#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
01/08/2011 09:52
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι εξελίξεις στην Proton και το παρασκήνιοΤο πάγωμα λογαριασμών του επιχειρηματία Λ. Λαυρεντιάδη καθώς και επτά ακόμη προσώπων που διετέλεσαν από τα τέλη του 2009 ως και πρόσφατα εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Proton Bank αποφάσισε, ως γνωστόν, η Τράπεζα της Ελλάδος, κατόπιν σχετικού αιτήματος της Αρχής Καταπολέμησης και Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.

Την ίδια στιγμή, επανέρχονται οι πληροφορίες, περί ενδιαφέροντος fund, το οποίο συνεργάζεται με τον τέως διοικητή της ΑΤΕ κ. Μηλιάκο να εισέλθει ως στρατηγικός επενδυτής στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου της Proton Bank κατά 50 εκατ. ευρώ. Ενδιαφέρον που θα κατατεθεί και επίσημα, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, τις επόμενες ώρες στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ όλα ξεκίνησαν από τον τακτικό έλεγχο, που διενήργησε η Τ.τ.Ε στην Proton Bank, από τον οποίο ανέκυψαν «ύποπτες» συναλλαγές, μεταξύ εταιρειών, οι οποίες απάρτιζαν, άλλοτε, τον όμιλο Λαυρεντιάδη. Το σύνολο των συναλλαγών και αναλήψεων μετρητών ανήλθε σε 51 εκατ. ευρώ. Ποσό που αφορά στο σύνολο συναλλαγών των παραπάνω εταιρειών μέσω σειράς τραπεζών και όχι μόνο της Proton.

Τα στοιχεία παραπέμφθηκαν στην Αρχή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και ζητήθηκαν από τις τράπεζες αρχικά προφορικές και εν συνεχεία έγγραφες διευκρινίσεις. Διευκρινίσεις, που έσπευσαν να δώσουν όλες οι τράπεζες, της Proton Bank συμπεριλαμβανομένης.

Μόνο που στην περίπτωση της Proton Bank δεν δηλώθηκε συναλλαγή ύψους μερικών εκατομμυρίων ευρώ. Η μη ενημέρωση της Αρχής για την παραπάνω συναλλαγή, σε συνδυασμό με το μεγάλο –σε σχέση με το ενεργητικό της- ύψος των δανειοδοτήσεων της Proton προς εταιρείες του άλλοτε ομίλου Λαυρεντιάδη οδήγησε την Αρχή να ζητήσει το πάγωμα λογαριασμών και όσων χρημάτισαν εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Proton στο εξεταζόμενο διάστημα.

Ειδικότερα, δεσμεύτηκαν οι τραπεζικοί λογαριασμοί του κ. Λ. Λαυρεντιάδη καθώς όσων είχαν διατελέσει εκτελεστικά μέλη του Δ. Σ της Proton Bank στο διερευνούμενο διάστημα. Δηλαδή των κ. κ. Α. Αθανάσογλου, Τ. Κολίντζα, Αθ. Παπασπηλιού, Δ. Σαραμαντή, Σ. Λιαρμακοπούλου, Γ. Αρβανίτη και Δ. Μπιθάρη. Ταυτόχρονα επιβλήθηκε δέσμευση κίνησης μετοχών και λοιπών κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων του κ. Λ. Λαυρεντιάδη.

Το πόρισμα του ελέγχου της Αρχής παραδόθηκε την περασμένη Τετάρτη 27/7 και όπως αποκάλυψε η Ελευθεροτυπία αναφέρει ότι «συντρέχει νόμιμος λόγος και κατεπείγουσα ανάγκη για απαγόρευση κίνησης των τραπεζικών λογαριασμών του Λ. Λαυρεντιάδη και άλλων 7 μελών του Δ.Σ. της Proton Bank».

Στην ίδια απόφαση που διαβιβάστηκε στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ενωση Ελληνικών Τραπεζών γράφεται ότι στους λογαριασμούς του Λ. Λαυρεντιάδη και των επτά τέως μελών του Δ.Σ. της Proton «περιέχονται προϊόντα εγκληματικής δραστηριότητας και σε κάθε περίπτωση (και αν δηλαδή αποτελούν νόμιμη περιουσία) υπάρχει ανάγκη δέσμευσής τους ως αντίκρισμα και ισάξιο του εγκληματικού προϊόντος υπεξαίρεσης ύψους 51.000.000 ευρώ, το οποίο αποκρύβεται».

Καμία υπεξαίρεση χρημάτων λέει η Proton

Από την πλευρά τους κύκλοι της Proton Bank διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχει καμία υπεξαίρεση χρημάτων και δεν λείπει ούτε ένα ευρώ από την τράπεζα. Πρόκειται περί παράλειψης αναφοράς στην Αρχή κάποιων σημαντικών κινήσεων μετρητών που διενεργήθηκαν σε διάστημα μερικών μηνών. Σημειώνουν, δε, ότι δόθηκαν ήδη οι προφορικές εξηγήσεις και θα κατατεθούν και εγγράφως.

Μιλώντας στο Euro2day ο τέως διευθύνων σύμβουλος της Proton Bank, Α. Αθανάσογλου, αφού διαβεβαιώνει κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει θέμα υπεξαίρεσης χρημάτων δηλώνει ότι πρόκειται περί μεγάλης παρεξήγησης. «Προσωπικά έχω δώσει όλη μου την ζωή στην τράπεζα έχω επενδύσει όλη μου την περιουσία στην τράπεζα και θα ήταν αδιανόητο να γίνει οτιδήποτε μη σύννομο όταν ελέγχεται συχνότατα όπως όλες οι τράπεζες από την ΤτΕ».

