#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
31/08/2012 10:00
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι απώλειες για τους εργαζομένους στο ΔημόσιοΣημαντικές εισοδηματικές απώλειες, που φθάνουν συνολικά το 1,32 δισ. ευρώ, αναμένεται να υποστούν οι περίπου 700.000 πολιτικοί υπάλληλοι και λειτουργοί του Δημοσίου, καθώς επίσης και περίπου 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ. Από αυτούς:

Οι 250.000 δημόσιοι λειτουργοί, που υπάγονται στα ειδικά μισθολόγια, προβλέπεται να υποστούν μειώσεις 12% κατά μέσο όρο στις συνολικές αποδοχές τους. Η κυβέρνηση σχεδιάζει οι μειώσεις να είναι:

-6% κατά μέσο όρο για τους ενστόλους, εξετάζοντας παράλληλα το ενδεχόμενο εξαιρέσεων για τους υπηρετούντες σε «μάχιμες» υπηρεσίες, όπως τα ΜΑΤ, τα ΟΥΚ, η Ομάδα «ΔΙ.ΑΣ.», η ΕΜΑΚ, η Πολεμική Αεροπορία κ.λπ.

-Κοντά στο 10% για τους καθηγητές ΑΕΙ-ΤΕΙ και τους ιατρούς του ΕΣΥ.

-20% ή και περισσότερο για τους δικαστικούς, τους διπλωμάτες και τους αρχιερείς.

Επιπλέον, οι υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας θα χάσουν τις αυτόματες μισθολογικές προαγωγές τους.

Οι 450.000 πολιτικοί υπάλληλοι θα δουν τις αποδοχές τους να υφίστανται πρόσθετες απώλειες, κυρίως μέσω νέων παρεμβάσεων στους βασικούς μισθούς, στα μισθολογικά κλιμάκια και στο καθεστώς των μισθολογικών ωριμάνσεων.


Οι 60.000 εργαζόμενοι στις ΔΕΚΟ θα δουν τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται έως και 35%-40% με την εφαρμογή ενός ενιαίου μισθολογίου.

Όλοι εξάλλου οι εργαζόμενοι στο στενό δημόσιο τομέα θα χάσουν 1.000 ευρώ το χρόνο, λόγω της κατάργησης των «υπολειμμάτων» των επιδομάτων εορτών και αδείας (του δώρου Χριστουγέννων των 500 ευρώ, του δώρου Πάσχα των 250 ευρώ και του επιδόματος αδείας των 250 ευρώ).

(Από τον Ελεύθερο Τύπο)

ΣΧΟΛΙΑ

 1. εναςάσχετος avatar
  εναςάσχετος 31/08/2012 10:18:58

  Οι ΜΑΤατζήδες, θεωρούνται μάχιμοι?
  Ποιόν εχθρό "μάχονται"?
  Τον εχθρό-λαό?

 2. ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ avatar
  ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ 31/08/2012 10:32:43

  Αφού η ΔΗΜΑΡ προτιμά τις μειώσεις αντί της εφεδρείας καλώς. Πάντως οι μάχιμοι πρέπει να προστατευτούν, και οι μισθολογικές περικοπές να είναι κάθετες, όχι οριζόντιες

 3. armageddon avatar
  armageddon 31/08/2012 12:47:19

  Όταν οι αποδοχές σε σύγκριση με το 2009 μειώνονται στο μισό ,γιατί αυτό έχει γίνει ,είναι σαν να έχουν απολύσει τους μισούς υπαλλήλους.

 4. ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ avatar
  ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 31/08/2012 12:57:23

  Απο τας κομμουνιστας...

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ ΣΥΚΟΦΑΝΤΗΣ 31/08/2012 14:19:37

   Σιγά μη το παίρνουν για τους Com;
   Το επίδομα το παίρνουν οι άνθρωποι μόνο και μόνο γιατί κάθε ΣΚ στήνονται μέσα ή έξω από κάθε γήπεδο και τρώνε από μπουκάλι και ρωχάλα μέχρι φωτοβολίδες, τούβλα και ότι έρθει στο μυαλό κάθε καλομαθημένου ασυλληπτου κακοποιού της οχλοκρατικής "δημοκρατικής" μας κοινωνίας.
   Δικαίωμα στην πράξη να συλλαμβάνουν τους εν λόγω κακοποιούς δεν έχουν, αλλά ακόμη κι όταν σε ακραίες περιπτώσεις το κάνουν αυτές ή γίνονται προσαγωγές ή ακυρώνονται από κάποιο Πρόεδρο "Πίου" ή από το Βουλευτή της Περιοχής. Αυτά τα Αστυνομικά Όργανα (στην Αγγλική λέγονται Riot Police) έχουν ματατραπεί σε
   Σάκοι Αποδοχής Κοινωνικής Υβρεως και συνεπώς θα έπρεπε να μετονομαστούν από ΜΑΤ σε ΣΑΚΥ με ανάλογη φυσικά μετατροπή του λογοτύπου τους όπου θα πρέπει να απεικονίζεται ένα Ανθρώπινο Τσουβάλι...
   Ακόμη πιστεύεις λοιπόν ότι κακώς παίρνουν αυτό το πενιχρό επίδομα για την πολιτικοσυστημική υπηρεσία που προσφέρουν;

