24/02/2012 17:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι βασικές θέσεις της ΝΔ για το φορολογικό

Η φορολόγηση 15% (flat tax) των επιχειρήσεων με σκοπό να βελτιωθεί η κατάσταση και να βελτιωθεί το κλίμα στην αγορά, ο εντοπισμός και η καταπολέμηση κάθε εστίας φοροδιαφυγής, η συγκέντρωση όλων των φόρων της περιουσίας σε έναν φόρο, το πάγωμα των αντικειμενικών αξιών και οι απαραίτητες διαρθρωτικές αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών, αποτελούν τις βασικές θέσεις της ΝΔ στην συζήτηση για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος.

Οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες ανάμεσα στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Ηλία Πλασκοβίτη, στον αρμόδιο τομεάρχη Φορολογικών Θεμάτων της Ν.Δ. Γιάννη Βρούτση και τον εκπρόσωπο του ΛΑΟΣ Μανούσο Ντουκάκη.

Οι αλλαγές που προτείνουμε, θα συμβάλουν αποτελεσματικά τόσο στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, όσο και στους νέους στόχους που θέτει το Νέο Πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Βρούτσης. Ωστόσο οι βασικές κατευθύνσεις του φορολογικού έχουν ήδη τεθεί από την τρόικα και πάνω σε αυτό το δεδομένο πραγματοποιήθηκε η χθεσινή σύσκεψη.

Η τρόικα και το ΠΑΣΟΚ επιμένουν  στην αυτοτελή φορολόγηση του ενοικίου με συντελεστή 20%, γεγονός που θα αποτελέσει νέα επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.

Προωθούνται επίσης η κατάργηση των περισσότερων φοροαπαλλαγών, όπως είναι οι τόκοι στεγαστικών δανείων και τα ιατρικά έξοδα, ενώ φαίνεται ότι θα καταργηθεί και το ευνοϊκό καθεστώς μειωμένης φορολόγησης κατά 30% που ισχύει για τα νησιά.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει τελικά ως προς τη διαδικασία ενσωμάτωσης όλων των φόρων στην ακίνητη περιουσία σε έναν, και πιο συγκεκριμένα στο χαράτσι για τα ακίνητα μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Η Ν.Δ. θέλει να καταργηθούν τόσο ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) όσο και το Εκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) και να δημιουργηθεί ένας νέος, Ενιαίος Φόρος, ο οποίος θα είναι απαλλαγμένος από τον λογαριασμό της ΔΕΗ. Η πλευρά του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται ότι θέτει ως προαπαιτούμενο ότι όποιο και αν είναι το μοντέλο που θα υιοθετηθεί αναφορικά με τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, δεν πρέπει να θέτει σε κίνδυνο την είσπραξη 2,3 δισ. ευρώ ετησίως, όπως έχει προβλεφθεί από το Μνημόνιο.

Η μείωση του ΦΠΑ που βρίσκεται στο 23% φαίνεται ότι στην παρούσα φάση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί. Προωθείται όμως η αύξηση στις τιμές εκκίνησης του ελάχιστου κόστους οικοδομής, για τον προσδιορισμό της φορολογητέας αξίας κτισμάτων ακινήτων. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθούν τα έσοδα από τον ΦΠΑ που καταβάλλεται για κάθε νεόδμητη κατοικία.

ΣΧΟΛΙΑ

 1. Αυριανιστής avatar
  Αυριανιστής 24/02/2012 17:04:27

  "Η συγκέντρωση όλων των φόρων της περιουσίας σε έναν φόρο", περιλαμβάνει την κατάργηση του χαρατσιού (μέχρι πολύ πρόσφατα επίσημη και ανυποχώρητοι θέση της ΝΔ) ή απλώς την ενσωμάτωσή του;

 2. kwstasK avatar
  kwstasK 24/02/2012 18:05:57

  Την ενσωμάτωση. Το οποίο χαράτσι, μετά την δυσκολία είσπραξης του μέσω της ΔΕΗ, θα το λαμβάνουμε πλέον διά μέσου της εφορίας (με ό,τι αυτό συνεπάγεται).

