#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
09/08/2011 21:27
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ηγέτες της Ευρώπης πρέπει να αρχίσουν να λένε την αλήθεια στον λαό για τις τράπεζεςΤην ώρα που η Ουάσιγκτον παλεύει με την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της ικανότητας, και την αναστάτωση των αγορών της, η κρίση του ευρώ επέστρεψε δριμύτερη. Λίγες μόνο εβδομάδες μετά το τελευταίο σχέδιο που συμφωνήθηκε για να αποφευχθεί η ελληνική χρεοκοπία, οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές επιτέθηκαν στην Ισπανία και στην Ιταλία, απαιτώντας απ αυτές να πληρώσουν ακόμη περισσότερα για να δανειστούν, και οδηγώντας τις προς οικονομική διάσωση.

Η ΕΚΤ άφησε προχθές να εννοηθεί, πως θα επενδύσει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, σε  μια προσπάθεια να στηρίξει τις δυο αυτές χώρες που αποτελούν την 4η και την 5η από τις ισχυρότερες οικονομίες της Ένωσης. Η υπόσχεση αυτή της ΕΚΤ, σε συνδυασμό με τη δέσμευση των κρατών της G-7 να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιτευχθεί η ανάπτυξη, έφεραν μια προσωρινή ανακούφιση.

Ο πραγματικός όμως κίνδυνος για την Ευρώπη προέρχεται από τον αδύναμο τραπεζικό της τομέα. Όπως λέει ο Eric Chaney, επικεφαλής οικονομολόγος του γαλλικού ασφαλιστικού ομίλου AXA Group, υπάρχει η πιθανότητα μιας αρνητικής σύνδεσης μεταξύ των εθνικών χρεών και του τραπεζικού συστήματος. Και αν η κρίση του ευρώ γονατίσει τις τράπεζες της ΕΕ, τότε μπορεί να συμπαρασυρθεί και το αμερικανικό οικονομικό σύστημα.

Τα τελευταία δυο χρόνια, οι διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας, και της Πορτογαλίας είχαν ως κίνητρο την αποφυγή των τραπεζικών προβλημάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Οι γερμανικές τράπεζες κρατάνε $522 δισ. ελληνικού, ιρλανδικού, πορτογαλικού, ισπανικού, και ιταλικού χρέους, ενώ οι γαλλικές $672 δισ. Πολλές τράπεζες της ΕΕ είναι εκτεθειμένες σοβαρά. Στην Commerzebank, αυτά τα «χαρτιά» αντιστοιχούν στο 452% των αποθεματικών της κεφαλαίων. Στη  BNP Paribas, αντιστοιχούν στο 358%.

Αν σημειωθούν πολλαπλές εθνικές χρεοκοπίες, οι αδυναμίες του τραπεζικού συστήματος θα βγουν στην επιφάνεια. Όπως ανέφερε το ΔΝΤ, οι γαλλικές τράπεζες έχουν λιγότερα κεφάλαια από ότι οι υπόλοιπες της Ευρώπης. Από τη πλευρά τους,  και πάντα σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι γερμανικές τράπεζες είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένες, έχουν χαμηλή κερδοφορία και μεγάλο μερίδιο από μη αποδοτικά δάνεια.

Σύμφωνα με την Carmen Reinhart του πανεπιστημίου του Maryland, και πρώην στελέχους του ΔΝΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες μάλλον θα χρειαστούν ενίσχυση από τις κυβερνήσεις τους στην επανακεφαλαιοποίησή τους. Και κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου φτηνό. Όπως εκτιμά η Standard & Poor`s, οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρειάζονται $350 δισ. σε επιπρόσθετα κεφάλαια.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έκαναν το πρώτο βήμα, αποφασίζοντας να διαθέσουν χρήματα του μηχανισμού EFSF  για να ενισχυθούν οι τράπεζες. Όμως αυτό το ταμείο, που συστάθηκε για να βοηθά κράτη, δεν διαθέτει τόσα χρήματα.

Με δεδομένες τις στενές σχέσεις της Wall Street με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, μια κρίση στο δεύτερο θα εξαπλώνονταν και στις ΗΠΑ. Οι αμερικανικές τράπεζες έχουν ανοίγματα ύψους $678 δισ. στις ευρωπαϊκές τράπεζες. Παράλληλα, έχουν ανοίγματα αξίας πολλών εκατομμυρίων μέσα από παράγωγα, εγγυήσεις δανείων, και πιστωτικές δεσμεύσεις. Σε μια τραπεζική κρίση, δεν είναι απαραίτητο πως θα τεθούν σε κίνδυνο όλα αυτά ποσά. Θα δεσμευτούν όμως τα αμερικανικά τραπεζικά κεφάλαια για αρκετό διάστημα, μέχρι να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Η τραπεζική αλληλοεπίδραση είναι αμφίδρομη. Οι γαλλικές τράπεζες έχουν $122 δισ.  σε αμερικανικά τραπεζικά ιδρύματα, και οι γερμανικές $119 δισ. Αν οι τράπεζες της γηραιάς ηπείρου συναντήσουν προβλήματα, θα φέρουν πίσω αρκετά από αυτά τα κεφάλαια. Κάποια στοιχεία μας  δείχνουν πως κάτι τέτοιο ήδη συμβαίνει. Αν τα αμερικανικά κεφάλαια δεσμευτούν στην Ευρώπη, ή αν τα ευρωπαϊκά επιστρέψουν στις πατρίδες τους, αυτό θα σημαίνει πολύ λιγότερα χρήματα διαθέσιμα στους Αμερικανούς δανειζόμενους, σε μια εποχή που η αμερικανική οικονομία προσπαθεί να πάρει μπροστά.

