#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
21/07/2011 09:14
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές οσφραίνονται αίμα στο νερό
Παντού μυρίζει αίμα. Οι παγκόσμιες χρηματαγορές βρίσκονται σε αναστάτωση. Οι τραπεζικές μετοχές πέφτουν. Τα σπρεντς στα ευρωπαϊκά ομόλογα εκτοξεύτηκαν στα ύψη. Οι μεγάλες επιχειρήσεις ανακοινώνουν απολύσεις. Το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα οδεύει προς μια νέα μεγάλη κρίση. Θα δούμε μήπως μια επανάληψη του 2008;

Δυστυχώς, η επόμενη κρίση θα είναι πολύ χειρότερη. Το 2008, το αμερικανικό δημόσιο χρέος ήταν λιγότερο από $10 τρισεκατομμύρια. Σήμερα ξεπέρασε τα $14 τρισ.  Το 2008, καμία χώρα της ΕΕ δεν ήταν στα πρόθυρα της  κατάρρευσης. Σήμερα κινδυνεύουν επτά από αυτές. Αυτή τη φορά, αν επέλθει κρίση, οι κυβερνήσεις του κόσμου θα είναι ανήμπορες να κάνουν το οτιδήποτε. Για αυτό, όσα συμβαίνουν σήμερα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Και όσο αρχίζουν και φαίνονται οι αδυναμίες, τόσο οι κερδοσκόποι ετοιμάζουν τα μαχαίρια τους. Οσμίζονται αίμα…

Όπως το 2008, έτσι και σήμερα άρχισαν να πέφτουν οι τραπεζικές μετοχές. Οι υποτιθέμενα «πολύ μεγάλες για να πέσουν» τράπεζες, υφίστανται καταποντισμό. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν τρέφουν καμιά συμπάθεια για τους τραπεζίτες, αλλά αν επαναληφθεί το 2008, οι τραπεζίτες θα κόψουν τη πίστωση και θα παρακαλάνε για κρατική διάσωση και πάλι. Και αυτό δεν είναι καθόλου καλό για την οικονομία.

Στην Ευρώπη, η κρίση χρέους των κρατών χειροτερεύει κάθε μέρα που περνάει. Τα σπρεντς των ομολόγων των PIIGS έχουν τρελαθεί. Και όσο ανεβαίνουν, τόσο γιγαντώνεται η κρίση.

Εν τω μεταξύ, οι παγκόσμιες χρηματαγορές έχουν μια πολύ κακή διάθεση. Παντού επικρατούν η απαισιοδοξία και ο φόβος. Οι κερδοσκόποι είναι έτοιμοι και περιμένουν. Οι επενδυτές είναι αγχωμένοι. Τι θα συμβεί λοιπόν; Κανένας δεν είναι σίγουρος για τίποτα. Τα πράγματα όμως είναι πολύ άσχημα.

Ακολουθούν 18 σημάδια που μας δείχνουν ότι όλα κρέμονται από μια κλωστή:

1-Οι τραπεζικές μετοχές βρίσκονται στο ναδίρ.

2-Οι μετοχές της Bank of America έπεσαν κατά 27%.

3-Όπως γράφει το Bloomberg, η  Bank of America μπορεί να χρειαστεί να αυξήσει τα αποθεματικά της κεφάλαια κατά $50 δισ.

4-Οι μετοχές των Goldman Sachs και Morgan Stanley βρίσκονται στη χαμηλότερη θέση εδώ και δυο χρόνια.

5-Την περασμένη Δευτέρα, οι μετοχές της Citigroup έπεσαν 2.5%.

6-Η Moody's προειδοποιεί πως θα αναγκαστεί να μειώσει την αξιολόγηση των Bank of America, Citigroup, και  Wells Fargo.

7- Οι Barclays Capital, Goldman Sachs, Bank of America, JPMorgan Chase και Morgan Stanley, απολύουν, ή σκέφτονται να απολύσουν προσωπικό.

8-Ο διευθυντής Ευρώπης του ΔΝΤ, δήλωσε ότι η ελληνική κρίση χρέους «βρίσκεται στη κόψη του ξυραφιού».

9-Η Moody's υποβάθμισε τα ιρλανδικά ομόλογα σε επίπεδο junk.

10-Το σπρεντ στα διετή πορτογαλικά ομόλογα είναι πάνω από 20%, στα ιρλανδικά πάνω από 23%, και στα ελληνικά πάνω από 35%!!!!