 5. δουρικός avatar
  δουρικός 31/08/2012 14:53:57

  Πες τα Αρμαγεδώνα.

  • Tonia G. avatar
   Tonia G. @ δουρικός 31/08/2012 15:22:13

   Λάθος έχετε και οι δυο (Αρμαγεδδών + Δουρικός) και μάλιστα μεγάλο, διότι μένετε στην επιφάνεια του πράγματος. Στην οικονομία όπως και σε πολλά άλλα πράγματα 1+1 δεν κάνει 2.
   Αν ένας άνθρωπος χάσει τη δουλειά του, τότε αρχίζει να ψάχνει για δουλειά ή ανοιγεί δική του. Γίνεται δηλαδή αμέσως ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ, το ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ για την Ελλάδα δηλαδή.
   Αν ένας άνθρωπος υποχρεούται τα σπαταλάει το δημιουργικό 8ωρο του αμοιβόμενος από το Δημόσιο με τις μισές αποδοχές του (σε σχέση με το 2009), τότε αντιθέτως αντί για καλό κάνουμε μεγαλύτερη ζημιά. Κι αυτό διότι ακολουθούμε το ρητό στις χώρες επί Κομμουνισμού (για όσους ξέρουν) που οι άνθρωποι έλεγαν: "το Κράτος "κάνει" πως μας πληρώνει και εμείς "κάνουμε" πως δουλεύουμε!" . Δηλαδή μπαίνουμε ακόμη πιο πολύ βαθειά στο βάθος τους κρατικοδιαιτισμού από τον οποίο υποφέρουμε.
   Με την πολιτική αυτή δηλαδή εκτός του ότι η Ελλάδα χάνει περίπου 150.000 πολύτιμα 8ωρα κάθε μέρα (αν υποθέσουμε ότι αυτός είναι ο στόχος απολύσεων) , ταυτόχρονα η αγορά ΄χάνει" το μισό της τζίρο από 800.000 δημοσίους υπαλλήλους.
   Το σωστότερο σε αυτό που προσπαθείτε να πείτε είναι το εξής: Να πει η Κυβέρνηση μειώνω το ωράριο όλων των π.χ. δευτεροβάθμιας εκπάιδευσης υπαλλήλων σε 4 ώρες και επίσης στο ίδιο ποσοστό τις αποδοχές τους (σε σχέση με το 2009). Με τον τρόπο αυτό και μείωση θα πετύχαινε αλλά και ταυτοχρόνως θα πετύχαινε την πολυπόθητη "κινητικότητα" Ανθρωπίνου Δυναμικού που τόσο έχει ανάγκη η χώρα. Με την έννοια αυτή 150.000 άνθρωποι θα χτύπαγαν επι τόπου τις περισσότερες part time δουλειές (πλην ίσως των αγροτικών) που σήμερα κάνουν οι αλλοδαποί. Και εκεί θα βλέπαμε και αποτέλεσματα και στο θέμα τις λαθρομετανάστευσης με τη συγκατάθεση και του Μεσαίου Κεφαλαίου (μικρή + μεσαία εργοδοσία) αφού πλέον δεν θα εξαρτόνταν από την λαθροεργασία για να δουλέψουν οι επιχειρήσεις τους.

   • TARAMAS avatar
    TARAMAS @ Tonia G. 31/08/2012 19:25:20

    Έτσι είναι ακριβώς. Να τα πω κι εγώ πιο απλά, η σημερινή οικονομία δε διαφέρει στις βασικές αρχές της από την προϊστορική. Εμείς εδώ αφαιρέσαμε ανθρώπινο δυναμικό από τους κυνηγούς και τους τροφοσυλλέκτες και το χαραμίσαμε για να καθαρίζουν και να φρουρούν τη σπηλιά δεκαπλάσιοι απ ότι χρειάζεται. Αν δε τους ξαναπάμε πίσω στην "παραγωγή", ουσιαστικά το ίδιο θα πεινάμε, ακόμη κι αν τους ταΐζουμε λιγότερο.

    • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
     ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ TARAMAS 31/08/2012 21:23:14

     Αυτή η πλάκα με τον δημιουργικό ιδιώτη και τον μη δημιουργικό δημόσιο υπάλληλο να τελειώνει.
     Πόσο δημιουργικός είναι ένας που ανοίγει (άνοιγε γαιτί τώρα δεν γίνεται) ακόμα ένα κατάστημα υποδημάτων σε έναν πεζόδρομο που είχε άλλα δέκα;
     ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΟΙ έμποροι απλώς δεν μπορούσαν να ζουν στο χωριό τους, ή δεν ήθελαν, ή δεν μπορούσαν να βρουν νύφες (σαν την Tonia G) διότι η Ελληνίδα δεν μπορεί να είναι παντρεμένη με αγρότη ή κτηνοτρόφο και έτσι αυτοί οι νέοι κάτοικοι των χωριών κατέβαιναν στην πόλη και άνοιγαν ένα κατάστημα στο οποίο πουλούσαν ΕΙΣΑΓΟΜΕΝΑ προϊόντα. Τέτοια δημιουργικότητα!
     Άλλα επαγγέλματα επίσης που ακολουθούσαν ήταν του τεχνίτη (αξιοσέβαστο όταν κάνει σωστά τη δουλειά του) ή του ιδιοκτήτη φαγάδικου (επίσης αγαπητός σε εμάς τους Έλληνες κλάδος). Όλα αυτά πολύ καλά καμωμένα αλλά τη ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ αγαπητή Tonia G. και TARAMAS που την βλέπετε;
     Δε συνηθίζω να απευθύνομαι προσωπικά σε όσους κάνουν σχόλια εδώ και δεν μου αρέσει να μου κάνουν επιθετικά σχόλια και σε εμένα. Θέλω όμως να καταλάβετε ότι ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ είσαι σε μία χώρα που σε έχει διδάξει να είσαι δημιουργικός, σου δίνει τις ευκαιρίες να εκφράσεις τη δημιουργικότητά σου αλλά και συγχωρεί τα ΛΑΘΗ που τυχόν θα κάνεις σε κάποια αποτυχία σου (αυτό το ξεχάσατε).
     Για να τελειώνουμε, η Ελλάδα έχει αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της Ευρώπης αριθμό δημοσίων υπαλλήλων (δεν δέχομαι αντίρρηση και αμφισβήτηση επ' αυτού). Δεν υπάρχει κράτος οργανωμένο που να μην έχει δημοσίους υπαλλήλους (μόνιμους και συμβασιούχους). Όσο δεν γίνεται (και ούτε ενδιαφέρονται) όλοι να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι, έτσι και δεν υπάρχει χώρος να εκδηλώσουν τη (διαφορετική) δημιουργικότητά τους κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε μία χώρα των ούτε δέκα εκατομμυρίων κατοίκων. Σίγουρα έχω να πω και άλλα, όμως για την ώρα αρκεί.
     Α, και για να ξέρετε ποιος σας απαντά, είμαι και εγώ δημόσιος υπάλληλος ΠΕ.

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/09/2012 01:13:55

      Δεν είπα ότι δεν είναι δημιουργικός ο δημόσιος τομέας. Αντιθέτως, το κράτος με τις δομές του κάνει δυνατή την οικονομική δραστηριότητα και παράγει συνεπώς με έμμεσο τρόπο. Οστόσο, όταν η συμβολή του κράτους είναι προβληματική και λειψή, η απασχόληση υπεράριθμων (γι αυτό που προσφέρουν πάντα, μην κολλάς με τους μέσους όρους της Ευρώπης) στερεί την παραγωγή από ανθρώπινο δυναμικό και επιβαρύνει τα δημόσια ταμεία χωρίς λόγο. Οι 100 ας πούμε Έλληνες εφοριακοί προσφέρουν στο κράτος όσο 100 Γερμανοί εφοριακοί; Σίγουρα όχι, και οι λόγοι μπορεί να είναι διάφοροι: Ελλιπής εκπαίδευση, απαρχαιωμένες δομές, δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία, κομματισμός, ποδηγέτηση από πολιτικές δυνάμεις, διαφθορά κλπ Το θέμα είναι ότι δεν "παράγουν" για το κράτος τα ανάλογα έσοδα, έτσι το να μιλάμε για ευρωπαϊκούς μέσους όρους δεν έχει νόημα. Όταν η δημόσια υπηρεσία δε δρα σαν πολλαπλασιαστής στην οικονομία, είναι τροχοπέδη. Αν τα ελληνικά δημόσια έσοδα φθάσουν τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, μπορείτε να επικαλείσθε το μέσο όρο του αριθμού των ευρωπαίων δ.υ. Εφόσον το κράτος δεν παράγει (έστω έμμεσα) τον πλούτο που οφείλει με αυτό τον αριθμό δ.υ. που απασχολεί και δεν έχει να τους πληρώσει, πρέπει να απολύσει. Τόσο