 3. petros avatar
  petros 24/02/2012 18:19:58

  Δύο σχόλια, υπόψη της Νέας Δημοκρατίας.
  1) Με τους μισθούς και τις συντάξεις πετσοκομμένες είναι αδύνατον να πληρώνει ο κόσμος τόσους αυξημένους φόρους στα ακίνητα. Άρα, θα πρέπει να προσεχθεί η κλιμάκωση, γιατί μέχρι τώρα δεν λαμβάνεται υπόψη ο αριθμός των παιδιών. Ειδικά για τη πρώτη κατοικία, θα πρέπει να έχουν μειωμένους φόρους όσοι έχουν παιδιά, και όσοι έχουν πάνω από 5 παιδιά, να απαλλάσσονται των φόρων ή να έχουν μειωμένους συντελεστές.
  2) Ο φόρος 20% στα ενοίκια είναι μια ακόμα φρενοβλαβής απόφαση του επιτελείου του κ. Βενιζέλου. Ήδη υπάρχει το χαράτσι στη ΔΕΗ, έρχεται και ο φόρος ; Δηλαδή τα μισά ενοίκια φόρος στο Κράτος ; Αυτό θα κόψει ένα 3-5 % σε ψήφους από τα ήδη χαμηλά ποσοστά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι αυτοκτονία για τη ΝΔ να δεχθεί νέο χτύπημα στην ακίνητη περιουσία των Ελλήνων...
  3) Αύξηση αντικειμενικών αξιών, χωρίς πρόνοια για τους τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους και ανεργους, θα είναι αυτοκτονία για όλους μας !
  Θα αυξηθούν 15 φόροι... κ. Σαμαρά, ο κόσμος έχει αρχίσει να αγανακτεί, γιατί βλέπει έναν άσχετο Υπουργό Οικονομικών να λεηλατεί τους Έλληνες και εσείς να τον ανέχεστε, αντί να τον ξαποστείλετε ... Θα είχατε εξασφαλίσει αυτοδυναμία από σήμερα. Τώρα,εμείς είμαστε με το ένα πόδι εκτός ΝΔ, αν δεχθεί αυτά τα παρανοϊκά του φορολογικού νομοσχεδίου... Με μισθούς 1000 ευρώ και παιδιά, είναι αδύνατον να ανταπεξέλθουμε. Κι αυτό, αν χρειαστεί, θα το εκφράσουμε και στη κάλπη...

  • Φελίζα avatar
   Φελίζα @ petros 24/02/2012 20:34:22

   Μα ο υπουργός μας το είπε σαφώς και διλημματικώς " θέλετε να μειωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις ή θέλετε να μην πληρώνονται καθόλου? θέλετε να μειωθεί η ιδιωτική περιουσία ή θέλετε να εξαλειφθεί? "

 4. petros avatar
  petros 24/02/2012 18:41:23

  Δείτε ένα άλλο παράδειγμα του φορολογικού νομοσχεδίου, που ανέχεται η ΝΔ, αφήνοντας τον κ. Ευάγγελο Χαρατσάκη να δολοφονεί τις Ελληνικές Οικογένειες.

  Ένας Πολύτεκνος μισθωτός ( που έχει το οικογενειακό επίδομα ) με 5 παιδιά, και εισόδημα 21.000 ευρώ δεν θα έχει τις φοροαπαλλαγές, ενώ ένας άγαμος με εισόδημα 19.500 ευρώ θα τις έχει !
  Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι που δεν μπορούν να αποκρύψουν τα εισοδήματά τους θα χάνουν τις φοροαπαλλαγές, ενώ όσοι μπορούν και τα κρύβουν ( όπως γίνεται σε πολλούς μέχρι τώρα ) θα έχουν χαμηλά εισοδήματα και θα έχουν και τις φοροαπαλλαγές, φοροδιαφεύγοντας ! Κύριοι της ΝΔ, θα στηματήσετε τον κ. Βενιζέλο και τις παρανοϊκές ανακαλύψεις του επιτελείου του ή ετοιμαστείτε να μας ΧΑΣΕΤΕ... Η υπομονή μας εξαντλήθηκε με όλες αυτές τις οριζόντιες περικοπές και τις οριζόντιες αυξήσεις ΦΟΡΩΝ...

