/08/2013 11:38:08

  Αλήθεια θαταν ενδιαφέρον να δούμε πόσοι εργαζόμενοι στη "μαύρη" θα το ομολογούν εφ' εξής και θα προτιμούν την ανεργία, προκειμένου να φάει το πρόστιμο το αφεντικό τους...Μηπως τελικά το μέτρο φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα, ήτοι πολλές δηλώσεις εργαζομένων οτι έιναι "επισκέπτες" και άρα "μείωση" στα στατιστικά χαρτιά της "μαύρης" εργασίας?

  • Γεώργιος Τ. avatar
   Γεώργιος Τ. @ Αναξ 20/08/2013 16:35:07

   Ακριβώς αυτό που γράφεις γίνεται ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ. Ή δε το ξέρεις; Γιατί λοιπόν να αλλάξει; Το μόνο που αλλάζει στο μέτρο είναι η αυστηρότητα της ποινής. Άρα κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Τέλος.

 2. κανενας avatar
  κανενας 21/08/2013 01:07:42

  το θεμα ειναι να ξηλωσει τα ρεμαλια της επιθεωρησης εργασιας..κανουν κηρυγμα περι εργατικων δικαιωματων και μετα ζητανε μιζα..ας βαλουν τιμιους και ακαμπτους υπαλληλους να δεις για ποτε μειωνεται η μαυρη εργασια..στην Ελλαδα εμπιστευεσαι περισσοτερο το αφεντικο σου παρα τους συνδικαλιστες και την επιθεωρηση εργασιας, τι να πει κανεις..

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.