15/01/2011 07:37
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές δοκιμάζουν την συνοχή της Ευρώπης

Οι κερδοσκοπικές επιθέσεις κατά χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας δεν σχετίζονται με τα – σαφώς υπαρκτά – δημοσιονομικά τους προβλήματα. Εάν αυτό ίσχυε, θα έπρεπε να έχει υπάρξει το ίδιο δυναμική επίθεση και κατά των ΗΠΑ ή της Μεγάλης Βρετανίας. Οι αγορές θέτουν σε δοκιμασία το Ευρώ προκειμένου να διαπιστώσουν το βαθμό πολιτικής συνοχής πίσω από αυτό. Για το λόγο αυτό η έξοδος της Ευρωζώνης από την κρίση εξαρτάται άμεσα από την πολιτική αντίδραση της Ε.Ε. απέναντι στις αγορές. Μέχρι στιγμής οι Ευρωπαίοι πολιτικοί αντιδρούν συνήθως πανικόβλητοι και ικανοποιούν τους υπολογισμούς των κερδοσκόπων, οι οποίοι βλέπουν ολοένα και περισσότερα χρήματα φορολογουμένων να προστατεύουν τις επενδύσεις τους.

Όταν η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη βρισκόταν στις αρχές του 2011 στο χείλος του γκρεμού, η κυβερνήσεις της Ευρωζώνης αντέδρασαν χωρίς καθυστέρηση και σχεδόν ταυτόχρονα με την οικονομική στήριξη της Αθήνας αποφασίστηκε η δημιουργία μηχανισμού στήριξης των κρατών της Ευρωζώνης ύψους 750 δισ. Ευρώ. Πρόκειται για ένα ασύλληπτο ποσό, διπλάσιο από τις ετήσιες δαπάνες της γερμανικής κυβέρνησης.

Το παιχνίδι των κερδοσκόπων είναι πάντα το ίδιο: Οι αντιπαραθέσεις και οι ασυντόνιστες κινήσεις αποτελούν πρόσκληση για μία επέμβασή τους. Πώς είναι δυνατόν ο Barroso από τη μία να επαινεί τις προσπάθειες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας και από την άλλη να ζητάει αύξηση των κεφαλαίων του μηχανισμού στήριξης, τα κεφάλαια του οποίου απέχουν πολύ από το να εξαντληθούν; Τέτοιες αντιφάσεις προκαλούν τις αγορές να στοιχηματίζουν στην κατακρήμνιση της Ευρωζώνης.

Μία αξιόπιστη στρατηγική για το Ευρώ θα έπρεπε να έχει άλλα χαρακτηριστικά: Η Ευρώπη πρέπει να επιδεικνύει αποφασιστικότητα και να υπερασπίζεται το Ευρώ, που έχει προσφέρει μεγάλη ανάπτυξη και πολλές θέσεις εργασίας στη Γερμανία. Η Ευρώπη πρέπει να καταστήσει σαφές ότι παρέχει βοήθεια στα αδύναμα μέλη της, χωρίς, όμως, να διεξάγονται συνέχεια δημόσιες συζητήσεις για πιθανές τροποποιήσεις του μηχανισμού στήριξης. Η συζήτηση για αύξηση των κεφαλαίων του δείχνει ότι ο θεσμός αυτός δεν λειτουργεί ακόμη καλά. Η Ευρώπη πρέπει να θέσει κανόνες, να πιέσει τα ασθενέστερα κράτη στην κατεύθυνση των περικοπών και των μεταρρυθμίσεων για εξασφάλιση περισσοτέρων θέσεων εργασίας και αύξηση της ανταγωνιστικότητας. Οι παραβιάσεις των κανόνων πρέπει να ακολουθούνται από κυρώσεις, όπως πάγωμα επιδοτήσεων ή αναστολή του δικαιώματος ψήφου στα όργανα της Ε.Ε.

Η προϊούσα κρίση μπορεί να αποδειχθεί ωφέλιμη για μία ισχυρή Ευρώπη. Πολλά κράτη με σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα εφαρμόζουν ήδη προγράμματα λιτότητας και προωθούν μεταρρυθμίσεις. Και κανένας φορολογούμενος σε Γερμανία ή Γαλλία δεν έχει χάσει μέχρι στιγμής τα χρήματά του. Εάν όλα λειτουργήσουν βάσει σχεδίου, θα τους επιστραφούν και μάλιστα εντόκως. Καθοριστικής σημασίας είναι να παύσει η κακοφωνία των Ευρωπαίων πολιτικών, η μόνη που μπορεί να οδηγήσει την Ευρωζώνη στο τέλος της.

