#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
24/05/2012 13:40
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι διαφορές ευρωομολόγου και του ομολόγου ανάπτυξηςΕνα βήμα πιο κοντά στην έκδοση ομολόγων ανάπτυξης (ή αλλιώς ομολόγων έργων - project bonds) φαίνεται να βρίσκεται πλέον η Ευρώπη, ενώ μετά την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ στην προεδρία της Γαλλίας επανήλθε δυναμικά στον πυρήνα των σκληρών διαβουλεύσεων για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη η πρόταση για την έκδοση ευρωομολόγου.

Η ιδέα των project bonds είναι ένας από τους αναπτυξιακούς μοχλούς στη δημιουργία των οποίων το Βερολίνο δείχνει διατεθειμένο να συναινέσει υπό όρους, σε πλήρη αντίθεση με την ιδέα του ευρωομολόγου, την οποία εξακολουθεί να απορρίπτει διαρρήδην, με το επιχείρημα ότι ένα τέτοιο μέτρο θα έδινε αφορμή για χαλάρωση της πολιτικής δημοσιονομικής λιτότητας. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικής φύσης προτάσεις με κύρια χαρακτηριστικά τα εξής:

1.  Ομόλογα ανάπτυξης: Είναι ειδικού τύπου ομόλογα και έχουν το πλεονέκτημα ότι συνδυάζουν την ιδιωτική χρηματοδότηση με την παροχή εγγυήσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), χωρίς να σχετίζονται με τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων των κρατών-μελών. Η έκδοσή τους σχεδιάζεται να γίνεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις με αποκλειστικό σκοπό τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων υποδομής, ενώ η ΕΤΕπ θα παρέχει εγγυήσεις ή ακόμα και δάνεια. Απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η έκδοση ενός τέτοιου ομολόγου θα είναι τα έσοδα από την ολοκλήρωση του έργου το οποίο θα αφορά το συγκεκριμένο ομόλογο να καλύπτουν το ύψος των δανείων. Αν οι Ευρωπαίοι ηγέτες δώσουν το «πράσινο φως» για την υλοποίηση των project bonds, η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει σημαντικά οφέλη, καθώς με ομόλογα ανάπτυξης θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν οι πέντε μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, το πρόγραμμα «Ηλιος» κ.λπ. Επίσης, project bonds και εγγυητικό ταμείο για τη χρηματοδότηση υποδομών θα πρόσφεραν πολύτιμους πόρους, ώστε να «ξεκολλήσουν» τα 181 έργα συνολικού προϋπολογισμού 11 δισ. ευρώ τα οποία έχουν συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας - Ε.Ε.

2.  Ευρωομόλογο: Αν εκδοθεί, θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο που εκδίδεται από κοινού από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους των ελλειμμάτων τους από τις αγορές. Ο τίτλος αυτός θα αποτελεί το άθροισμα των πιστοληπτικών ικανοτήτων των 17 και έτσι θα επιτρέπει π.χ. στις χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, να αντλούν δανειακή στήριξη με χαμηλό επιτόκιο. Ενας οργανισμός της ευρωζώνης θα μπορούσε να εμφανιστεί ως εκδότης του ευρωομολόγου κάθε φορά που μια χώρα επιθυμεί να δανειστεί. Πολλοί επισημαίνουν, πάντως, ότι αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση ευρωομολόγου θα ήταν η κοινή οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης, με περισσότερη παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στις Βρυξέλλες.

Μάριος Ροζάκος στον Ελεύθερο Τύπο

ΣΧΟΛΙΑ

  1. aks avatar
    aks 24/05/2012 20:55:51

    1. Ομόλογα ανάπτυξης: Eίναι άμμεσα αποδεκτά απο την συμμαχία Μέρκελ-Goldman Sachs γιατί και η λαική αγανάκτηση μαλακώνει απο τις ελπίδες απασχόλησης και οι Υπερτράπεζες κερδίζουν απ' τα επιτόκια αφού η έκδοσή τους σχεδιάζεται να γίνεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.
    2. Ευρωομόλογο: Αν εκδοθεί, θα αποτελέσει τον πρώτο τίτλο που εκδίδεται από κοινού από τα 17 κράτη-μέλη της ευρωζώνης με στόχο τη χρηματοδότηση μέρους των ελλειμμάτων τους από τις αγορές. Η συμμαχία Μέρκελ-Goldman Sachs τα αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι και επειδή δεν μπορεί να τα εμποδίσει, προσπαθούν να τα καθυστερήσουν γιατί μας βγάζουν απο τη εσωτερική υποτίμηση που απο τότε που εφαρμόστηκε (2009) τους έχει εξασφαλίσει τρελλά κέρδη οδηγώντας στην αυτοκτονία λόγω οικονομικής απόγνωσης, 1 πολίτη τουλάχιστο την ημέρα σε καθένα απο τα κράτη PIIGS

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.