11-Τη Δευτέρα που μας πέρασε, οι μετοχές της μεγαλύτερης ιταλικής τράπεζας έπεσαν κατά 6.4%.

12-Το σπρεντς στα δεκαετή ιταλικά ομόλογα βρίσκονται στο ψηλότερο σημείο τους, από την εποχή που ξεκίνησε το ευρώ.

13-Τη Δευτέρα, τα σπρεντς των δεκαετών ισπανικών ομολόγων έπιασαν το υψηλότερο ποσοστό από συστάσεως ευρωζώνης.

14-Την Δευτέρα, οι μετοχές της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας έπεσαν κατά 7%, και συνολικά κατά 22% μέσα στον Ιούλιο.

15-Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Citigroup, William Buiter, λέει πως αν δεν υπάρξει άμεση παρέμβαση της ΕΚΤ, θα δούμε μια σειρά από χρεοκοπίες κρατών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

16-Η Cisco ανακοίνωσε απόλυση του 16% του προσωπικού της.

17-Η Borders Group ανακοίνωσε πως θα ρευστοποιήσει όλα τα περιουσιακά της στοιχεία. Αυτό σημαίνει πως θα κλείσουν 399 καταστήματα, και θα χάσουν τη δουλειά τους 10.700 εργαζόμενοι.

18-Στη διάρκεια κρίσεων, οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια. Αυτήν την εβδομάδα ο χρυσός άγγιξε τα $1.600 την ουγγιά.

Η παγκόσμια χρεωστική φούσκα άρχισε να σπάει. Κανένας δεν γνωρίζει τι θα ακολουθήσει. Ο έλεγχος μπορεί να χαθεί, άσχετα με τις προσπάθειες των αρχών όλου του κόσμου.

Να θυμόμαστε πως στις αρχές του 2008, ελάχιστοι φαντάζονταν πως τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα των ΗΠΑ θα εκλιπαρούσαν το κράτος να τα διασώσει. Όταν χαθεί η εμπιστοσύνη, το παιχνίδι αλλάζει γρήγορα. Κανένας σχεδόν οικονομολόγος δεν θα μπορούσε να προβλέψει ότι τα σπρεντς των διετών ελληνικών κρατικών ομολόγων θα ήταν 35% το 2011. Να όμως που είναι.

Ολόκληρο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα μοιάζει με πύργο από τραπουλόχαρτα στημένο στην άμμο. Είναι πολύ πιο ευάλωτο από οποιαδήποτε άλλη εποχή. Και μόλις πέσουν τα πρώτα ντόμινο, θα ακολουθήσει ανεξέλεγκτη αλυσιδωτή αντίδραση.

Το σύστημα αυτό δεν σχεδιάστηκε με παραμέτρους την ασφάλειά του. Σχεδιάστηκε για ανθρώπους πλεονέκτες, ώστε να κερδίζουν χρήματα το συντομότερο δυνατόν. Οι τραπεζίτες δεν ενδιαφέρονται για το καλό της ανθρωπότητας. Το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το χρήμα. Κανονικά, το 2008 θα έπρεπε να μας αφυπνίσει. Ελάχιστες όμως διορθώσεις έγιναν από τότε.

Όπως είναι σήμερα, το οικονομικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Είναι θεμελιωδώς ασταθές. Και οι φούσκες δεν μπορούν να διαστέλλονται επ άπειρον. Κάποτε θα πρέπει να σκάσουν. Για αυτό, τις επόμενε εβδομάδες να παρακολουθείτε τις μετοχές των τραπεζών, και τα σπρεντς των ευρωπαϊκών ομολόγων.

Ας ελπίσουμε πως η κατάσταση θα εξομαλυνθεί.

Ας ελπίσουμε πως δεν θα μας χτυπήσει κατακέφαλα μια ακόμη κρίση.

Ας ελπίσουμε πως το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα δεν είναι έτοιμο να συνθλιβεί.

Αλλά ας προετοιμαζόμαστε… για καλό και για κακό….

S.A.-The Economic Collapse

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

  1. Χρήστος Δημάρης avatar
    Χρήστος Δημάρης 21/07/2011 13:44:32

    ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ Η ΒΑΡΒΑΡΟΤΗΤΑ: Είμαι από αυτούς που πιστεύουν σε αυτό το δίλημμα. Αυτό το άρθρο δείχει ότι δεν μας φταίει καθόλου ο κατασυκοφαντημένος σοσιαλισμός. Ο καπιταλισμός είναι το πρόβλημα αφού είναι χειρότερος και από την ίδια την βαρβαρότητα.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.