     • TARAMAS avatar
      TARAMAS @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 01/09/2012 01:19:14

      ... Τόσο απλά. Η λογική του Κράτους που αντικαθιστά τα επιδόματα ανεργίας με τις προσλήψεις χρεοκόπησε αν δεν το καταλάβατε. Όπως μια ιδιωτική οικονομική δομή που δεν παράγει θα κλείσει, έτσι και μια δημόσια υπηρεσία που δε δικαιολογεί την ύπαρξή της και τον αριθμό των απασχολουμένων της με το πραγματικό έργο που παράγει (κι όχι το σφράγισμα ανούσιων εγγράφων και το βόλευ φακέλων από γραφείο σε γραφείο) είναι βαρίδι.

     • Tonia G. avatar
      Tonia G. @ ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ 04/09/2012 09:55:19

      κ. Γεωμέτρα!
      ξυδάααακι...

 6. diatwn avatar
  diatwn 31/08/2012 15:40:22

  Δηλαδή οι αστυνομικοί είναι πιο χρήσιμοι από τους δασκάλους.

 7. δημης avatar
  δημης 01/09/2012 01:04:58

  ΠΡΟΤΑΣΗ:
  -ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΝΤΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ.....
  -ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ....ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ...

 8. Ίωνας avatar
  Ίωνας 01/09/2012 02:57:38

  Οι δημόσιοι υπάλληλοι πλέον ότι παίρνουν (περί τα 950 € μέσος όρος) τα δίνουν μέχρι τελευταίο σεντ στην αγορά.Εκτός αν πιστεύει κάποιος ότι με τέτοιους μισθούς γίνεται και αποταμίευση.Αν υπολογίσουμε και τα εκκαθαριστικά τότε τα καθαρά που παίρνει ένας δημόσιος υπάλληλος Π.Ε. είναι γύρω στα 800 €.Τα υπόλοιπα είναι τροφή για τα λιοντάρια.Όλοι μετά την διπλή απογραφή που έγινε μπορούν να βρούν στοιχεία για αριθμό Δ.Υ. ειδικότητες, μισθοδοσία,ηλικία, σπουδές κ.λ.π.Ας τα κοινοποιήσει το αρμόδιο υπουργείο για να τελειώνουν τα παραμύθια με τους δράκους.

  • ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ avatar
   ΓΕΩΜΕΤΡΗΣ @ Ίωνας 01/09/2012 09:42:50

   Χαίρομαι Ίων που θίγεις αυτή την πλευρά. Οι δ.υ. δεν τα κάνουμε μασούρια να τα στείλουμε στην Ελβετία. ΟΛΑ τα χρήματά μας, εδώ και χρόνια, έπεφταν στην αγορά και η όποια αποταμίευση, πάλι στην αγορά κατέληγε (αγορά κατοικίας, σπουδές παιδιών) όπως και ΟΛΩΝ των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα.
   Τώρα όσον αφορά αυτά που θίγει ο TARAMAS, συμφωνώ ότι οι δομές και τα μέσα που χρησιμοποιεί το κράτος σε πολλές υπηρεσίες του (υπεράριθμοι σε κάποια γραφεία ενώ αλλού είναι λιγότεροι από όσους χρειάζεται, απαρχαιωμένα ή ανύπαρκτα συστήματα ελέγχου και διασταυρώσεων) πράγματι έχουν τα αποτελέσματα που αναφέρει. Αυτό φυσικά πρέπει (έπρεπε εδώ και χρόνια) να έχει αλλάξει.
   Δυστυχώς το ίδιο συμβαίνει και στον ιδιωτικό τομέα. Η τελευταία ευρωπαϊκή έκθεση αναφέρει ότι οι Έλληνες εργάζονται ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από όλους τους άλλους Ευρωπαίους αλλά είμαστε χαμηλοί στην παραγωγικότητα και στον δημόσιο τομέα, αλλά (έκπληξη-έκπληξη) και στον ιδιωτικό. Μάλλον και εκεί κάποιες δομές και νοοτροπίες (του ιδιωτικού τομέα) είναι οι αιτίες.

