#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
14/10/2012 13:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι ευρωπαίοι φωστήρες αλλάζουν ρότα για την ΕλλάδαΤελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο έξυπνοι. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έπρεπε να οδηγήσουν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό και τελικά να αρχίσουν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό.

Το αστείο είναι ότι δεν έχει περάσει ούτε ένας χρόνος από τότε που συμφωνήθηκε το κούρεμα του χρέους και το νέο Μνημόνιο που προέβλεπε ότι το χρέος θα είναι στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και τώρα αντιλήφθηκαν ότι το σχέδιό τους μπάζει από παντού.

Όλοι αυτοί οι οικονομικοί φωστήρες, ο Σόιμπλε, ο Ασμουσεν, ο Ρεν, ο Μπαρόζο, ο Γιούνκερ, η Λαγκάρντ ξέρουν να κάνουν υπολογισμούς; Ξέρουν να μετρούν μέχρι το 100; Διότι όλοι τους έλεγαν την περασμένη Άνοιξη ότι το σχέδιο είναι λάθος και δε βγαίνει αλλά αυτοί επέμειναν. Έχουμε φτάσει στον Οκτώβριο και ακόμη συζητούμε για το πακέτο μέτρων που συμφωνήθηκε με βάση το κούρεμα το οποίο όμως ουσιαστικά έχει αποτύχει.

Και το ερώτημα είναι: Αφού απέτυχε και θα χρειαστεί νέο κούρεμα γιατί τα παίρνουμε όλα αυτά τα μέτρα; Ή μήπως θα μας πουν ότι χρειάζονται κι άλλα όταν θα αποφασίσουν νέο κούρεμα;

Αίφνης, λοιπόν, ο ένας μετά τον άλλο οι φωστήρες αλλάζουν γραμμή για την Ελλάδα. Μήπως να βάλουν υποψηφιότητα για το Νόμπελ Οικονομίας;

Το Σάββατο το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν σε συνέντευξή του στην Bild λέει ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να επιμηκύνει το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δανείων, ούτε να χαμηλώσει τα επιτόκια:

«Και οι δύο παραχωρήσεις θα είναι μια μορφή διαγραφής χρεών και ως εκ τούτου είναι άμεση οικονομική υποστήριξη στο ελληνικό κράτος. Αυτό δεν επιτρέπεται σύμφωνα με το δίκαιο που διέπει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα», υπογραμμίζει ο Ασμουσεν. Και κάνει μια νέα πρόταση, η οποία όμως είναι παλιά. Να επαναγοράσει η Ελλάδα το χρέος της σε τιμές πολύ χαμηλότερες με τα λεφτά που παίρνει από δάνεια. Δεν ξέρουμε πόσο είναι εφικτό αυτό, αλλά σίγουρα είναι μια αξιοπρόσεκτη πρόταση που δείχνει ότι ακόμη και ο «σκληρός» οικονομολόγος έχει αρχίσει να αλλάζει στάση. Βεβαίως θέτει και σειρά άλλων ζητημάτων:

Όπως λέει προϋπόθεση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης στην Ελλάδα, είναι να κλείσει το έλλειμμα του προϋπολογισμού το 2013/2014 και να πραγματοποιηθούν εκτεταμένες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.Τάσσεται, επίσης, υπέρ της παραμονής της χώρας μας στη ζώνη του ευρώ, αλλά όπως σημειώνει το «κλειδί» για αυτό βρίσκεται στην Αθήνα.