Τι λένε κύκλοι της Τ.τ.Ε.

Κύκλοι της Τ.τ.Ε σημειώνουν ότι η Κεντρική Τράπεζα μετά τη κατάθεση του πορίσματος από τον ελεγκτή της και του αντίστοιχου της Αρχής Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, δέσμευσε άμεσα τους λογαριασμούς όσων διετέλεσαν εκτελεστικά μέλη του Δ.Σ. της Proton Bank κατά την εξεταζόμενη περίοδο καθώς και τις μερίδες ΣΑΤ και άλλα κινητά και ακίνητα στοιχεία του κ. Λαυρεντιάδη.

Ταυτόχρονα, ζήτησε τις παραιτήσεις των εκτελεστικών μελών του Δ.Σ. της Proton οι οποίες και υποβλήθηκαν. «Έγινε ό,τι έπρεπε να γίνει. Η τράπεζα έχει ήδη νέα διοίκηση, η καταλληλότητα της οποίας θα κριθεί τις επόμενες ημέρες» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές τονίζοντας ότι η Proton έχει ξεκινήσει και διαδικασία αύξησης κεφαλαίου το ενημερωτικό δελτίο της οποίας αναμένεται να εγκριθεί τις προσεχείς ημέρες.

Στο ερώτημα τι θα συμβεί από Δευτέρα μετά την αναταραχή που προκάλεσαν οι αποκαλύψεις στους καταθέτες σημειώνεται ότι δεν απειλείται η σταθερότητα του συστήματος καθώς υπάρχουν διαθέσιμα εργαλεία για να αντιμετωπισθούν ενδεχόμενες κινήσεις πανικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μηλιάκος ως εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου fund βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους μετόχους της Proton για να εισέλθει το fund ως στρατηγικός επενδυτής στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.

Οι εξελίξεις αναμένεται να τρέχουν εντός του επόμενου 48ώρου καθώς και αύριο θα υπάρξουν κρίσιμες επαφές και πιθανώς επίσημη κατάθεση ενδιαφέροντος στην Τ.τ.Ε.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. madprof avatar
  madprof 01/08/2011 10:19:09

  Ο κ. Μηλιάλος πιο fund και ποίων χρήματα εκπροσωπεί; A propo, ο πρώην της ΕΤΕ επί Ν.Δ. τι κάνει; κι εκείνος fund ετοίμαζε απ' ό,τι ενθυμούμαι. Που βρήκαν τα λεφτά;

 2. triantafyllos avatar
  triantafyllos 01/08/2011 13:41:11

  kanonika tha prepei na ypobaloyn olla ta meloi toy d.s ths proton thn paraitish toys kai na odhgithoyn sth dikaivsinh!tha prepei telika na anarotithoyme oloi mas oti to trapeziko systima einai akros diaftharmeno,kai kapioi eypolipth kyrioi xeplenoyn xrhmata.arae tha mathoyme pote oloi thn alithia mhlame gia ena skandalo para poly megalo kai aporo pws tha teleiwsei

 3. Φαντασια χρειαζεται? avatar
  Φαντασια χρειαζεται? 01/08/2011 21:28:30

  Η proton ειναι το πλυντηριο, τα λεφτα ειναι
  απ αλλου κι εκαναν φτερα.
  Αλλα εμενα αυτο που μου κανει εντυπωση ειναι
  η μουγκα που εχει πεσει σε ολα τα ΜΜΕ!

 4. elias avatar
  elias 02/08/2011 14:36:07

  Σε εμένα πάλι δεν έκανε καμία εντύπωση η μούγκα. Ολο το σύστημα, τραπεζικό, ΜΜΕ, δικαστικό, μην ξεχάσω και το πολιτικό, είναι μια παράγκα που τρίζει εδώ και καιρί αλλά δεν λέει να καταρευσει. Θα έλεγα οτι ειμαστε μια διεφθαρμένη χώρα, αλλά δεν το κάνω για να μην δυσφημίσω την χώρα στο εξωτερικό.

 5. βασίλης avatar
  βασίλης 03/08/2011 18:49:48

  Αναφέρεσται στην PROTONBANK εδώ συμβαίνουν τραγελαφικά και με αλλες
  τράπεζες ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ..
  Μέλος της οικογενειάς μου απώλεσε την κάρτα του AITM της μισθοδοσίας του.
  Την 01 Αυγ. 2011 ο πατέρας του με ολα τα απαραίτητα δικαιολογιτικά πήγα στο
  υποκατάστημα της ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΤΗ ΛΑΜΙΑ και επειδή δεν ηταν ο ιδιος δεν μου
  εβγαλε κάρτα. Με συγκεκριμένα στοιχεία τους απέδειξα οτι εως τις 15 Σεπ 2011
  το παιδί δεν είναι δυνατόν εργάσιμη ημέρα και ωρα λειτουργίας των τραπεζών
  να κάνει συναλλαγή , αλλά δεν εγινε τίποτε. Οπότε τώρα εγω σαν πατέρας θα πρέπει να κόψω τον λαιμό μου να του εξασφαλίσω χρήματα για τις δυο
  μισθοδοσίες που δεν μπορεί να πάρει του ιουλίου και του Αυγούστου.
  ΝΑ ΤΙΣ ΧΑΙΡΩΜΑΣΤΕ ΛΟΙΠΟΝ

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.