Το ΔΝΤ και ο πρόεδρος Ομπάμα προσπαθούν σιωπηλά να πείσουν τους Ευρωπαίους να ενισχύσουν με κεφάλαια τις τράπεζές τους, και να κλείσουν αυτές που είναι αδύναμες για να επιβιώσουν. Η τελευταία απόφαση της ΕΕ να αποδεσμεύσει κεφάλαια για το σκοπό αυτό, αποτελεί ένα σωστό βήμα. Όμως χρειάζονται περισσότερα χρήματα. Και κάτι τέτοιο απαιτεί την έγκριση 27 διαφορετικών κοινοβουλίων σε ολόκληρη την ΕΕ. Ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα.

Μέχρι σήμερα, οι Ευρωπαίοι πολιτικοί δεν ήταν ειλικρινείς απέναντι στους λαούς τους όσον αφορά στο μέγεθος του τραπεζικού προβλήματος. Για αυτό λοιπόν, συμφέρει πολύ στην Αμερική, να αρχίσουν οι Ευρωπαίοι να μιλάνε ειλικρινά με τους ψηφοφόρους τους, και πιο σκληρά με τους τραπεζίτες τους.

 

S.A.-The Fiscal Times

http://www.thefiscaltimes.com/Articles/2011/08/08/European-Banking-Crisis-Could-Spread-to-US.aspx#page1

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Vpower avatar
  Vpower 09/08/2011 21:47:15

  Ο δύσκολος Σεπτέμβριος της Ευρώπης ,Tης Κατερινας Σωκου
  ---
  http://greekreview.blogspot.com/2011/08/t_05.html

 2. Γιώργος avatar
  Γιώργος 09/08/2011 21:59:43

  Όπως έλεγε και ο Henry Ford, άμα ο λαός μάθαινε πως δουλεύουν οι τράπεζες και το χρηματοπιστωτικό σύστημα, θα υπήρχε επανάσταση πριν αύριο το πρωί

 3. τάσος avatar
  τάσος 09/08/2011 22:38:33

  μη βεβηλώνεις τη γαλήνη των παμμαθών με καφενειώδεις ύβρεις. μην ωρύεσαι μάταια και πάνω απ'ολα μην κομπλάρεις με όσα συμβαίνουν γύρω σου. βάζε τόνους, βάζε στην αρχή της πρότασης κεφαλαία και όλα θα πάνε καλά. μή δίνεις σημασία στις περιθωριακές αγωνίες των υπολοίπων. γίνε αστός, για το όνομα του θεού.

  • Εnzo avatar
   Εnzo @ τάσος 09/08/2011 22:42:12

   Οπα! Εσυ φιλε δεν εβαλες μετα την τελεια κεφαλαια!

   • τάσος avatar
    τάσος @ Εnzo 10/08/2011 18:32:09

    τόνους βέβηλε.

 4. Ignoramus avatar
  Ignoramus 09/08/2011 23:04:49

  Τέτοιος αισθάνεσαι; Ε τότε είσαι.

 5. cornelsen avatar
  cornelsen 09/08/2011 23:36:53

  Η αλήθεια είναι πως το τραπεζικό σύστημα στηρίζεται σε μία απάτη (κυριολεκτικώς απάτη) η οποία έχει νομιμοποιηθεί από τα κράτη. Το κράτος παραγγέλνει στην Κεντρική του Τράπεζα (η οποία δεν είναι... κρατική αλλά ιδιωτική(!) όπως η ΕΚΤ, FED, BoE) χρήμα και δίνει ομόλογα. Το χρήμα αυτό (που δεν υπάρχει πουθενά αλλά "κόβεται") κατατίθεται στις εμπορικές Τράπεζες και από κει αρχίζει το παιχνίδι. Αυτές οι Τράπεζες δίνουν δάνεια ΠΑΝΩ από τα αποθεματικά τους. Αν δώσουν δάνειο 10.000€ από αυτά πρέπει να έχουν 1.000€. Τα υπόλοιπα 9.000€ ΔΕΝ τα έχουν. Δανείζουν κάτι που δεν έχουν!!! Και το γνωρίζουν. Και το γνωρίζουν οι κυβερνήσεις και οι δικαστές. Αλλά αυτό για τον καπιταλισμό δεν είναι απάτη!
  Α, επιπλέον, για χρήμα ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ και το δανείζουν εισπράττουν και τόκο!
  Όταν όμως το σύστημα πέσει σε κρίση τα προβλήματα βγαίνουν στην επιφάνεια και ο βασιλιάς αποδεικνύεται γυμνός. Αλλοίμονο δε αν πανικόβλητος κόσμος πάει να πάρει τις καταθέσεις του μαζικά (bank run).