Άθρο του Alexander Hagelüken στη χθεσινή  Süddeutsche Zeitung

ΣΧΟΛΙΑ

 1. archaeopteryx avatar
  archaeopteryx 15/01/2011 12:15:18

  Επίθεση κατά ΗΠΑ ή Βρετανίας; Μα την έχουν ήδη υποστεί. 0% απόδοση σε καταθέσεις, ανεργεία, κόσμος χάνει σπίτια, δολάριο στα 1.3 και δεν ξέρω πόσο σε σχέση με τα άλλα... Οι αγορές δεν επιτιθενται κατα των ΗΠΑ γιατί οι πόρτες είναι (σχετικά) ανοιχτές, σε τέτοια θέματα.

  Οι αγορές "επιτίθενται" εκεί που το νόμισμα κρατιέται σκληρό σε βάρος ολόκληρων περιφερειών. Γδάρε την Ελλάδα (που λάδωνες για να αγοράζει Deutsch) για να μείνει σκληρό το αντίτιμο που εισέπραξες λαδώνοντας.

  Για φανταστείτε την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση στις ΗΠΑ να υποθηκεύει περιουσιακά στοιχεία της Καλιφόρνια επειδή η Πολιτεία της Καλιφόρνια έχει δημοσιονομικά προβλήματα. Ανώμαλο...

  Όταν η Καλιφόρνια έχει προβλήματα, τα καταλαβαίνει και το Μέην. Ενώ όπως με ειλικρίνεια λέει το άρθρο κανένας φορολογούμενος ΣΕ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΓΑΛΛΙΑ δεν έχει χάσει τα χρήματά του. Τα χρήματά του, που απέκτησε λαδώνοντας για να ΜΑΣ πουλάει ακόμα και σήμερα ΣΑΒΟΥΡΕΣ. Ή νομίζετε η EDF ή η Siemens ή η Veolia είναι εδώ επειδή την ζήτησα; Ή πουλάνε επειδή ΘΕΛΩ τα προϊόντα τους. Με το ζόρι τα πουλάνε και οι Εφιάλτες και τα κοράκια φαίνονται.

  • ΠΗΛΕΑΣ avatar
   ΠΗΛΕΑΣ @ archaeopteryx 16/01/2011 17:28:36

   Συνεπώς, Αρχαίε, αν καταφέρουμε να περιορίσουμε τα ελλείματά μας στο "λογικό" 5%, προς το οποίο βαδίζουμε, οι Τροϊκανοί δανειστές μας, που εκπροσωπούν τους κύριους Εθνικούς μας Προμηθευτές δεν θα έχουν αντίρρηση ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΧΑΣΟΥΝ (μέσω ψαλιδίσματος ΕΝΟΣ ΜΕΡΟΥΣ του δανειακού μας τζίρου αυτών των ετών) προκειμένου να παραμείνουμε στο Ευρώ και να συνεχίσουν να μας έχουν "πελάτες", οπότε θα συνεχίσουμε να τους δίνουμε το 75%, του ΑΕΠ μας, άρα το καθαρό τους κέρδος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από τη ζημιά. Στοιχειώδης επιχειρηματική λογική. Και θα τους ευγνωμονούμε και πάντα, ενώ και κατάσχεση Εθνικής μας περιουσίας θα μπορούν να ζητήσουν.
   Άρα, ΠΤΩΧΕΥΣΗ Η ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΠΙΤΡΑΠΕΙ. Μια σταδιακή ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ όλων των πλουτοπαραγωγικών μας πόρων είναι πολύ πιο πιθανή. Και το Ευρώ είναι το τέλειο εργαλείο για την δουλειά.

   • σχολιαστής avatar
    σχολιαστής @ ΠΗΛΕΑΣ 18/01/2011 15:25:10

    Ελπίζω να διάβασαν το σχόλιο σου αρκετοί πού το παίζουν... γνώστες πολιτικοοικονομικής στρατηγικής εδώ μέσα..ανώνυμοι και επώνυμοι!
    Τά σέβη μου Πηλέα....