 5. franc avatar
  franc 24/02/2012 19:03:43

  Επειδή το φορολογικό σύστημα της Ιρλανδίας όπως παραδέχονται και οι καλύτεροι οικονομολόγοι της Ν.Δ. ήταν πολύ πιο αναπτυξιακό ακόμα και από το νυν προτεινόμενο απο την ΝΔ, και παρ΄όλα αυτά δεν κατάφερε να εξασφαλίσει μια γρήγορη ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη η Ελλάδα σήμερα, θεωρώ οτι το φορολογικό πρόγραμμα της ΝΔ είναι ξεπερασμένο και θα πρέπει πάραυτα να υιοθετηθεί εκείνο της Ιρλανδίας με ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές. Επίσης θα πρέπει να εφαρμοστεί η είσπραξη ΦΠΑ στην πηγή και άπαξ και να θεσπιστεί φορολογία όμοια με των offshore εταιρειών . Θα έπρεπε επίσης να εξετασθεί το ενδεχόμενο πλήρους απαλλαγής απο φόρο και δωρεάν παραχώρησης δημόσιας γης σε εταιρείες που θα αγόραζαν ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ίσης αξίας. Η δημιουργία εντός της επικράτειας ενός"πριγκηπάτου" τύπου Μονακό ή Λιχτενστάιν είναι εκ των ουκ άνευ στην παρούσα κατάσταση. Δεν είμαι ειδικός, όμως αντιλαμβάνομαι οτι το ελληνικό κράτος λόγω της εξαιρετικά επικίνδυνης για την ύπαρξή του στιγμής δικαιούται και οφείλει τουλάχιστο μέχρι να αποφύγει τον κίνδυνο να δοκιμάσει κάθε ΝΟΜΙΜΟ οικονομικό μέσο και κυρλιως αυτά που δεν είναι ηθικά αλλα είναι τα πλέον αποδοτικά στο σχύον παγκόσμιο σύστημα. Aν οι εταίροι μας δεν μας επιτρέψουν να ανακάμψουμε, οφείλουμε να αναζητήσουμε άλλους συμμάχους, διότι σ' αυτή την περίπτωση θα καταστεί πασιφανές οτι επιθυμούν την οικονομική μας απομύζηση για λογαριασμό των Υπερ-τραπεζών που μας οδήγησαν μαζί με τους υπολοίπους στην κρίση...

 6. Κολαΐτης Σπύρος avatar
  Κολαΐτης Σπύρος 24/02/2012 19:42:42

  Ο φόρος 20% στα ενοίκια είναι απαράδεκτοςκαι απορώ πως η ΝΔ μπορεί να έχει μια τέτοια πρόταση
  Για έναν φορολογούμενο με μεγάλο ειόδημα ο συντελεστής φορολόγησης θα είναι και μεγάλος και σύγουρα πάνω από 20% ετσι με το 20% θα έχει σίγουρα ωφέλεια ενώ για φορολογούμενο με χαμηλό εισόδημα και με συντελεστή φορολόγησης κάτω του 20% η φορολόγηση ενός ενοικίου που έχει για να συμπληρώνει το εισοδημά του με 20% είναι αδικία
  Συμπερασματικά με τον φόρο αυτό ωφελούνται τ αμεγάλα εισοδήματα και τιμωρούνται τα χαμηλα . Εκεί στην ΝΔ είναι στα καλά τους;

  • yianna avatar
   yianna @ Κολαΐτης Σπύρος 24/02/2012 21:28:46

   Τα ενοίκια προστίθενται στο ετήσιο εισόδημα που δηλώνει ο κάτοχος των ακινήτων. Αν έχεις συντελεστή φορολόγησης 45% από τα ενοίκια σου παίρνει σχεδόν το 50%. Αν έχεις δηλώνεις χαμηλά εισοδήματα ανεβαίνεις κλιμάκα στο φόρο.
   Επομένως οι μεγαλοιδιοκτήτες θα βγαίνουν ωφελημένοι από το 20%.