  • Εικονοκλάστης avatar
   Εικονοκλάστης @ cornelsen 10/08/2011 10:43:40

   Η μόνη λύση ειναι να καταργήσουμε το τραπεζικό χρήμα και να επιστρέψουμε σε μια οικονομική μοναδα που να βασίζεται στο χρυσό.

   • cornelsen avatar
    cornelsen @ Εικονοκλάστης 10/08/2011 13:54:37

    Δυστυχώς το ίδιο συνέβαινε και όταν ίσχυε ο κανόνας τού χρυσού. Το πιστωτικό χρήμα υπήρχε και τότε. Το πρόβλημα είναι συστημικό. Ο καπιταλισμός ΔΕΝ μπορεί να λειτουργήσει χωρίς την απάτη που λέγεται τραπεζικό σύστημα. Όσο για το χρήμα, στον καπιταλισμό είναι ΕΡΓΑΛΕΙΟ για να συντελεστεί το έγκλημα που λέγεται εκμετάλλευση. Ψάξε στο διαδίκτυο πως κατέρρευσαν η Τράπεζα τού Άμστερνταμ (το 1819) και η Τράπεζα τής Γαλλίας.

    Επίσης διάβασε ένα κομμάτι από κείμενο τού Μαρξ που δείχνει γιατί... ΠΡΕΠΕΙ να δημιουργείται δημόσιο χρέος και ποιά τάξη κερδίζει από αυτό (το ποιός θα το πληρώσει νομίζω πως το έχεις αντιληφθεί). Αναφέρεται στα δάνεια που έπαιρνε η Αγγλία από την Κεντρική της Τράπεζα (φυσικά ιδιωτική) και σύγκρινε ότι διαβάσεις με το τι συνέβη στην Ελλάδα και τις άλλες χώρες σήμερα, 160 χρόνια μετά! Καμμία ομοιότητα δεν είναι τυχαία!
    «…Αντίθετα η ομάδα της αστικής τάξης που κυβερνούσε και νομοθετούσε με τα κοινοβούλια, είχε ΑΜΕΣΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ στη καταχρέωση του κράτους. Το κρατικό έλλειμμα, αυτό ήταν ίσα – ίσα το καθαυτό αντικείμενο της κερδοσκοπίας της και η κύρια πηγή του πλουτισμού της. Κάθε χρόνο κι από ένα νέο έλλειμμα. Ύστερα από κάθε τέσσερα – πέντε χρόνια κι από ένα νέο δάνειο. Και κάθε νέο δάνειο πρόσφερε στη χρηματική αριστοκρατία μία καινούργια ευκαιρία να κατακλέβει το κράτος, που κρατιόταν τεχνικά στο χείλος της χρεωκοπίας – και που ήταν υποχρεωμένο να διαπραγματεύεται με τους τραπεζίτες κάτω από τους ποιο δυσμενείς όρους. Κάθε νέο δάνειο της πρόσφερε μιαν ακόμη ευκαιρία να καταληστεύει με χρηματιστηριακές επιχειρήσεις το κοινό που τοποθετούσε τα κεφάλαια του σε κρατικά ομόλογα και που στα μυστικά τους ήταν μπασμένες η κυβέρνηση και η πλειοψηφία της Βουλής.»
    K. Mαρξ, «Οι ταξικοί αγώνες στην Γαλλία 1848-1850»

 6. zame avatar
  zame 10/08/2011 12:40:08

  Ολες οι "διασωσεις" εχουν να κανουν με τους υπαιτιους της κρισης δηλαδη τις ΤΡΑΠΕΖΕΣ.
  Για τους ανυποψιαστους πολιτες , επαγγελματιες & με τα χρεωμενα νοικοκυρια τι ΓΙΝΕΤΑΙ ?
  Αυτος ο κοσμος σοκαρισμενος, αηδιασμενος & βουβα.. "μορφωποιει" την Μεγαλη Κοινωνικη Ωρολογιακη Βομβα..που αν μη τι αλλο η τοιχειωδεις διαθεση αποφορτησης της ΑΠΑΙΤΕΙ για ΟΛΑ ΤΑ ΔΑΝΕΙΑ απο το 2008 εως & 2010 να ακυρωθουν, αν εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ διαθεση & θελουν να ΑΠΟΦΟΡΤΙΣΟΥΝ αυτο το περιεργο μιγμα ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΕΚΡΗΞΗΣ..που οσο θα περνα ο χρονος..τοσο περισσοτερο θα ενδυναμωνει επικυνδινα.
  Επισης ΜΗΔΕΝΙΚΑ ΕΠΙΤΟΚΙΑ για τουλαχιστον μια 3ετια προκειμενου να ενισχηθει η πραγματικη οικονομια & να κρατηθουν ΟΡΘΙΑ τα ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.