Αν και παραδέχεται ότι στην Ελλάδα, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει πολλά και άξια σεβασμού, θεωρεί ότι πρέπει να γίνουν πολλά περισσότερα: « Επειδή τα έσοδα δεν καλύπτουν τα έξοδα σήμερα, μια χρονική επέκταση της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων που συμφωνήθηκε σημαίνει αυτομάτως ότι η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερη οικονομική βοήθεια από το εξωτερικό» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Κι έρχεται στο… καπάκι ο άλλος σκληρός, ο Σόιμπλε που δε χαρίζει καλή κουβέντα σε κανέναν, να πει το αυτονόητο. «Μπορούμε να μιλήσουμε για το ρυθμό της μείωσης του χρέους, αλλά όχι επί της αρχής». Ουσιαστικά ανοίγει κι επίσημα στην Ευρώπη το θέμα που άνοιξε πριν μερικές ημέρες το ΔΝΤ, δηλαδή περαιτέρω κούρεμα του ελληνικού χρέους. Ο Γερμανός υπουργός, μιλώντας στο Τόκιο στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, παραδέχθηκε, για πρώτη φορά δημοσίως, πως το θέμα ενός «κουρέματος» χρεών είναι υπαρκτό αν όχι αναπόφευκτο.

«Συμφωνούμε απολύτως με το ΔΝΤ και κυρίως με την κυρία Λαγκάρντ ότι είναι αναπόφευκτη η μεσοπρόθεσμη μείωση των υψηλών επιπέδων του χρέους. Δεν υπάρχει καμία διαφωνία ως προς αυτό», τόνισε ο Σόιμπλε, γεφυρώνοντας κάπως το χάσμα με την επικεφαλής του ΔΝΤ.

Βέβαια, έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει πως δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στην Ελλάδα, αλλά ποιος τον πιστεύει: «'Η Ελλάδα είναι ένα διαφορετικό θέμα. Δεν έχω μιλήσει για το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας».

Από το ίδιο βήμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Όλι Ρεν, συνέστησε σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες να «επιδείξουν ελαστικότητα στην πολιτική λιτότητας που εφαρμόζουν, εάν επιδεινωθεί περαιτέρω η σημερινή οικονομική ύφεση».

«Τη στιγμή που φαίνεται ότι αποδυναμώνεται εκ νέου η παγκόσμια οικονομία, οι χώρες μέλη της ΕΕ που έχουν το περιθώριο δημοσιονομικών ελιγμών, πρέπει να είναι έτοιμες να επανεξετάσουν τον ρυθμό της δημοσιονομικής εξυγίανσης εάν οι μακρο-οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν περαιτέρω» τόνισε ο κ. Ρεν για να στείλει άμεσο και ευθύ «μήνυμα» προς το Βερολίνο λέγοντας: «Μολονότι η μείωση των ελλειμμάτων είναι στοιχείο-κλειδί για την εμπιστοσύνη των αγορών, αυτή πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά τρόπο όσο το δυνατό πιο ευνοϊκό για την ανάπτυξη»…

Είναι ο ίδιος που μας έλεγε «Καλό κουράγιο». Τώρα ζητά χαλάρωση.

Τις επόμενες ημέρες και όσο πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής θα συνεχιστεί το μπαράζ των δηλώσεων για μια αλλαγή πολιτικής. Άλλωστε, η σειρά της Ισπανίας πλησιάζει ενώ βλέπουν ότι στην Ελλάδα καταστρέφουν ό,τι πιάνουν. Οπότε είναι θέμα χρόνου να μπει στο τραπέζι νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους και μέτρα για την ανάπτυξη. Αλλιώς, το απευκταίο σενάριο είναι να θυσιάσουν την Ελλάδα στο βωμό της ύφεσης.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. δημης avatar
  δημης 14/10/2012 14:49:24

  "Τελικά οι Ευρωπαίοι ηγέτες και οι οικονομολόγοι που ασχολούνται με το ελληνικό πρόβλημα δεν είναι και τόσο έξυπνοι. Έπρεπε να περάσουν σχεδόν τρία χρόνια για να καταλάβουν ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Έπρεπε να οδηγήσουν στην εξαθλίωση έναν ολόκληρο λαό και τελικά να αρχίσουν να παραδέχονται ότι υπάρχει πρόβλημα σοβαρό."
  Μήπως μετά από ένα σημείο και έπειτα δεν πρέπει να δικαιολογούμε ,με ..άγνοιες -αμυαλιές , όχι καλη γνώση της πραγματικότητας κλπ;;;;;;
  ΜΗΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΖΗΤΗΣΟΥΜΕ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ;;;;;;
  Αλλά φαίνεται ότι οι...παλαιοί Μαρξιστές -Λενινιστές που διοικούν την Ευρώπη ....δεν έχουν αλλάξει τρόπο σκέψης....
  Δεν μοιάζουν οι...δικαιολογίες αυτές με τισ δικαιολογίες του στυλ "δεν διάβασε τον Μάρξ καλά ""δεν ερμήνεψε τον Λένιν " διάβασε ανάποδα τον Στάλιν" που σε κάθε αποτυχία μας σερβίριζαν παλιά;;;