 2. ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ avatar
  ΠΟΡΤΑ ΠΟΡΤΑ 15/01/2011 12:31:47

  Ολοι οι πονηροι πισω απο τις "αγορες" μαζευουν χρημα και αγοραζουν Χρυσο !.. ολα γινονται για το κιτρινο μεταλλο.
  Οι Αγορες αγοραζουν Χρυσο. Ποιες ειναι οι αγορες?? αα αυτες !
  δειτε και ενα εξαιρετικο βιντεο στου Ορεστιου..!! ειδικα στις δηλωσεις απο 2009 των "επενδυτων" χαχαχα

  Ελπιζω στα επομενα 10 χρονια να μην μας ζητουν να πληρωσουμε το Δανειο με Χρυσο.. κ Σημιτα.. ελπιζω... αν και το φοβαμαι.

  Αν παρουμε τα 160 Δις αποζημιωσεις απο Γερμανια, κατευθειαν Χρυσο ! χαχααααα το νου σας

  ΠΠ

 3. Ο Θείος avatar
  Ο Θείος 15/01/2011 18:22:15

  Το παγκόσμιο σύστημα των αγορών (όπως αναδύθηκε μετά το 1975 -80, στα ιστορικά χρόνια της Μάργκαρετ και του Ρόναλντ), διαμορφώθηκε αρχικά για να "ρολάρει" με ένα "παγκόσμιο νόμισμα" ($). Άντε και με τη στερλίνα ως υποπόδιον για την απορρόφηση των κραδασμών του οδοστρώματος.
  Η στερλίνα έφυγε κάποια στιγμή από τη μέση (έργο Σόρος).
  Η "κατασκευή" του ευρώ και της Ευρωζώνης, καθώς και η ανάδυση της Κίνας ως οικονομικής υπερδύναμης προέκυψαν κυρίως από πολιτικές δυναμικές, από τον βολονταρισμό του πολιτικού στοιχείου, και όχι από καθαρά οικονομικές "αναγκαιότητες": Ο μεν ευρωπαικός κόσμος αναγνώρισε εκ των υστέρων ότι μεταξύ των δύο Παγκοσμίων πολέμων βάδιζε έναν λάθος δρόμο (το δρόμο του απομονωμένου εθνικού κράτους, που εισηγήθηκε ένας Αμερικανός Πρόεδρος, ο Γούντρωου Ουίλσον το 1918). Αποδέχθηκε ότι διαχρονικά είχαν πιό πολύ δίκιο με τις Ομοσπονδιακές "μανίες" τους οι Αψβούργοι, ο Λίνκολν, ο Λένιν και ο (όψιμος Αψβούργος) Τίτο, παρά οι ανατροπείς τους ή οι διάδοχοί τους. Οι Κινέζοι πάλι, παρόλο που έμεναν άκαμπτοι οπαδοί του μονοκομματικού καθεστώτος, αποδέχθηκαν ότι χωρίς άνοιγμα στην παγκόσμια αγορά και κερδοφορία, τους επιφυλάσσεται η καθόλου ζηλευτή τύχη της ΕΣΣΔ, της Αλβανίας και της Κούβας.
  Η "Πολιτική Οικονομία" για μια ακόμη φορά τέθηκε με διαλεκτικό, εγελιανό τρόπο, υπό την έμπρακτη Κριτική της πράξης, δηλαδή της πολιτικής.
  Σήμερα, το σκάφος της παγκόσμιας οικονομίας, από την "προβλέψιμη λιμνοθάλασσα" δολλάριο, πέρασε στο ταραγμένο "τρίγωνο του διαβόλου" δολλαρίου - ευρώ - ρενμίμπι (γιουάν)". Τον επικουρικό ρόλο της στερλίνας τον μοιράζονται πιά το ελβετικό φράγκο και το Ιαπωνικό γιέν.
  Οι αγορές με τη "λογική του 1980 - 1990" δεν μπορούν να προσαρμοστούν στη νέα τριγωνική ισορροπία. Είναι κόσμοι ασύμβατοι, ο ένας πιστεύει (ακόμα!) στο "αόρατο χέρι" του Άνταμ Σμίθ, ο άλλος από την πράξη γένεσής του προυποθέτει τον ρυθμιστικό μηχανισμό της πολιτικής και του (όποιου) κράτους.
  Η Ευρώπη είναι ασαφής και με αργά αντανακλαστικά επειδή είναι ακόμη στην εφηβεία. Τίποτε παράξενο και καινούριο: Σκεφθήτε ότι οι ΗΠΑ πρίν τον Εμφύλιο και τον Λίνκολν, είχαν καμμιά εικοσαριά παραλλαγές δολλαρίου, δημόσιες (Πολιτειών) ή και ....ιδιωτικές τραπεζών και επιχειρήσεων.

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.