05/11/2010 20:05
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές παρακολουθούν στενά τις εκλογές

Εκτός από τους υποψηφίους, και οι αγορές θα παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό τις εξελίξεις στις εκλογές της Κυριακής, καθώς περιμένουν να πάρουν ενδείξεις ως προς τη νομιμοποίηση που έχει η κυβέρνηση για να προχωρήσει τη δημοσιονομική προσαρμογή και τις διαρθρωτικές αλλαγές και το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών. Ο αναλυτής της Barclays Capital, Antonio Garcia Pascual, εξηγεί τι θα πρέπει να κοιτούν οι αγορές και αποκωδικοποιεί τα πιθανά αποτελέσματα και τη σημασία τους για την οικονομία. Εύλογα όλα τα βλέμματα στρέφονται στην αναμέτρηση για την περιφέρεια της Αττικής, όμως, σημαντικό μήνυμα για τις αγορές θα προέλθει και από το δήμο του Πειραιά, τονίζει.

Όπως εξηγεί ο αναλυτής, η πολιτική σταθερότητα έως και το 2013 τουλάχιστον θεωρείται από τις αγορές απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής. Έπειτα, λοιπόν και από την προειδοποίηση του Γ. Παπανδρέου για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών στην περίπτωση που το αποτέλεσμα από τις αυτοδιοικητικές είναι απογοητευτικό για το ΠΑΣΟΚ, η Barclays Capital εξηγεί τις ισορροπίες που διαμορφώνονται στο πολιτικό σκηνικό.

Σύμφωνα με τον Pascual, η Αττική διαδραματίζει κεντρικό ρόλο, καθώς παραδοσιακά είναι μια περιφέρεια όπου κυριαρχεί το ΠΑΣΟΚ.

Έτσι, στην περίπτωση που ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Σγουρός δεν περάσει στο δεύτερο γύρο, αυτό θα θεωρηθεί από τις αγορές ως απογοητευτικό αποτέλεσμα, εξηγεί ο αναλυτής. «Εάν υπάρχει ένα αποτελέσματα περιφέρειας που θα μπορούσε να πυροδοτήσει τις πρόωρες εκλογές, είναι αυτό», λέει.

Στη συνέχεια, ο Pascual συμβουλεύει τους επενδυτές να παρακολουθήσουν τις εκλογικές εξελίξεις στους Δήμους   της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με βάση τις δημοσκοπήσεις, η Νέα Δημοκρατία εκτιμάται ότι θα επικρατήσει σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το ΠΑΣΟΚ να κερδίζει τον Πειραιά.  «Επομένως, μία πιθανή ήττα του ΠΑΣΟΚ στον Πειραιά θα μπορούσε επίσης να ερμηνευτεί σαν απογοητευτικό αποτέλεσμα για την κυβέρνηση», και επομένως να οδηγήσει   σε πρόωρες εκλογές, αναφέρει ο αναλυτής.

ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ avatar
    ΓΙΑΝΝΗΣ - ΑΛΙΜΟΣ 06/11/2010 03:05:32

    Ο Πειραιάς την επόμενη Κυριακή θα δώσει Μιχαλολιάκο. Ακόμη και Νεοδημοκ΄ρατες δεν πιστεύουν τη μεταστροφή των τελευταίων ημερών στο μεγάλο λιμάνι. Θα τρίβουμε τα μάτια μας στις 14/11 στον Πειραιά.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.