  • Ο Θείος avatar
   Ο Θείος @ δημης 14/10/2012 14:58:10

   Ποιοί παλαιοί Μαρξιστές -Λενινιστές διοικούν την Ευρώπη;
   Μόνον ο Μπαρόζο.
   Είναι σαν να λέμε, ότι για τα λάθη της ΝΔ φταίει ο Τατούλης και για τα χάλια του ΠΑΣΟΚ ο στρατηγός Τσουκάτος.

   • δημης avatar
    δημης @ Ο Θείος 14/10/2012 15:22:55

    ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΆΜΕ ΠΩΣ ΟΙ..."ΙΔΕΕΣ " ΑΥΤΕΣ ΓΑΛΟΥΧΗΣΑΝ ΤΟΝ...ΓΙΟΣΚΑ ΦΙΣΕΡ ....ΤΗΝ ΜΕΡΚΕΛ(ΖΩΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ ..ΧΟΝΕΚΕΡ) ...
    ΤΟΝ ΕΠΕΙΤΑ ΓΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΝΑΤΟ ΣΟΛΑΝΑ ...
    ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ "ΜΑΣ"....ΑΠ-GAP-GAP.... NA MHN ANAΣΥΡΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΟΥΣ... "EPIXEIRHMATIES KAI TOYS DHMOSIOGRAFOYS".......
    ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΣΑΣ ΘΥΜΙΣΩ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΛΟΣΧΕΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΩΝ "DIANOYMENVN" THΣ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ;;;;;;
    ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΤΕ...

    • Ο Θείος avatar
     Ο Θείος @ δημης 14/10/2012 16:23:47

     Μόνο που ο Φίσερ είναι "δικός μας". Τι δουλειά έχει με τον Μπαρόζο και με τον Σόιμπλε ;
     h**p://www.antinews.gr/2012/10/10/183505/
     Άν αρχίσουμε να μπερδεύουμε έτσι αντιπάλους και συμμάχους, δεν μας σώζει ούτε ο Θεός αυτοπροσώπως.

     • δημης avatar
      δημης @ Ο Θείος 14/10/2012 18:08:32

      ΜΠΕΡΔΕΥΟΜΑΣΤΕ...
      ΑΛΛΟ ΟΙ ...ΤΩΡΙΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΦΙΣΕΡ ..ANTINEWS ΚΑΙ ΑΛΛΟ H..ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΥ ΚΑΤΑΓΩΓΗ ...ΓΙΑ ...ΨΑΞΤΕ ΤΟ ...ΚΑΙ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ...ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΤΕ...

