#_CRON_JOB_#
#_CRON_JOB_#
22/07/2011 15:45
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΙΟΥ

Οι αγορές διερωτώνται ακόμα: διάσωση, ή χρεοκοπία;Όλα καλά, είπε η Wall Street, μαθαίνοντας για τη χθεσινή συμφωνία της ευρωζώνης. Οι αναλυτές όμως παραμένουν επιφυλακτικοί όσον αφορά στις αντιδράσεις της αγοράς το αμέσως επόμενο διάστημα.

Όλοι θεωρούσαν ότι μια ελληνική χρεοκοπία θα προκαλούσε μεταδοτικότητα στις χρηματαγορές, επηρεάζοντας τις αμερικανικές τράπεζες και τα αμοιβαία ομόλογα. Με την είδηση όμως της επιλεκτικής χρεοκοπίας, οι μετοχές ανέβηκαν, και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού.

Όπως λένε οι αναλυτές, η Ευρώπη απέφυγε μια κλασική χρεοκοπία που θα προκαλούσε απώλειες στους κατόχους ομολόγων και στους πιστωτές. Όπως φαίνεται, οι απώλειες τώρα θα μοιραστούν σε ολόκληρη την  ευρωζώνη, και μπορεί να μην επηρεάσουν καν τις αμερικανικές χρηματαγορές.

Πρόκειται για τον «εξευρωπαϊσμό του ελληνικού χρέους», λέει ο Perry Mehrling του Boston University. «Όλοι προτιμούν την Ευρώπη ως αντισυμβαλλόμενο μέρος , παρά την Ελλάδα».

Οι αγορές όμως δεν γνωρίζουν ακόμη το ποιες θα είναι οι συνέπειες της χθεσινής συμφωνίας. Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα.

Θα χαρακτηρίσουν οι οίκοι αξιολόγησης τη συμφωνία ως μια ελληνική χρεοκοπία;

Η αγορά των derivatives (παραγώγων) θα κρίνει ότι όσοι στοιχημάτισαν εναντίον της Ελλάδας θα πρέπει τώρα να αποζημιωθούν;

Ένα βασικό ερώτημα για τις αγορές, είναι αν το νέο σχέδιο αποτελεί διάσωση ή χρεοκοπία.

Οι οίκοι αξιολόγησης δεν τοποθετήθηκαν ακόμη, αλλά όπως λένε, παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν, αξιολογήθηκαν ως χρεοκοπίες.

Οι αναλυτές συγκρίνουν τη συμφωνία με την κρατική διάσωση των αμερικανικών τραπεζών το 2008, επειδή βοηθούνται τα ιδρύματα που πονάνε από την ελληνική κρίση, όπως η Αμερική βοήθησε τις τράπεζες που είχαν προβλήματα με τις υποθήκες ακινήτων.

Γενικά, πολλοί χάρηκαν. Όπως λένε, αυτό που έγινε είναι να σταματήσει η μεταδοτικότητα. Έτσι, αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη των επενδυτών σχετικά με την Ιρλανδία, τη Πορτογαλία, την Ισπανία, και την Ιταλία.

Άλλοι πάλι διαφωνούν, κατηγορώντας τις ευρωπαϊκές αρχές ότι προσπαθούν να γλυκάνουν το χάπι. Όπως λένε, είτε είναι επιλεκτική, είτε οτιδήποτε άλλο, δεν παύει να είναι μια χρεοκοπία.

 

S.A.-N.Y.Times

http://www.nytimes.com/2011/07/22/business/after-deal-for-greece-more-challenges.html?_r=1&smid=tw-nytimes

ΣΧΟΛΙΑ

 1. daughter of mercy avatar
  daughter of mercy 22/07/2011 16:23:34

  Σε ένα χωριό ανθρωποφάγων λέει το κοριτσάκι: Μαμά δεν θέλω την γιαγιά μου!
  και η μαμά απαντάει: Δεν πειράζει, φάε τουλάχιστον τις πατατούλες σου!

