28/04/2010 18:17
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αλλαγές που επισπεύδονται στο Ασφαλιστικό

Οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό που επισπεύδονται είναι οι εξής:

1 Εξισώνονται τα όρια ηλικίας ανδρών και γυναικών στον δημόσιο τομέα άμεσα, δηλαδή με την ψήφιση και τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως του σχετικού νόμου. Αποτέλεσμα του μέτρου είναι η αύξηση τουλάχιστον κατά πέντε έτη της παραμονής των γυναικών στην υπηρεσία τους. Αναμένεται να θιγούν 140.000 εργαζόμενες στο Δημόσιο, καθώς θα υποχρεωθούν να συνταξιοδοτηθούν είτε στα 60 με μειωμένη είτε στα 65 με πλήρη σύνταξη. Πλήττονται ιδιαίτερα οι παλαιές ασφαλισμένες, δηλαδή όσες άρχισαν να εργάζονται την 1.1.1983 έως και τις 31.12.1992, των οποίων τα όρια συνταξιοδότησης αυξάνονται σημαντικά. Ακόμη, θίγονται: οι μητέρες ανηλίκων που χάνουν το δικαίωμα να συνταξιοδοτούνται πρόωρα σε ηλικία 50 ετών έπειτα από 25 χρόνια υπηρεσίας· οι τρίτεκνες, που σήμερα δικαιούνται να συνταξιοδοτηθούν ύστερα από 20 χρόνια υπηρεσίας ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας· και οι γυναίκες που δεν ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, αλλά είχαν το δικαίωμα να αποχωρήσουν πρόωρα, στα 55, με μειωμένη σύνταξη. 2 Καταργούνται άμεσα οι συντάξεις άγαμων θυγατέρων και διαζευγμένων θυγατέρων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών. Πρόκειται για συντάξεις που δίνονται σε θυγατέρες αποθανόντων δημοσίων υπαλλήλων και στρατιωτικών, ανεξαρτήτως ηλικίας, εφόσον είναι άγαμες ή διαζευγμένες. Αυτή τη στιγμή τη σύνταξη έχουν λάβει 7.000 άτομα, ενώ στην κατηγορία αυτή υπολογίζεται ότι βρίσκονται ακόμη 15.000 γυναίκες.

3 Η ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, αντί για τον Νοέμβριο, θα ισχύσει από τον Σεπτέμβριο του 2010. Στόχος του μέτρου είναι το ποσό που εισπράττεται να ενισχύει τα οικονομικώς αδύναμα ασφαλιστικά ταμεία. Η εισφορά θα είναι μηνιαία και θα κυμαίνεται από 2% έως 5%. Ταυτοχρόνως, στο τραπέζι υπάρχει και πρόταση για τη μείωση των υψηλών συντάξεων στον ΟΤΕ και στη ΔΕΗ, με δεδομένο ότι εφέτος περιορίστηκε σημαντικά η κρατική χρηματοδότηση στα συγκεκριμένα Ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η μείωση αυτή θα αφορά συντάξεις άνω των 1.500 ευρώ και θα κυμαίνεται από 3% έως 8%.

4 Εφαρμόζεται άμεσα ή το αργότερο την 1.1.2011 η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων στα ελλειμματικά Ταμεία, όπως ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Η αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αφορά τους ασφαλισμένους στο πρώην ΤΕΒΕ. Με τον νέο τρόπο μειώνονται οι συντελεστές υπολογισμού της αναπλήρωσης από το 3,5% που είναι σήμερα για κάθε έτος ασφάλισης στο 2%. Το μέτρο υπολογίζεται να οδηγήσει σε μείωση των συντάξεων κατά μέσο όρο στο 10%. Σημειωτέον ότι και τα συγκεκριμένα Ταμεία από το έτος 2018 θα εφαρμόζουν τον γενικό υπολογισμό της σύνταξης που θα περιέχεται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο και θα αφορά το σύνολο των Ταμείων.

5 Ανάσα για τα έσοδα του Οργανισμού Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων δίνει η τροπολογία που συζητείται στη Βουλή, με την οποία εντάσσονται πλέον στον ΟΑΕΕ οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές κάτω των 2.000  κατοίκων, οι οποίοι έως τώρα ασφαλίζονταν στον ΟΓΑ. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επαγγελματίες που δηλώνουν έδρα σε περιοχές κάτω των 2.000 κατοίκων και έχουν αρτοποιείο, καφενείο, εστιατόριο, κουρείο, ζαχαροπλαστείο, οπωροπωλείο, κρεοπωλείο, παντοπωλείο, περίπτερο, καθαριστήριο, ραφείο, ταβέρνα, υποδηματοποιείο, τουριστικά- ψιλικά είδη, κηροπλαστείο, πρακτορείο ΟΠΑΠ κτλ. Υπολογίζεται ότι πρόκειται για 40.000 έως 60.000 επαγγελματίες, οι οποίοι πλέον θα ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ και θα δώσουν σοβαρή ώθηση στα ήδη προβληματικά οικονομικά του συγκεκριμένου Ταμείου.

Το 60% των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ παίρνει σύνταξη μικρότερη των 600 ευρώ, ενώ λιγότεροι από το 10% των ασφαλισμένων λαμβάνουν σύνταξη που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Ο μέσος όρος ηλικίας συνταξιοδότησης στον ΟΑΕΕ είναι τα 66 χρόνια, όταν ο μέσος όρος σε ολόκληρο το ασφαλιστικό σύστημα είναι τα 60 χρόνια.

Αυτό επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) εν όψει των αλλαγών στο Ταμείο των αυτοαπασχολουμένων.


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=328441&dt=28/04/2010#ixzz0mPN3rODi

ΣΧΟΛΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια στο άρθρο! Γράψτε το πρώτο σχόλιο!

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.