   • basilis avatar
    basilis @ yianna 24/02/2012 21:37:44

    Δεν το χωράει το μυαλό, ότι υπάρχουν αυτές οι προτάσεις για το φόρο στα ακίνητα και τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Η αγορά ακινήτων θα πέσει υπό το μηδέν. Διώξτε τον Βενιζέλο από το ΠΑΣΟΚ και το Υπουργείο Οικονομικών, πριν καταστρέψει όλους τους Έλληνες. Μετά το χαράτσι στη ΔΕΗ, ολοκληρώνει μια άνευ προηγούμενου καταστροφή των Ελλήνων!

  • m.s avatar
   m.s @ Κολαΐτης Σπύρος 25/02/2012 10:24:42

   20% φόρος στα ενοίκια. Κάτι θα είδαν τα σαΐνια.
   Πάω στοίχημα ότι στόχος είναι πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες που εισπράττουν νοίκια και δηλώνουν κάτω ή κοντά στο αφορολόγητο…
   Η φορολογική τους πολιτική όμως μοιάζει με επέμβαση ειδικών δυνάμεων που αντιμετωπίζουν μια περίπτωση ομηρίας και κάνουν χρήση χειροβομβίδων

 7. Αθωος Περαστικος avatar
  Αθωος Περαστικος 24/02/2012 20:19:11

  Μα πως είναι δυνατό να επιμένουν ακόιμα στο ΦΠΑ 23% όταν ειναι γνωστό από καιρό ότι μετά την εφαρμογή του έχουν πέσει κατακόρυφα τα έσοδα του κράτους από το ΦΠΑ? Τα ίδια και με τον φόρο στα καύσιμα, οι μισθοί μειώνονται, τα καύσιμα ανεβαίνουν και κάιε μέρα το κράτος εισπράττει όλο και λιγότερο.
  Τι άλλο θέλουν να γίνει για να το καταλάβουν???

  Καλά με το φόρο στα ενοίκια θα γίνει χαμός. Από ότι φαίνεται θα συμφέρει να το κρατάς ανοίκιαστο και με κομμένο ρεύμα...

 8. kwstasK avatar
  kwstasK 24/02/2012 20:24:32

  Παιδιά πάντως μην ανησυχείτε. Ενώ μέχρι τώρα η φορολογία για μεγάλη ακίνητη περιουσία (βλέπε βουλευτάδες, μεγαλοκαρχαρίες κλπ κλπ) ήταν της τάξης του 40-45%, τώρα θα πάει κι αυτή στο 20% σαν και τη δική μας.
  Έτσι θα μπορούν απαλλαγμένοι πιά απ' αυτό τον βραχνά, να εστιάσουν όλες τους τις προσπάθειες ώστε να σώσουν εμάς και την πατρίδα. Αφήστε που αποκαθίσταται και το αίσθημα δικαίου, ε; Μην είμαστε αγνώμονες!

  • kwstasK avatar
   kwstasK @ kwstasK 24/02/2012 20:49:27

   [edit:] Μήπως ήρθε κι η ώρα να αντικαταστήσουμε τη λέξη "πατρίδα" με το "παρτίδα"; Λογικό μου ακούγεται!

 9. factorx avatar
  factorx 24/02/2012 21:03:14

  δεν είναι πρόταση της Νδ

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ factorx 26/02/2012 02:46:17

   Και αφού δεν είναι πρόταση της ΝΔ άστο να μπεί...

 10. ΒΙΣ avatar
  ΒΙΣ 24/02/2012 21:46:21

  Αυτό που διαφαίνεται είναι η απόλυτη εξαθλίωση και προλεταριοποίηση της μεσαίας τάξης και ο εκβιαστικός εξαναγκασμός της να πουλήσει ό,τι ακίνητο έχει αγοράσει ή έχει κληρονομήσει...Θα μείνουν, στην καλύτερη περίπτωση, με ένα σπίτι, όταν βέβαια αυτό δεν είναι χρεωμένο.
  Ξεχάστε σπίτια σε χωριό και κανένα χωραφάκι κληρονομιά του μακαρίτη του παππού.