 2. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 14/10/2012 14:55:54

  Η φιλολογία για νέο "κούρεμα" (και μάλιστα των κρατικών δανείων) εκπορεύεται κυριως από εξωευρωπαικά (και δή αντιευρωπαικα) κέντρα.
  Επιζητεί να φέρει σε σύγκρουση ευρωζωνικές χώρες μεταξύ τους, και κυρίως χώρες του Νότου μεταξύ τους.
  Όσοι την αναπαράγουν εντός Ελλάδος, είτε παίζουν το ίδιο (πολιτικό) παιχνίδι και το κάνουν εκ του πονηρού, είτε διαθέτουν κουτοπόνηρη "ευφυία" Βενιζέλειου διαμετρήματος.
  ΥΓ. : Σόιμπλε, Ασμουσεν, Ρεν, Μπαρόζο, Γιούνκερ, Λαγκάρντ, από που ως που "οικονομικοί φωστήρες" έτσι χύμα και ανακατεμένα;
  Ο Σόιμπλε είναι δικηγόρος και οι μόνες οικονομικές σπουδές του αφορουν νομικά θέματα που άπτονται επιχειρήσεων και των οικονομικών πράξεων τους.
  O Γιουνκέρ επίσης σπούδασε νομικά και μόνον.
  O Μπαρόζο ήταν αναπληρωτής καθηγητής στη νομική σχολή του Πανεπιστημίου Λισσαβώνας, δίδαξε και διεθνείς σχέσεις.
  O Ρέν κάπως σχετικός, σπούδασε δημοσιογραφία, διεθνείς σχέσεις και οικονομικά.
  Ασμουσεν και Λαγκάρντ, ΟΚ.
  Ο Άσμουσεν είναι καινούριος στην "παρτίδα", ούτε χρόνο. Δεν χρεώνεται με τις "πατάτες" του προκατόχου του στη θέση του επικεφαλής οικονομολόγου στην Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΚΤ, Jürgen Stark.

 3. Afroditi P. avatar
  Afroditi P. 14/10/2012 14:56:36

  Εχουν δωθεί αρκετές ερμηνείες από οικονομολόγουςγια το ερώτημα που θέτετε, δηλαδή ''για τι συνεχίζεται αμείωτη η πολιτική λιτόtητας αφού δεν φέρνει τα ζητούμενα αποτελέσματα, όπως μείωση χρέους κτλ'' - ένα ερώτημα που βάζει σε μεγάλες σκέψεις τον απλό πολίτη, ο οποίος αρχίζει να αντιλαμβάνεται ότι ΑΛΛΟΙ είναι οι πραγματικοί στόχοι της λιτότητας.

  Π.χ. ο Paul Krugman γράφει:

  ''Ο Πωλ Κρούγκμαν, από την άλλη, στο τελευταίο του βιβλίο με τίτλο Τέλος στην ύφεση τώρα! (βλ. βιβλιοκριτική από τον Πέτρο Σταύρου στις Αναγνώσεις της Αυγής) υποστηρίζει ότι η λιτότητα επιβάλλεται παρά τις καταστροφικές της επιπτώσεις επειδή υπάρχει ένα κοινό πλέγμα συμφερόντων ανάμεσα σε αυτούς που επωφελούνται από τη λιτότητα (χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι πλούσιοι κτλ), αυτούς που χαράσουν πολιτικοί (ακαδημαϊκή κοινότητα, think tanks κτλ) και αυτούς που την ασκούν (κυβερνήσεις, υπερεθνικοί οργανισμοί). Κάτι τέτοιο είναι πολύ σημαντικό να γράφεται από έναν ακαδημαϊκό του επιπεδου του Κρούγκμαν. Ο ίδιος τονίζει σε άρθρο του στους New York Times (Europe΄s Austerity Madness) ότι η ιδεολογική προσκόλληση στη λιτότητα οδηγεί την Ευρωζώνη στη διάλυση.''

  Κι άλλες ερμηνείες περί του θέματος:

  http://www.aformi.gr/2012/10/%CE%BA%CE%B9-%CF%8C%CE%BC%CF%89%CF%82-%CF%85%CF%80%CE%AC%CF%81%CF%87%CE%B5%CE%B9-%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%80%CE%AF%CF%83%CF%89-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B7-%CE%BB%CE%B9%CF%84%CF%8C/

 4. mx avatar
  mx 14/10/2012 17:33:07

  .... ελπίζω και εύχομαι να παραμείνετε στο euro...

 5. ψυχραιμια avatar
  ψυχραιμια 15/10/2012 13:21:03

  Τιποτε δεν εχουν αλλαξει.

 6. Sofaditis avatar
  Sofaditis 16/10/2012 06:33:28

  Οι ευρωπαίοι μόνο από boycottage καταλαβαίνουν. Αγοράστε μόνο ελληνικά προϊόντα για ένα χρόνο και θα δείτε πως θα τρέχουν πανικόβλητοι!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.