 9. A.M. avatar
  A.M. 01/09/2012 11:20:34

  «Μειώσεις 12%»
  ... τι ακριβώς σημαίνει αυτό;

  Για νάχουμε καλό ρώτημα δλδ...
  Πόσα εισπράττει σήμερα ένας δημόσιος υπάλληλος από αυτούς που θα υποστούν μειώσεις 12% και πόσα θα εισπράττει μετά την μείωση;

  Μπορεί κάποιος να απαντήσει πολύ συγκεκριμένα επ' αυτού;
  Συγκεκριμένα ποσά για συγκεκριμένη κατηγορία εργαζομένων εννοώ.
  Π.χ.
  15 χρόνια εργαζόμενος ως δημόσιος υπάλληλος
  1200 € εισπράττει τον μήνα σήμερα (λέμε τώρα)
  (1200€ - 12%) θα εισπράττει μετά την μείωση.

  Το αυτό και για τις μειώσεις 35% - 50% των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.
  δλδ
  Ποιό είναι το ετήσιο ΣΥΝΟΛΙΚΟ καθαρό εισόδημα ενός εργαζόμενου με 15 χρόνια υπηρεσίας στην ΔΕΗ για παράδειγμα και ποιό θα είναι το ετήσιο καθαρό εισόδημα μετά την μείωση του 40% που θα υποστεί;

  Γράψτε κάτι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ (αν κάποιος γνωρίζει) για να μπορούμε να έχουμε συγκεκριμένο μέτρο σύγκρισης κάποιου που εργάζεται για 15 χρόνια ως δημόσιος υπάλληλος ή σε ΔΕΚΟ με πανεπιστημιακό πτυχίο με κάποιον άλλον εργαζόμενο επί 15ετία με πανεπιστημιακό πτυχίο στον ιδιωτικό τομέα.

  Για να δούμε εάν τελικά είναι αδικημένοι οι εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ ή στο δημόσιο σε σχέση με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα έχοντας τα ίδια προσόντα και την ίδια προϋπηρεσία.

  Ή μήπως δεν συγκρίνονται αυτά καθότι στην Ελλάδα
  «ιδιωτικός = πατάτα» και «δημόσιος = αβοκάντο»;

 10. maverick avatar
  maverick 01/09/2012 23:20:01

  Επειδή η παράνοια και η υποκρισία σ' αυτό τον τόπο έχει ξεφύγει κάθε λογικής, θα πρέπει να μιλήσουμε με αριθμούς κ. & κ., κάποια στιγμή δεν νομίζεται; Και όχι να μένουμε στις σοφιστείες μας και μόνο. Λοιπόν ενδεικτικά αναφέρω ότι με την τελευταία απογραφή των Δ.Υ., οι υπάλληλοι της Βουλής ήταν 1.900~, για «χώρο ευθύνης» το ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο, έναντι των Τελωνειακών που είναι 2.000~ και οι οποίοι είναι υπόλογοι για την εφαρμογή της δημοσιονομικής πολιτικής (Τελωνειακό σκέλος) και τη προστασία της δημόσιας ασφάλειας (Τελ. Κώδικας κλπ) σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικά αναφέρουμε, ότι στο Τελωνείο των Κήπων - Καπί Κιουλέ (Ελληνο-τουρκικά σύνορα) υπηρετούν 18 Έλληνες Τελωνειακοί, ενώ στο αντίστοιχο τουρκικό Τελωνείο 120. Επίσης, στο Προμαχώνα - Κουλάτα (Ελληνο-βουλγαρικά σύνορα) υπηρετεί ένας Έλληνας Τελωνειακός = κανένας, όταν στο βουλγαρικό Τελωνείο υπηρετούν 110 Τελωνειακοί. Τώρα για τον τεχνολογικό εξοπλισμό, ας μην μιλήσουμε καλύτερα. Και στα δύο αλλοδαπά Τελωνεία λειτουργούν X-RAY, ενώ στα ελληνικά Τελωνεία, υπάρχει το τίποτα. Έτσι οι ιθύνοντες, “οραματίζονται” να αντιμετωπίσουν το λαθρεμπόριο και εν γένει τη παραοικονομία, με την αποδόμηση ζωτικής σημασίας Υπηρεσιών. Άλλωστε, έτσι μόνο θα αυξηθεί και ο κύκλος εργασιών σ' αυτό το τόπο, με το ξέπλυμα χρήματος, αυτό δηλαδή που γινότανε τόσα χρόνια (βλέπε annual reports ΟΟΣΑ, παραοικονομία) και φτάσαμε σήμερα σ' αυτά τα χάλια. Μετά κάποιοι παραπονιούνται, ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.