 11. anonymous avatar
  anonymous 25/02/2012 01:20:10

  1) Θα συμφωνήσω με το ΒΙΣ ότι μας αναγκάζουν να εκποιήσουμε ή να εγκαταλείψουμε μη παραγωγικά ακίνητα. Το πρόβλημα θα είχε λυθεί αν ο φόρος έμπαινε επί του εισοδήματος.
  2) Κάθε προσπάθεια αύξησης φόρων αφαιρεί πόρους από την αγορά. Τώρα αν θα τα πάρουν με τον α' ή β' τρόπο μου είναι αδιάφορο
  3) Ο φόρος προς τις εταιρίες πρέπει να είναι κλιμακωτός.
  α) 15% στις ομόρρυθμες (μην ξεχνάμε ότι ο εταίρος ευθύνεται με την ατομική του περιουσία)
  β) 23% δηλ. όσο και ο ΦΠΑ στις ΕΠΕ
  γ) 30-35% στις ΑΕ με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης. Όπως ήταν παλιά πριν τις αλχημείες του Αλογοσκούφη. Ήρθε ο Αλογοσκούφης και για να ανεβάσει τα έσοδα πρόσθετε το εισόδημα από μερίσματα στα υπόλοιπα εισοδήματα και πήγαν οι συντελεστές στο θεό.

  Ζητάω μεγάλο φόρο στις ΑΕ και ειδικότερα στις εισηγμένες διότι θεωρώ άδικο να φορολογούνται οι τράπεζες, η ΔΕΗ, ο ΟΤΕ κλπ. όπως ο ψιλικατζής της γειτονιάς. Αν δεν τους αρέσει να μετατραπούν σε ΕΠΕ με μικρότερη φορολογική επιβάρυνση.

 12. ΝΙΚΟΣ Π avatar
  ΝΙΚΟΣ Π 25/02/2012 08:39:28

  Αντι να ψαχνουν τροπο να φορολογησουν περισσοτερο τα δηλωμενα εισοδηματα ας στιψουν το λιγο μυαλο που εχουν να βρουν τροπο να εισπραξουν τους ανεισπρακτους φορους και τη φοροδιαφυγη να πανε σε 5 6 αλλες πολιτισμενες χωρες και να παρουν πετυχημενες φορολογικες συνταγες. Να κοψουν απο τους εφοριακους τη δυνατοτητα συναλλαγης ν'αυτοματοποιηθουν οι ελεγχοι και οι ποινες, οι οποιες πρεπει να στοχευουν οχι στην εξοντωση αλλα στην λογικη της εισπραξης.Ξερουν ολοι πολυ καλα ποιοι ειναι πρωταθλητες στη φοροδιαφυγη εκει πρεπει να εστιαστουν οι προσπαθειες ,αφου δεν εχει οκαταναλωτης φορολογικη συνειδηση μην περιμενουν με τις αποδειξεις αποτελεσμα.Νεες προτασεις χρειαζονται.Να μια για τους γιατρους:οι συνταγες τους και οι εξετασεις που γραφουν θα πρεπει να εκτελουνται μονο αν συνοδευονται απο αντιτυπο της φορολογικης αποδειξης απο μπλοκ τριπλοτυπο και να φυλασεται μαζι με τη συνταγη ,αν ειναι απο νοσοκομειο θα συνοδευεται απο το εισητηριο .

  • anonymous avatar
   anonymous @ ΝΙΚΟΣ Π 25/02/2012 11:48:19

   Δεν υπάρχει φοροδιαφυγή φίλε μου. Αυτή είναι η καραμέλα ή των άσχετων που δε γνωρίζουν τα θέματα ή των άπληστων που θέλουν περισσότερα στο ταμείο για να τρώνε και περισσότερα. Οι καταβαλλόμενοι φόροι στην Ελλάδα ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι στο ίδιο επίπεδο με τους καταβαλλόμενους στη Γερμανία.

   • nestrom avatar
    nestrom @ anonymous 25/02/2012 13:24:17

    'Αψογος, όπως και στο παραπάνω σου σχόλιο..

  • ano-kato avatar
   ano-kato @ ΝΙΚΟΣ Π 26/02/2012 02:48:54

   Μα Νίκο μου αυτά πάντα μπορούσαν να "πιάσουν" και το ίδιο θα κάνουν και τώρα.Σιγά μην βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει.Τι είχες Γιάννη,τι είχα πάντα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.