 2. Δ.Μ. avatar
  Δ.Μ. 22/07/2011 16:28:08

  Τα spread γιατί καταρρέουν αν έχεις δίκιο;

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δ.Μ. 22/07/2011 16:58:49

   Διότι προσωρινά αποσοβείται ο κίνδυνος.

  • anonymous avatar
   anonymous @ Δ.Μ. 22/07/2011 17:01:19

   επίσης περίμενε να δούμε που θα σταθεροποιηθούν. Αυτή τη στιγμή είναι στα 2.000 +-. Να δούμε θα πάνε 1500; Θα πάνε 1000;

 3. anonymous avatar
  anonymous 22/07/2011 17:02:22

  Απάντηση στον τίτλο.
  Ούτε το ένα ούτε το άλλο. Απλά μετάθεση του προβλήματος στο μέλλον.

 4. ΕΥΑ avatar
  ΕΥΑ 22/07/2011 17:06:47

  Καταλληλότερος ν΄απαντήσει είναι ο Βενιζέλος...μετά το λόγο να πάρουν οι αφοί Παπαντρέου, αφού πρώτα ρίξουν μια ματιά στα κέρδη των εταιριών τους...

 5. Γιώργος avatar
  Γιώργος 22/07/2011 17:34:33

  Μιας και είμαι άσχετος επί των οικονομικών, μπορείτε να μου πείτε γιατί όλοι οι δημοσιογράφοι πανηγυρίζουν για τη σωτηρία της χώρας, για μεγάλη οικονομική ανάσα και ελπιδοφόρο μέλλον; Στο newsit βλέπω ότι το χρηματιστήριο πάει καλά σήμερα, ότι ανέβηκε το ευρώ, και ότι κάηκαν άνθρωποι με CDS που είχαν ποντάρει στην χρεοκοπία της Ελλάδας(!!! κάηκε ο Ανδρίκος δηλαδή;;;!!!).

  • anonymous avatar
   anonymous @ Γιώργος 22/07/2011 17:51:26

   Διότι οι άνθρωποι είναι μπούφοι. Σήμερα ανέβηκε η Εθνική, αεροπλάνο έγινε. Μπορείς να μου πεις γιατί αφού μπαίνει μέσα και το χρώμα του χρήματος δεν το βλέπει αλλά θα αρχίσει να εισπράττει μετά από πολλλλλλάαααα χρόνια;

 6. spiros avatar
  spiros 22/07/2011 21:50:59

  Είναι εξαιρετικά απλό η επιλεκτική χρεοκοπία να γίνει χρεοκοπία. Σήμερα το πρωί διαπίστωσα την αγωνία του κόσμου με την αγορά έιδών διατροφής από τα σούπερ μάρκετ. Δεν έγινε αισθητό στον πολύ κόσμο αλλά αν το Σαββατοκύριακο που είναι νεκρό αποσαφηνιστούν οι λεπτομέρειες της διάσωσης πιθανόν να οδηγηθούμε. Πάντως οι δημοσιογράφοι δημιουργούν πλαστή εικόνα αποκρύπτοντας την επιφυλακτικότητα των οίκων αξιολόγησης και τους πραγματικούς κινδύνους από την συμφωνία, όπως την μακροχρόνια λιτότητα , τα ελλείμματα που είναι ο θεμέλιος λίθος για την αποπληρωμή του χρέους κλπ. Διότι με τέτοιο έλειμμα που παρουσιάζεται στην εκτέλεση του προϋπολογισμού το χρέος θα αυξάνεται αντί να μειώνεται άρα άμεσα θα γίνει πάλι μη διαχειρίσιμο.........

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Τα δεδομένα σας είναι ασφαλή! H διεύθυνση email δε θα δημοσιευθεί. Τα στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τη δυνατότητα σχολιασμού στο antinews.gr .

Tα πεδία με αστερίσκο (*) είναι υποχρεωτικά.